Birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Bingöl ve çevresi, İslam tarihi kaynaklarında Cebel-u Cur adıyla anılmaktadır. Yörede M.Ö. 4000 ve 5000 yıllarından günümüze ulaşan tarihin kalıntılar bulunmaktadır. Urartular, Asurlar, Hititler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar yörede hakimiyet kurmuş büyük medeniyetler arasındadır.
Bingöl’de İslamiyet öncesi ve sonrasına ait birkaç tarihi yapı bulunmaktadır ancak bu yapıların büyük kısmı hasar görmüş haldedir. Tarihi yapıların bulunduğu yerler genellikle Genç, Kiğı, Adaklı, Solhanlı ve çevresidir. Şehir merkezi de tarihi yapılardan bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.
Bingöl'de uygun fiyatları ile bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Bingöl hotel sayfamızda listeledik.
Kral Kızı Kalesi
Kral Kızı Kalesi
Kral Kızı Kalesi, Bingöl’ün Genç ilçesinde yer almaktadır. Kale, Pers Kralı Dano tarafından kızı için inşa ettirilmiştir. Kalenin bulunduğu yer günümüzde mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Maalesef kaleden günümüze ancak yıkıntıları ulaşmıştır. Ancak yaz mevsiminde piknik yapmak ve doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için uygun bir yerdir.
Kalenin içerisinde bulunan doğal alanlar Bingöl’ün eşsiz güzelliklerini yansıtmaktadır. Kaleye ulaşım Genç ilçe merkezinden yalnızca şahsi araçlarla sağlanabilmektedir.
Bingöl'de manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Bingöl'de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Sebeterias Kalesi
Sebeterias Kalesi
Sebeterias Kalesi, Bingöl’ün Murat Vadisi’nde Urartular tarafından yapılmış bir kaledir. Urartu Kralı Menuas’ın, Bingöl yaylalarını korumak amacıyla bu kaleyi yaptırmıştır. Kale, günümüze dek sağlam kalmayı başaramamıştır. Hemen yanından akan Murat Çayı, kalenin bir bölümünün aşınmasına sebep olmuştur.
Günümüze kadar birkaç duvar kalıntısı gelebilmiş ve duvar kalıntılarının moloz taşlardan inşa edildiği ortaya çıkarılmıştır. Çevresinde vakit geçirebileceğiniz piknik alanları ve trekking parkurları yer almaktadır. Kaleye ulaşım özel araçlarla gerçekleşebilmektedir.
Bingöl'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Bingöl gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Kümbet
Kümbet
Kümbet, Bingöl’ün Genç ilçesine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bir tepenin yamacında yer alan kümbetlerden biri günümüze dek ulaşmayı başaramamıştır. Günümüze dek ulaşabilen sağlam kümbet ise kaide üzerinde ve dikdörtgen plana sahiptir.
Kümbetin içerisine küçük bir kapı vasıtası ile girilmektedir. Kümbetin altında ölülerin gömülü olduğu mumyalık bulunmaktadır.
Adaklı Çeşmesi Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı Bağlarbayı köy yolu üzerinde bulunmaktadır. Akkoyunlular tarafından yaptırılan çeşme, tarihi yapılar arasında önemini korumaktadır.
Çeşme üzerinde yapılan kabartmalar Akkoyunlular tarafından yapıldığını göstermektedir. Koyun kabartmasının yer aldığı çeşme, görülmesi gereken yerlerden biridir. Çeşmeye ulaşım özel araçlarla yapılmaktadır.
Bingöl'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Bingöl toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.