Bingöl'de Gezilecek Yerler

İsmini çok fazla turizm alanında duyurmasa da Bingöl, bünyesinde barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile yıl boyunca birçok insanı ağırlamaktadır. Ulaşım alanında çeşitli seçenekler sunması, turizm alanında tercih edilebilir bir nokta olarak ön plana çıkmasını sağlamıştır.

Bingöl sınırlarında yer alan gezilecek yerler, sunduğu doğal güzellikler ile hem doğaseverlerin hem de doğa sporları hayranlarını cezbederken, tarihi güzellikleri ile de tarih meraklılarını kendine çekmektedir. Ünlü kale Kral Kızı’ndan sürekli hareket halinde olan Yüzen Adalar’ına kadar birçok seçeneği bünyesinde barındırmaktadır.

Bingöl'deki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Bingöl otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Yüzen Ada

Yüzen Ada Yüzen Ada

Bingöl, Solhan ilçesinde yer alan Yüzen Ada, bir krater gölünün içerisinin sularla dolu olduğu bir göl içerisinde bulunmaktadır. Gölün içerisinde yer alan ve zaman zaman hareket eden üç ada vardır ve bu adalar, Yüzen Ada ismi almasına sebep olmuştur. Ortalama 300 metrekarelik alanı bulunan gölün derinliği ise 50 metreden fazladır. Suyu ise tatlı, berrak ve güzel bir yapıdadır.

Etrafı yeşillik olan göl, doğal bir görsel şölen olarak misafirleri karşılamaktadır. İçerisinde balıkların da bulunduğu göl alanı, daha çok piknik yapmak ve doğaseverlerin sıklıkla gezilecek yerler listesine eklediği önemli bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. Eşsiz doğası ile görülmesi gereken yerler arasındadır.


Kral Kızı Kalesi (Dano-Hini)

Kral Kızı Kalesi Kral Kızı Kalesi

Günümüzde bir mesire yeri amacıyla ön plana çıkan Kral Kızı Kalesi (Dano-Hini), Bingöl iline bağlı Genç ilçesinde bulunmaktadır. Ne zaman yapıldığı kesin bir şekilde bilinmemektedir ve rivayete göre Pers Kralı Dano kaleyi kızı için yaptırmıştır. Günümüze kadar orijinal halini kısmen yitirmiş olmasına rağmen sadece yıkıntıları kalmıştır.

Gezilecek yerler arasında doğa sporları yapmak ya da yürüyüş yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen kale, Bingöl ilinin görülmesi gereken en güzide doğal güzelliklerini gözler önüne sermektedir. Konsper Çayı ile Diyarbakır Çayı buluştuğu harika bir noktada olmasından ötürü, doğa ile tarihin benzersiz uyumu ile ziyaretçilerini cezbetmektedir.

Kral Kızı Kalesi’ne girişler ücretsizdir.


Sülbüs Dağı

Sülbüs Dağı Sülbüs Dağı

2884 rakımı ile Bingöl ilinin en yüksek dağlarından birisi olan Sülbüs Dağı, Yayladere ilçesinde yer almakla birlikte yılın hemen her anı karlarla kaplı bir görünüme ev sahipliği yapmaktadır. Koni şeklinde bir yapıya sahip olmasına karşın, üst tarafı düzlüktür. Doğaseverlerin ve dağcıların düzenli etkinlikler gerçekleştirdiği bir dağ olarak ön plana çıkmaktadır.

Çeşitli efsanelere konu olan Sülbüs Dağı’nın zirve noktasında bir adet yapı bulunmaktadır. Burada insanlar zaman zaman kurban kesmeye gelerek dualar etmektedir. Temmuz ayında karların çekilmesi ile yerli halk arasında dağın eteklerinde 3 gün süren bir festival yapılmaktadır. Manzara seyri için gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen noktalardan birisi olarak da ön plana gelmektedir.


Zağ Mağarası

Zağ Mağarası Zağ Mağarası

Bingöl’ün en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak bilinen Zağ Mağaraları, Bingöl iline bağlı Solhan ilçesinde yer almaktadır. Mağara beş katlı olup, insan eliyle yapılmış farklı büyüklüklerde odalardan oluşmaktadır. İlk zemin katından sonra en üst kata merdivenlerden ulaşılmaktadır.

Erken Hristiyanlık dönemi örnekleri arasında gezilecek yerler listesine dahil edilmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde baskı altında olan Hristiyan toplulukların gizli yerleşim, yaşam ve ibadet alanı olarak kullanılmıştır.

Türkiye ve Bingöl sınırlarının görülmesi gereken en önemli mağaralarından birisi olan mağarası, ayrıca en eski havalandırma sistemine sahip mağaralardan birisidir. Her bir oda arasında hava bacalarının alması, mağara içi temiz havanın bütün odalara anında erişmesine olanak sağlamıştır.

Zağ Mağarası’na girişler ücretsizdir.


Yolçatı Kayak Merkezi

Yolçatı Kayak Merkezi Yolçatı Kayak Merkezi

Bingöl il merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Yolçatı Kayak Merkezi, ortalama 1800 metre rakımda kış sporseverleri ağırlamaktadır. Aralık ayından mart ayına kadar aktif olarak hizmet veren kayak merkezinde kayak aktivitesi 1000 metre yükseklikten başlamaktadır.

Bingöl gezilecek yerler arasında bulunan Yolçatı Kayak Merkezi, kayak yapmak isteyen amatörlere ve profesyonellere uygun farklı kayak pistlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Doğu Anadolu’nun gezilmesi gereken en gözde turizm merkezlerinden birisi olmakla birlikte, kayak dersi almak da mümkündür.

Yolçatı Kayak Merkezi, alınan hizmetlere göre farklı ücretlendirmelere sahiptir.


Sebeterias Kalesi

Sebeterias Kalesi Sebeterias Kalesi

Bingöl ilinin en önemli kaleleri arasında değerlendirilen Sebeterias Kalesi, tarihi verilere göre Urartu Kralı Menuas tarafından yaptırılmıştır. Murat Vadisi üzerinde, merkez ilçesinde yer alan kale, Bingöl yaylalarını güvende tutmak amacıyla yapılmıştır.

Kale, Bingöl sınırlarında doğa ile tarihin yan yana bulunduğu bir konumdadır. Murat Nehri yakınlarında yer almasından ötürü, sulardan zarar görmüş olup, bazı kısımları su altına gömülmüştür. Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde de isminin geçtiği kaleden günümüze sadece yıkıntıları kalmıştır. Bingöl tarihine yolcuğa çıkmak isterseniz gezilecek yerler planınıza dahil edebilirsiniz.

Sebeterias Kalesi’ne girişler ücretsizdir.

Bingöl'de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Bingöl gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Kümbet

Kümbet Kümbet

Bingöl ilinin tarihi yapıları ile ön plana çıkan Genç ilçesinde yer alan bir diğer ilgi çekici yapılar arasında kümbetler yer almaktadır. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen kümbetlerden günümüze kadar orijinal yapısını koruyarak gelen sadece 1 adet kümbet bulunmaktadır.

Bingöl Kümbet, dikdörtgen bir yapıya sahiptir ve bir kaide üzerine inşa edilmiştir. Küçük ve dar bir yapı arasından kümbete girmek mümkündür. Verilere göre içerisinde bulunan odada ise bir zamanlar ölülerin gömülü olduğu mumyalık alanı bulunmaktadır.

Bingöl Kümbet’e girişler ücretsizdir.


Kös Kaplıcaları

Kös Kaplıcaları Kös Kaplıcaları

Bingöl - Karlıova yolunun 20. kilometresinde yer alan Kös Kaplıcaları, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en ünlü kaplıcalarından birisi olarak ön plana çıkmaktadır. İki dağ arasında hizmet veren kaplıca alanı 1 motel, 1 otel, 1 pansiyon ve ikisi kapalı olmak üzere 3 yüzme havuzuna ev sahipliği yapmaktadır.

Sağlık turizmi açısından Bingöl gezilecek yerler arasında ön plana çıkan Kös Kaplıcaları, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olmakla birlikte, birçok hastalığın tedavisi için tercih edilmektedir.

Kös Kaplıcaları, alınan hizmete göre farklı ücretlendirmelere sahiptir.


Bingöl Hesarek Kayak Merkezi

Bingöl Hesarek Kayak Merkezi Bingöl Hesarek Kayak Merkezi

Bingöl Hesarek Kayak Merkezi, ingöl il merkezine bağlı Dikme mevkiinde yer almaktadır. Üç piste sahip kayak merkezi, Yılın 6 ayı boyunca konuklarına kayak tatili fırsatı sunmaktadır.

1200 metre telesiyej pistine, 1000 metre teleski pistine ve 200 metre baby lifte sahiptir. Kayak merkezi üzerinde ayrıca konaklama yapabileceğiniz otel de hizmet vermektedir. Kış turizmi amacıyla gezilecek yerler planına dahil edilmelidir.

Bingöl Hesarek Kayak Merkezi'nde ücretlendirmeler alınan hizmete göre değişiklik göstermektedir.

Bingöl'de iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Bingöl toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Buban Bacaları

Buban Bacaları Buban Bacaları

Bingöl iline bağlı Sancak mevkiinde yer alan Buban Bacaları, Nevşehir'de yer alan peribacaları ile benzer özellikler göstermektedir. Geçmişinin çok eskilere dayandığı bilinse de, oluşumu hakkında kesin bilgiler elde edilememiştir.

Nevşehir peribacalarında olduğu gibi sel sularının ve rüzgarın tüflerden oluşan yapıyı aşındırması sonucunde meydana geldiği düşünülmektedir. Doğal güzelliği ile Bingöl gezilecek yerler açısından büyük bir öneme sahiptir.


Kiğı Kalesi

Kiğı Kalesi Kalıntıları Kiğı Kalesi Kalıntıları

Bingöl iline bağlı Kiğı ilçesinin güneydoğusunda yer alan kale, 1401-1402 tarihleri arasında Akkoyunlu Fahrettin Kutluk Bey'in oğlu Pir Ali Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Bizans Dönemi'nin mimari özelliklerini taşımaktadır.

Döneminin sağlam bir kale örneği arasında sayılan Kiğı Kalesi, Bingöl gezilecek yerler listesinize dahil edilmelidir. Günümüze iyi bir şekilde gelememiş olsa da, görülmesi gereken yerler arasındadır.


Bingöl Çır Şelalesi

Bingöl Çır Şelalesi Bingöl Çır Şelalesi

Bingöl merkeze bağlı Uzundere köyünde yer alan Bingöl Çır Şelalesi, 100 metre yükseklerek 50 metre yükseklikten akmaktadır. Büyük Çır Taşı adına sahip kayalığın arasından akan şelale, köyün adını aldığı bir dere üzerine akmaktadır.

Çır Taşı'nın bulunduğu alanda mağaralar ve kayalıklar yer almakta ve fakat yırtıcı kuşlar yaşadığı için ziyaret edilememektedir. Eşsiz doğal güzelliği ile dikkat çeken Bingöl Çır Şelalesi, gezilecek yerler arasındadır.


Bingöl Günübirlik Gezilecek Yerler

Tarihi ve kültürel geziler için Türkiye sınırlarının popüler illeri arasında olan Bingöl, çeşitli turistik güzergahlara ev sahipliği yapmaktadır. Gezilecek yerler, Bingöl ile sınırlı değildir. Bingöl çevresi de gezilecek yerler açısından zengindir.


Ekinözü

Ekinözü Ekinözü

Elazığ’a bağlı Kovancılar ilçesinde yer alan Ekinözü köyü, Bingöl şehir merkezine 82 kilometre uzaklıktadır. Ermenilerin yerleşim yeri olarak kullanılan köyde 2 çeşme, 1 manastır ve 3 kilise bulunmaktadır.


Bırkleyn Mağarası

Bırkleyn Mağarası Bırkleyn Mağarası

Bırkleyn Mağarası Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yer almaktadır. Bırkleyn Mağarası, Bingöl şehir merkezine 51 km uzaklıktadır. Karstik bir yapıya sahip olan mağara, arkeolojik sit alanları listesinde yerini almıştır. Dicle Nehri kollarından bir tanesi bu mağaradan geçmektedir.

Bingöl'de lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve kongre otellerin listesini Bingöl kongre otelleri sayfamızda bulabilirsiniz.


Çakırtaş Kilisesi

Çakırtaş Kilisesi Çakırtaş Kilisesi

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde yer alan Çakırtaş kilisesi, Bingöl şehir merkezine 63 kilometre uzaklıktadır. Orta Çağ’dan kalma kilisenin yapımında tuğla ve dolgu taş kullanılmıştır. Günümüze kadar sadece harabe olarak gelebilmiştir.