Çarşamba Doğal Güzellikleri

Çarşamba, tam ortasından geçen Yeşilırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü bölgenin 15 kilometre güneyinde yer almaktadır. Bu bereketli doğaya çok yakın kurulmuş olan ilçe, bataklıkların da kurutulması ile beraber 1950’li yıllardan sonra daha fazla yerleşim almaya başlamıştır.

Orta Karadeniz Bölgesi, antik çağlardan bu yana sık kullanılmış bir yerleşim bölgesidir. Öyle ki Bafra ve Atakum gibi bölgelerde 7.000 yılı bulan yerleşim kanıtları mevcuttur. Çarşamba ise tamamen bataklık bir alan olduğu için o dönemlere ait hiçbir yaşam belirtisi bulunmamıştır. 50’li yıllarda bataklıkların tamamen kurutulması, Çarşamba Ovası’nı yaşanabilir bir yer haline getirmiştir.

Öncesinde insan yerleşimine uygun bir alan olmayan Çarşamba, Türkler tarafından kurulmuş bir bölgedir. İlçenin arkeolojik geçmişi, bunu kanıtlamaktadır. Geç dönemde iskana açılan Çarşamba’da ilk yerleşimi Selçuklular yapmıştır. Geçmiş dönemlerde Çarşamba merkezde yerleşim izi görünmese de, Yeşilırmak sınırında ve Karadeniz’e sınır olan bölgelerde sınırlı yerleşim izlerine rastlanmıştır. 

Bölgenin Türkler tarafından kurulduğuna en büyük kanıtlardan birisi de ismidir. Eski Türklerin Çarşamba günlerinde panayır yapma adeti nedeniyle bölgenin adı da Çarşamba olarak kalmıştır. 

Geçmiş dönemlerde gelişmemiş olsa da, binlerce yıllık tarihi olan sınır ilçelerine göre günümüzde daha gelişmiş olan Çarşamba, Samsun’un en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Şehri, dış dünyaya bağlayan havaalanı da bu ilçede bulunmaktadır. 

Yeşilırmak’ın bereket getirdiği topraklarda, görülmeye değer birçok doğal alan yer almaktadır. Çarşamba’nın denize kıyısı bulunmamakta, bu nedenle ilçede yaz turizmi çok gelişmemiştir. Çarşamba’nın en yakın deniz kıyısına uzaklığı 15 kilometredir.

Çarşamba'da gezilecek yerler yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Çarşamba otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Kabaceviz Şelaleleri

Kabaceviz Şelaleleri Kabaceviz Şelaleleri

Çarşamba’nın en önemli doğal zenginliklerinden birisi olan Kabaceviz Şelaleleri, aynı adı taşıyan Kabaceviz Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Köy merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan şelaleler, özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun ilgi görmektedir. 15, 35 ve 65 metrelik yüksekliklerden düşen şelale sularına ek olarak çevrenin yeşillikler ile dolu olması, görsel bir ziyafet yaşatmaktadır.

Çevre illerden gelen turistler, ağırlıklı olarak günübirlik gelmekte ve doğal sporlara yönelmektedir. Bölge, dağcılık ve trekking yapmak için uygundur. Ayrıca çok fazla güzel manzara ve doğal bitki çeşitliliği olduğu için foto safari etkinlikleri de düzenlenmektedir.

Aileler ise bölgeyi ağırlıklı olarak gün boyu güzel bir piknik yapmak için kullanmaktadır. Şelaleler Abdal Deresi’ne ulaşmakta ve bu derede de Türkiye’nin en önemli rafting parkurlarından birisi bulunmaktadır. Yapılan tanıtım çalışmaları ile rafting için sadece yerli değil yabancı turistlerde, bölgeye gelmeye başlamıştır.

Şelale çevresinde ve köy merkezinde, yeme içme imkanı bulunmaktadır. Konaklama seçeneklerinin kısıtlı olması nedeni ile 1 günden fazla kalmak isteyen ziyaretçiler kamp çadırlarına yönelmektedir. 

Köy yolu asfalt olduğu için ulaşımın yılın her mevsiminde rahat olduğu şelalelerin, en güzel dönemi ise Mayıs ve Ekim aylarında yaşanmaktadır. Bölgeye sadece Çarşamba’dan değil Samsun merkezden de otobüsler kalkmaktadır. Merkezden kalkan 46 numaralı otobüsler ile şelaleye yakın bir konumda inmek mümkündür.

Özel aracı ile Samsun’dan gelmek isteyen konukların ise Tekkeköy, Samsun-Ordu karayolu, Ulaş Sapağı Mevkii, Güzelyurt Köyü, Balcalı Köyü, Yağbasan Köyü, Kabaceviz Köyü güzergahını izlemeleri gerekmektedir. 

Çarşamba’dan özel aracı ile gelecek ziyaretçilerin Şenyurt Köyü yoluna çıktıktan sonra, Çakmak Barajı’na ulaşmaları ve oradan Kabaceviz Köyü tabelalarına sapmaları yeterli olacaktır. Yolculuk süresi yaklaşık olarak 40 dakikadır.

Çarşamba'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Çarşamba'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Yeşilırmak Deltası

Yeşilırmak Deltası Yeşilırmak Deltası

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük deltası konumunda olan Yeşilırmak Deltası, toplamda 90 bin kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Deltanın büyük bölümü tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Bölgede insan eli ile henüz bozulmamış, doğal göl ve ormanlık alanlar bulunmaktadır. Bu göllerin ve ormanlık alanların bazıları, bakanlık tarafından koruma altına alınmıştır.

Deltanın en önemli hayvan türleri arasında Macar ördeği, kadife ördek ve alaca balıkçıl bulunmaktadır. Deltada üreyen çok çeşitli kuş türleri de mevcuttur. Ne yazık ki normalde Yeşilırmak’ı evi bilen birçok kuş türü, yoğun kaçak avcılık nedeni ile günün büyük bölümünü deltada geçirmek yerine denizde geçirmektedir. 

Deltanın başlıca tarım ürünü ise fındık ve çeltiktir. Yöre için bir diğer gelir kaynağı da saz kesimidir. Sazın büyük bölümü ihraç edilmektedir. Delta içerisinde bulunan Simenlik ve Akgöl gölleri, yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilmiştir. 

Delta bölgesi, Çarşamba’nın kuzeydoğusunda ve ilçe merkezine 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. Toplu ulaşım aracı bulunmadığı için özel araçla gidilmesi gerekmektedir. Deltanın hemen güneyinde ise Terme İlçesi bulunmaktadır. 

Çarşamba'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Çarşamba gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Hacıosman Ormanı Tabiat Koruma Alanı Hacıosman Ormanı Tabiat Koruma Alanı

1984 yılında Türkiye’nin ilk tabiat koruma alanı olarak ilan edilen Hacıosman Ormanı, içerisinde çok çeşitli endemik ağaç türlerini barındırmaktadır. Yeşilırmak Deltası’nın getirdiği alüvyonlar ile oluşan bölgede, ağaç veya herhangi bir dalın kesilmesi dahi yasaktır.

Şimdilik sadece üniversitelerin ve bilimsel çalışma yapan bilim insanlarının ziyaretine açık olan bu ekosistem, insan eli değmeden tamamen doğal şartlarda yaşamını sürdürmektedir. Ormanda rüzgar veya sel nedeni ile yıkılan ağaçlara bile dokunulmamaktadır. Bu ağaçların zamanla nasıl çürüdüğü ve bu zengin ekosisteme tekrardan nasıl kazandırıldığı, titiz bir şekilde bilim adamları tarafından izlenmektedir.

Havaalanına çok yakın olan bu el değmemiş orman, 130 hektarlık büyük bir alanı kaplamaktadır. Türkiye’nin en önemli su basar ormanlarından birisi olan Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, güvenlik ekipleri tarafından 7/24 koruma altındadır. Ormanda tespit edilen 10’dan fazla ağaç, 30’dan fazla çalı, 100’e yakın ot bulunmaktadır. Hacı Osman Ormanı’nın en dikkat çeken yönlerinden birisi de 75 farklı çeşit mantara sahip olmasıdır.

Özellikle Avrupa çapında nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bazı türleri de barındırıyor olması, ormanı dünya çapında önemli bir ekosistem haline getirmiştir. Ormanda ağırlıklı olarak kaplumbağa, balıkçıl ve köstebek gibi türler bulunmaktadır. Sahanın çevresi tamamen teller ile kaplanmıştır.

Çarşamba İlçesi Çınarlı köyü sınırları içerisinde bulunan Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, Samsun-Çarşamba karayolunun 8. kilometresinde yer almaktadır. Giriş için ücret gerekmemektedir, tek şart izin almaktır.

Çarşamba'da aileniz ile bir arada keyifli ve konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Çarşamba aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Adapark

Adadpark Adadpark

Çarşamba İlçesi’nin en önemli değerlerinden birisi olan Adapark, ilk olarak 2005 yılında planlanmıştır. Günümüzde Karadeniz Bölgesi’nin en büyük rekreasyon alanı olarak hizmet veren bölge, Yeşilırmak kıyısına kurulmuştur. İlçenin tam kalbinde bulunması, bölge halkının Adapark’a yoğun ilgi göstermesine sebep olmaktadır. 

Adapark içerisinde göl, restoranlar, Çarşamba evleri, yürüyüş parkurları, spor alanları, sauna, kafeler, düğü salonları, yüzme havuzu ve çocuklar için oyun alanları bulunmaktadır. Sadece Çarşamba halkı tarafından değil yerli ve yabancı turistlerce de ilgi gören Adapark içerisinde, 3 vagondan oluşan gezi treni de mevcuttur.

Çarşamba'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Çarşamba butik otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Çarşamba Gölleri

Çarşamba Gölleri Çarşamba Gölleri

Geniş bir alana yayılmış olan Çarşamba Ovası, Yeşilırmak Akarsuyu tarafından taşınan alüvyonlar nedeni ile yer yer çukur alanlara sahip olmuştur. Bu çukurlar zamanla doğal göllere dönüşerek, bölgenin kalıcı bir parçası haline gelmişlerdir.

Koca Göl, Akmaz Göl, Dumanlı Göl ve Akarcık Gölü, bu doğal güzelliklerin önde gelenleri arasındadır. Göllerin çevresi sazlıklardan oluşmaktadır ve bu sazlıklar, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağıdır.

Doğal güzelliklere sahip olan ve aileler için güzel bir gün geçirme imkanı sunan Çarşamba Gölleri, ilçenin 20 kilometre kıyısına doğru Karadeniz istikametinde sıralanmıştır.