Ereğli'de Gezilecek Yerler

Ereğli, Konya iline bağlı olan en önemli ilçeler arasındadır. Tarih boyunca Hitit, Pers, Roma ve Bizans gibi önemli imparatorlukların egemenliği altında kalarak yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.

Hem doğal güzelliği hem tarihi dokusu sayesinde her sene birçok turisti kendine çekmeyi başaran ilçede İvriz Çayı, İvriz Köyü, Atatürk Kültür Parkı, Kore Kardeşlik Parkı, İvriz Köprüsü, İvriz Kaya Anıtı, Ulu Camii, Ereğli Müzesi ve Yunus Emre Parkı, ilçeyi oluşturan ana yapı taşlarıdır.

Geziniz ya da keşfiniz sırasında Konya Ereğli gezilecek yerler listesinde olması gereken bu yerleri gezmeden ilçeden ayrılırsanız, Ereğli turunuz yarım kalmış demektir. 

Konya Ereğli ilçesinde açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Ereğli otelleri sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


İvriz Kaya Anıtı

İvriz Kaya Anıtı Kabartmaları İvriz Kaya Anıtı Kabartmaları

Konya Ereğli ilçesine 17 km kadar uzaklıkta bulunan İvriz Kaya Anıtı, Geç Hitit Çağı zamanında, M.Ö. 1180 ile 700 yılları arasında yaptırılmış bir eserdir. Kaya üzerinde iyi bir şekilde yapılmış kabartma şekiller, görenlerde merak duygusu oluşturmaktadır. Burada tarihi bir yolculuğa çıkmak isterseniz, Ereğli gezilecek yerler listenize anıtı dahil edebilirsiniz.

Anıt üzerinde Fırtına Tanrısı Tarhundas ile bölgenin Kralı olan Varpalas bulunmaktadır. Kabartma olarak görülen en büyük tasvirde yine bölge kralı Varpalas’ı göstermektedir. Bu nadide eseri görmek için mutlaka İvriz Köyü’nü ziyaret etmeniz önerilmektedir. 


Ereğli Müzesi

Ereğli Müzesi Ereğli Müzesi

Milattan önce 7000 yılından başlayarak farklı uygarlıklara ve imparatorluklara ait eserlere rastlayabileceğiniz Ereğli Müzesi'nde Neolitik Çağ'da yerleşim yeri olarak kullanılan Can Hasan bölgesinden çıkarılan eserler sergilenmektedir.

Müzede dikkat çeken farklı eserlerden bazıları Eski Tunç Çağı'na ait hayvan ve insan figürleri, pişmiş toprak kaplar ve damga mühürler, Roma Dönemi'nden kalma figürler ve heykel parçalarıdır. Diğer sergilenen tarihi eserler arasında Osmanlı Dönemi’ne ait olan silahlar, el yazması Kuran-ı Kerimler ile halı ve kilimler de yer almaktadır.

Ücretsiz şekilde giriş yapabildiğiniz müzede sizi etkileyecek birçok muhteşem eser bulunduğu için müzeyi Ereğli gezilecek yerler listesine eklemeniz önerilmektedir. Ayrıca gezi rehberi eşliğinde eşliğinde de keşfe çıkabilirsiniz.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Konya otelleri sayfasında listeledi.


İvriz Çayı

İvriz Çayı İvriz Çayı

Bolkar Dağları’ndan çıkan ve çıktığı köyün ismi ile anılan İvriz Çayı, tek bir noktadan değil pek çok yerden fışkırarak yeryüzüne çıkmaktadır. Direkt olarak topraktan çıkan çayın en büyük damarının yanında önemli bir ağaç bulunmaktadır.

Hem yerli hem de yabancı turistlerin dileklerini bağladıkları bu ağaç da İvriz Çayı’nın bereketinden nasiplenmiştir. Hem doğası hem de manevi değeriyle Ereğli gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.


Atatürk Kültür Parkı

Atatürk Kültür Parkı Atatürk Kültür Parkı

Atatürk Kültür Parkı, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen bol yeşillikli büyük bir mesire alanıdır. Parkta yer alan yapay gölet park havasını bozmamış ve hatta güzelleştirmiştir.

Konya-Adana Karayolunun çok yakınında olan parkta çay ve kahve içmek için çeşitli yerler hizmet vermektedir. Daha çok mesire alanı amacıyla kullanılsa da basketbol ve voleybol sahaları ile bisiklet sürüş yerleri gibi spora ayrılan alanları da bulunmaktadır. Hem spor hem gezi hem de piknik amaçlı kullanılabilecek nadir alanlar içerisinde olan Atatürk Kültür Parkı, Ereğli gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.

Ereğli ilçesinin doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Konya Ereğli gezi rehberi sayfasında listeledi.


Ulu Camii

Ulu Camii Ulu Camii

1426 yılında İbrahim Bey oğlu Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından küfe planlı yapılan Ulu Cami, ilçenin Cami Kebir Mahallesi’nde bulunuyor. İnanç turizmi amacıyla gezi planınızda olması gereken yerlerden biridir.

Beyaz taştan olan 32 adet sütun üzerine oturan kemerleri bulunmakta olup, 1426 yılında yapılan mihrabı 1940 yılında gerçekleştirilen onarım sırasında yeniden yapılmıştır. Caminin kuzeydoğu köşesinde yer alan minare hakkında ulaşılan bilgilerde 40 metre yüksekliğe sahip olduğu ve kırmızı kesme taşlardan yapıldığı ortaya çıkarılmıştır.

En önemli kültür mirasları içerisinde yer alan caminin sadece minaresi orijinaldir. Konya Ereğli ilçesinde keşfi yapılması gereken yerlerin arasında Ulu Camii de yer almalıdır.


İvriz Köyü

İvriz Köyü İvriz Köyü

Ereğli ilçesinin en gözde mekanı İvriz Köyü, beyaz kiraz ve meyve ağaçları sayesinde turistlerden oldukça iyi şekilde gelir elde etmektedir. Köyde dikkat çeken diğer unsurlar ise İvriz Çayı ve İvriz Köprüsü’dür.

Her yıl birçok turistin ziyaret ettiği köy, popüler doğası ve tarihi güzellikleri sayesinde görenleri büyülemektedir. Gezilecek yerler listesinde yer verilerek ayrıntılı bilgi için mutlaka keşfe çıkılmalıdır.

Ereğli dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Konya gezi rehberine göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Kore Kardeşlik Parkı

Kore Kardeşlik Parkı Kore Kardeşlik Parkı

Ereğli ve Kore Belediyeleri tarafından Kore Savaşı sırasında Ereğli ilçesinde şehit düşen askerler anısına ortak olarak yaptırılan Kore Kardeşlik Parkı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Park içinde hem yürüyebilir hem de çay ve kahvenizi içerek keyif yapabilirsiniz.


İvriz Köprüsü

İvriz Köprüsü İvriz Köprüsü

İvriz ile Aydınkent arasında bulunan çay üzerinden geçmek için yapılan İvriz Köprüsü, tek gözlü ve tek kemerli yapısına ek olarak kaşa benzer bir görüntüye de sahiptir.

Kitabesi kayıp olan köprü hakkında çok fazla bilgi olmasa da Karamanoğulları zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. 


Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstem Paşa Kervansarayı Rüstem Paşa Kervansarayı

Ereğli ilçesinde yer alan Rüstem Paşa Kervansarayı, Mimar Sinan'ın eserlerinden bir tanesidir. Mimar Sinan'ın diğer eserlerinden farklı bir teknik ile yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Sadrazam olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. 1552 yılında yapılmış, 1990'lı yıllarda ise orijinaline uygun bir şekilde restore edilmiştir.

Revaklı avluya sahip kervansaray, dikdörtgen planlıdır ve kırmızımsı kesme taştan inşa edilmiştir. Arkada yer alan odaları tonozludur. Kervansarayın konuk odaları, ahır bölümünün ön tarafında sıralı bir şekilde dizilidir. Bağdat Kapısı ve Konya Kapısı olmak üzere iki giriş kapısına ev sahipliği yapmaktadır.


Şifa Hamamı

Şifa Hamamı Şifa Hamamı

Ulu Cami'nin güneyinde bulunan Şifa Hamamı, Selçuklu Dönemi'nde inşa edilmiştir. En aktif, Karamanoğulları döneminde kullanılmıştır. Hamama 10 basamaklı merdivenden inilerek ulaşılmaktadır. Kitabesi bulunmadığından dolayı kesin yapım tarihine ulaşılamamıştır.

Hamam, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümleri oluşturmaktadır. Dikdörtgen bir plana sahiptir ve tuğla ile moloz taştan inşa edilmiştir.



Ereğli Günübirlik Gezilecek Yerler

Ereğli, Konya’nın güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Çevresinde bulunan doğal güzellikler ve tarihi yapıları günübirlik gezerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.


Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi, Ereğli ilçesine yaklaşık 160 km uzaklıktadır. Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesinin de yer aldığı yapı, 1926 yılında müze haline getirilip ziyarete açılmıştır. Gezi rehberi eşliğinde bölge hakkında detaylı bilgi edinilerek keşfe çıkılabilmektedir.


Konya Bilim Merkezi

Konya Bilim Merkezi Konya Bilim Merkezi

Konya Bilim Merkezi, Ereğli ilçe merkezine yaklaşık 165 km uzaklıktadır. TÜBİTAK’ın desteği ile kurulan Bilim Merkezi bilim ve teknolojiyi halkın her kesimine ulaştırmayı amaçlamaktadır. Gezilecek yerler planında açık hava sergileri, gözlem ve seyir yapmak için kule ve planetaryum bulunmaktadır.


Tropikal Kelebek Bahçesi

Tropikal Kelebek Bahçesi Tropikal Kelebek Bahçesi

Tropikal Kelebek Bahçesi, Ereğli ilçesine yaklaşık 160 km uzaklıktadır. 15 tür kelebeğe ait yaşam alanı, 3500 m2’lik bir alandır. Kelebek Bahçesi’nin haricinde bir diğer gezilecek Böcek Müzesi bulunmaktadır.


Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi

Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi

Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi, Ereğli ilçesine yaklaşık 150 km uzaklıktadır. Sırçalı Medrese, ilk olarak 1242 yılında aktif şekilde kullanılmaya başlanmıştır. İnşa edildiği tarihten günümüze dek birçok restorasyondan geçmiş olan tarihi yapı, 1960 yılında ziyarete açılmıştır.


İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Ereğli ilçe merkezine yaklaşık 145 km uzaklıktadır. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda Konya’dan şehit düşmüş askerlerin anıldığı abidedir. Etrafında tarihi iyi bir şekilde aktaran gezilecek yerler içerisinde maketler ve figürler bulunmaktadır.