Çorum'da Gezilecek Yerler

Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Çorum, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış eski yerleşim yerlerinden biridir. Şehrin hem Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor olması hem de eski yerleşim yeri olması, ziyaretçilerine gezilecek yerler açısından oldukça farklı alternatifler sunmaktadır.

Çorum, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine pek çok seçenek sunmaktadır. Şehir sınırları içerisinde yer alan tarihi yapılar, Kalkolitik, Hitit, Frig ve Eski Tunç dönemlerinden izler taşımaktadır. Bu dönemlerin haricinde, Roma ve Bizans Dönemi eserleri, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi eserleri de dikkat çekmektedir. Gezilecek yerler Çorum il merkezinde yoğunlaşırken; bağlı olduğu ilçelerde de keşfedebileceğiniz birçok önemli destinasyon bulunmaktadır.

Tarihi yapıların yanı sıra doğal güzellikler bakımından da oldukça geniş alanlara sahip olan Çorum, gezilecek yaylaları, kanyonları, mesire alanları ve parkları ile ziyaretçilerine doğa ile iç içe bir tatil sunmaktadır. 

Çorum'daki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Çorum otelleri listemize uğramayı unutmayın.


Hattuşaş – Boğazkale

Hattuşa Hattuşa

Boğazkale, Çorum iline bağlı bir ilçe olmakla beraber, bölgenin en önemli tarihi yapılarını bünyesinde barındırmaktadır. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak kullanılan Hattuşaş Antik Kenti, Anadolu tarihinde yüzyıllar boyu önemli bir merkez olmuştur. Hattuşaş Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında girmiştir.

Bir açık hava müzesi özelliğine sahip antik kentte 1937 yılında başlayan kazı çalışmaları uzun yıllar devam etmiştir. Boğazkale'de bu kazılar sonucunda dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine ulaşılmıştır. Hattuşaş oldukça geniş bir alana sahiptir ve bölümler halinde gezilebilmektedir. Bu bölümler Yukarı Şehir, Aşağı Şehir, Büyük Kale ve Yazlıkaya Açık Hava Tapınağı'dır.

Oldukça kadim bir geçmişe sahip antik şehir, tarih boyunca birbirinden farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Hattuşaş Antik Kenti’nin yükselişe geçtiği dönem ise M.Ö 17 – 13. yüzyılları arasında başkent olduğu yıllardır. Kalıntıların büyük bir bölümü de bu yıllara aittir. Antik kent içerisinde ilk kazı çalışmaları 1834 yılında Charles texier tarafından gerçekleştirilmiştir.

Hattuşa içerisinde gezilecek yerler arasında bulunan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı, kentin kurulduğu dönemde yeni yıl kutlamalarının gerçekleştirildiği bir mekandır. Dönemin ünlü tanrı ve tanrıçalarının kabartma olarak işlendiği açık hava tapınağı iki bölümde gezilebilmektedir. Hattuşaş'ın 2 kilometre uzaklığında konumlanan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı, doğal kayalar üzerine inşa edilmiş bir açık hava tapınağıdır.

Antik kentin, Yukarı Şehir kısmı kutsal yapılar ve tapınaklar açısından oldukça zengin yerler arasındadır. Çorum’un en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı burada yer almaktadır. Büyük Kale ise kentin en eski yerleşim yeridir. 

Çorum tatilinde gezilecek yerler arasında yer alan Hattuşa Milli Parkı haftanın her günü yaz aylarında 08.00 – 19.00, kış aylarında ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücreti 10 TL’dir ve Müzekart geçerlidir. 


Katipler Konağı

Katipler Konağı Katipler Konağı

Karakeçili Mahallesi’nde yer alan Katipler Konağı, Abdülhamit döneminde 1878 yılında inşa edilmiştir. Kültür varlığı olarak tescillenmiş ve sit alanı ilan edilmiştir. 

İki katlı ve bahçeli bir yapıya sahip Katipler Konağı, 1975 yılına kadar mesken olarak kullanılmıştır. 1995 yılında aslına uygun olarak restore edilen konak, Çorum mutfağına ait yemeklerin sunulduğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı belgesine sahip bir restoran olarak hizmet vermektedir. 


Çorum Saat Kulesi

Çorum Saat Kulesi Çorum Saat Kulesi

Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1896 yılında inşa ettirilen saat kulesi, Çorum il merkezinde yer alıyor. Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birleştiren kule, 27,5 metre yüksekliğe sahiptir. 

Yöresel sarı kesme taş kullanılarak inşa edilen kule, uzaktan bakıldığında minareyi andırmaktadır. Kule, Çorum il merkezinin simgesidir ve 4 tarafında da saat bulunmaktadır. 


İncesu Kanyonu ve Kybele Kabartması

incesu kanyonu İncesu Kanyonu

Çorum gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz bir başka destinasyon ise il merkezine bağlı Ortaköy ilçesinde yer alan İncesu Kanyonu, İncesu Köyü’ndedir. 60 metre genişliğe ve 12 kilometreden fazla uzunluğa sahip kanyonun tek girişi ve çıkışı bulunmaktadır. Bir doğa harikası olarak tanımlanan İncesu Kanyonu, rafting ve trekking sporlarına elverişlidir. Sarp kayalıkların hakim olduğu bölgede yer yer yeşil alanlar da bulunmaktadır. 

Ortaköy ilçesinde yer alan Kybele Kabartması ise, İç Anadolu Bölgesi'nin Helenistik Çağ ile tarihlendirilen en büyük kabartması olma özelliğini taşımaktadır. Bir kaya bloğunun üzerinde bulunan Kybele Kabartması, İncesu Kanyonu ile aynı mevkide yer almaktadır. Bu kabartmada tanrıça Kybele, bir taht üzerinde oturmaktadır ve sol elinde bir aslan yavrusu taşımaktadır.

Gezilecek yerler arasında öne çıkan İncesu Kanyonu’na giriş ücretsizdir. 


Çorum Müzesi

Çorum Müzesi Çorum Müzesi

1963 yılında hizmete açılan müze, 33 yıl boyunca aynı binada hizmet verdikten sonra yapılan arkeolojik kazılardan çıkan eserlerin hızla çoğalması nedeni ile Çorum Endüstri Meslek Lisesi yanında bulunan, 1332 yılına tarihlenen yeni binasına taşınmıştır. 

4 kattan oluşan müzenin ilk katında Alacahöyük, Kuşsaray ve Büyük Güllücek kazılarında bulunmuş Kalkolitik Çağ eserleri ile başlayan kronolojik bir teşhir sunulmaktadır. Bu salonda görülmeye değer Eski Tunç Çağı’na ait eserler de incelenebilmektedir.

2. katta, Boğazköy-Hattuşa kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullaları, kronolojik olarak Şapinuva kazı buluntusu Çivi Yazılı tabletler ve mühür baskılı bullalar yer alırken 3. katta Pazarlı kazısında açığa çıkartılmış Frig Dönemi buluntularını aynı döneme ait Boğazköy-Hattuşaş ve Alacahöyük buluntuları, görülmeye değer eserler arasındadır. 3. Katta bu eserlerin yanı sıra tarih boyunca burada yer alan medeniyetlerin ve devletlerin tamamının sikkeleri sergilenmektedir.

4. katta ise Roma Dönemi cam eserleri, altın ve gümüş süs eşyaları, heykelcikler, kandiller ve Bizans Dönemi’ne ait tarihi eserler sergilenmektedir. 

Çorum gezilecek yerler listenizde bulunması gereken müze, haftanın her günü yaz aylarında 09.00 – 19.00, kış aylarında 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücreti 10 TL’dir ve Müzekart ile ücretsiz ziyaret hakkı bulunmaktadır. 


Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü’nün yapım yılı ve kim tarafından yaptırıldığı net bir şekilde bilinmemektedir. Ancak yapının mimari özellikleri incelendiğinde Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi yapılar arasında yer aldığı anlaşılmaktadır. 

15 göze sahip köprünün gözlerinin uzunluğu 9 metre ile 15 metre arasındadır. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan köprü, Kale Mahallesi ile Gemici Mahallesi’ni birbirine bağlamaktadır. Çorum tatilinde gezilecek yerler listesi hazırlarken dikkate alabileceğiniz bir diğer destinasyon olan Koyunbaba Köprüsü'nü ziyaret ederek hem bölgenin doğal güzelliklerini; hem de tarihi yapılarını inceleyebilme fırsatına sahip olabilirsiniz.


Koyunbaba Türbesi

Koyunbaba Türbesi Koyunbaba Türbesi

Osmancık ilçe merkezinde yer alan Koyunbaba Türbesi, 1469 tarihinde, Sultan II. Beyazıt zamanında yaptırılmıştır. 

1989 yılında Vakıflar Müdürlüğü'nce restore edilen türbe, daha sonra ziyarete açılmıştır. Türbenin çift kanatlı, derin oyma tekniği ile işlenmiş ahşap kapısı bugün Çorum Müzesi’nde korunmaktadır.


Çorum Kalesi

Çorum Kalesi Çorum Kalesi

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olan Çorum Kalesi, şehir merkezinde gezilecek yerler arasındadır. Kalenin yapım tarihine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla beraber; tarihi mimarisi incelerek anlaşılmıştır. Selçuklu Dönemi mimarisine yakın olduğu için bu dönemde yapıldığı düşünülmektedir. Kalenin ilk yazılı belgeleri M.S. 1577 tarihlidir ve bu belgelerde Bizans Dönemi hakkında bilgiler bulunmaktadır. Sultan Kılıç Arslan, kaleyi inşa eden kişidir. 

Çorum Kalesi’nin yapımı sırasında moloz taş, kesme taş ve Roma – Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar kullanılmıştır. Kale içerisinde 42 konut ve bir camiye bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasında yerini alan Kale, şehir merkezindeki merkezi konumu nedeni ile sık ziyaret edilmekte ve yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. 


Alacahöyük Müzesi

Alacahöyük Müzesi Alacahöyük Müzesi

Çorum Müzesi’ne bağlı bir şekilde ziyarete açılan müze, şehir merkezine 45 kilometre mesafede olan Alaca ilçesinde bulunmaktadır. 

Alacahöyük’te ilk müze 1940 yılında ziyarete açılmış, 42 yıl sonra ise yeni yerine taşınmıştır. Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemlerine ait birçok eserin sergilendiği müzede eserler, kazı başkanlarının adının verildiği farklı salonlarda ziyaret edilmektedir. 

Müze, haftanın her günü yaz aylarında 08.00 – 19.00, kış aylarında 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücreti 6 TL olup, Müzekart ile ücretsiz gezilebilmektedir. 

Çorum'da manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Çorum gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.


Ali Paşa Hamamı

Ali Paşa Hamamı Ali Paşa Hamamı

1573 yılında Erzurum Beyler Beyi Ali Paşa'nın emri üzerine yaptırılan Ali Paşa Hamamı, 1943 yılına kadar Vakıflar Teşkilatı bünyesinde işletilmiştir. Daha sonra Samsunlu ailesi tarafından satın alınan bu hamamı, aynı aile işletmeye devam etmiştir. 

Bu aileden sonra başka bir turizm şirketince 22 yıl süre ile kiralanan hamamın restorasyonu 2 yıl sürmüştür. 2008 yılından bu yana hizmet vermeye devam etmektedir. 


Çorum Ulu Camii

Çorum Ulu Camii Çorum Ulu Camii

Çorum Ulu Camii, Osmancık Caddesi üzerinde yer almakta ve yapım yılı bilinmemektedir. Ancak cami yapımında kullanılan ağaç işçiliği Selçuklu Devleti’nin son dönemlerinde kullanılmıştır ve bu yapının da aynı dönemde inşa edildiği düşünülmektedir. 

Ulu Cami, Hayrettin Hazır tarafından inşa ettirilmiştir ancak minberi farklı bir tarihte yaptırılmıştır. Ulu cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açıktır. 


Abdullah Yaylası

Abdullah Yaylası Abdullah Yaylası

Abdullah Yaylası, Köse Dağı üzerinde konumlanmaktadır. Turistik açıdan oldukça gelişmiş olan Abdullah Yaylası’nda 22 yataklı konaklama tesisi, 1000 kişilik piknik alanı ve 120 kişilik restoran hizmet vermektedir. 

Kargı Yaylası'nın bulunduğu aynı mevkide konumlanan Abdullah Yaylası doğa severlere hem konaklama hem gezi hem de aktivite imkanı sunmaktadır. 

İstanbul ilini Samsun’a bağlayan karayolu üzerinde Osmancık İlçesi yoluna 12 kilometre mesafede konumlanan Abdullah Yaylası, ilçe merkezine 26 kilometre ve şehir merkezine ise 114 kilometre uzaklıktadır. Çorum-Osmancık-Kargı yolunu takip ettikten sonra, Hacıhamza Beldesi’ni 12 kilometre geçerek yaylaya ulaşım sağlanmaktadır. 

Çorum gezilecek yerler rehberinizde bulunması gereken destinasyonlardan olan Abdullah Yaylası, eşsiz doğal güzelliği ile gün boyu vakit geçirebileceğiniz bir bölgedir.


İskilip Kalesi

İskilip Kalesi İskilip Kalesi

Çorum şehrine bağlı İskilip'de bulunan İskilip Kalesi, 100 metre yüksekliğe sahip doğal bir kaya üzerine inşa edilmiştir. İlçe merkezinde konumlanan kale, Osmanlı Dönemi’ne ait eserler arasındadır.

Bölge tarihini keşfedebilmek amacıyla gezilecek yerler, Çorum iline bağlı İskilip ilçesinde daha çok yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda Çorum'un kadim tarihini yakından inceleyebileceğiniz kale, doğal güzelliklerin arasında keşfedilmeyi bekleyen tarihi yapılar olarak karşınıza çıkmaktadır.

Kalenin inşa edildiği kayalığın eteklerinde Roma Dönemi’ne ait kaya mezarları bulunmaktadır. Kale, İstanbul’dan Amasya’ya uzanan ticaret yolunun üzerindedir. Osmanlı Dönemi’nde kalenin içi bir yerleşim alanına çevrilmiş ve içerisine bir mescit yapılmış bir de mahalle kurulmuştur. 


Boğazköy Müzesi

Boğazköy Müzesi Boğazköy Müzesi

1966 yılından bu yana ziyarete açık olan müze, Çorum iline bağlı Boğazkale ilçe merkezinde hizmet vermektedir. 2011 yılında müze yeniden düzenlenmiştir. 

Eski bir yerleşim yeri olan, Hattuşa kazılarından çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği müzede tematik ve kronolojik sergileme yapılmaktadır. Kalkolitik, Eski Tunç Çağı ve Asur Ticaret Kolonileri Çağı eserleri ile başlayan kronolojik sıralama, Frig, Galat, Roma Dönemi ile devam etmekte ve Doğu Roma dönemi ile son bulmaktadır.

Hattuşaş Antik Kenti eserlerinden olan sfenksli kapının iki sfenksi yangında oldukça zarar görmüş ve 1907 yılında restore edilmesi için Berlin’e gönderilmiştir. Bu iki sfenks 2011 yılından bu yana müzede muhafaza edilmektedir. 

Müzenin tüm katlarında, Hattuşaş Antik Kenti’ne ait tarihi eserlere yer verilmesinin yanı sıra Hattuşaş Örenyeri ve Büyük Mabet’in maketi de sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde ise Hitit Dönemi’ne ait sfenks, hiyeroglif yazıtlı kitabeler ile Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait mil taşları ve mezar taşları sergilenmektedir.

Müze, yaz döneminde 08.00 – 19.00, kış döneminde ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücreti 6 TL olmakla birlikte, Müzekart geçerlidir. 


Çatak Tabiat Parkı

Çatak Tabiat Parkı Çatak Tabiat Parkı

Şehir merkezindeki Çatak Tabiat Parkı, sıklıkla tercih edilen mesire alanları arasında ilk sıradadır. Orman İşletmesi kapsamında koruma altına alınan bu park, doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Çatak Tabiat Parkı, 387,5 hektarlık yüzölçümüne sahiptir ve 1984 yılında bu alan düzenlenerek hizmete sunulmuştur. 

Tabiat parkının neredeyse tamamı karaçam ağaçları ile kaplı olmakla birlikte, yer yer sarıçam da bölgede görülen ağaç türleri arasındadır. Çatak Tabiat Parkı aynı zamanda tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik gibi hayvanları da bünyesinde barındırmaktadır.

Tabiat parkı özellikle trekking aktivitesini gerçekleştirmeye uygun parkurları için tercih edilmektedir. Çalyayla Köyü’nden başlayarak Alagöz Yaylası’na kadar uzanan ilk parkur, 7 kilometre mesafeye sahiptir. Bu rotanın yanı sıra 12 kilometreye kadar uzayabilen farklı parkurlar da bulunmaktadır.

Çatak Tabiat Parkı’na giriş için tam ücret 4 TL, indirimli ücret 2 TL ve otomobil ile giriş ücreti ise 12 TL’dir.


Kargı Yaylası (Eğinönü)

Kargı Yaylası Kargı Yaylası

Çorum’un Kargı ilçesinde yüksek dağlık bölgedeki yayla, şehir merkezine 140 kilometre ve ilçe merkezine ise 27 kilometre uzaklıktadır. Yemyeşil arazisi ve doğal kaynak suları dikkat çekmektedir. 

İstanbul-Samsun ya da Ankara-Çorum güzergahları kullanılarak ulaşım sağlanabilen yayla, ziyaretçilerine konaklama imkanı sunan bölgeler arasındadır. Ağaçlarla kaplı yaylada trekking ve atlı sporlar yapılmaktadır. Yöre mimarisini yansıtan evleri ile adeta bir tablo görünümündedir.

Aksu ve Gökçedoğan göletlerinde Alabalık yetiştirilmektedir. Oynar Yaylası’ndaki gözetleme kulesi, manzarası ile sık ziyaret edilen bölgeler arasındadır. Otuziki Çatal Çam Ağaç türü sadece burada görülmektedir. 

Yaylanın çevresi de doğal güzellikler açısından oldukça zengindir. Dede Tepesi, Pirinççi, İki Çam, Göller, Gidiler, Müdürün Oluğu, Soğuk Su, Deli Ahmet Tarlası, Taş Oluk Kuzu, Kıvrım Çayı, Eyinönü Çayırı, Hacı Kıvrağın Oluğu, Doktorun Oluğu, Telere Pınarı, Ağlayan Çam ve Kova, bölgede bulunan mesire alanlarıdır. 


Veli Paşa Konağı

Veli Paşa Konağı Veli Paşa Konağı

Çorum şehir merkezindeki Veli Paşa Konağı, Veli Paşa Oğlu Şevket Bey tarafından 1923-1924 tarihlerinde yaptırılmıştır. Geleneksel Türk evlerinin ve Çorum evlerinin özelliklerini taşıyan bu konak, bulunduğu çevrede hakim olan tarihi dokunun devamı niteliğindedir. 

Bu konak, camisi, sokağı ve caddesi ile bütünlük göstermektedir. Konak, 2004 yılında Çorum Belediye Başkanlığı'nca aslına uygun olarak restore edilmiştir. 

Çorum'da lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Çorum lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Alacahöyük Ören Yeri

Alacahöyük Ören Yeri Alacahöyük Ören Yeri

Çorum’un köklü tarihini en iyi yansıtan noktalar arasında konumlanan Alacahöyük Ören Yeri, Çorum’un Alaca ilçesine 15 kilometre mesafededir. 4 uygarlık çağının açığa çıkarıldığı Alacahöyük, Eski Tunç Çağı ve Hitit Çağı’nda çok önemli bir kült (dini tören) ve sanat merkezidir. 

Bölgede yapılan kazılar Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kazıları olma özelliğini taşımaktadır. Alacahöyük, 1988 yılında milli park ilan edilmiştir. Bölgede yapılan kazı çalışmalarından elde edilen tarihi eserlerin büyük bölümü Alacahöyük ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Ancak yine de milli park, kalıntılar açısından oldukça zengindir. 

Çorum'da gezilecek yerler arasında sıralanan Alacahöyük Ören Yeri, haftanın her günü yaz aylarında 08.00 – 19.00, kış aylarında 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücreti 6 TL’dir. Müzekart geçerlidir. 


Şapinuva

Şapinuva Şapinuva

Hitit Dönemi’nin önemli merkezleri arasındaki Şapinuva, şehir merkezine 53 kilometre uzaklıktadır. Tarih boyunca hem tarihi hem de dini merkezler arasındaki bu bölge, Hititlerden sonra da birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 

Tokat Masat Höyük kazıları sırasında Şapinuva hakkında ele geçirilen mektup, şehrin önemini vurgulayan ifadeler içermektedir. Mektuptan edinilen bilgilerde, şehirde kurulmuş bir Hitit Krallığı’ndan bahsedilmektedir.

Tarihi yapılar açısından oldukça zengin olan bölgede iki fırtına tanrısının adına yapılmış tapınaklar, ordu komutanlığı, kraliçe sarayı ve belediye teşkilatı dikkat çekmektedir. 

Çorum gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Şapinuva’ya giriş 12 TL’dir


Çorum Kaya Mezarları

Çorum Kaya Mezarları Çorum Kaya Mezarları

İskilip Kaya Mezarları, Roma Dönemi’ne aittir ve İskilip merkezdedir. İskilip kaya mezarı, iki sütunlu dikdörtgen bir girişe sahiptir ve kaya mezarı bünyesinde en dikkat çeken bölümler, aslan figürleridir. Roma dönemine ait kaya içerisinde iki adet ölü sekisi bulunmaktadır. 

Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı, Çorum şehir merkezine 27 kilometre mesafede bulunmaktadır. Şehrin tarihi hakkında önemli bilgiler sunan bu kaya mezarı, M.Ö. 2. yüzyılda yapılmıştır. Helenistik Dönem izlerini taşımaktadır ve mezar odasının girişinde yazan İkezios yazısından anlaşılacağı üzere mezarın Komutan İkezios’a ait olduğu anlaşılmaktadır.


Veli Paşa Hanı

Veli Paşa Hanı Veli Paşa Hanı

Veli Paşa Hanı, Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çorum iline bağlı Çepni Mahallesi, Sandıkçılar Sokağı’ndadır. Bu tarihi yapının kitabesi günümüze kadar ulaşamamıştır. XIX. yüzyıl eseri olduğu tahmin edilmektedir. Yapının mimari özellikleri, yapım yılı hakkında bilgi vermektedir. 

Günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başarmış tarihi yapılar arasında sıralanan Veli Paşa Hanı, 35 odadan oluşmaktadır. Bu han uzun yıllar otel olarak işletilmiştir. 


Hıdırlık Camii, Türbesi ve Haziresi

Hıdırlık Camii Hıdırlık Camii

Çorum’un Hıdırlık mevkiinde konumlanan Hıdırlık Camii, türbesi ve haziresi, Hıdıroğlu Hayrettin tarafından yaptırılmıştır. Bu dönemde yapılan caminin yerine daha sonra II. Abdülhamit döneminde yenisi inşa ettirilmiştir. 

Caminin içinde bulunan türbede Suheybi Rumi ve Ubid Gazi Makamları, caminin batısında bahçe içinde ki türbede Elhac Yusuf-u Bahri mezarı, bu türbenin batı bitişiğinde bulunan türbede ise Kerebi Gazi Makamı bulunmaktadır. Çorum gezilecek yerler rehberinize eklemeniz tavsiye edilen cami günümüzde ibadete açıktır.


Tacettin Paşa Hamamı

Tacettin Paşa Hamamı Tacettin Paşa Hamamı

1487 yılında, Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından yaptırılan Tacettin Paşa Hamamı, Osmanlı dönemine ait hamam mimarisi özelliklerine sahiptir. Çifte hamam düzeninde inşa edilen bu yapının birbirine simetrik kadınlar ve erkekler kısımları bulunmaktadır. 

Üzeri kiremit kaplı kubbelerin altında soğukluk, sıcaklık ve halvet bölümleri bulunmaktadır. Tacettin Paşa Hamamı 2007 yılında restore edilmeye başlanmış ve 2008 yılında biten restorasyon çalışmaları sonucunda hizmete açılmıştır. 


Çorum Osmancık Başpınar Karaca Yaylası

Osmancık Başpınar Karaca Yaylası Osmancık Başpınar Karaca Yaylası

Osmancık ilçesi Başpınar beldesinde konumlanan Karaca Yaylası, konaklama alternatifleri ile yıl boyu ziyaret alan bölgeler arasındadır. Yayla içerisinde bulunan tamamı ağaçlarla kaplı 15 kilometre uzunluğundaki parkur, doğa yürüyüşleri için tercih edilmektedir. 

Çorum şehir merkezine 50 kilometre uzaklıkta konumlanan Karaca Yaylası’na iki farklı güzergahtan ulaşım sağlanabilmektedir. Bunlardan ilki Ankara-Çorum-Osmancık karayolu, diğeri ise İstanbul-Samsun karayoludur. 

Çorum'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Çorum 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Çorum Günübirlik Gezilecek Yerler

Tarihi birikimiyle ziyaretçilerini bekleyen Çorum, gezilip görülmesi gereken iller arasında yer edinmiştir. Tatilinizde gezilecek yerler Çorum iliyle sınırlı olmayıp; Çorum’un çevresi de turizm açısından ziyaretçilerine zengin seçenekler sunmaktadır.


Çelebi Mehmet Medresesi

Çelebi Mehmet Medresesi Çelebi Mehmet Medresesi

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yer alan Çelebi Mehmet Medresesi, Çorum il merkezine 64 kilometre uzaklıktadır. Halk arasında Sultaniye Medresesi olarak da bilinmektedir. Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa 1866 yılında medreseyi yaptırmıştır.


Arkutbey Kaplıcaları

Artukbey Kaplıcaları Artukbey Kaplıcaları

Amasya’nın Hamamözü ilçesinde yer alan Arkutbey Kaplıcaları, Çorum il merkezine 39 kilometre uzaklıktadır. Şifalı suyunun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca köklü tarihe sahip kaplıcalar yüzyıllardır kullanılmaktadır.


Yedikuğular Kuş Cenneti

Yedikuğular Kuş Cenneti Yedikuğular Kuş Cenneti

Amasya’nın Suluova ilçesinde yer alan Yedikuğular Kuş Cenneti, Çorum il merkezine 67 kilometre uzaklıktadır. 820 hektarlık alanı kapsayan doğal yaşam alanı her yıl birçok kuş türünün göç sırasında tercih ettiği yerlerden biridir. Sit alanı ilan edilen doğal güzellik kuş gözlemciliği yapanların oldukça ilgisini çekmektedir.