Karadeniz Bölgesi, antik dönemlerden bu yana daima yerleşim yeri olarak kullanılsa da Çarşamba hep ıssız bir bölge olarak kalmıştır. Roma İmparatorluğu, Karadeniz’i hakimiyetine aldığı zaman dahi, Çarşamba bölgesi ile ilgilenmemiştir.
Roma’nın Karadeniz’de yerleşim yeri olarak kullanıldığı bölgeler, ya askeri ya da ticari bakımdan önem arz etmiştir. Arazinin bataklık ve sazlık alanlar olması, Yeşilırmak’ın Romalılar için önemsiz olması, Çarşamba’nın Roma Dönemi’nde de ıssız kalmasına sebep olmuştur.
Çarşamba’nın hareket kazanması ise Selçuklu Dönemi’nde gerçekleşmiştir. Selçuklu’dan önce bir Türk beyi olan Çağrı Bey, 1018 yılında Çarşamba’yı keşfetmiştir. Çarşamba’yı savunan bir gücün olmaması ve ıssız bir bölge olması, onu cezbetmiştir. Bölgenin hayvancılığa da uygun olması nedeni ile Çağrı Bey, burayı mesken edinmiştir.
Sonrasında ise Anadolu seferlerine başlayan Selçuklular, Canik Dağları’na 1052 yılında ulaşmışlardır. Çarşamba’daki Selçuklulara ait ilk izler ise Anadolu’nun fethinden 1 asır sonraya dayanmaktadır. 1200’lü yıllarda ortaya çıkan bu izler, Selçuklu’nun da Çarşamba’ya girme konusunda çekingen davrandığının kanıtıdır.
Çarşamba’nın büyüyüp, Samsun’un en büyük ilçelerinden birisi haline gelmesi ise 1950’li yıllarda bataklıklarının kurutulması ile başlamaktadır. Havaalanının da yapılması ile beraber, adeta şehrin 2. merkezi haline gelmiştir.
Çarşamba'da keyifli bir tatil geçirmek için Çarşamba otelleri sayfasında bulunan konaklama seçeneklerine göz atabilirsiniz.
Göğceli Camii
Göğceli Camii
Camiinin inşaatına dair hiçbir evrakın bulunmaması, ne zaman yapıldığının tespit edilememesine yol açmıştır. Bu nedenle Amerikan bilim adamları tarafından incelenen ahşap numunelerinden, camiinin 1206 yılında inşa edildiği kesin olarak tespit edilmiştir.
8 asırdır ayakta duran Göğceli Camii, son olarak 2007 yılında kapsamlı bir restorasyon geçirmiştir. Cami içerisindeki motifler ve boyamalar ise kurulduğunda değil daha sonraki asırlarda ve ağırlıklı olarak Osmanlı Dönemi’nde yapılmıştır. Camiyi kimin yaptırdığı ise tam bir muamma olup, en önemli ihtimal ise Karadeniz’e donanması ile demir atan bir İslam Ordusu komutanının yaptırdığı yönündedir.
Türkiye’nin en eski ahşam camisi olan Göğceli Camii, Çarşamba ilçe merkezinin 3 kilometre kadar doğusunda olan Hasbahçe Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Camii, yine kendi adını taşıyan mezarlık içerisinde bulunmaktadır. Tek bir çivinin bile inşaatında kullanılmamış olması ile dikkat çeken camii, yığma tekniği ile inşa edilmiştir.
8 asır dahi önce Türk-İslam mimarisinin ne denli güçlü olduğunu anlamak adına, önemli bir yapı olarak ayak da duran cami, Çarşamba ilçe merkezinden 15 dakikalık yürüme mesafesindedir.
Kabaceviz Şelaleleri
Kabaceviz Şelaleleri
Samsun’un Çarşamba İlçesi’ne bağlı olan ve şelaleler ile aynı isi taşıyan Kabaceviz Köyü, muhteşem bir doğal zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır. Yılın her mevsiminde konuklarını en güzel renk tonları ile karşılayan şelaleler, fotoğraf çekmek isteyen turistler için eşsiz bir imkan sağlamaktadır.
Sadece yaz ve ilkbahar mevsimlerinde değil, sonbahar mevsiminde de sararan yapraklar ile adeta görsel şölen sunan şelaleler, 3 ayrı kademeden oluşmaktadır. Şelale bölgesi, Çarşamba ilçe merkezine 30 kilometre mesafededir. 3 etaptan oluşan şelalenin en uzunu ise 2. Etaptır. Burada sular 65 metre yükseklikten dökülmektedir. Buralara tırmanan ziyaretçiler, tırmanma sonrasında muhteşem bir görüntü ile karşılaşmaktadır.
Türkiye’nin en uzun şelalelerinden birisi olan Kabaceviz Şelaleleri, çevresinde zengin bir bitki örtüsü ve yürüyüş parkurları da bulundurmaktadır. Adeta bir saklı cennet olan şelalelere, bölge halkı ve çevre illerden birçok turist akın etmektedir.
Doğa harikası bölgede, trekking ve foto safari etkinlikleri düzenlenmektedir. Ayrıca çevrenin doğal ortamı, ailelere gün boyu piknik yaparak keyifli vakit geçirme fırsatı da sunmaktadır.
Çarşamba’dan gelmek isteyen ziyaretçilerin, ilçede bulunan Çakmak Barajı’na geldikten sonra Kabaceviz Köyü tabelalarını izlemesi yeterlidir. Çarşamba’dan şelalelere ulaşmak 40 dakika sürmektedir.
Samsun şehir merkezinden ise 46 numaralı otobüs, şelalelere yakın bir konuma yolcularını bırakmaktadır. Samsun’dan özel aracı ile gelecek konukların ise Güzelyurt, Balcalı, Yağbasan köylerini geçerek Kabaceviz Köyü’ne ulaşmaları gerekmektedir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Samsun otelleri sayfasında listeledi.
Rıdvan Paşa Camii
Rıdvan Paşa Camii
Halk arasında Rahtvan Camii ve Rıdvan Bey Camii olarak da bilinen tarihi yapı, Çarşamba İlçesi’nin en önemli simgelerinden birisi olarak 3 asırdır ayakta kalmayı başarmıştır.
Caminin yaptırılma hikayesi de oldukça dramatik ve iç yakan bir gerçeğe şahitlik etmektedir. Rıdvan Bey’in kızı, hırçın Yeşilırmak sularına düşerek kaybolmuştur. Kızını hiçbir şekilde bulamayan Rıdvan Bey, mezarını da yaptıramamıştır. Bu nedenle kızının öldüğü yere bir cami yaptıracağını ahdeden Erbaalı Rıdvan Bey, Rıdvan Paşa Camii’ni bugünkü yerine inşa ettirmiştir.
Sonraki yıllarda deprem, sel gibi felaketler ile ciddi hasar gören cami, tadilatlardan geçmiş olsa da 1956 yılında tamamen yıkılmıştır. Aynı yıl yeni cami yapılmaya başlanmış ve bugünkü hali ile inşa ettirilmiştir.
Çarşamba’nın en bilindik camilerinden birisi olan Rıdvan Paşa Camii avlusunda 50’den fazla mezar taşı bulunmaktadır. Bu mezar taşları sayesinde, o dönemdeki insanların yaşantıları hakkında önemli bilgiler edinmek mümkündür.
Hikayesi ile yürek burkan Rıdvan Bey Camii, Çarşamba’nın kalbinde yer almaktadır. Konum olarak ise Terme Caddesinin, Yeşilırmak’a kıyı olan bitişinde konuşlanmıştır.
Çarşamba Günübirlik Gezilecek Yerler
Çarşamba, Samsun’un görülmeye değer ilçelerinden biridir. Yakın konumunda yer alan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da keşfetmenizi öneririz.
Kuş Cenneti – Kızılırmak Deltası
Kuş Cenneti Kızılırmak Deltası
Kuş Cenneti – Kızılırmak Deltası Çarşamba’ya yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Türkiye’de bulunan 420 kuş türünün 316’sı Bafra’daki Kızılırmak Deltası’nda yaşam alanı bulmaktadır. Sulak alanda kış boyu 100 bini aşkın su kuşunun varlığı tespit edilmiştir.
Çarşamba'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Çarşamba gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
Atakum Sahili
Atakum Sahili
Atakum Sahili Çarşamba’ya yaklaşık 52 km uzaklıktadır. Atakum, Karadeniz’e bakan sahil birçok aktivite imkanına sahip bir yerdir. Restoran ve kafelerde yemek yiyip dinlenebilir, balık tutabilir, yaz sezonunda denize girebilirsiniz.
Toptepe Tümülüsleri
Toptepe Tümülüsleri
Toptepe Tümülüsleri Çarşamba’ya yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Tümülüs ve çevresi çok zengin bir tarihi bünyesinde barındırmaktadır.
Liman Gölü
Liman Gölü
Liman Gölü Çarşamba’ya yaklaşık 111 km uzaklıktadır. Karadeniz’e en yakın göllerden biridir. Tuzlu suyu bulunan gölde deniz balıkları da bulunmaktadır.
Samsun'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Samsun gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Sivrikese Camii
Sivrikese Camii
Sivrikese Camii Çarşamba’ya yaklaşık 130 km uzaklıktadır. Ali Osman Ağa, Mimar Todor Usta aracılığıyla 1903 yılında inşa ettirmiştir. Cami yapımında düzgün olmayan kesme taşlar kullanılmıştır ve farklı görünümüyle dikkat çekmektedir.