Ereğli Tarihi Yerleri

Ereğli ismini Bizans İmparatoru olan Herakliyüs’tan almıştır. Herakliyus ismi ise Yunan mitolojisinde yer alan yarı tanrı olan Herakles’ten gelmektedir. Herakliyüs ismi zamanla Türkçe ses uyuma girerek Herakle, İrakle, Eregle, Eregli, Eregliyye ve son olarak da Ereğli olarak değişmiştir.

İlçe, Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender, Roma ve Bizans olmak üzere pek çok uygarlığın ve imparatorluğun yönetimine girmiştir. 9. asırda ise Bizans ve Abbasiler arasında yaşanan mücadelelere tanık olmuştur.

Anadolu Selçuklu’nun hüküm sürdüğü zamanda Türklerin yönetimine giren Ereğli, Anadolu Beylikleri Dönemi’nde 1250 ve 1256 yılları arasında Karamanoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmıştır.

Fatih Sultan Mehmet Han padişahlığı zamanında Osmanlı topraklarına katılan ilçe, Bağdat Demiryolu’nun Ereğli’den geçmesi sayesinde daha önemli bir hale gelmiştir. Osmanlı’nın son yıllarında ise Konya’ya bağlı bir kaza iken Cumhuriyet Dönemi’nde Konya’nın ilçesi olarak son şeklini kazanmıştır.

İlçe pek çok uygarlık ve imparatorluğun hakimiyeti altına girmesi sebebiyle zengin çeşitlilikte tarihi esere sahipti. Bu sebeple mutlaka gezip görmeniz gereken ilçeler arasında yer almaktadır. 

Ereğli'deki uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Ereğli hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstempaşa Kervansarayı Rüstempaşa Kervansarayı

Ereğli’nin gezilmesi gereken tarihi yerleri arasındadır. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Rüstem Paşa tarafından 1552 yılında yaptırılmıştır.

90’lı yıllarda orijinal şekilde onarılmıştır. Dönem mimarisine zıt olan yapı dikdörtgen şekilde olup revaklı bir bahçeye sahiptir. Arka kısımda ise tonozlu odalar yer almaktadır. 

Konya'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Konya'daki oteller sayfamızda listeledik.


Ereğli Müzesi

Ereğli Müzesi Ereğli Müzesi

1968 yılında kurulan müze içinde M.Ö. 7000 yıllarından itibaren ve Neolotik Dönem’den beri kurulmaya başlayan medeniyetlere dair eserlere yer verilmiştir. Hitit Çağı’na ait olan pişmiş topraktan oluşan meyve tabakları, hiyoroglif ve çizi yazılı olan heykeller, silindir ve damga mühürler yer almaktadır.

Frig Çağı’na ait olan eserler ise gaga ağızlı testiler ve fibuladan oluşmaktadır. Helenistik Dönem’den ise Lekythos, Athena sikkeleri ve altın varaklar bulunmaktadır. Roma Dönemi parçaları arasında ise mezar stelleri ve mimari parçalar yer almaktadır. Bizans Dönemi’ne ait eserlere de yer verilen müzede Selçuklu ve Karamanoğullarına ait olan sırlı kaseler ve alçı süslemeler de dikkat çekicidir.

Osmanlı Dönemi’ne ait eserler arasında ise silahlar, halılar, kilimler ve el yazması Kuran-ı Kerimler mutlaka görülmelidir. Pazartesi günleri hariç her gün ücretsiz şekilde müzeye giriş yapabilmeniz mümkündür.

Ereğli'deki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Ereğli'de gezilecek yerler yazısında listeledi.


Ulu camii

Ereğli Ulu Camii Ereğli Ulu Camii

Ereğli’nin Cami Kebir Mahallesi’nde bulunan Ulu Camii, Karamanoğlu Mehmet Bey anısına 1426 yılında inşa edilmiştir. Karamanoğulları Dönemi’nin değerli yapılarından sayılan Ulu Camii 26x9 metre ölçülerindeki bir küfeyi andırmaktadır.

1940 yılında mihrap kısmı onarıma sokulmuştur. Sekiz köşeden oluşan mermerden bir kaide üzerine kondurulmuş olan ve yüksekliği ise 40 metre olan cami minaresi kırmızı tonlarında kesme taştan inşa edilmiştir.

Ereğli'de görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Ereğli gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


İvriz Kaya Anıtı Kabartmaları

İvriz Kaya Anıtı Kabartmaları İvriz Kaya Anıtı Kabartmaları

Ereğli’de en sık ziyaret edilen yerlerin arasında yer alan İvriz Kaya Anıtı, Hititler zamanından günümüze kalan kaya kabartması şeklinde bir tarihi eserdir. Ereğli merkezine yaklaşık 17 km uzaklıktaki İvriz Köyü’nde yer almaktadır.

M.Ö. 1180 ve 700 yılları arasındaki dönemde Tuvana ülkesi kralı olan Varpalawas tarafından yaptırılmıştır. Geç Hitit Dönemi’ne ait en önemli yapılar arasında sayılmaktadır. Fırtına Tanrısı olan Tarhundas ve Kral Varpalavas’a ait olan tasvirler kabartma şeklinde görülmektedir.

Tanrı kabartması daha küçük şekildedir. İki kabartma ortasında “Ben hakim ve kahraman Tuvana Kralı Varpalavas sarayda bir prens iken bu asmaları diktim, Tarhundas onlara bereket ve bolluk versin” şeklinde yer alan hiyeroglif yazı göze çarpmaktadır.


Şifa Hamamı

Şifa Hamamı Şifa Hamamı

Ereğli Ulu Cami’nin güney kısmında yer alan Şifa Hamamı, Ereğli Eski Hamam ismiyle de tanınmaktadır. Selçuklu Dönemi inşası olan hamam Karamanoğulları zamanında da kullanımda kalmıştır. Kitabesi bulunmaması nedeniyle yapılış tarihi belli değildir. Günümüzde ise toprak altında kaldığı için batı kısımda olan on basamaktan camiye giriş sağlanabilmektedir.

Soyunmalık, sıcaklık ve ılıklık isimlerinde bölümlerden oluşmaktadır. Camii üzeri kubbeler ile örtülmüştür. Kubbelerden biri zaman içinde yıkıldığı için yerine ahşap malzeme kullanılmıştır.

Konya'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Konya gezi rehberini okumayı unutmayın.


İvriz Köprüsü

İvriz Köprüsü İvriz Köprüsü

İvriz Köprüsü, İvriz ile Aydınkent Köyü’ne giderken yol üzerindeki İvriz Çayı’ndan geçmek için çay üstüne kurulmuş olan kaşa benzeyen yapısı ile dikkat çeken tek göz ve tek kemerden oluşan köprüdür.

Karamanoğulları Dönemi’ne ait olduğu düşünülen köprünün üstüne sonradan beton eklenmiştir. Kitabeye sahip olmadığından yapılış tarihi ve kim tarafından yaptırıldığına dair bilgi bulunmasa da Divle’nin çift gözlü köprüsüyle aynı seneye ait olduğu düşünülmektedir.