Çorum Tarihi Yerleri

Çorum, hem kültürel hem de tarihi alanda günümüzden 7000 yıl öncesine uzanan bir geçmişe sahiptir. Şehrin neredeyse her noktasında en eski dönemlerden günümüze kadar gelmeyi başarmış değişik medeniyetlerden izler taşıyan eserlere rastlanmaktadır.

Hititlerin Anadolu egemenliğinin başlangıç noktası Çorum’dur. Bölgede yer olan uygarlık kalıntıları, üst üste ve bitişik konumdadır. Şehir sınırları içerisinde Hitit Höyüğü’nün yanında Frig, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait mezarlar ve taban mozaiklerine rastlanabilmektedir. Bunların yanı sıra şehirde çok sayıda Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler yer almaktadır. 

Şehrin, tarihi yapıları arasında tarih öncesi dönemlere ait en belirgin özellikleri gösteren doğal ve yapma mağaraları da oldukça dikkat çekmektedir. Yapılan kazı çalışmaları sonrası şehrin eski bir medeniyet merkezi olduğu görülmektedir.

Çorum'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Çorum'daki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Hattuşaş – Boğazkale

Hattuşa Hattuşa

Anadolu tarihinde yüzyıllar boyu önemli bir merkez olan Hattuşaş Antik Kenti, Hitit İmparatorluğu’nun başkentidir. Çorum şehir merkezine 80 kilometre mesafede yer alan antik kent, Boğazkale ilçesine 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Oldukça geniş bir alana yayılmış olan antik şehir, tarih boyunca sadece Hititlere değil, birbirinden farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Hattuşaş Antik Kenti’nin yükselişe geçtiği dönem ise M.Ö. 17. ve 13. yüzyılları arasında başkent olduğu yıllardır. 

Bu antik kentte ilk kazı çalışmalarına 1834 yılında başlanmıştır. Bu kazılar sonucunda dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine rastlanmıştır. Günümüzde turistlerin ziyaretine açık olan kent, çok geniş bir alana sahip olmasından dolayı bölümlere ayrılmıştır ve bu şekilde gezilebilmektedir. Bu bölümler Yukarı Şehir, Aşağı Şehir, Büyük Kale ve Yazlıkaya'dır.

Antik kentin Yukarı Şehir kısmında kutsal yapılar ve tapınaklar yer almaktadır. Çorum’un en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı, antik kentin içerisindedir. Kentin en eski yerleşim yeri ise Büyük Kale’dir. 

Hattuşaş Antik Kenti’nde Hitit Dönemi’ne ait yazılı kayıtlara da rastlanmaktadır. Bu yazılı kayıtlardan Hitit Kralı’nın Anitta olduğu öğrenilmiştir. Tarih boyunca Anadolu’nun önemli merkezleri arasında yer alan antik şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında girmiştir. 

400 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan ve 2,5 km boyunca uzanan bu antik kent, günümüzde yalnızca yerli değil yabancı turistlerin de dikkatini çekmekte olan bir bölgedir. 

Antik kente, şehir merkezinden ve Boğazkale’den ulaşım sağlanmaktadır. Özel araç haricinde, düzenlenen turların otobüsleri de ulaşım hizmeti vermektedir. Hattuşaş Antik Kenti, yaz döneminde akşam 19.00’a kadar, kış döneminde ise akşam 17.00’a kadar ziyarete açıktır. Giriş ücreti 10 TL olmakla birlikte, Müze Kart geçerlidir. 

Çorum'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Çorum'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.


Çorum Saat Kulesi

Çorum Saat Kulesi Çorum Saat Kulesi

Çorum il merkezinde yer alan Çorum Saat Kulesi, İstanbul'da Ali Suavi olayını bastıran Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1896 yılında inşa ettirilmiştir. 27,5 metre yüksekliğe sahip olan saat kulesi Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birleştirmektedir. 

Uzaktan bakıldığında minare izlenimi veren kule, yöresel sarı kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. 4 tarafında birer saat kadranı bulunan kule, şehrin merkezinde bir simge haline gelmiştir. 


Şapinuva

Şapinuva Şapinuva

Şehir merkezine 53 kilometre uzaklıkta yer alan Şapinuva, Hitit Dönemi’nin önemli merkezleri arasında yer almaktadır. Tarih boyunca hem tarihi hem de dini merkezler arasında bulunan bu bölge, siyasi ve coğrafi konumu nedeniyle Hititlerden sonra da birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 

Tokat Masat Höyük kazıları sırasında Şapinuva hakkında bir mektup ele geçirilmiş ve burada yaşayan krallığın büyük bir krallık olduğu bu mektuptan anlaşılmıştır. Mektupta yer alan ifade “Bu tablet size ulaşınca, 1701 askeri ishupittadan acele olarak sevk ediniz ve onları iki gün içerisinde Şapinuva şehrine, majestenin huzuruna getiriniz” ifadesi yer almaktadır. Bu ifade Şapinuva’nın önemli bir Hitit kenti olduğunun kanıtı olmaktadır. 

Oldukça büyük bir alana sahip olan kentte, iki fırtına tanrısının adına yapılmış tapınaklar, ordu komutanlığı, kraliçe sarayı ve belediye teşkilatına dair izlere rastlanmaktadır. 

Şapinuva’ya giriş 12 TL’dir


Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü’nün yapım yılı ve kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmemekle birlikte, mimari özellikleri incelendiğinde Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi yapılar arasında yer aldığı anlaşılmaktadır. 

15 göze sahip olan köprünün gözlerinin uzunluğu 9 metre ile 15 metre arasında değişmektedir. Kale Mahallesi ile Gemici Mahallesi’ni birbirine bağlayan köprü, eğimli yapısı ile oldukça estetik bir görünüm sergilemektedir. 

Çorum'da görkemli ve sizi başka diyarlara götürecek yerler için Çorum gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Çorum Kalesi

Çorum Kalesi Çorum Kalesi

Şehrin merkezinde Kale Mahallesi’nde yer alan Çorum Kalesi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı gezi kitabında geçmektedir. 

Kalenin yapım tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte, mimarisi incelendiğinde Selçuklu Dönemi mimarisine yakın olduğu görülmektedir. Kalenin ilk yazılı belgeleri ise M.S. 1577 tarihlidir ve Bizans Dönemi hakkında bilgiler içermektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden edinilen bilgilere göre Sultan Kılıç Arslan, kaleyi inşa eden kişidir.  

Çorum Kalesi’nin yapımı sırasında moloz taş, kesme taş ve Roma – Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar kullanılmıştır. Kalenin içerisinde 42 konut ve bir cami bulunmaktadır. 


Çorum Ulu Camii

Çorum Ulu Camii Çorum Ulu Camii

Yapım yılı net olarak bilinmeyen Çorum Ulu Camii, Osmancık Caddesi üzerinde yer almakta ancak caminin yapımında kullanılan ağaç işçiliği incelendiğinde bu yapının Selçuklu Devleti’nin son dönemlerinde inşa edildiği anlaşılmaktadır. 

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın azatlı kölesi Hayrettin Hazır tarafından inşa ettirilen Ulu Camii ve minberi farklı tarihlerde yaptırılmıştır. 

Ulu cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır. 


Kybele Kabartması

Kybele Kabartması Kybele Kabartması

Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer alan Kybele Kabartması, Anadolu’nun Helenistik Çağ ile tarihlendirilen en büyük kabartması olma özelliğini taşımaktadır. 

Bir kaya bloğunun üzerinde yer alan Kybele Kabartması, Ortaköy ilçesinin İncesu Köyü sınırları içerisinde ziyaretçilerini beklemektedir. Bu kabartmada tanrıça Kybele, bir taht üzerinde oturmaktadır ve sol elinde bir aslan yavrusu taşımaktadır. 

Çorum'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Çorum aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


İskilip Kaya Mezarı

İskilip Kaya Mezarları İskilip Kaya Mezarları

Roma Dönemi’ne ait bu kaya mezarları, İskilip merkezde yer almaktadır. İki sütunlu dikdörtgen girişe sahip olan bu kaya mezarları, aslan figürleri ile dikkat çekmektedir. 

Kaya mezarlarının üzerinde yer alan kabartmalarda da aslanlara yer verilmiştir. Kabartmaların birisi kılıç, diğeri ise kadeh tutmaktadır. Bu mezarların içerisinde iki adet ölü sekisi bulunmaktadır. 


Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

Çorum şehir merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Kırkdilim mevkiinde yer alan Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı, sarp, kayalık ve akarsu tarafından yarılmış derin vadilerin oluşturduğu engebeli arazi üzerinde, kuzeye doğru uzanan bir kaya bloğunun burun kısmının kuzey-batı köşesinde yer almaktadır.

M.Ö. 2. yüzyılda yapılan bu kaya mezarı, Helenistik Dönem izlerini taşımaktadır ve Komutan İkezios’a aittir. Mezar odasına ulaşmak için 2 farklı bölümden basamaklar ile geçilmektedir. Mezar odasının kapısında ise İkezios yazmaktadır. Bu odanın girişinin sağında ve solunda niş şeklinde oyulmuş ölü figürleri yer almaktadır. 


Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı, Çorum’un köklü tarihini en iyi yansıtan noktalar arasında yer almaktadır. Çorum’un Alaca ilçesine 15 kilometre mesafede yer alan Höyük Köyü, milli park da dahil olmak üzere birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmakta olan bir bölgedir. 

Özellikle Mayıs – Ekim ayları arasında yoğun ziyaret alan Alacahöyük, ziyaretçilerini uzun bir tarih yolculuğuna çıkarmaktadır. Milli parkta Friglerden, Romalılara, Bizanslılara, Selçuklulara ve hatta Osmanlı Devleti'ne kadar izlere rastlanmaktadır. 

Alacahöyük, 1988 yılında milli park ilan edilmiştir. Bölgede yapılan kazı çalışmalarından elde edilen tarihi eserlerin büyük bir bölümü Alacahöyük Müzesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisinde sergilenmektedir. Ancak yine de milli park kalıntılar açısından oldukça zengindir. 

Çorum'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Çorum lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Veli Paşa Hanı

Veli Paşa Hanı Veli Paşa Hanı

Çepni Mahallesi, Sandıkçılar Sokağı’nda yer alan Veli Paşa Hanı, Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu tarihi yapının kitabesinin günümüze kadar ulaşamamış olmasından dolayı yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, XIX. yüzyıl eseri olduğu mimarı özelliklerinden anlaşılmaktadır.

35 odadan oluşan han, yapım yılından bu yana küçük restorasyon çalışmalarından geçmiş ve günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başarmış tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Bu han uzun yıllar otel olarak işletilmiştir.