Ilgın Tarihi Yerleri

Ilgın aslında 3500 sene kadar yani MÖ. 1500-1200 tarihleri arasında şuandaki konumunun 25 km kadar kuzey doğusunda Hititliler tarafından “Yalburt” ismi ile kurulmuştur. Kral yolu üzerinde yer almasından dolayı eski zamanlarda önemli bir şehirdir. Bu sebeple tarih boyunca Ilgın ve çevresi Hitit, Frig, Lidya, Roma, Bizans ve son olarak Büyük Selçuklu Devleti tarafından işgal edilmiştir.

Günümüzde ise İç Anadolu Bölgesi’nin güneybatısında bulunan Konya’ya ait sevimli bir ilçedir. Konya’ya uzaklığı 87 km olan ilçe, ilin kuzeybatı tarafında yer almaktadır. İlçe nüfusu 75,681 kişiden oluşmaktadır. İlçeye bağlı olan 41 tane köy ve kasaba yer almaktadır. Sağlık turizminin ön planda yer aldığı ilçede Roma zamanından kalan kaplıcalar, içmeler, camiiler ve bedestenler bulunmaktadır.

Yaz aylarında denizin güneşin tadını çıkartmak için Konya'daki tüm otelleri sizin için ayrıntılı bir şekilde Ilgın otelleri fiyat sayfamızda listeledik.


Lala Mustafa Paşa Camii (Kurşunlu Camii)

Lala Mustafa Paşa Camii Lala Mustafa Paşa Camii

Klasik Osmanlı mimarisine sahip olan bir camiidir. Mustafa Paşa tarafından Kıbrıs fethinin sonrasında yaptırılmıştır. Mimarı Koca Sinan olan camii hala ibadethane olarak kullanılmaktadır. 


Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Lala Mustafa Paşa Külliyesi Lala Mustafa Paşa Külliyesi

1576-1584 tarihleri arasında Kıbrıs Fatihi lakaplı Lala Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Osmanlı külliyeleri içinde önemi büyüktür. Yapıldığı zamanlarda cami, sıbyan mektebi, medrese, imaret, kütüphane, hamam, arasta, han ve tophaneden meydana gelen Lala Mustafa Paşa Külliyesinden günümüze kalanlar ise tek minare ve tek kubbeden oluşan ve hala orijinal halde kalmayı başaran kare planlı cami ve kapalı çarşıdır. 

Ilgın'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Ilgın'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Handevi Kandevi Türbesi ve Zaviyesi

Handevi Kandevi Handevi Kandevi

Sahip Ata Kaplıcasının 200 metre uzaklığında ve batısında yer alan türbe 1267 tarihinde Sahip Ata Fahreddin tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde ise yapıtın sadece türbe kısmı bulunmaktadır. 

Ilgın'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Ilgın gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Pir Hüseyin Bey Camii (Ulu Camii)

Pir Hüseyin Bey Camii Pir Hüseyin Bey Camii

15. yüzyılda Karamanoğulları Dönemi’nde yaşayan ve Turgutoğulları soyundan olan Pir Hüseyin Bey tarafından Ulu Camii’nin tam yanına yaptırılmıştır. Hala ibadet için kullanılan camii ne kadar onarım ve tamir görmüş olsa da yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyan bir mimariye sahiptir.

Ilgın'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Ilgın yarım pansiyon oteller kategorimize göz atabilirsiniz.

                


Saadettin İsa Kümbeti

Sadettin İsa Kümbeti Sadettin İsa Kümbeti

Banisi belli olmayan ve klasik Selçuklu türbelerine benzeyen kümbet taş gövdeye sahiptir. Tuğla örgülerden oluşmuş olan kümbetin Şeyh Bedrettin’e ait olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Ilgın çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


Dediği Mahmut Sultan Mescidi

Dediği Mahmut Sultan Mescidi Dediği Mahmut Sultan Mescidi

Mescit, günümüzden yaklaşık 500 sene önce Turgutoğulları’ndan ve Selçuklu ailesinden olan Dediği Mahmut Sultan için Ilgın’a 15 km kadar uzakta yer alan Beykonak Kasabası’nda yaptırılmıştır. Mescidi 2. Kılıçarslan’ın azatlı cariyelerinin içinden olan Sanavber Hatun isteği üzerine Mimar Eminüttin yapmıştır. Zaman içinde mescit etrafı kabristanlar ile dolduğu için mescit giderek zaviye, türbe ve tekkeye dönüşmüştür.