Doğusunda Ondokuzmayıs, güneyinde Havza ve Kavak, batısında ise Vezirköprü, Alaçam ve Yakakent ilçeleri bulunan Bafra, Kızılırmak tarafından oluşmuş bir ovadır. Sivas’tan başlayarak ülkemizin en uzun yolculuğunu başlatan Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü nokta olan ilçe, denizden sadece 15 metre yüksekliğe sahiptir. Suların Karadeniz’e döküldüğü nokta, Bafra ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Gölleri ile meşhur olan ilçede, 33 farklı göl bulunmaktadır. Yöre halkı bu göllere kısaca balık gölleri ismini vermiştir. Göllerde ağırlıklı olarak sazan ve kefal balıkları bulunmaktadır. Yılın 3’de 1’ini yağışlı olarak geçiren Bafra’nın tarihi ise milattan önce 5.000 yıllarına kadar uzanmaktadır.
Bölgenin ilk yerleşin yeri olduğu bilinen İkiztepe’de yapılan araştırmalarda, bundan tam 7.000 yıl önceye dayanan yerleşim izi kanıtları bulunmuştur. Dünya’daki birçok antik bölgenin aksine, Bafra’daki yerleşimler sürekli ve milattan önce 4.000 yılından yine milattan önce 1.700 yılına kadar kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Bafra’nın verimli toprakları ve Kızılırmak’ın varlığı, bu sürekli yerleşimdeki önemli etkenlerdendir.
Tarih boyunca Anadolu’da hükmetmiş büyük medeniyet ve imparatorlukların daima dikkatini çeken Bafra, Anadolu Selçukluları sonrasında Türk hakimiyetine geçmiştir.
Bafra'da gezilecek muhteşem yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Bafra oteller listemize göz atabilirsiniz.
Yöresel Lezzetler Tadın: Bafra Pidesi
Bafra Pidesi
Türkiye genelinde neredeyse binlerce Bafra Pidesi yaptığını iddia eden fırın bulunuyor olsa da, bu pidenin gerçeği sadece Bafra sınırları içerisinde tüketilebilmektedir. Pidenin yapılışında çok önemli olan hamur kıvamı, ancak burada üretilen malzemeler ile en doğru şekli bulmaktadır.
1850 yılından bu yana bölgede yapılan bu lezzet, Bafra halkı tarafından haftada en az 1 kere tüketilmektedir. Bafra Pidesi, 60’lı yıllara kadar sadece ilçede tüketilmiş ve o yıllarda ilk kez ilçe sınırlarının dışına çıkarak Samsun’da da yapılmaya başlanmıştır.
Bafra’nın gastronomi turizmi açısından çok önemli ve ilgi çekici bir ürün olan bu pide, ilçeye gelen her ziyaretçinin mutlaka denediği bir lezzettir.
Samsun'taki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Samsun otel sayfamızda listeledik.
Yemek Sonrası Ağzınızı Tatlandırın: Bafra Lokumu
Bafra Lokumu
Sadece manda sütü ve ondan yapılan kaymak kullanılarak yapılan Bafra Kaymaklı Lokumu, son derece besleyici ve hafif bir tatlı ürünüdür. Normal lokumlara göre çok daha yumuşak olan bu lokumun en dikkat çekici özelliği de hiçbir katkı maddesi içermiyor olmasıdır.
Üretimi esnasında yabancı bir madde kullanılmadığı için boğazda veya midede yanma hissiyatı oluşturmamaktadır.
Organik olarak üretilen bu ürün, satın alındıktan sonra hemen tüketilmeli ve açıkta bekletilmemelidir. Bafra’yı ziyaret eden ve sevdiklerine hediye almak isteyen turistlerin en çok tercih ettiği ürün, Bafra Lokumu olarak bilinmektedir.
Bafra'da eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Bafra'nın gezilecek yerleri yazımızı ziyaret edin.
Lezzetli Karpuzları Deneyin: Karpuz Festivali
Karpuz Festivali
Bafra, karpuzu ile meşhur bir ilçe olup 25 yılı geçkin bir süredir Karpuz Festivali düzenlenmektedir. Festival, 1994 yılından bu yana Bengü Köyü sınırları içerisinde eğlenceli anlara ev sahipliği yapmaktadır. 1 gün süren bu organizasyon, her sene 10 Temmuz gününde düzenlenmekte ve halk arasında aynı zamanda Karpuz ve Kavun festivali olarak da bilinmektedir.
Yöresel oyunlar ile başlayan festivale, ilçenin tüm önde gelen devlet yöneticileri de katılmaktadır. Türkiye’nin en önemli ovalarından birisi olan Bafra’da yetişen karpuzlar, bu sayede tüm Türkiye’ye tanıtılmaktadır.
Bu lezzetli karpuz ve kavunları denemek, aynı zamanda da festival coşkusu ile eğlenmek isteyenler, her sene 10 Temmuz’da Bafra’nın Bengü Köyü’ne akın etmektedir. Bafra Otogarı’ndan Bengü Köyü’ne giden yerel otobüs firmaları bulunmaktadır.
Bafra'da tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Bafra gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Yöresel Eğlencelere Katılın: Bafra Sele Sepet Şenlikleri
Bafra Sele Sepet Şenlikleri
Ramazan ayının 15. gününe denk gelen Sele Sepet Şenlikleri, çocuklar için de çok özel bir eğlenceler bütünüdür. Gece saatlerinde düzenlenen şenlikte, çocuklar sevindirilmekte ve onlara hediyeler verilmektedir.
Sele sepet herkesin çocuklarına satın aldığı fenerlere verilen takma isimdir. Bu fener ve sepetler ile evlerin kapısına giden çocuklara şeker, meyve veya para verilmektedir. Özetle bu şenliklerde çocukların sevindirilmesi esas alınmaktadır.
İftar saatinden önce toplanan çocuklar, adeta ilçedeki tüm evleri ziyaret etmektedir. Gece boyunca fenerler yakılmakta ve ortaya muhteşem bir cümbüş çıkmaktadır. Sadece bu güzel geceyi geçirmek için dahi bölge ilçelerden, Bafra’ya turistler akın etmektedir. Bafra’nın merkezi alanlarda toplu fenerler yakılmakta ve güzel bir görüntüye sebep olmaktadır.
Samsun'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Samsun gezi rehberini kontrol edebilirsiniz.
Doğayı ve Eğlenceyi Bir Arada Yaşayın: Kapıkaya Doğa Sporları Festivali
Kapıkaya Doğa Sporları Festivali
Temmuz ayının son haftasında düzenlenen Doğa Sporları ve Kültür Festivali, Bafra’nın doğal ve kültürel alanlarını yakından tanımak için önemli bir fırsattır. Kızılırmak’ta su sporları, yüksek dağlarda yamaç paraşütü ve muhteşem rotaları ile doğa yürüyüşlerinin yapılabildiği Bafra, adeta bir doğal turizm merkezi haline gelmiştir. Festival Kapıkaya ve Asar mahallelerinde düzenlenmektedir.
Festival konukları 5 gün boyunca Bafra Belediyesi tarafından misafir edilmektedir. Festivale katılmak için öncesinde başvuru yapmak şarttır. Şehir merkezinden başlayan yolculuk boyunca karşılanacak ulaşımların tamamı ücretsiz olacaktır. Kayıt yaptırma imkanı bulamayan ziyaretçiler de, müsaitlik olması durumunda ücretsiz katılabilmektedir.
İlki 2017 yılında yapılan festival için geniş kamp alanları ayrılmıştır. Kızılırmak’a yakın konumda bulunan kamp alanları sayesinde, konuklara hiç unutamayacakları anılar biriktirme fırsatı sunulmaktadır. Festivale sadece bölge halkı değil, yerli ve hatta yabancı turistler dahi katılmaktadır. Betonlaşmanın her geçen gün arttığı ülkemizde, doğanın içinde bulunmak isteyen ve Bafra ekolojisine yakından şahit olmayı arzulayan herkes, bu festivale mutlaka şans vermelidir.
Festival boyunca çadırlarda konaklayacak olan konuklar, yamaç paraşütünden oto tırmanmaya kadar çok çeşitli doğa sporları ile de tanışma fırsatı bulabilecektir. Profesyonel sporcuların da festivale katılımı, spor aktiviteleri esnasında görsel şölen izleme fırsatı sunmaktadır.
Festivale kayıt olmak için Kapıyaka Fest etkinliğinin web sitesinden form doldurulması yeterli olacaktır. Katılım sağlayan ziyaretçilere ulaşıma ek olarak günde 3 öğün yemek, sıcak su gibi insani ihtiyaçlar da ücretsiz sağlanacaktır. Ziyaretçilerden sadece çadırlarını getirmeleri beklenmektedir.
Bafra'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Bafra aile otelleri sayfamızı inceleyiniz.
Adrenalin Dolu Anlar İçin: Bafra Dağcılık Aktivitesi
Bafra Dağcılık Aktivitesi
Popülaritesi her geçen gün artan dağcılık sporları için en uygun ortamlardan birisi de Bafra’dır. Sabır ve güç isteyen bu spor için en iyi parkurlar, Bafra sınırları içerisinde bulunan Nebiyan Dağı’nda yer almaktadır. Merkezde toplanarak gruplar halinde dağa çıkan sporcular, profesyonel rehberler eşliğinde aksiyon dolu dakikalar yaşamaktadır.
Bafra’ya özel dağ sporlarından birisi de oto tırmanmadır. Adrenalin tutkusu olanların tercih ettiği bu aktivitede, araçlar ile Bafra’nın Nebiyan Dağı’ndan yola çıkılmakta ve sonrasında Akdağ ve Asarcık yolu takip edilmektedir. Yemyeşil yollarda güçlü araçlar ile tur atan kafileye, profesyonel rehberler liderlik etmektedir. Merkezdeki Büyük Camii yanında bulunan Bafra Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, bu konuda başvurulması gereken işletmedir.
Yeni Lezzetler Keşfedin: Yöresel Ot Yemekleri Festivali
Yöresel Ot Yemekleri Festivali
Bafra’nın meşhur Sürmeli Köyü’nde gerçekleşen festival, temel olarak bölgenin organik ve lezzetli tarım ürünlerinin tanıtılmasını amaçlamaktadır. Organizasyon kapsamında en çok çeşit yenilebilir ot toplama ve yöresel ot yemekleri gibi çok eğlenceli yarışmalar düzenlenmektedir.
Katılımcılar daha sonra toplanan otlar ile beraber yemekler yapmakta ve bu yemekleri katılımcılara ikram etmektedir. Festival etkinlikleri arasında Bafra’nın doğal güzellikleri arasında bir doğa yürüyüşü yapmak ve fotoğraf çekmek de bulunmaktadır. Doğa fotoğraflarını çekmek isteyen her katılımcı, kendi fotoğraf makinesini yanına alıp festival etkinliğine katılabilmektedir. Festivalin bir kısmı da adeta cennetten kopma bir parça olan Kızılırmak Deltası’nda yapılmaktadır.
Ayrıca çocuklar için de fotoğraf çekme ve resim gibi çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Aileler, 70’den fazla ot ile yapılan yemekleri denemek ve Bafra’nın güzel doğası içerisinde güzel bir gün geçirmek için çocukları ile beraber bu festivale yoğun katılım göstermektedir. Festivalin son gününde ise Bafra’daki tüm doğal güzellikleri içeren bir gezi turu düzenlenmektedir. Festivale katılım tamamen ücretsizdir.
Lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren Bafra lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Organik Lezzetleri Keşfedin: Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı
Sürmeli Köyü Ekolojik Pazar
Bafra ilçe merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Sürmeli Köyü, Cumhuriyet kurulduğunda sadece 3-4 haneden oluşsa da günümüzde Bafra’nın en verimli tarım ürünlerinin çıktığı bir köy haline gelmiştir. Önceleri sadece tütün yetiştirilen köyde, tütüne olan desteğin çekilmesi ile bu dönem kapanmış ve 2010 yılında köye gelen modern sulama sitemlerinin de etkisi ile organik ürün yetiştirme furyası başlamıştır. Öyle ki bugün organik tarım ürünü yetiştiriciliğinde Sürmeli Köyü, Türkiye’deki en örnek bölgelerden birisi haline gelmiştir.
Köyde bulunan evler, butik otellere çevrilmiş ve ekolojik turizm köyün en önemli gelir kaynağı haline gelmiştir. Köyde ekolojik yaşam merkezi dahi bulunmaktadır.
Emekli bir resim öğretmeninin girişimi ile başlayan ekolojik pazar hayali de günümüzde gerçeğe dönüşmüş ve Sürmeli Köyü’nde organik tarımın gelişmesini sağlamıştır. Tamamen organik sebze ve meyvelerin yanında yine her süreci doğal olan organik süt, kaymak, yumurta, peynir gibi hayvansal ürünler de üretilmektedir.
Bunlara ek olarak festivali dahi düzenlenen onlarca farklı otta, Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı’nda satışa sunulmaktadır. Her hafta Pazar günleri kurulan Ekolojik Pazar, sadece Samsun’dan değil Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi çekmektedir. Henüz 2 yıldır kurulmasına rağmen çok büyük bir gelişim gösteren pazarın, yapılacak tanıtımlar ile yurt dışına dahi açılması beklenmektedir.
Bafra Otogarı’ndan kalkan köy otobüsleri ile Sürmeli’ye 20 – 30 TL civarında bir ücret ile ulaşmak mümkündür. Yolculuk 35 dakika sürmektedir.