Çorum'un İlçeleri

Türkiye’nin kuzey bölgesi olan Karadeniz’in, Orta Karadeniz kesiminde yer alan Çorum’un merkez ilçe hariç toplam 13 ilçesi bulunmaktadır.

Bu ilçeler, Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu ve Uğurludağ ilçeleridir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Çorum bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Osmancık

Osmancık Osmancık

Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz bölümünün kesiştiği noktada yer alan Osmancık ilçesi, şehrin en eski ilçelerinden biridir. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini batıya bağlayan yol üzerinde bulunan Osmancık, 1075 yılında Türk egemenliğine girmiştir. 

Yüzölçümü 1187 kilometrekare, rakımı ise 430 metre olan ilçenin Çorum şehir merkezine uzaklığı 59 kilometredir. İlçe, İskilip, Oğuzlar, Dodurga, Laçin ve Kargı ilçeleriyle komşudur.

Osmanlı Dönemi’nde Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı büyük bir öneme sahip olan ilçe, hem tarihi yapılar hem de doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Koyunbaba Köprüsü ve Türbesi, Osmancık Kalesi, Koca Mehmet Paşa Camii ve Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi önemli tarihi eserlerini oluşturmaktadır. Başpınar ve Karaca Yaylaları ise Çorum turizminin gelişimine katkıda bulunan doğal güzellikler arasında yer almaktadır. 


İskilip

İskilip İskilip

İskilip, M.Ö. 3000’li yıllarda Hititlere ev sahipliği yapmış ilçeler arasında yer almaktadır. Daha sonra tarih boyunca Frig, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin hakimiyetine girmiştir. 

İç Anadolu ile Karadeniz’in birleştiği sınırda yer alan ilçenin yüzölçümü 1187 kilometrekare, rakımı ise 750 metredir. Bayat, Oğuzlar, Kargı, Uğurludağ, Çorum merkez ve Osmancık ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine uzaklığı 56 kilometredir. 

Araştırmacıların Müze Kent olarak nitelendirdikleri ilçe, tarihi yapılar açısından oldukça fazla seçenek sunmaktadır. Bu özelliğinin yanı sıra, doğal güzellikler açısından da oldukça zengin olan bölge, doğa sporlarına elverişli alanlarıyla dikkat çekmektedir. İlçeye has bir lezzet olan İskilip Dolması ise, Çorum Mutfağı’nın meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır. 

Çorum'a geldiğinizde bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerleri sizin için Çorum'da gezilecek yerler yazısında listeledik.


Oğuzlar

Oğuzlar Doğası Oğuzlar Doğası

1990 yılında ilçe statüsüne kavuşan Oğuzlar, önceleri İskilip ilçesine bağlı bir köy olmuştur. Güneyinde Kızılırmak, doğusunda ve batısında ise yüksek dağlarla çevrili olan ilçe, korunaklı bir cebi andırmaktadır. 

İlçenin yüzölçümü 121 kilometrekare, rakımı ise 650 metredir. Şehir merkezine 68 kilometre uzaklıkta yer alan ilçe, İskilip, Dodurga, Osmancık, Laçin ve Çorum merkez ile komşudur. 

Obruk Barajı’nın kurulması ile önem kazanan ilçe, yaz aylarında tesislerinde 5000’in üzerinde ziyaretçi ağırlamaktadır. Havzada yelken, kürek, sürat, balıkçılık gibi etkinliklerin yanında yamaç paraşütçülüğü ve yayla turizmi gittikçe gelişmektedir. 


Sungurlu

Sungurlu Merkez Sungurlu Merkez

İlk yerleşimin Kalkolitik Dönem’de başladığı Sungurlu ilçesi daha sonra Hititler, Frigler, Galatlar ve Roma İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış bir ilçedir. 1864 yılında Yozgat sancağına bağlanan ilçe, 1866 yılında belediye olmuş, 1924 yılında ise Çorum’a bağlanmıştır. 

2557 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin rakımı 780 metredir. Şehir merkezine 72 kilometre mesafede yer alan Sungurlu ilçesi, Bayat, Uğurludağ, Çorum merkez, Alaca ve Boğazkale ilçeleri ile komşudur. 

Eski Hamam, Eski Karakol, Saat Kulesi, Sungurlu Konakları ve Taş Köprü önemli tarihi yapılarıdır. 


Kargı

Kargı İlçesi Kargı İlçesi

16. yüzyılın ilk çeyreğinde Kargı adını alan ilçenin Türklerin yerleşiminden önceki adı Blaene’dir. 1936 yılına kadar Osmancık ve Tosya’ya bağlı olarak idare edilen Kargı, 1936 yılında ilçe olmuş, önce Kastamonu sonra da Çorum şehrine bağlanmıştır. 

Yüzölçümü 1277 kilometrekare olan ilçenin rakımı 450 metredir. Şehir merkezine 106 kilometre mesafede yer alan ilçe, Osmancık ve İskilip ilçeleri ile komşudur. 

Kargı Yaylaları, şehrin önemli turistik merkezleri arasında yer almaktadır. Bu yaylalarda her türlü alt yapı sağlanmış, konaklama tesisleri kurulmuş ve parkurlar, mesire alanları düzenlenmiştir. 


Alaca 

Alaca Alaca

Karadeniz Bölgesi’ni İç Anadolu Bölgesi’ne bağlayan yol üzerinde yer alan Alaca ilçesi, Hitit şehirleri arasında yer alan Alacahöyük’e ev sahipliği yapmaktadır. Toplam yüzölçümü 1375 kilometrekare olan ilçenin rakımı 915 metredir. İlçe, Çorum merkez, Boğazkale, Ortaköy, Sungurlu ve Mecitözü ilçeleri ile komşudur. 

Anadolu ile bağlantı yolu üzerinde yer alması, tarih boyunca önemli bir konuma sahip olmasını sağlamış olan bu ilçe, günümüzde de tarihi yapıları ile sık ziyaret edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Alacahöyük Ören Yeri ve Müzesi, Alaca Saat Kulesi, Eski Cami, Yeni Cami, Evci Köyü Cami, Pazarlı Höyük, Gerdekkaya Mezarı, Yeşilyurt Kaya Mezarı ve Hüseyin Gazi Medresesi, gezilip görülmesi gereken yerleri arasındadır.


Dodurga

Dodurga Dodurga

Adı, Kaşgarlı Mahmut’un Dîvânu Lugâti't-Türk adlı eserinde açıkladığı 24 Oğuz boyundan Toturga’dan gelen Dodurga ilçesi, 1900’lü yıllarda yaşanan depremlerde en çok zarar gören ilçeler arasında yer almaktadır. Depremler nedeni ile ilçe birkaç kez yeniden inşa edilmiştir.

Yüzölçümü 191 kilometrekare olan ilçe, 510 metre rakıma sahiptir. Osmancık, Oğuzlar ve Laçin ilçeleri ile komşudur. Birinci Dünya Savaşı’nda erkek nüfusunun büyük bir bölümünü kaybeden ilçe, Cumhuriyet Dönemi’nin başlangıcı ile keşfedilen Linyit yatakları sayesinde önemli bir yerleşim bölgesi haline gelmiştir. 

Çorum'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Çorum gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Mecitözü

Mecitözü Mecitözü

Kuşsaray köyü ve Elvançelebi beldesinde yapılan kazılarda Mecitözü ilçesinin tarihinin M.Ö. 5000’li yıllara dayandığı anlaşılmıştır. Yüzölçümü 942 kilometrekare olan ilçenin, rakımı 750 metredir. Şehir merkezine 37 kilometre uzaklıkta bulunan Mecitözü ilçesi, Çorum merkez, Alaca ve Ortaköy ilçeleri ile komşudur. 

İlçenin önemli tarihi yapıları, Elvan Çelebi Camii, tekke ve türbesi ve hamamıdır. İlçe sınırları içerisinde yer alan Beke Kaplıcaları ise iç turizmde önemli bir yere sahiptir. 


Bayat

Bayat Görünümü Bayat Görünümü

Tarihi 1400’lü yıllara dayanan Bayat ilçesi, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında İskilip ilçesine bağlı, Alagöz adında bir nahiye iken, 1958 yılında ilçe olmuş ve adı değişmiştir. 

Yüzölçümü 770 kilometrekare olan ilçenin, rakımı 625 metredir. Çorum şehir merkezine 83 km uzaklıktadır. İlçe, Uğurludağ, İskilip ve Sungurlu ilçeleri ile komşudur. Türkiye’nin ilk ve tek patentli kilimleri burada üretilmektedir. Kaya Mezarı, Aşağı Cami, Kuşçaçimen Yaylası, Eskialibey ve Yoncalı köyleri, Bayat’ta gezilip görülmesi gereken turistik yerlerdir. 

Çorum'da lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Çorum 4 yıldızlı oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Boğazkale

Boğazkale Boğazkale

Tarihi M.Ö. 5000’li yıllara kadar uzanan Boğazköy ilçesi, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşa ve bu şehrin açık hava tapınağı olan Yazılıkaya ile meşhur bir ilçedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında adı Boğazköy iken, 1936 yılında adı Boğazkale olarak değiştirilmiş, 1987 yılında ise Sungurlu ilçesinden ayrılmış ve ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

İlçe 245 kilometrekare yüzölçümüne ve 1.005 metre rakıma sahiptir. Sungurlu ve Alaca ilçelerinin arasında kalmaktadır. Şehir merkezine ise 82 kilometre uzaklıktadır. Boğazkale’de yer alan Hattuşa ve Yazılıkaya ören yerleri, Milli Park ilan edilmiştir. Hattuşa ve Yazılıkaya UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. 


Laçin

Laçin Doğası Laçin Doğası

1990 yılında Çorum’a bağlı bir ilçe olan Laçin, bu statüye kavuşmadan önce büyük ve küçük olarak ayrılan bir köydür. 

214 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin, rakımı 720 metredir. Şehir merkezine 26 kilometre mesafede yer alan Laçin ilçesi, Dodurga, Osmancık, Çorum merkez ve Oğuzlar ilçeleri ile komşudur. Kaya mezarları ve Laçin Köşk evi dikkat çeken tarihi değerleridir. 


Ortaköy 

Ortaköy Ortaköy

Kuruluş tarihi net olarak bilinmeyen Ortaköy ilçesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hitit ve Roma dönemlerine ait kalıntıların bulunması ilçe tarihine ışık tutmaktadır. 

Hitit Dönemi’nin önemli ticari merkezilerinden biri olan Şapinuva ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır ve bu bölgedeki kazı çalışmaları devam etmektedir. Yüzölçümü 238 kilometrekare olan ilçenin rakımı 800 metredir. Şehir merkezine 57 kilometre mesafede yer alan Ortaköy ilçesi, Mecitözü ve Alaca ilçeleri ile komşudur. 

İlçenin önemli değerleri, Şapinuva ile sınırlı değildir. İncesu Kanyonu ve Aşdavul kasabasındaki Damlataş Mağarası dikkat çeken bölgeler arasında yer alırken, İncesu Kanyonu’nun içerisinde kayalara oyulmuş Kybela Kaya Kabartması dünya çapında bir üne sahiptir. 

Çorum'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Çorum 3 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Uğurludağ

Uğurludağ Uğurludağ

İlk ismi Kızılören olan Uğurludağ ilçesi, 1929 yılında nahiye olmuş ve İskilip ilçesine bağlanmıştır. 1954 yılında arkasında yer alan Urlu Dağı’ndan esinlenerek, adı Uğurludağ olarak değiştirilmiş, 1987 yılında ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

İlçenin yüzölçümü 596 kilometrekare, rakımı ise 775 metredir. Sungurlu, Bayat, İskilip ve Çorum merkez ile çevrelenmiştir. Şehir merkezine uzaklığı ise 66 kilometredir.