Çankırı'da Gezilecek Yerler

Çankırı, gezilecek yerler bakımından doğal ve tarihi güzelliklere sahip eşsiz şehirlerden biridir. Ankara’ya ve İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz’in birçok şehrine yakın olmasından dolayı turistik faaliyetler için tercih edilen yerler arasındadır. Çankırı, batısında Bolu, kuzeybatısında Karabük, kuzeyinde Kastamonu, doğuda Çorum, güneyinde Ankara ile komşudur. Çankırı’da 4 mevsim gezilecek yerler ve çevresinde keşfedilmesine olanak sağlayan birçok güzel, farklı destinasyon bulunmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi'nin öne çıkan şehirlerinden ve aynı zamanda kaya tuzunun başkenti olan Çankırı, doğal koşullar açısından bakıldığında bir geçiş iklimine sahiptir. Çankırı’nın sahip olduğu iklim koşulları birçok ormana sahip olmasına da olanak sağlamıştır. Büyük bölümü eşsiz ormanlarla kaplıdır.

Çankırı, tarihsel süreçte Roma, Bizans, Selçuklu gibi önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış yerler arasındadır. Yaşayan medeniyetlerin izleri günümüze dek kalmayı başarabilmiştir. Tüm bu güzelliklerin gezilip görülmesi gerekmektedir.

Çankırı'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Çankırı otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Tuz Mağarası

Tuz Mağarası Tuz Mağarası

Tuz Mağarası, Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervine sahip önemli bir bölgesidir. 800 dönümlük arazi üzerinde 8 kilometrelik alana sahip olan mağaranın tarihi 5.000 yıllık bir oluşum sürecine dayanmaktadır. İçerisinde 200 yaşında olduğu tahmin edilen ölü bir eşek ile ölü yılan sergilenmektedir. Nem oranı düşük olduğu için ölen canlılar henüz bozulmadan kalmayı başarabilmiştir.

Çankırı tatilinde gezilecek yerler listenizde bulunması gereken Tuz Mağarası’nı gezmek isteyenler için ziyaret saatleri 10:00-16:30 arasındadır. Mağaraya giriş ücretsizdir.


Çankırı Kalesi

Çankırı Kalesi Çankırı Kalesi

Şehir merkezindeki tarihi yerler arasında bulunan Çankırı Kalesi, şehrin kuzeyindeki küçük tepe üzerinde kuruludur. Kalenin surları moloz taşları ile tuğladan inşa edilmiştir. Geçmişte Romalılar, Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi’nde yerleşim yeri olarak kullanılan olan kaleden günümüze birkaç sur kalıntısı kalmayı başarabilmiştir.

Kale içerisinde ayrıca Çankırı Fatihi olarak bilinen Emir Karatekin Bey’in türbesi de bulunmaktadır. Bu önemli tarihi değerin yakın zamanda çevresi ağaçlandırılmış ve düzenlenmiştir.


Çankırı Müzesi

Çankırı Müzesi Çankırı Müzesi

Anadolu’da tarihe yön vermiş olan büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Çankırı’da birçok tarihi eser yapılan çalışmalar neticesinde gün yüzüne çıkmıştır. Müze, 1972 yılında bölgede yapılan kazılardan çıkan eserlerin sergilenmesi amacıyla açılmıştır.

Kentteki tarihi ve etnografik eserler müzede bulunmaktadır. Günübirlik olarak gezilip görülebilecek yerlerden biridir.

Gezilecek yerler arasında öne çıkan Çankırı Müzesi, Pazartesi hariç haftanın diğer günlerinde 09:00-17:00 saatleri aralığında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ise ücretsizdir.


Sakaeli Kaya Mezarları

Sakaeli Kaya Mezarları Sakaeli Kaya Mezarları

Sakaeli Kaya Mezarları’nın yapım yılı kesin olmamakla birlikte Roma ve Bizans Dönemine ait yerler arasında yer aldığı bilinmektedir. Zamanında yöre halkı kaya mezarlarını farklı amaçlarla kullanmış olsa da günümüze dek varlığını güzel bir şekilde sürdürmeyi başarmıştır.

Mezar içerisindeki oyuklar çeşitli yüksekliklere ve genişliklere sahiptir. Oyuklar birbirine geçişli şekilde yapılmıştır. Kaya Mezarları, yapılış yılı bilinmeyen esrarengiz yapılar keşfetmek isteyenlerin gezebileceği yerlerdendir.


Çankırı Evleri

Çankırı Evleri Çankırı Evleri

Çankırı Evleri olarak sayılan 108 ev Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nun almış olduğu kararla koruma altına alınmıştır. Türk Evi özelliğini taşıyan yerler son zamanlarda turizme kazandırılmış olan en önemli kültürel değerlerdendir.

Bölgenin sosyolojik ve jeolojik yapısı hakkında da bilgi verebilen evler araştırmacı ve yeni şeyler keşfetmeyi seven ziyaretçiler tarafından keşfedilebilmektedir.


Balıklı Göl

Balıklı Göl Balıklı Göl

Balıklı Göl, doğal güzelliklerinin haricinde yöre halkı tarafından rivayetlerle de önem kazanmış yerler arasındadır. Göl, kutsal olarak görüldüğü için özellikle Ramazan Ayı’nda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. 

Çanakkale Savaşı’nda çarpışan asker olarak anılan balıkların üzerlerinde sebebi bilinmeyen yaralar bulunmaktadır bu yüzden Asker Balık adını almıştır. Görenlerin hayretle izleyeceği göl balıkları güzel ve farklı deneyimler yaşamak isteyen ziyaretçileri yılın 4 mevsimi ağırlamaktadır.


Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Tarihi Köprü, yaya ve hayvan geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadinin iki tarafının birbirine bağlanmasını sağlayan köprü yöre halkı için önemli sayılmaktadır. Yapım yılı kesin olmayan köprü için yapılan incelemeler neticesinde 19. yüzyılda yapıldığı sonucuna varılmıştır ancak yine de bir kesinliği yoktur. 

Köprünün uzunluğu 40,40 metre, genişliği ise 3,90 metredir. Eski işlemeleri olan köprü gezilip görülebilecek yerlerdendir. Çankırı'da gezilecek yerler listesinde yer alan köprü çevresinde bulunan yeşillik alanda ilkbahar ve yaz mevsiminde piknik de yapılabilmektedir.


Cendere (Salman) Höyük

Cendere Höyük Cendere Höyük

Cendere (Salman) Höyük Çankırı’nın Ilgaz ilçesindedir. İlçe merkezine ulaşımlar özel araç veya Ilgaz minibüsleriyle sağlanabilmektedir. Tarihi birçok yapıya sahip olan Ilgaz sınırları içerisinde yer alan höyük, Çankırı-Kastamonu Karayolu kenarında yer alan Cendere Köyü’ndeki anıtsal yapılar topluluğu yüksek bir tepe üzerindedir.

İnsanlar tarafından oyulmuş olan mağaralar, kaya mezarları ve yapılan araştırmalara göre kaya kilisesi olabileceği tahmin edilen tapınak bulunmaktadır.

Höyükte bulunan kaya tapınaklarının ulaşım yollarına uzak olmasından dolayı eşkıyalardan korunma amacıyla yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Höyük ulaşımı özel araç veya taksilerle yapılmaktadır.


Ulu Camii (Sultan Süleyman Camii)

Çankırı Ulu Camii Çankırı Ulu Camii

Ulu Camii, 1558 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılıp ibadete açılmıştır. Dönemin en önemli mimarı olan Mimar Sinan öğrencilerinden Sadık Kalfa camiyi tasarlamıştır.

Caminin geçmişi ve şekli özenli bir cami olduğunu gözler önüne sermektedir. Bölge tarihine ışık tutan ve öne çıkan mimarisiyle dikkat çeken camii, Çankırı’da gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

Çankırı'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Çankırı gezi rehberi sayfasında listeledi.


Buğday Pazarı Medresesi

Buğday Pazarı Medresesi Buğday Pazarı Medresesi

Çankırı şehrinin eski yapılarından olan Buğday Pazarı Medresesi, il merkezinden yürüyerek ulaşılabilen bir konumda bulunmaktadır.

Çankırı tatilinde gezilecek yerler listesinde bulunan Buğday Pazarı Medresesi, il merkezindeki Buğdaypazarı Camii avlusunda ziyaret edilebilmektedir.

18. yüzyıl yapılarından olan medrese, subasman zeminin üzerine ahşap bir bina olarak inşa edilmiştir. Toplamda 2 katlı olan yapının kuzey güney yönünde sıralanmış hücreler bulunmaktadır. Medresenin bir kısmında Çankırı bölgesine ait kıyafet, mutfak eşyaları ve günlük hayatta kullanılan araç - gereçler sergilenmektedir.

Çankırı gezinizde ziyaret edebileceğiniz Buğday Pazarı Medresesi'ne girişler ücretsizdir.


Koca Meşe

Koca Meşe Koca Meşe

Çankırı il merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan Yapraklı ilçesinin Karacaözü Köyü sınırları içerisinde yer alan Koca Meşe, şehrin geçmişine tanıklık eden, oldukça yaşlı bir ağaçtır.

400 yaşını geçkin olan ağaç, dünya çapında bilinen en yaşlı meşe ağaçlarındandır. 14 metreyi bulan yüksekliği ile görenleri kendisine hayran bıraktıran Koca Meşe'yi ziyaret ederek Çankırı tatilinde doğa turizmine yönelik aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz.

Çevresinde doğa yürüyüşleri, piknik veya bisiklet gezileri yapabileceğiniz Koca Meşe'yi ziyaret etmek ücretsizdir.

Çankırı'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Çankırı 5 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Alpsarı Göleti

Alpsarı Göleti Alpsarı Göleti

Çankırı şehrinin önemli doğal güzelliklerinden olan Alpsarı Göleti, il merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta yer almaktadır. İl merkezinin kuzeybatısında konumlanan gölet, etkileyici manzarasıyla öne çıkmaktadır.

Doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler için oldukça ideal bir destinasyon olan Alpsarı Göleti içerisinde hizmet veren tesis kapsamında restoran, piknik alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları bulunmaktadır.

Çankırı'nın vazgeçilmez mesire yerlerinden olan Alpsarı Göleti'ne giriş ücreti 10 TL'dir.


Çankırı Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Çankırı Tarihi Çamaşırhane Müzesi Çankırı Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Çankırı'nın tarihi dokusunu zenginleştirmek amacıyla, bölgenin önemli yapılarından olan çamaşırhanenin restore edilerek ziyaretçilere açılmasıyla öne çıkan müze, otantik yapısıyla dikkat çekmektedir.

1980 ile 2004 yıllarında bakımsız bir durumda olan yapı, belediye tarafından yapılan çalışmalar ile yenilenmiş ve müze haline getirilmiştir. İçerisinde Çankırı bölge halkının geleneksel kıyafetleri, araç gereçleri ve mutfak eşyalarının sergilendiği müze, bölgenin sosyo-kültürel açıdan zengin eserlerine sahiptir.

Pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 - 17:00 saatlerinde ziyaret edebileceğiniz Çankırı Tarihi Çamaşırhane Müzesi'ne giriş ücreti 3 TL'dir.

Çankırı'da doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Çankırı 4 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.


Çankırı Günübirlik Gezilecek Yerler

Çankırı, il merkezinde tarihin ve doğanın en güzel örneklerini barındırarak ziyaretçilerine dört mevsim dolu dolu bir gezi deneyimi sunmaktadır. Gezilecek yerler Çankırı şehir merkezinin yanı sıra başta Ilgaz olmak üzere, çevre ilçeler ve yakın destinasyonlar, günübirlik ziyaretlerle keşfedebileceğiniz birbirinden özel yerlere sahiptir.


Kırkpınar Yaylası

Kırkpınar Yaylası Kırkpınar Yaylası

Türkiye’nin en güzel yaylaları içerisinde gösterilmekte olup, doğa tutkunlarının dikkatini çekmektedir. Yabani lale, çiğdem, salep, çuha gibi çiçek çeşitleri ile cenneti andıran bir görünüme sahiptir. Çankırı’ya ortalama 70 km uzaklıktadır.


Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı Ilgaz Dağı Milli Parkı

Eşsiz doğası ile dört mevsim ziyaretçilerine büyüleyici manzaralar sunmaktadır. Günübirlik gezilecek yerler Çankırı iline bağlı Ilgaz çevresinde daha çok alternatifler bulundurmaktadır. Bunların yanı sıra park, sonbaharda sararan yaprakların yarattığı atmosfer fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekerken, kamp ve doğa sporları için de şehrin ilk durağıdır. Şehir merkezine ortalama uzaklığı 40 km’dir.


Yapraklı Büyük Yayla

Yapraklı Büyük Yayla Yapraklı Büyük Yayla

Şehir turizminin öne çıkan noktaları arasındadır. Köknar, karaçam ve ardıç ağaçları ile kaplı bir yer çevresinde bisiklet sürmek, kamp yapmak ve doğa yürüyüşlerine çıkmak mümkündür. Şehir merkezine ortalama 30 km mesafededir.


Ilgaz Dağı Kayak Merkezi

Ilgaz Dağı Kayak Merkezi Ilgaz Dağı Kayak Merkezi

Yılın 6 ayı karla kaplı olduğundan, ülkemizin bu aktivite için en çok tercih edilen yerlerinden biridir. Hem çocuklar hem de yetişkinler için uygun pistleri bulunmaktadır. Teleski ve telesiyej bulunmaktadır. Şehir merkezine ortalama 70 km mesafededir.


Ilgaz Bozan Kaplıcası

Ilgaz Bozan Kaplıcası Ilgaz Bozan Kaplıcası

Aşağı ve Yukarı Bozan köylerini tam ortasında yer almaktadır. Çevresi kapalı 2 havuz bulunmakta olup, maden suyu özelliği taşımaktadır. Banyo olarak kullanılabilen bir yer olan suyun sıcaklığı 16 derece, debisi 0.5 litre/saniyedir. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 50 km’dir.