Bafra Doğal Güzellikleri

Tarihi milattan önce 5.000’li yıllara kadar dayanan Bafra, İkiztepe Köyü’nde yapılan arkeolojik kazılara göre Kalkolitik Dönem’de dahi yerleşik yaşam yeri olarak kullanılmıştır. Eski Tunç Çağı medeniyetleri ve özellikle Hititlere ait birçok kalıntı bulunmuştur. Anadolu’ya nereden geldikleri daima bir gizem olan Hititlerin, Bafra’dan çıktığı artık birçok arkeoloji otoritesi tarafından en yüksek ihtimal olarak kabul edilmektedir.

Kızılırmak Vadisi’nde bulunması nedeni ile çok verimli topraklara sahip olan Bafra, bu nedenle daima medeniyetlerin gözdesi olan bir bölge olmuştur. Hititlerden yüzyıllar sonra Lidyalılar ve daha sonra da Perslerin eline geçen bölge, sonraki asırlarda Roma ve Bizans hakimiyetlerini tanımıştır. Tarihin en büyük imparatorlukların daima uğruna savaştığı Bafra, son olarak Selçukluların Anadolu hakimiyetini kurması ile beraber Türklere geçmiştir.

Karadeniz’e 20 kilometre uzaklıkta olan Bafra, Samsun’un en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Kızılırmak tarafından oluşturulan ova üzerine kurulu olan ilçenin Samsun şehir merkezine uzaklığı 51 kilometredir. Kızılırmak’ın denize döküldüğü noktada çok sayıda göl bulunmaktadır. Ayrıca yine çevredeki sazlık ve ormanlık alanlar da dikkat çekmektedir.

Bafra'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Bafra oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Akalan Şelaleleri 

Akalan Şelaleleri Akalan Şelaleleri

Bafra sınırları içerisinde bulunan Akalan, irili ufaklı 18 şelaleden oluşmaktadır. Kendi ile aynı adı taşıyan köyde bulunan şelalelerin etrafı, adeta saklı bir cenneti andırmaktadır.

Bafra ve çevre ilçe halklarının sıklıkla piknik yapmak için tercih ettiği bölge, aynı zamanda trekking ve kampçılık gibi doğa sporları için de çok uygundur. Doğaya doymak isteyenlerin ziyaret ettiği Akalan Şelaleleri, Asarkale Kaya Mezarları’nın karşısında ve Kızılırmak Nehri’nin diğer tarafında konumlanmıştır.

Akalan Köyü’ne giden otobüsler veya özel araç ile ulaşım en mantıklı yoldur. Bafra Merkez’den taksi ile şelale bölgesine gitmek, 120 – 130 TL civarındadır. 

Samsun'daki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Samsun otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.

Samsun'taki günübirlik aktiviteleriniz için rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Samsun otel sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Bafra’nın tartışmasız en güzel doğal güzelliği olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 56.000 hektar genişliğinde ve 20’den fazla göle sahip bir bölgedir. Bu devasa alanda sadece Türkiye’de bulunanlar da dahil olmak üzere 1000’den fazla kuş türü bulunmaktadır. 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilmiştir. Bu doğal cennet sadece Bafra’yı  değil aynı zamanda Ondokuzmayıs ve Alaçam ilçelerini de içermektedir. Bu ölçüde korunabilmiş en değerli turizm değerlerimizden birisi olan kuş cenneti, birçok kuş türünün göç yolunun da durak noktalarından bir tanesidir.

Kuş cennetinde 1100 adet kuş türü bulunmakta olup bunlardan 460 tanesi ilk kez Türkiye’de ortaya çıkmış ve isimlendirilmiştir. Yine tüm kuşların %30’dan fazlası bu deltayı evleri olarak bilirken, %15’i ise bu delta harici hiçbir yerde ürememektedir. 

Bafra'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Bafra'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.

2 bin yıllık bir geçmişi olan deltanın, çok sayıda gölü bulunmaktadır. Asırlardır korunabiliyor olması sayesinde besin zenginliğinin de oluştuğu delta, dünyanın eşine az rastlanır biyolojik çeşitliliğini ziyaretçilerine sunmaktadır. Bu zenginlik sayesinde yüzlerce kuş türü, göç yollarında burada mola vererek beslenmekte, üremekte veya dinlenmektedir.

Kuş cennetinde dünyada nesli tükenmekte olan onlarca kuş da yaşama fırsatı bulmaktadır. Bazı dönemlerde kaçak avcıların girdiği kuş cenneti, günümüzde çok iyi korunmaktadır. Kuş cennetinin şaşırtan yönlerinden birisi de, bu koruma alanında başka yabani hayvanlarından bulunuyor olmasıdır. Yıllar önce Bafra halkı tarafından bölgeye bırakılan Yılkı Atları, günümüzde yabani olarak hayatlarına kuş cennetinde devam etmektedir. Kuş cennetinde 500 civarında yılkı atı bulunmakta ve bu hayvanlar tıpkı yabani hayatta olduğu gibi sürü şekilde yaşamaktadır.

Atlara ek olarak manda ve leylekleri ile de meşhur olan deltada, kuş gözlem kuleleri bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu gözlem kuleleri sayesinde kuşları, atları ve leylekleri çok yakından görme fırsatı bulmaktalar. Yine deltanın dört bir yanında bulunan yüksek çözünürlüklü kameralar ile çekilen hayvanlar, konuklara adet bir canlı belgesel tadında izletilmektedir.

Kızılırmak Deltası’nda kuş gözlemciliğine ek olarak balıkçılık, trekking, bisiklet, kampçılık ve kano aktiviteleri de yapılabilmektedir. Kuş gözlemciliği için güneşin doğduğu saatlerde ziyaret edilmesi tavsiye edilmektedir. 

Bafra ilçe merkezine sadece 17 kilometre uzaklıkta olan Kızılırmak Deltası’na, özel araçlar ile 20 dakikada ulaşmak mümkündür. Ayrıca merkezden, kuş cennetine giden yerel dolmuş hatları da bulunmaktadır. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bafra'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Bafra gezi rehberi sayfasında listeledi.


Sürmeli Köyü

Sürmeli Köyü Sürmeli Köyü

Organik köy olarak da bilinen Sürmeli Köyü, Bafra ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Yunanistan’dan gelenlerin yerleştirildiği köy, oldukça popüler olan bir ekolojik pazara sahiptir. Bu pazar aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olarak da tarihe geçmiştir.

Pazarda Sürmeli Köyü sakinleri, hiçbir katkı maddesi kullanmadan ürettikleri ürünleri satışa sunmaktalar. Özellikle sadece Samsun’da yetişen bazı sebze ve otları da burada bulmak mümkündür. Her sene köyde büyük bir ot yemekleri festivali düzenlenmektedir. Ekolojik turizmin ve organik beslenmenin Türkiye’de gelişimi açısından oldukça önemli bir görevi ihtiva eden Sürmeli Köyü’ne, Bafra merkezden veya otogardan kalkan yerel dolmuş hatları ile 30 dakika içerisinde ulaşılabilmektedir.

Bafra dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Samsun gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Başaran Köyü Mağaraları

Başaran Köyü Mağaraları Başaran Köyü Mağaraları

Uzunluğu 15 metreyi bulan ve içerisinde yürüyüş yapılabilen Kaya Mağarası, Bafra’nın henüz çok yeni keşfedilen turizm değerlerinden bir tanesidir. Dağcılar tarafından tesadüfen fark edilen mağara, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Mağaraya turistlerin nasıl ulaşacağı henüz belirlenmemiştir.

Bafra'da ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Bafra tatil köyleri listemize göz gezdirebilirsiniz.

Kaya mağarası ile beraber keşfedilen hayat mağarası da 1000 metre uzunluğundadır. Samsun’un en uzun doğal mağarası olma özelliğine sahip olan Hayat Mağarası’nın, milattan önceki (15.000) dönemlerde yaşam alanı olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Tatlı su bulunması ve sığınak görevi görmesi ile avantajlı bir konumda olan mağaranın, insanlar tarafından yontulduğu bariz bir şekilde anlaşılmaktadır. 

Mağaraya giriş yapmak için ipler ile tepeden inmek gerekmektedir. Dağcılık yeteneği olmayan ziyaretçilerin girmesi ise bir hayli zordur. 

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Başaran Köyü’ne otobüs gitmemektedir. Köy dolmuşları ve özel araç, en mantıklı ulaşım seçenekleridir.

Bafra'da dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Bafra tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.