Aydın'a bağlı Didim ilçesinin doğusunda Muğla il sınırı, güney kısmında Ege Denizi, kuzeyinde ise Bafa Gölü ve Menderes Nehri bulunmaktadır. Didim'in antik dünyası ise tarihi eserler yönünden oldukça zengindir.
Filozofların antik kenti Milet, Dünya'nın en büyük 3. tapınağı ünvanına sahip olan Apollon Tapınağı, Roma İmparatoru tarafından eşine özel inşa ettirilen Faustina Hamamı, antik şehirlerden kazı çalışmaları sonucu çıkartılan tarihi eserlerin sergilendiği Milet Müzesi Didim ilçesinde yer almaktadır.
Ailenizle birlikte geçireceğiniz harika yerlerde keyif dolu günler yaşamanız için rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri Didim oteller sayfamızda yer verdik.
Filozofların Antik Kenti Milet
Milet Antik Kenti
Aydın'ın Didim ilçesinde yer alan Milet Antik Kenti ile ilçe merkezi arasında yaklaşık 22 kilometre mesafe bulunmaktadır. Milet Antik Kenti, Troy, Efes ve Priene gibi devletlerin yer aldığı mevkiinde kendi özerkliğini ilan etmiştir. Diğer antik kentlere göre bilim, sanat ve felsefe alanında öne çıkan devlet olarak bilinir.
Antik kent içerisinde 15.000 kişilik tiyatro, MS 1. yüzyılda inşa edilen Delphinion, Agora, Capito Hamamları ve MS 2. yüzyılda inşa edilen Güney Agora ve Faustina Hamamı bulunmaktadır. Antik kentin içerisinde ve çevresinde bulunan tarihi eserler Milet Müzesi'nde sergilenmektedir.
Antik kentte yer alan tarihi yapılardan sadece tiyatro günümüze kadar gelebilmiştir. Diğer tarihi yapıların bir kısmı zarar görmüş harabe şeklindedir.
Sabah saat 08:30'da açılan antik kent yazın 19:00 da kışın ise saat 17:00'da kapanmaktadır. Bu saatler arasında antik kenti gezebilirsiniz. Müzekartı bulunan tatilciler için antik kentin girişi ücretsiz, müzekartı bulunmayanlar için ise giriş ücreti 12 TL'dir.
Didim ilçe merkezinde Atatürk Bulvarı'nda yer alan Atatürk Heykeli önünden kalkan Milet tabelaları bulunan minibüsleri kullanarak antik kente ulaşabilirsiniz. Minibüslerin ücreti yaklaşık 8 TL'dir.
Özel aracınız ile antik kente ulaşmak isterseniz ilçe merkezinden Didim - Güllübahçe yolu yönünde Balat Mahallesi'ne doğru ilerlemelisiniz.
Aydın'da gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Aydın otel sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Herakleia Antik Kenti
Herakleia Antik Kenti
Herakleia Antik Kenti, Beşparmak Dağları'nın eteklerinde bulunması üzerine Latmos Antik Kenti olarak da bilinir.
Antik kentin çevresi engebeli ve kayalık olduğu için çevresinde 65 tane kale ve 6.5 metre uzunluğunda sur ile çevrilmiştir. Izgara biçiminde inşa edilen tarihi yapılarda sokak planı iyi bir şekilde uygulanmıştır.
Antik kentin içerisinde bulunan kale ve surlar eski görünümünü kaybetmiştir. Günümüzde bu eserlerin küçük bir kısmını görebilirsiniz.
Milas - Söke yolu üzerinde bulunan Çamiçi Beldesi'nden ayrılan toprak yol ile Herekleia Antik Kenti'ne ulaşım sağlanır.
Milas - Söke otoyolunda D-525 karayolunun 25. kilometresinden sonra yer alan Çamiçi Köyü'nden sağa dönerek 10 kilometre sonra karşınıza çıkan Kapıkırı Köyün'den antik kente ulaşabilirsiniz.
Milet Müzesi
Milet Müzesi
Milet, Didim ilçe sınırlarında bulunan ören yerlerinden çıkartılan eserlerin sergilendiği müzedir.
1973 yılında açılan müze Bakanlar Kurulu kararı ile 2000 yılında kapatılmıştır. Müze 2007 ile 2011 yılları arasında restore edilmiştir. Sikkeler, süs eşyaları, topraktan yapılan eşyalar ve kokulu cam şişeleri gibi eserler müze içerisinde sergilenmektedir.
Kış ve yaz aylarında saat 08:00'da açılan müzenin kapanış saati ise 17:00'dir. Pazartesi günleri bu müze kapalıdır. Milet Müzesi giriş ücreti 5 TL'dir. Müzekartı bulunan tatilciler müzeye ücretsiz giriş yapabilir.
Didim ilçe merkezinden Balat Mahallesi'ne hareket eden minibüsleri kullanarak müzeye kolayca ulaşabilirsiniz. Balat Mahallesi'ne hareket eden minibüslerin yaklaşık ücreti 8 TL'dir.
Tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listedik. Didim'de gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.
Didyma Antik Kenti
Didyma Antik Kenti
Aydın'ın Didim ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta olan Didyma Antik Kenti, yüzyıllar boyunca zarar görmesine rağmen günümüzde antik kenti gören tatilciler şaşkınlıklarını her fırsatta dile getirir.
Antik kent içerisinde Apollon Tapınağı ile Didim'in sembolü haline gelen Medusa figürü bulunmaktadır.
Antik kentin çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda yoğun olarak kullanılan bir yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Günümüzde antik kentin araştırmaları Alman uzmanlar tarafından devam ettirilmektedir.
Müzekartı bulunan tatilciler için giriş ücretsizdir. Didym Antik Kenti'ne gelmeden 200 metre önce arabanızı otoparka bırakarak yaya bir şekilde bu antik kente kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Sabah saat 09:00 sularında açılan tapınak akşam saat 18:00'de kapanır. Antik kentin giriş ücreti 5 TL'dir.
Didim ilçe merkezinde yer alan Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan antik kent tabelalarını takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz.
Sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Didim gezi rehberi kategorimizi göz gezdirmeyi unutmayın.
Faustina Hamamı
Faustina Hamamı
Faustina Hamamı, Didim ilçe merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Milet Antik Kenti sınırları içerisinde yer alan Faustina Hamamı, antik kent içerisinde bulunan amfi tiyatro ile arasında 150 metre mesafe bulunmaktadır.
Roma İmparatoru Marcus Avrelius eşi için Faustina Hamamı'nı yaptırmıştır. Hamam içerisinde büyük bir havuz ve hamamım girişinde yer alan çeşme şu an Milet Müzesi'nde sergilenmektedir.
Milet Antik Kenti'ne ücret ödediğiniz için hamama ayrı bir ücret ödemezsiniz.
İlçe merkezinden kalkan Milet Antik Kenti minibüslerini kullanarak bu hamama ulaşabilirsiniz.
Minibüslerin yaklaşık ücreti 8 - 10 TL arasında değişmektedir.
Aydın'ya gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Aydın gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
İlyas Bey Külliyesi
İlyas Bey Külliyesi
1404 yılında İlyas Bey tarafından yaptırılan külliye içerisinde hamam, çarşı, camii ve medrese gibi tarihi yapılar bulunmaktadır.
Balat'ta bulunan Külliye Anadolu Beylikleri Dönemi'ne ait olup Bizans Dönemi’nden tarihi yapılarda bulunmaktadır. Bu sayede orta çağın yapısı ve tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Külliye içerisinde bulunan tarihi yapıların inşasında Milet'ten getirilen mermerler kullanılmıştır. Külliye etrafında bulunan asırlık ağaçlar çevrenin önemli unsurlarındandır.
Didim Atatürk Bulvarı'nda yer alan Atatürk Heykeli önünden kalkan Balat minibüslerini kullanarak bu külliyeye kolayca ulaşabilirsiniz.
Özel aracınız ile ulaşmak isterseniz Milet Antik Kent'i ile iç içe olan külliyenin yolu dar ve topraklıdır.
İlyas Bey Külliyesi'nin girişi ücretsizdir.
Denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Didim denize sıfır oteller yazımızı incelemeyi unutmayın.
Priene Antik Şehri
Priene Antik Kenti
Didim'in 40 kilometre kuzeyinde bulunan Priene Antik Şehri içerisinde antik dev sütunlar ve tiyatro bulunmaktadır. 5000 kişilik tiyatro M.Ö 350 yılında inşaa edilmiştir.
Priene Antik Şehri sayesinde eski şehir planlamacılığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Antik şehir içerisinde bulunan tarihi yapıların birçoğu günümüzde yıkık şehir görünümüne bürünmüştür.
Antik şehir giriş ücreti 5 TL'dir. Müzekartı bulunan tatilciler antik şehre ücretsiz girebilir.
Didim ilçe merkezi ile antik şehir arasında yaklaşık 40 kilometre mesafe bulunmaktadır. Güllübahçe Mevkii'nde bulunan antik kente Atatürk Bulvarı önünde bulunan Atatürk Heykeli'nden kalkan minibüsler ile ulaşabilirsiniz. Minibüslerin yaklaşık ücreti 12 TL'dir.
Özel aracınız ile ulaşmak isterseniz Aydın - Didim ve Milas - Söke otoyollarında D-525 karayolunu kullanmalısınız.
Günübirlik Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti
M.Ö 9000'lu yıllarda inşaasına başlanan Efes Antik Kenti'nin izleri günümüzde hala görülebilmektedir. Efes Antik Kent'i UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Miras Listesine dahil edilmiştir. Müzekartın geçerli olduğu bu antik kentte giriş ücreti 50 TL'dir. Yamaç Evler ve Efes Müzesi'nde müzekart geçerli değildir. Didim ilçe merkezi ile antik kent arasında yaklaşık 90 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Yedi Uyuyanlar Mağarası
Yedi Uyuyanlar Mağarası
Efes Antik Kenti'nin arka yamacındaki dağlarda bulunan Yedi Uyuyanlar Mağarası, MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yedi Uyurlar Mağarası'nda yapılan kazı çalışmalarına sonucunda iki katolik kilise ve farklı mezar taşlarına rastlanmıştır. Efes Antik Kenti ile Yedi Uyuyanlar Mağarası arasında yaklaşık 2 kilometre mesafe bulunmaktadır. Efes Antik Kenti'ne ulaştıktan sonra çevrede bulunan yön tabelalarını takip ederek bu mağaraya kolayca ulaşabilirsiniz.
Didim'de Yedi Uyuyanlar Mağarası ve diğer turizm mekanlara yakın olan butik otellerin listesi için Didim butik otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Efes Arkeoloji Müzesi
Efes Arkeoloji Müzesi
Efes Antik Kenti çevresinde bulunan eski yerleşkelerden çıkartılan Helenistik, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri'ne ait önemli tarihi yapılar bu müzede sergilenmektedir. Efes Müzesi için müzekart geçerli değildir. Efes Müzesi hem yerli hem de yabancı turist için giriş ücreti 10 TL'dir. Efes Arkeoloji Müzesi'ne ulaşabilmek için Didim ilçe merkezinden öncelikle Kuşadası veya Söke minibüslerini kullanmalısınız.