Çarşamba Tarihi Yerleri

Milattan önce 4.000 yılından, günümüze kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Çarşamba, bu uzun geçmiş sayesinde önemli tarihi eserlere sahiptir. Samsun’un en büyük ilçelerinden bir tanesi olan ve havaalanını üzerinde barındıran Çarşamba, Hitit ve Frigya devletlerine ev sahipliği yapmıştır. Meşhur Amazon Savaşçıları’nın da, milattan önceki 8. asırda Çarşamba Ovası’nda oldukları tahmin edilmektedir.

0 yılına gelmeden 6 asır önce Perslerin hakimiyetine giren Çarşamba, milattan önce 64 yılında ise Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Romalılardan sonra Bizanslılara geçen Çarşamba, nihayet Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türklerin hakimiyetine geçmiştir. 

14. yüzyılda bölgede olan Porsukoğulları, her Çarşamba ilçe merkezinde büyük bir panayır kurmuşlardır. Bu gelenek yıllar sonra bölgenin Çarşamba olarak adlandırılmasına yol açmıştır.

15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu bünyesine geçen bölge, 1920’lerde temizlenen Rum ve Ermeni çetelerinden sonra Cumhuriyet hakimiyetine girmiştir. Cumhuriyet ordusunun Çarşamba’yı güvenli hale getirmesi ile beraber ülkenin birçok bölümündeki Türk vatandaşları, bölgeye yerleştirilmiştir.

Geniş bir tarihi birikime sahip olan ilçede, görülmeye değer onlarca farklı tarihi eser ve yapı bulunmaktadır.

Çarşamba'da uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Çarşamba hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Göğceli Camii

Göğceli Camii Göğceli Camii

Tarihi zenginliği ile bilinen Çarşamba’nın en ilgi çekici yapısı, hiç şüphesiz ki Göğceli Camii’dir. Bir diğer adı da Çivisiz Camii olan yapının dikkat çeken yönü ise yapımında tek bir çivi dahi kullanılmamış olmasıdır. Bundan tam 8 asır önce mimaride çığır açılmasına sebep olmuş olan Çivisiz Camii’nde uygulanan teknik, günümüzde Japonya’da depremlere karşı uygulanmaya çalışılmaktadır.

Selçuklu mimarları tarafından yapılan Göğceli Camii, tamamen ahşaptan inşa edilmiştir. 1205 yılında inşa edilen caminin kimin tarafından yapıldığı net değildir. İsmi ise göç edenler manasına gelen göç ehli kelimesinden türemiştir. Gökçeli kelimesi zamanla Göğceli’ye dönüşerek günümüze kadar gelmiştir.

Caminin duvarlarında kestane ağacı, diğer bölümlerinde ise karaağaç ve dişbudak ağaçları kullanılmıştır. Sadece çivi değil, hiçbir ek metal madde kullanılmamıştır. Cami 2007 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçmiştir.

Cami içerisinde, kıbleye bakan kolonlar mevcuttur. Bir görüşe göre, bunun sebebi caminin yıkıldığında kıbleye doğru yıkılmasını sağlamaktır. Türklerin asırlar önce dahi mimari de ne kadar güçlü olduklarını kanıtlamak adına önemli bir kanıt olan bu 8 asırlık yapı, Çarşamba ilçe merkezine yürüme mesafesinde olan Göğceli Mezarlığı’nın hemen yanındadır.

Canlı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan camiye, Samsun-Ordu Karayolu’nu takip ettikten sonra Temel Caddesi’ni takip edilerek ulaşılabilmektedir. 

Samsun'daki aileniz ile birlikteki tatillerinizde konaklama hizmeti veren otelleri Samsun’daki oteller sayfamızda listeledik.


Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı Anıt Çınar Ağacı

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde bulunan ve 650 yaşında olduğu tahmin edilen çınar ağacı, şehrin en yaşlı 2. ağacı olarak tespit edilmiştir. 30 metreye yaklaşan boyu ve 4 metrelik eni ile oldukça gösterişli olan bu tarihi çınar, bölge halkının yoğun ilgisini çekmektedir.

Yaşlı ağaçları ile meşhur Samsun’un, Çarşamba ve sınırındaki Tekkeköy ilçeleri başta olmak üzere 20’den fazla asırlık ağacı bulunmaktadır. 

Yakınında 7 taştan su fışkırtan bir değirmenin de bulunduğu ağaç, Kirazlıçay Mahallesi, Değirmenbaşı Caddesi üzerindedir.

Çarşamba'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Çarşamba gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Yeşilırmak Köprüsü

Yeşilırmak Köprüsü Yeşilırmak Köprüsü

19. yüzyılın sonlarına kadar Yeşilırmak’ta ulaşım kayıklar ile sağlanmıştır. Ciddi can ve mal kayıplarına sebep olan bu durumdan kurtulmak için nihayet 1890 yılında köprü çalışmaları başlanmıştır.

İlk olarak tahtadan yapılan köprü daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile bugünkü hali ile inşa edilmiştir. 1931 yılında tamamlanan köprü, döneminin en uzun köprüsü unvanını da kazanmıştır. 12 ayaklı ve tam 274 metre uzunluğunda olan tarihi köprü, Cumhuriyet’in ilk eserlerinden birisi olması sebebiyle çok önemlidir. Köprü, bölge halkına yaşam ve ticaret alanlarında büyük kolaylık sağlamıştır.

Üzerinden neredeyse 1 asır geçmesine rağmen, Yeşilırmak Köprüsü halen Çarşamba’nın sembol yapılarından bir tanesidir. 2007 yılında araç trafiğine tamamen kapanan köprü, günümüzde sadece yayalar için hizmet vermektedir. Zaman içerisinde bazı restorasyon çalışmaları yapılarak güçlendiren köprü, bugün hala tüm heybeti ile Çarşamba’nın kalbinde yer almaktadır. 

Çarşamba'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Çarşamba gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Tarihi Su Değirmeni

Tarihi Su Değirmeni Tarihi Su Değirmeni

Çarşamba İlçesi’nin Kirazlık Çay Mahallesi’nde yer alan tarihi değirmen, 19. yüzyılda 7 taşlı olarak inşa edilmiştir. 1982 yılına kadar çalışan su değirmeni, daha sonra faaliyetini durdurmuştur. Değirmen ve çevresi, belediye çalışmaları sonucunda düzenlenmiş ve yanına bir adet kafeterya açılmıştır. 

Yapılan restorasyon çalışmaları ile nostaljik havasının korunmaya çalışıldığı tarihi su değirmeni, Çarşamba’nın yakın tarihini görmek açısından önemli bir tarihi değerdir. Çarşamba halkı, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hıdırellez günlerinde su değirmenini ziyaret etmekte ve etrafında fenerler yakmaktadır. Bu etkinlikler kapsamında, katılan herkese yemekler ikram edilmektedir.

Çarşamba dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Samsun gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.