Çarşamba Tatili
Çarşamba’da Gezilecek Yerler
Çarşamba OtelleriPlajlar: Çarşamba’da yaz sıcaklarında eğlenerek vakit geçirebileceğiniz plajlar arasında Hürriyet Anıl Plajı, Abdal Deresi Kurtuluş Köyü Yazlıklar Plajı ve Costal Yalı Sokak Plajı yer almaktadır.
Tarihi Yapılar: Halk arasında Rahtvan Camii olarak da bilinen Rıdvan Paşa Camii, Çarşamba ilçesinin önemli tarihi yapılarından biridir. Göğceli Camii ise 13. yüzyılda inşa edilmiştir ve ilçenin en eski tarihi yapısıdır. 8 asırdır ibadethane olarak kullanılan cami, yığma tekniği kullanılmış ve Türk-İslam mimarisinin ilk örnekleri arasındadır. Tarihi Su Değirmeni, Anıt Çınar Ağacı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile inşa edilen Yeşilırmak Köprüsü de Çarşamba ilçesindeki görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır.
Doğal Güzellikler: İlçenin en dikkat çeken doğal güzelliği Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’dır. İçerisinde endemik ağaç türlerini barındıran alana, sadece özel izin ile girilebilmektedir. Yeşilırmak Deltası ise içerisindeki onlarca yabani hayvan ve nadir bulunan bitki çeşitleri ile misafirlerine bir görsel şölen sunmaktadır. Çarşamba Ovası, çok sayıda küçük gölden oluşmaktadır. Bu göllerin en önde gelenleri ise Koca Göl, Akmaz Göl, Akarcık Göl ve Dumanlı Göl olarak bilinmektedir. Adapark ve Kabaceviz Şelaleleri de mutlaka görülmesi gereken yaşam alanlarıdır.
Çarşamba’da Yapılacak Aktiviteler
- Adapark’a gidip 3 vagonlu gezi trenine binin. Yeşilırmak kıyısında yer alan Adapark içerisinde yüzme havuzları, kafeler, spor alanları ve tarihi Çarşamba evleri bulunmaktadır.
- Yeşilırmak Deltası’na gidip bol bol fotoğraf çekin. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük deltası olan Yeşilırmak Deltası’nda nesli tükenmeye yakın birçok hayvan türü bulunmaktadır. Yaban hayatının korunmaya çalıştığı delta içerisinde çok sayıda kuş türü de yer almaktadır.
- Kabaceviz Şelaleleri’ne gidip, gün boyu sevdikleriniz ile piknik yapın. Piknik öncesi veya sonrasında trekking ve foto safari yaparak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Şelale bölgesinde rehber eşliğinde yürüyüş yapmak da mümkündür.
- Çarşamba’nın plajlarında yüzerek vakit geçirebilirsiniz. İlçenin çoğu kıyı şeridi yüzme için elverişli olmasa da 3 farklı plaj yüzmek isteyenler için elverişli hale getirilmiştir.
Çarşamba Festivalleri
Çarşamba’da TÜBİTAK tarafından her sene Eylül ayının son haftasında ve 3 gün boyunca süren Bilin Şenliği düzenlenmektedir. Çeşitli bilim dallarından oluşan atölyeler, misafirlere gösteriler düzenlemektedir.
Çarşamba’dan Neler Alınır?
Türkiye’nin fındık üretim şehri olan Samsun'un yeşili ile görenleri kendine hayran bırakan Çarşamba ilçesinde geziniz sırasında sevdikleriniz için satın alabileceğiniz hediyeler arasında en başta fındık olmak üzere geleneksel dokuma halılar, el işçiliği ile üretilmiş biblolar, takı ve süs eşyaları gibi birçok seçeneği bulabilirsiniz.
Çarşamba’da Neler Yenilir?
Karadeniz mutfağının tarihine ışık tutan Samsun'da yöresel yemekler denildiğinde en çok akla gelen ilçelerden birisi Çarşamba'dır. Tatilinizde farklı lezzetleri tadabileceğiniz yemekler arasında keşkek, mısır pastası, mısır çorbası, kaz tiridi, Çarşamba kıvratması gibi yemekler yer almaktadır. Ayrıca dövülmüş mısırdan yapılan dibek çorbası ve fırınlanmış mısır unundan yapılan kaçamak yemeğini tadabilirsiniz.
Çarşamba Gece Hayatı
Doğa turizmi açısından büyük önem arz eden Çarşamba’da gece hayatı çok gelişmemiştir. Gülhane Kafe, Haya’lı Cafe, Mangal Seven Cafe, Genç Osmanlı Cafe ve Osmanlı Kahvecisi, sevdikleriniz ile birlikte hoş sohbet eşliğinde vakit geçirebileceğiniz mekanlar arasındadır.
Çarşamba’ya Nasıl Gidilir?
Samsun’un havaalanı, Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır. Bu nedenle ilçeye havayolu ile gelmek oldukça avantajlıdır. Havaalanı, Çarşamba ilçe merkezinden 14 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezinden, havaalanına giden ve yolu getiren servis araçları mevcuttur. Otobüs ile Çarşamba ilçesine gitmek ise İstanbul’dan 10 saat, Ankara’dan ise 5 saat sürmektedir. Özel aracıyla gelmeyi planlayanların ise 441 kilometre ve İstanbul’dan 773 kilometre yolculuk yapması gerekir.