Beyşehir Tarihi Yerleri

Konya’nın ilçeleri arasında yer alan Beyşehir, Akdeniz Kesimi’nin Göller Bölgesi’nde ve Orta Toroslar’ın arka kısmında konumlanmaktadır. İlçenin doğusunda Konya şehir merkezi, Seydişehir, batısında Şarkikaraağaç, Eğirdir ve Sütlüce, kuzeyinde Ilgın, Doğanhisar, Hüyük, güneyinde ise Seydişehir bulunmaktadır.

Beyşehir’in tarihi M. Ö. 6000 ile 7000 yılları arasındaki dönem olan Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. İlçenin ilk eserleri M. Ö. 2000 yıllarında Hititler tarafından yapılmış olup, Eflatun Pınar ve Fasıllar da yer almaktadır.

Tarih boyunca pek çok kez istilaya uğramış olan ilçe M. Ö. 120 yıllarında Romalıların eline geçmiş ve 1071 Malazgirt Savaşı’na kadar Doğu Roma hakimiyetinde kalmış, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklu Türkleri ilçenin hakimiyetini ele geçirmiştir. 

Beyşehir'de açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için Beyşehir otelleri fiyat sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Eşrefoğlu Camii

Eşrefoğlu Camii Eşrefoğlu Camii

Beyşehir’in tarihi eserleri arasında yer alan cami 1296- 1299 yılları arasında yapılmıştır. Eşrefoğlu Süleyman Bey’in isteği üzerine inşa edilmiş olan caminin mihrabı oldukça görkemlidir. Mihrap yaklaşık 6 metre yükseklikte olup çini mozaikler ile kaplanmıştır. Taç kapısı ve minberinin yapımı esnasında ceviz ağacı kullanılmıştır.

Selçuklu camilerinde görülmekte olan tüm özellikleri taşıyan Eşrefoğlu Camii zarifliğiyle de ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Caminin en önemli özelliği ahşap direkli inşa edilmiş camilerin en büyüğü olmasıdır. Benzerleri arasında orijinalliğini koruması yönünden incelendiğinde ise tektir. 

Beyşehir'de tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Beyşehir'in gezilecek yerleri yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Fasıllar Anıtı

Fasıllar Anıtı Fasıllar Anıtı

Fasıllar Anıtı, iki aslan arasında yer alan bir dağ tanrısının üzerinde ayakta duran büyük Fırtına Tanrısı heykelidir. 

Fasıllar Anıtı ilçenin Fasıllar Köyü’nün batısında, bir tepenin yamacında konumlanmaktadır.  Heykelin genişliği 1.75 m iken yüksekliği 8 metredir. Heykelin yapımı esnasında bazalt kullanılmış olup, ağırlığı 70 kg civarındadır.  Heykelin bazı kısımları detaylı işlenmiş iken bazı bölümleri ise kabataslak bir şekilde yontulmuştur. M.Ö. 13.y.y’ın ikinci yarısında 4. Tuthaliya Dönemi’ni işaret etmekte olan anıtın Eflatun Pınarı figürleri ve Alacahöyük Ortostatları ile benzerliği bulunmaktadır. 


Kubad Abad Sarayı

Kubad Abad Sarayı Kubad Abad Sarayı

Anadolu Selçuklu Dönemi’nin sultanı olan I. Alaaddin Keykubat tarafından yazlık saray olarak inşa edilmiştir. 

Kubad Abad Sarayı’nın Konya’ya olan uzaklığı 100 km’dir. Sarayda çeşitli renklerde çiniler bulunmaktadır. Bu çinilerin benzerlerine Aspendos’ta Roma Tiyatrosu’nda da rastlanmaktadır. Çinilerin üzerine insan ve hayvan figürleri işlenmiştir. 

Kubad Abad Sarayı, Beyşehir’in Gölyaka kasabasında yer almaktadır. Aynı zamanda saray Beyşehir Gölü’ne de yakınlığı ile dikkat çekmektedir.

Beyşehir'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerler için Beyşehir gezi rehberini inceleyebilirsiniz.


Eflatun Pınar Hitit Anıtı

Eflatun Pınar Hitit Anıtı Eflatun Pınar Hitit Anıtı

Konya’nın Beyşehir İlçesi’ne 22 km mesafede yer almaktadır. Hititler Dönemi’nde yapılmış olan kutsal Eflatun Pınar Anıtı’nda göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kurduğu düşünülmekte olan tanrılar tasvir edilmektedir. Eflatun Pınarı, yaklaşık 100 metrelik bir bölümde hafif dalgalı bir yerde kalkerden ve yassı bir tepenin eteğinde yer almaktadır.

Anıt, ismini burada yaşadığına inanılmakta olan Eflatun’dan almaktadır. Başka bir rivayette ise renginden esinlenerek bu ismin verildiğine dair yorumlar yapılmaktadır.

Eflatun Pınarı Anıtı, 1849 yılında W. J. Hamilton tarafından keşfedilmiştir. Anadolu’nun kimliğini oluşturmakta olan pek çok anıttan sadece biri olan bu eser, benzerleri arasında en çok ziyaret edilenlerden biridir. 

Anıt, dikdörtgen bir havuz şeklinde inşa edilmiş ve yakınında yer alan Eflatun Pınarı’ndan beslenmektedir. Bu havuzun en görkemli anıtı kuzey duvarında yükselmekte olan büyük taş bloklarından inşa edilmiş ve kabartma figürlü yüksek bir duvardır.  Güneye bakmakta olan yüzeyinde ise Fırtına Tanrısı ve Güneş Tanrıçası yer almaktadır.

Tanrılarının üzerinde birer kanatlı bir güneş kursu bulunmaktadır. Çevrelerinde ise on adet hayvan başlı hibrit figür hem tanrıların üstünde yer almakta olan güneş kurslarını hem de üstte yer alan devasa kanatlı güneş kursunu elleriyle destekler bir şekilde resmedilmiştir.

En alt bölümünde ise belli belirsiz bir şekilde beş dağ tanrısı bulunmaktadır. Rölyef kozmik bir betimleme yapıldığı görülmektedir.  

Eflatun Pınarı Anıtları, Beyşehir Gölü’nün hemen yanında yer almaktadır. Anıtlara ulaşabilmek için Beyşehir’in Akburun Köyü girişinin tam karşısında sağ kısımdaki Sandıkhacı Köyü yolunu kullanabilirsiniz.

Konya'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Konya gezi rehberini okumayı unutmayın.