Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümüne konumlandırılmış Bingöl, 8125 metrekare yüzölçümüne sahiptir. Denizden yüksekliği 1159 metredir. Batısında Tunceli ve Elazığ, doğusunda Muş, kuzeyinde Erzincan ve Erzurum, güneyinde ise Diyarbakır ile komşudur.
Bingöl, merkez ilçeyle beraber toplam 8 ilçeye ev sahipliği yapmaktadır. Her bir ilçesini ön plana çıkarak turistik yerlere sahiptir.
Bingöl'de gezilecek yerlere yakın, açık büfe imkanları ile herkese hitap edecek mükemmel dizaynlı oteller için Bingöl otelleri fiyat sayfamızı kontrol edebilirsiniz.
Solhan
Solhan
Solhan ile Bingöl’ün merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 58 kilometredir. İlçenin eski adı Boglon’dur ve Cumhuriyet Dönemi’nde Solhan adını almıştır. Solhan, Hititlerden Medlere, Medlerden Osmanlılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçe, İstanbul-İran transit yolu üzerinde bulunmaktadır.
Solhan, engebeli ve mera alanlarının çoğunlukta olduğu bir arazi yapısına sahiptir ve toprakların bir kısmı lav örtüsü ile kaplıdır. İlçede Güneydoğu Torosların devamı niteliğinde sıra dağlar bulunmaktadır.
Arzank Gölü, Turna Gölü (Yüzen Ada), Gelintepe Gölü ve Harsevank Gölü, ilçenin gezilip görülmesi gereken gölleri arasındadır. Özellikle Yüzen Ada, doğal güzelliği ile ziyaretçilerinin ilgi odağındadır. Solhan’a gelen ziyaretçiler, Yüzen Ada, Zağ Mağarası, yaylalar ve göller gibi turistik yerleri görme ve çeşitli etkinliklere katılma fırsatına sahiptirler.
Karlıova
Karlıova
Karlıova ile Bingöl ile merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 72 kilometredir. İlçenin eski adı Bingöl’dür ve bu adı mitlere konu olan Bingöl Dağları’ndan almıştır. 1938 yılında ise ilçenin adı Karlıova olmuştur. İlçe, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe alanının %83’ü dağlarla kaplıdır. Karasal iklimin etkisi altında kalan Karlıova’da kış mevsimi uzun sürmektedir.
Karlıova, birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin sahip olduğu dağlar, ovalar, akarsular ve göller, gelen ziyaretçilerin dikkatini çekebilecek niteliktedir. İlçenin dağlarından bazıları Bingöl Dağı, Şerafettin Dağı, Şeytan Dağı, Çavreşi Dağı, Kartal ve Hirhal’dir.
Çavresi Yaylası, Kandil Yaylası, Hirhal Yaylası, Tavla Yaylası, Mirgemir Yaylası ilçenin önemli yayla ve ovaları arasındadır. İlçede bulunan en büyük göl, Gölbahri Gölü’dür. Kös Termal Turizm Merkezi ve Kübik Mağarası ilçenin ziyaret edilebilecek diğer turistik yerlerindendir.
Bingöl'de tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Bingöl'de gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.
Kiğı
Kiğı
Kiğı ile il merkezi arası 75 kilometredir. İlçenin adının Türkçe karşılığı bulunmamakta ve bu konuda birçok rivayet bulunmaktadır. Erzincan tarihinde Kiğı’nın anlamı Dağlar Memleketi’dir. Başka bir kaynağa göre Bizans Dönemi’nde Kiğan adındaki komutan kızından ya da Kiğa adındaki komutandan geldiği söylentiler arasındadır.
İlçe, Hititlerden Perslere, Perslerden Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kiğı, engebeli ve dağlık bir araziye sahiptir ve dağları meşe ormanları ile çevrilidir. Peri Suyu, ilçenin en önemli akarsuyudur ve üzerinde Kiğı Hes Barajı ve Özlüce Barajı bulunmaktadır. Meydan Yaylası, Seyit Kasım Yaylası, Kız Yaylası, Darköprü Yaylası ilçenin yayları arasındandır.
Kiğı ilçesi birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahiptir. İlçeye gelen ziyaretçiler, Kiğı Çiçektepe Köyü Mağarası, Kiğı Kalesi, Kiğı Cami, Mürsel Paşa Abidesi ve Selenk Köprüsü gibi turistik yerleri keşfe çıkabilirler. İlçede her yıl Kiğı Seyit Kasım Doğa, Kültür ve Bal Festivali yapılmaktadır. Festivalin yapıldığı tarihlerde ilçeye gelen ziyaretçiler birçok etkinliğe katılabilme fırsatı yakalamaktadırlar.
Genç
Genç İlçesi
Genç, Bingöl’ün merkezinden sonra gelen şehrin en kalabalık ilçesidir. Bingöl’ün merkezine uzaklığı yaklaşık 20 kilometredir. İlçenin eski adı Darahini’dir ve ‘Ağaçlı Çeşme’ anlamına gelmektedir. Darahini adını, Pers Hükümdarı Dara tarafından yaptırılan Kral Kızı Kalesi’nden almıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde ise Genç adı verilmiştir.
İlçe merkezi, Murat Nehri kıyısına kuruludur. İlçenin bulunduğu arazinin yapısı dağlık ve engebelidir. İlçenin doğusunda Akçakara, batısında Akdağlar ve güneyinde Koz Dağları bulunmakta ve dağların çoğunluğunu ormanlık alanlar oluşturmaktadır. Çötele Yaylası ilçede bulunmaktadır ve yayla turizmine elverişlidir.
Genç, tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir ilçedir. Kral Kızı Kalesi, Dıkpınar Ilıca ve Çötele Yaylası, ilçenin gezilmesi gereken turistik yerleri arasındadır. İlçeye gelen ziyaretçiler rafting, doğa gezileri ve fotosafari gibi etkinlikler yapabilme şansına sahiptirler.
Bingöl'de sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Bingöl gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.
Merkez
Bingöl Merkez
Bingöl’ün merkezi, Göynük Suyu’nun bir kolunun sahip olduğu düzlük üzerine kurulmuştur. Bingöl’ün merkezi karasal iklimin etkisi altındadır. Kaynaklara göre Bingöl, dünden bugüne farklı isimler almıştır. Bunlar Cebel-cur, Çapakçur, Mingöl, Çevlik ve Bingöl şeklindedir.
Bingöl’ün merkezi, tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Çır Şelalesi, Buban Bacaları, Ilıca Kaplıcaları ve Termal Tesisler, Hesarek Kayak Merkezi, Yolaçtı Kurucadağ Kayak Merkezi ve Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı, ziyaretçilerin gezebileceği yerler arasındadır.
Bingöl'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Bingöl kongre otelleri sayfasında yer almaktadır.
Yayladere
Yayladere
Yayladere ve il merkezi arası 110 kilometredir. Yayladere, Bingöl’ün nüfusu en az olan ilçesidir. İlçenin eski adı Holhol’dur ve 1959 yılında adı Yayladere olmuştur. İlçe, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve tarihi eski zamanlara dayanmaktadır.
Sülbüs Dağı ve Taru Dağı, ilçenin önemli dağlarındandır. Sülbüs Dağı volkanik bir dağdır ve dağın üstü ve etekleri yayla olarak kullanılmaktadır. Taru dağı güneyindeki Hasköy’de romatizmaya iyi gelen bir kaplıca yer almaktadır. Diğer gezilip görülmesi gereken yerler arasında ise Kalkanlı Mağarası ve Yayladere yer almaktadır.
Yedisu
Yedisu
Yedisu ile Bingöl’ün merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 124 kilometredir. İlçenin eski adı Çerme’dir ve 1839’daki kayıtlarda Yedisu Çerme olarak geçmiştir. İlçe Yedisu ismini, 1970 yılında YSE Müdürlüğü doğrultusunda Yedisu Merkezinde yaptırılmış olan yedi musluklu çeşmeden almıştır.
Yedisu ilçesinin merkezi Perisuyu Vadisi’nde kurulmuştur ve verimli bir araziye sahiptir. İlçenin doğusunda Çavuşlu Dağı, güneyinde Şeytan Dağı, batısında Bağıl Dağı ve kuzeyinde ise Koşan Dağı bulunmaktadır.
Bağır Dağı, Şeytan Dağı ve Koşan Dağı’ndaki yaylalar, ilçenin önemli yaylarındandır. Birçok doğal güzelliği içinde barındıran bu yaylalar, yayla turizmi açısından elverişlidir.
Bingöl'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini Bingöl 4 yıldızlı aile otelleri sayfasında bulabilirsiniz.
Adaklı
Adaklı İlçesi
Adaklı ve il merkezi arası 66 kilometredir. Eski adı Azakpert olan ilçe, 1968 yılında Adaklı adını almıştır. Azakpert, ‘Yıldız Kalesi’ anlamına gelmektedir. İlçenin tarihi bilinmemekte ve Kiğı ilçesi ile birlikte incelendiğinde eski zamanlara dayanmaktadır.
İlçe, karasal iklimin etkisindedir. Dağlık ve engebeli bir araziye sahip olan Adaklı’nın dağlarında meşe ormanları bulunmaktadır. I. derece deprem kuşağında bulunmasından ötürü toprak kayması, sel ve çiğ meydana gelebilmektedir.
Adaklı, tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Adaklı Çeşmesi, ilçenin gezilecek yerleri arasındadır. Adaklı ilçesine gelen ziyaretçiler, dağ ve yayla gezintisi yapabilme imkanı bulabilmektedirler. İlçenin doğasının sunmuş olduğu endemik bitkileri gözlemleme fırsatını da sahiptirler.