Ilgın Gezilecek Yerler

Konya’nın güzel ilçeleri arasında yer alan Ilgın pek çok tarihi ve doğal güzelliğinin yanında şifalı suları ile de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başaran nadide ilçeler arasındadır. İlçede pek çok eser olmasına rağmen şifalı sular Ilgın’ın simgesi olmayı başarmıştır.

Sahip Ata Kaplıcası, Aşağı Çiğil Kaynak Suyu, Handevi Kandevi Türbesi, Çukur Camii ve Lala Mustafa Paşa Külliyesi ilçenin dikkat çeken güzellikleri arasındadır. Bu sebeple ilçeye yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka buralara uğramadan ilçeden ayrılmamalısınız. Özellikle cilt hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelen şifalı sulardan içmeli ya da kaplıca sularına girmelisiniz.

Ilgın'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Ilgın otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Lala Mustafa Paşa Külliyesi Lala Mustafa Paşa Külliyesi

İlçede yer alan önemli eserler arasında bulunan Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576 ile 1584 yılları arasında Kıbrıs Fatihi ünvanlı Lala Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Osmanlı Külliyeleri içinde değerli bir yere sahip olan külliye, cami, sıbyan mektebi, medrese, hamam, imaret, kütüphane, tophane, han ve arastadan oluşan bir yapı topluluğundan oluşmaktadır.

Zamanının en değerli ticaret ve eğitim merkezi olan külliye tek minare ve tek kubbeden oluşan kare plana sahip camii ve kapalı çarşı olarak kullanılmakta olan arasta olarak ulaşmayı başarmıştır.


Handevi Kandevi Türbesi ve Zaviyesi

Handevi Kandevi Türbesi Handevi Kandevi Türbesi

Sahip Ata Kaplıcası’na göre konumu 200 metre kadar batıdır. Yapım tarihi ise 1267 olarak bilinmektedir. Türbeyi yapan kişi ise Sahip Ata Fahreddin’dir. Günümüzde ise zaviye ulaşamamış ve sadece türbe kalmıştır.

Bölgedeki günübirlik eğlencelerinizde uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Konya otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Çukur Camii (Pir Hüseyin Bey)

Çukur Camii Çukur Camii

İlçenin merkezinde bulunan çarşı içinde yer almaktadır. 15. yüzyılda Karamanoğulları Dönemi’nde Pir Hüseyin Bey tarafından inşası yapılan camii belli dönemlerde tadilat ve tamir görmüş olsa da günümüze kadar ulaşmayı başaran önemli tarihi eseler arasındadır.


Sahip Ata Kaplıcası

Sahip Ata Kaplıcaları Sahip Ata Kaplıcaları

Ilgın’ın batısında kalan kaplıcanın ilçeye olan uzaklığı 2 km’dir. Konya-Akşehir karayolu üzerinde yer almasından dolayı da kolaylıkla bulunabilecek yerdedir. Hamam Dağı eteklerinde yer alan Sahip Ata Kaplıcası’nın işletim hakkı şu anda kaplıcayı Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiralayan Ilgın Belediyesi’ne aittir.

Anadolu Selçuklu, Beylikler, Roma ve Bizans dönemlerine ait izler taşıyan kaplıca her dönem yoğun bir ilgiye sahip olmuştur. Maalesef kaplıcaya ait olan kitabe günümüze kadar ulaşamamıştır. Selçuklu Sultanı olan Alaeddin Keykubat’ın Mimar Cemalettin’e doğu- batı yönüne doğru yaptırdığı kaplıca, birbirine yapışık olan iki hamam şeklinde tasarlanmıştır. Günümüzde ise Ilgın Belediyesi tarafından kaplıcaya 3. bir yapı eklenerek büyütülmüştür.

Çeşitli sebeplerden dolayı yıkılan kaplıca binası 1267 tarihinde Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sahip Ata tarafından mimar Kaluyan’a yeniden inşa ettirilmiştir. Günümüze kadar da pek çok kez tamir ve tadilata uğrayan yapı günümüzde hala kullanılmaktadır.

Kaplıcada mevcut olan su sıcaklığı 42 derece olarak ölçülmüştür. Hamam Dağı eteklerinden gelen bu şifalı su kadın ve erkekler hamamına daha sonra da otel ve motellere dağıtılarak kullanılmaktadır.

Hamam suyunun içinde potasyum, sodyum, kalsiyum, amonyum, demir, alüminyum, klorür, nitrat, sülfat, hidrokarbonat gibi pek çok madde bulunmaktadır. Kaplıca suları bu yararlı maddelerin yanı sıra berrak, renksiz ve de kokusuzdur. İçinde bromür ve iyodür bulunduğundan kükürtlü ve hidrokarbonlu sular arasında da yer almaktadır. Özellikle içinde belli miktarda da tuz bulunması suyun dünya üzerinde yer alan tanınmış sular arasında yer almasını sağlamıştır.

Kaplıca suyu göz hastalıkları, cüzam, egzama, felç, sinir, akciğer iltihaplanmaları, böbrek , kadın hastalıkları, idrar yolları, iltihaplı hastalıklara, yaralara ve deri bölgesinde meydana gelen sorunlardan kurtulmaya yardımcı olmaktadır. 

Kaplıca suyundan faydalanmak için Kaplıca Tesisinde ya da buraya yakın otellerde kalabilirsiniz. Banyolu ya da banyosuz olarak kalabileceğiniz odalara sahip olan bu konaklama alanları mini buzdolabı, TV, telefon gibi pek çok imkan sunmaktadır.

Ilgın'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Ilgın gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Aşağı Çiğil Kaynak Suyu

Aşağı Çiğil Kaynak Suyu Aşağı Çiğil Kaynak Suyu

Ilgın İlçesi’ne bağlı olan Aşağıçiğil Kasabası’nda yer alan Kumdöken ya da Üzüm Çubuğu isimleriyle bilinen yörede çamlık içinde yer almaktadır.

Böbrek rahatsızlığı olan kişilerin aradıkları çözüm Çiğil Kaynak Suyu’nda yer almaktadır. Kaynak suyunu olduğu yerden gidip içebilir ve şişelere doldurup da evinize götürerek de içmeye devam edebilirsiniz. Kaynak suyunun şifasını duyan pek çok kişi buraya gelerek kaynak suyundan içmektedir.

Konya'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Konya gezi rehberini okumayı unutmayın.


Ilgın Günübirlik Gezilecek Yerler

Ilgın Konya’nın kaplıcaları ve şeker fabrikasıyla tanınmış ilçesidir. Yakın konumda bulunan günübirlik gezi rotaları ile Ilgaz gezisini daha güzel hale getirebilirsiniz.


Beyşehir Gölü

Beyşehir Gölü Beyşehir Gölü

Beyşehir Gölü Ilgın’a yaklaşık 70 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüdür. Gölün üzerinde irili ufaklı yirmi üç ada bulunmaktadır.

Ilgın'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Ilgın aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi Ilgın’a yaklaşık 105 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en eski 2. arkeoloji müzesidir. Müze içerisinde Konya ve çevresinde yaşamış olan uygarlıklarda ve eski çağlardan eserlere rastlamak mümkündür.


Selimiye Camii

Selimiye Camii Selimiye Camii

Selimiye Camii Ilgın’a yaklaşık 105 km uzaklıktadır. 1558 yılında inşa edilmeye başlayan ada 1570 yılında tamamlanmıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak görülmektedir.


Kyoto Japon Parkı

Kyoto Japon Parkı Kyoto Japon Parkı

Kyoto Japon Parkı Ilgın’a yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en büyük Japon Bahçesi’dir. 2010 yılında Kyoto ile Konya arasında bulunan dostluk ilişkisini kuvvetlendirmek amacıyla halka açılmıştır.


Tropikal Kelebek Bahçesi 

Tropikal Kelebek Bahçesi Tropikal Kelebek Bahçesi

Tropikal Kelebek Bahçesi Ilgın’a yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Doğal alanlarında yaşamlarını sürdüren 15 kelebek türü bulunmaktadır. Ayrıca Böcek Müzesi de doğal hayat meraklıların ilgisini çekmektedir.

Ilgın'da tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Ilgın spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Meke Krater Gölü

Meke Krater Gölü Meke Krater Gölü

Meke Krater Gölü Ilgın’a yaklaşık 205 km uzaklıktadır. Sönmüş bir volkan krateri gaz patlaması sonucunda su ile dolarak Krater Gölü’nü oluşturmuştur. Gölün orta yerinde bulunan adacıklar tepeden bakıldığı zaman şirin bir manzara oluşturmaktadır.