Çankırı Tarihi Yerleri

Çankırı’nın tarihi M.Ö. 7000’lere dayanmaktadır. Bulunduğu bölge çok eski medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır.  Yapılan kazılar sonucu ulaşılan bilgilere göre; Mezopotamya’dan Anadolu’ya mal satma amacıyla gelen Asurlu tüccarlar aracılığıyla taşınan mallar Salman Höyük’te bulunmuştur. Burada yapılan kazıların sonucunda Tunç Çağı’na ait izlere de rastlanılmış ancak kesinliği bilinmemektedir.

Tarihe damgasını vurmuş olan birçok medeniyetin bulunduğu Çankırı ve çevresinde Hititler, Frigler, Kimmerler, Persler, Büyük İskender, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Danişmentler, Candaroğulları ve Osmanlı Devleti hüküm süren medeniyetlerdendir.

Bizans Dönemi’nde Çankırı şehri iki farklı isimle anılmıştır. Germanikopolis ve Gangra adları şehrin sahip olduğu bilinen eski isimlerdendir. Cumhuriyet’in ilanı ile Çankırı şehri günümüzdeki adını almıştır.

Çankırı'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Çankırı otel sayfamızda listeledik.


Çankırı Kalesi ve Emir Karatekin Bey Türbesi

Çankırı Kalesi Çankırı Kalesi

Çankırı Kalesi, şehrin kuzeyindeki küçük tepe üzerinde kuruludur. Kalenin surları moloz taşlar ile tuğladan inşa edilmiştir. Hititler tarafından inşa edilmiş olan kale 730 metre yüksekliğindedir. Romalılar, Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi’nde kullanılmış olan kaleden günümüze birkaç sur kalıntısı kalmayı başarabilmiştir.

Kale içerisinde ayrıca Çankırı Fatihi olarak bilinen Emir Karatekin Bey’in türbesi de bulunmaktadır. Kale ve türbenin bulunduğu yerler yakın zamanda ağaçlandırılarak ziyaret ve mesire alanı olarak kullanıma uygun hale getirilmiştir.


Çankırı Müzesi

Çankırı Müzesi Çankırı Müzesi

Çankırı Müzesi 1972 yılında halka açılmıştır. Halk Eğitim Binası’nın alt katında bulunan müzede bölgede yapılmış kazı eserleri ve etnografik eserler sergilenmektedir. 1981’de müzenin bulunduğu yer değiştirilmiş ve 100. Yıl Merkez Binası’nın olduğu yere ikinci kata taşınmıştır.

Çankırı Müzesi’nde Anadolu tarihine yön veren medeniyetlerden kalma eserlere yer verilmiştir. Müze iki salondan oluşarak ziyaretçilere derli toplu sergi alanı ile rahat bir ziyaret imkanı vermektedir.

1. salonda paleontolojik eserler, arkeolojik ve etnografik eserler yer almaktadır. Müzenin ikinci salonunda ise camdan yapılma eserler ile medeniyetlerin kullanmış olduğu sikkeler sergilenmektedir.

Çankırı Müzesi, Pazartesi hariç haftanın geri kalan günlerinde 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ise ücretsizdir.


Sakaeli Kaya Mezarları

Sakaeli Kaya Mezarları Sakaeli Kaya Mezarları

Gelin Kayası mevkiindedir. Roma ve Bizans dönemlerinde yapıldığı tahmin edilen kaya mezarları yöre halkı tarafından zaman zaman farklı amaçlarla kullanılmıştır. Çakıl taşlı tortul kaya özelliğine sahip olan tepede yüzey kısmında bulunan oyuklardan köye yakın olan kısmı köylüler tarafından önü kapatılmıştır.

Mezar oyukları çeşitli yükseklik ve genişliktedir. Birbirine geçişli, basamakla inilebilen odaların olduğu mezarlarda aydınlatma pencereleri bulundurmaktadır. Oyuklar arasında sulu bir in de yer almaktadır. Sulu inin bulunduğu bölüme 27 basamak ile inilmektedir.

Çankırı'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Çankırı'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Çankırı Evleri

Çankırı Evleri Çankırı Evleri

Çankırı Evleri, son zamanlarda turizme kazandırılan en önemli kültürel değerlerden biridir. Tarihi evlerin turistik olmasının yanı sıra ekonomik ve jeolojik yapılar hakkında da bilgi sağlamaktadır.

Bölgede bulunan toplamda 108 ev Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu kararı ile koruma altına alınmıştır. Evler, Türk Evi özelliklerinde ve genellikle iki katlıdır.

Çankırı'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerler için Çankırı gezi rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Buğday Pazarı Medresesi

Buğday Pazarı Medresesi Buğday Pazarı Medresesi

Buğday Pazarı Medresesi, 1700’lü yıllarda yapılmıştır. Medrese Mustafa Hazım Efendi tarafından yaptırılmıştır. Uzun zaman boyunca malzeme ve yün deposu olarak kullanılan medresede belediye tarafından çalışmalar başlamıştır.

Bu çalışmalar neticesinde medrese kültürel değer olarak kullanıma açılmıştır. Medresede günümüzde unutulmak üzere olan el sanatları ile hediyelik eşya üretimi yapılmaktadır.

Çankırı'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Çankırı aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Bayramören Tarihi Ahşap Köprüsü

Bayramören Tarihi Ahşap Evleri Bayramören Tarihi Ahşap Evleri

Melan Çayı üzerindedir. Yaya ve hayvan geçişlerini kolaylaştıran köprü vadinin iki tarafını birbirine bağlayabildiği için önemli sayılmaktadır. Bayramören Köprüsü’nün kesin yapım tarihi bilinmemekte ancak yapılan araştırmalar neticesinde 19. yüzyılda yörede yaşayan halk tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.

Köprü, üçayak üzerine kesme taşlarla örülmüştür. Köprü ayakları suyun geliş yönüne göre üçgen, suyun gidişatı yönünde ise dikdörtgen şekline sahiptir. Köprünün uzunluğu 40,40 metre, genişliği ise 3,90 metredir.


Koca Meşe

Koca Meşe Koca Meşe

Koca Meşe, Çankırı’nın 27 km uzaklığındaki Yapraklı ilçesindedir. İlçeye bağlı Karacaözü Köyü’ndeki yaklaşık 500 yaşındaki ağaç Dünya’nın en yaşlı meşe ağaçlarındandır.

Koca Meşe olarak anılan ağacın gölge alanı 256m2’dir, çapı ise 12,20 metredir. Ağaç, 2016 yılında tescillenerek koruma altına alınmıştır.


Cendere (Salman) Höyük

Cendere Höyük Cendere Höyük

Salman Höyük Çankırı’nın Ilgaz ilçesindedir. Çankırı-Kastamonu Karayolu üzerinde bulunan Cendere Köyü’ndeki höyük Devrez Çayı’nın kenarındadır. Höyükte çok sayıda beşeri mağaralar, kaya mezarları ve kaya kilisesi olabilme ihtimali olan tapınak ve oyuklar bulunmaktadır.

Höyükteki kaya tapınaklarının yapılış amaçları arasında; ulaşım yolları üzerinde sarp ve dar olan geçitlerin kervanları eşkıyalardan korunmaları, ibadet etmeleri amacıyla yapılmıştır.

Çankırı'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Çankırı 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Ulu Camii (Sultan Süleyman Camii)

Çankırı Ulu Camii Çankırı Ulu Camii

Ulu Camii, Osmanlı Devleti padişahlarından olan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın kalfası olan Sadık Kalfa caminin mimarıdır. 1558 yılında cami ibadete açılmıştır.

Ulu Camii, Çankırı’nın merkezindedir. Kare planlı olan yapının üzerinde orta kısımda büyük kubbe, çevresinde ise yarım kubbeler bulunmaktadır. Ulu Cami’nin duvarları kesme taş ile kubbe kısmının üst tarafları ise kurşun kaplıdır.