Bafra'da Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesi’nin merkezler haricindeki en büyük ilçesi olma özelliğini taşıyan Bafra, günümüzde 150.000’lik nüfusa sahiptir. Samsun şehir merkezine 51 kilometre uzaklıktaki ilçe, Türkiye’nin en büyük akarsuyu konumunda olan Kızılırmak’ın son noktasıdır. Bafra Ovası’nın oluşmasını sağlamış olan Kızılırmak, ova içerisinden geçerek uzun yolculuğunu Karadeniz’e dökülerek bitirmektedir.

Su yönünden zengin olması nedeni ile verimli topraklara ve muhteşem doğaya sahip ilçe, muhafazakar yönü ile ön plana çıkmaktadır. Samsun şehir merkezine göre daha muhafazakar olması nedeni ile Bafra’da gece hayatı bulunmamaktadır.

Bafra’ya gelen turistler, ağırlıklı olarak tarihi mekanları ve doğal güzellikleri görmek için ilçeye giriş yapmaktalar. Karadeniz’in en verimli topraklarına sahipBafra’nın ilçe merkezi, Karadeniz kıyılarına 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bafra, gezilecek yerler arasında Türkiye'nin en popüler güzergahlarındandır.

Kızılırmak suyunun Karadeniz’e döküldüğü bölgede onlarca farklı göl bulunmaktadır. Bu göllerde lezzetli balıklar tutulabilmektedir.

Antik çağlardan bu yana daima medeniyetlerin ilgisini çekmiş ve onlara merkez olmuş Bafra, Venedikliler ve Rumlar tarafından Bafiros veya Bafira olarak adlandırılmıştır. Liman işletmesi manasına gelen bu kelime, son 4 asırdır Bafra olarak anılmaya başlanmıştır. 

Bafra'da tarihi mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Bafra otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu Şahinkaya Kanyonu

Kızılırmak Nehri’nin en dar geçidi Şahinkaya Kanyonu, 2,5 kilometre uzunluğundadır. Denizden 300 metre civarında yükselen kayalıklar arasında, tekne seferleri de düzenlenmektedir. Bu tekne seferlerinin başlaması ile kanyonda seyir zevki çok yüksek tekne turlarına katılma imkanı doğmuştur. Şahinkaya Kanyonu’na ulaşım Çeltek ve Türkmen bölgelerinden sağlanmaktadır.

Türkmen bölgesine ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. Yeme içme imkanları çok kısıtlı olan bölgede, muhteşem manzara eşliğinde piknik yapabilmek mümkündür. Buradan kalkan tekneler, kişi başı 10 – 15 TL ile tur hizmeti vermektedir. Akşam 17:00’a kadar tekne turu bulmak mümkündür. Bu tekneler sadece yaz aylarında değil daha kısıtlı olsa da kış aylarında da hizmet vermektedir.

Çeltek bölgesinden kalkan teknelerin ücreti ise 15 - 20 TL’dir. Son tekne seferinin 15:00’da yapıldığı bölgede, piknik alanlarına ek, balık ve kahvaltı hizmeti veren lokantası da bulunmaktadır. Bafra gezilecek yerler listesinde muhteşem doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır.

Bafra’dan araç ile ulaşımın 2 saat kadar sürdüğü kanyona, Çorum Yolu izlenerek gidilmelidir. Sırası ile Ondokuzmayıs, Samsun Merkez, Çakallı, Kavak, Havza ve Vezirköprü istikametleri izlenerek bölgeye ulaşım sağlanmaktadır. Bafra-Vezirköprü arasındaki otobüs seferlerinin 2019 yılı itibari ile fiyatları tek yöne 23 – 25 TL’dir. 

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Samsun otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Kızılırmak Deltası

Kızılırmak Deltası Kızılırmak Deltası

Bafra, Alaçam ve Ondokuzmayıs ilçeleri sınırlarını kapsayan bölge olan Kızılırmak Deltası, Kızılırmak Nehri tarafından taşınan alüvyonlar ile oluşmuştur. Türkiye’nin en büyük deltalarından birisi olan bölge, Kuzey Anadolu Dağları’nın da başlangıç noktasını oluşturan platolara sahiptir. Bafra Ovası olarak da bilinmektedir.

Muhteşem tabiata sahip delta, günümüze kadar hassasiyet ile korunarak gelebilmiştir. Karadeniz kıyısındaki tek sulak alan örneği olan delta, dünyadaki en zengin ekolojik birikime sahip bölgelerden birisidir. Çok farklı karakterdeki canlıların birlikte yaşadığı delta, yüzlerce farklı çeşit kuşun da göç yolları üzerinde bulunmaktadır.

Kızılırmak Deltası’nda 7 farklı göl bulunmaktadır. Bu göllerden sadece Balık Gölü’nün deniz ile bağlantısı bulunmaktadır. Gölün tuzluluk derecesi de, denizden su girişine bağlı olmak üzere sürekli değişmektedir. Doğası ile Bafra gezilecek yerler listesindedir.

Kızılırmak Deltası’ndaki göllerin hepsi sığ göllerdir, en derin noktalar dahi 2,5 metre civarındadır. Göllerin su seviyeleri, ilkbahar mevsiminde en yüksek noktasına çıkmaktadır. 7 farklı gölün, 6 tanesi deltanın doğu bölümünde ve ilkbahar mevsiminde yükselen seviyeler sebebiyle göllerin tamamı tek 1 göl haline gelmektedir. Bu seviye yükselimi sayesinde, göllerin çevresindeki ormanlar su altında kalmakta ve ziyaretçilere muhteşem manzara sunmaktadır.

Bafra ilçe merkezinden Kızılırmak Deltası’na giden dolmuş ve otobüs hatları bulunmaktadır. Taksi ile yapılacak yolculuk ise 100 – 120 TL civarında tutmaktadır.

Bafra'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Bafra gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


İkiztepe

İkiztepe Höyüğü İkiztepe Höyüğü

Orta Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde konuma sahip İkiztepe Ören Yeri, doğusunda Yeşilırmak ve batısında Kızılırmak ile çevrilidir. Antik Çağ’dan bu yana kullanıldığı kesinleşen bölge, 1940 yılında yapılan kazılar sırasında keşfedilmiştir. 30 yıllık bir duraksamadan sonra yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda, İkiztepe Ören Yeri’nde geniş çaplı kazı çalışmaları başlamıştır.

Bu araştırma ve kazılar sonucunda İkiztepe’nin Geç Kalkolitik, Geç Demir ve onun sonrasında gelen Helenistik Çağ’da yoğun şekilde kullanıldığı tespit edilmiştir. Bölgeden, o döneme ait binlerce kalıntı çıkarılmıştır. Bölgeden çıkan mimari yapılar ve mezarlar, bundan binlerce yıl önceki yaşamlara ışık tutulmasını sağlamaktadır. 

İkiztepe üzerinde yapılan araştırmalar sonrasında bölgede beyin ameliyatı yapıldığına dair ilginç bilgilere rastlanmıştır. Kültürel açıdan ön plana çıkarak gezilecek yerler listesine eklenmektedir.

Bölgedeki en net kalıntılar ise Frig Dönemi’ne ait çanak ve çömleklerdir. Boyalı eserler, dünya arkeoloji tarihi açısından da çok değerli buluntulardır. İkiztepe Bölgesi milattan önce 4.300 yılından, 1.700 yılına kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bölgenin verimli toprakları olması ve Kızılırmak’a yakın konumda bulunması, bu uzun iskan süresinde çok etkili olmuştur.

Günümüzden binlerce yıl öncesine ışık tutan İkiztepe, Bafra merkeze 7 kilometre uzaklıktadır. Merkezden dolmuşlar ile veya sadece yürüyerek ulaşılabilmektedir. Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü bölgede bulunan ören yerine giriş ücreti bulunmamaktadır.


Akalan Şelaleleri

Akalan Şelaleleri Akalan Şelaleleri

Çevresindeki zengin bitki örtüsü ve 15 metre yükseklikten düşen şelaleleri ile Akalan bölgesi, doğa yürüyüşü ve piknik aktiviteleri için muhteşem bir yer sunmaktadır. Bafra İlçesi sınırları içinde bulunan şelale gölgesi, küçüklü büyüklü 18 farklı şelaleden oluşmaktadır. Geç keşfedilmesine rağmen bölge halkı tarafından yoğun ilgi gören bölgede, trekking aktivitesi yapan gruplar da bulunmaktadır.

Kızılırmak Nehri’ne yakın Bafra Akalan Şelaleleri’ne il merkezinden özel araç ile gitmek 30 dakika kadar sürmektedir. Şelaleler, aynı adı taşıdıkları Akalan Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bölgeye giriş için ek ücret ödenmesine gerek yoktur.

Samsun iline uğradığınızda mutlaka gidilmesi gereken yerler için Samsun gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Sarıgazel Tabiat Parkı

Sarıgazel Tabiat Parkı Sarıgazel Tabiat Parkı

Samsun ilinin Ondokuzmayıs İlçesi sınırları içerisinde bulunan fakat Bafra’ya da sadece 20 kilometre mesafede konuma sahip Sarıgazel Tabiat Parkı, muhteşem orman manzaraları eşliğinde doğa yürüyüşü ve piknik yapılabilen bir saklı cennettir.

Kolay ulaşılabilir olması nedeni ile özellikle hafta sonlarında yoğun ilgi gören tabiat parkı, orman içerisinde bulunmakta ve şehir hayatının kaosundan uzaklaşmayı sağlamaktadır. Yeşilin adeta bütün tonlarının görülebildiği bu doğal park, çadır kampı yapmaya da uygundur. Ayrıca bölgede yürüyüş ve bisiklet turu gibi aktiviteler de düzenlenmektedir. 

Çok sessiz ortama sahip park, Samsun-Bafra karayolu üzerinde bulunmaktadır. Ondokuzmayıs ilçe merkezine yürüme mesafesindeki Sarıgazel Tabiat Parkı, Bafra’dan 30 dakika mesafededir.

Özel aracı olmayan konuklar, Bafra Otogarı’ndan Ondokuzmayıs otobüsleri ile ulaşım sağlayabilmektedir. İlçeler arası seyahati sağlayan otobüs fiyatları 20 – 25 TL’dir. Bafra’dan bölgeye gelen bu ilçe otobüsleri, parkın tam girişinde konukları indirmektedir.

Sabah uyanıp pencereden baktığınız da masmavi denizin içerisinde kaybolabileceğiniz oteller için Bafra denize sıfır oteller sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Bafra Balık ve Baraj Gölleri

Bafra Balık Gölü Bafra Balık Gölü

Bafra, Türkiye’deki amatör balıkçılar için en verimli bölgelerden bir tanesidir. Kızılırmak, Koşu Köyü ile Fener Köyü arasından geçerek, Karadeniz’e dökülmektedir. Bu bölgeye ise Irmakağzı mevkii adı verilmiştir. 980 hektarlık önemli bir alanı kaplayan Balık Gölleri, toplamda 33 adet irili ve ufaklı göl bulunmaktadır. Kızılırmak Deltası üzerinde yer almaktadır.

Göllerde ağırlıklı sazan, sudak, alabalığı, kadife sazanı, tatlı su levreği, kefal, sinece, çöriş, yayın ve kızılkanat balıkları bulunmaktadır. Göllerin tamamı temiz olup, tutulan balıklarda hiçbir şekilde koku bulunmamaktadır.

Çevresi sazlık ve bataklık göller bölgesi, kuş gözlemciliği açısından da önemli potansiyele sahiptir. Türkiye’nin en önemli sulak alan eko-sistemlerinden birisidir.

Derbent ve Altınkaya barajlarının çevresi de göller ile çevrilmiştir. Bölgenin ağaçlık olması da, ziyaretçilere muhteşem bir manzara keyfi sunmaktadır. Bölge halkı, Derbent Barajı ve çevresini piknik aktivitesi için kullanmaktadır. Aynı zamanda olta ile avlanmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.

Bafra’daki bir diğer önemli göl ise Liman Gölü’dür. Karadeniz’e en yakın olma özelliği taşıyan gölü, deniz ile sadece çok ince bir çizgi ayırmaktadır. Çevresi muhteşem doğal güzellikler ile kaplı Liman Gölü, Bafra ilçe merkezine 20 kilometre mesafededir. 

Göller Bölgesi’ne ve Liman Gölü’ne, Kızılırmak Deltası’na giden toplu ulaşım araçları ile ulaşılabilmektedir. Özel araç kullananların ise arabalarını Bafra Burnu’na doğru sürmeleri yeterli olacaktır. Araç yolculuğu ile ulaşım 20 dakika sürmektedir.


Asar Kale ve Kaya Mezarları

Asar Kale ve Kaya Mezarları Asar Kale ve Kaya Mezarları

Bafra’nın güneybatısında bulunan ve merkeze 30 kilometre kadar uzaklıkta konuşlanan Asar Kale, Altınkaya Barajı bölgesine yakın konumdadır. M.Ö. 1000 yılından sonra Helenistik Çağı’na ait olduğu belirlenen bölge, o dönemlerde vahşi hayvanlardan ve muhtemel düşmanlardan korunmak için kullanılmıştır. Stratejik konuma sahip olması, içeride yaşayanlara doğal bir kale koruması imkanı sunmaktadır.

Bölgedeki ana kaya, insan gücü ile oyularak 3 adet mezar oluşturulmuştur. Bu mezarların, dönemin önemli liderleri için yapıldığı tahmin edilmektedir. Paflagonya Bölgesi’ndeki Asar Kale, askeri amaçla kullanılmış olması muhtemel bir bölgedir. Mezarlarda ise Grek mimarisinin izleri bulunmaktadır. Kaya mezarlarının milattan önce 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Binlerce yıl önce bölgede neler olduğunun adeta kanıtı gibi olan bölge, arkeoloji bilimi açısından Karadeniz Bölgesi’nin en değerli hazinesidir. Bafra merkezine 30 dakika mesafede yer alan Asar Kale, aynı adı taşıyan Asar Mahallesi’ndedir. Asar Kalesi’ne özel araç ile gitmek için Bafra-Kavak Otoyolu’nun takip edilmesi yeterlidir. Girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir.


Bafra Çamlık Piknik Alanı

Bafra Çamlık Piknik Alanı Bafra Çamlık Piknik Alanı

Bafra’nın önemli tesislerinden Ali Kale bölgesinin yanında olan Bafra Çamlık Piknik Alanı, tamamen çam ağaçları ile donatılmıştır. Bafra Belediyesi tarafından oluşturulan bu yaşam ve eğlence alanında, kamelyalar bulunmaktadır. Bafra halkının özellikle hafta sonlarında yoğun ilgi gösterdiği çamlık alanı, piknik yapmak için çok uygundur.

Akşamları da ışıklandırılması sayesinde, aileler için güvenli ortama sahip piknik alanında çocuklar için de oyun alanları mevcuttur. Oldukça bakımlı piknik masaları ve kamelyaların yanlarında mangal alanları da bulunmaktadır.

Bafra'da aileniz ile birlikte keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Bafra aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Türkiye sınırlarında yer alan en geniş deltalardan birisi olan Kızılırmak Deltası, Bafra ilçe merkezine 19 kilometre uzaklıktadır. Delta, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici listesine alınmıştır.

Biyolojik açıdan zengin Kuş Cenneti, Türkiye'de bulunan 420 kuş türlerinin 340 farklı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bununla sınırlı kalmamakte ve Kuş Cenneti içerisinde 140 kuş türü üremelerini burada gerçekleştirmektedir. Nesli tükenmekte 15 kuş türü de Kuş Cenneti üzerinde bulunmaktadır. Kuş gözlemciliğine ilgisi olanların mutlaka gezilecek yerler listesine eklemesi gereken bir güzergahtır.


Çetinkaya Köprüsü

Çetinkaya Köprüsü Çetinkaya Köprüsü

1937 yılında yapılan Cumhuriyet Dönemi'nin ilk ve büyük eserlerinden olan Çetinkaya Köprüsü, Bafra ilçesinin sembolük yapılarındandır. 1937 yıllarına kadar bu köprü yapılmadan önce halk, 650 metre uzunluğunda ahşap bir köprü kullanmaktaydı. Bu köprü, tehlike oluşturduğu için yerine yeni Çetinkaya Köprüsü yapımına karar verildi ve günümüzdeki bu köprü inşa edildi.

Köprü, 7 kemerli ve 250 metre uzunluğundadır. Zemin bölümü parke taşlar ile kaplı olup, 3 kiriş ile bağlanmıştır. Köprü ayaklarının yapımında ise düzgün kesme taş kullanılmıştır. Diğer adıyla Gelin Köprüsü ismiyle de bilinmektedir. Manevi değeri olan köprüden yerli halk düğün konvoyu halinde geçmektedir. Manevi açıdan öneme sahip köprü, gezilecek yerler arasındadır.


Büyük Cami

Büyük Camii Büyük Camii

Büyük Cami, Osmanlı Devlet adamı Köprülü Mehmet Paşa'nın kızı Ayşe Hatun tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen plana sahip tek katlı camidir. Camiye giriş, kuzey yönündeki çift kanatlı ana kapıdan yapılmaktadır.

Caminin camları demir kafesli, sivri kemerli ve dikdörgen planlıdır. İç bölümü geometrik şekiller ile süslenmiştir. Tarihi yerler arasında 9 Eylül 1978 yılında tescillenmiştir. İbadete açık Büyük Cami'ye giriş ücretsizdir. İnanç turizmi açısından mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.


Alibey Çeşmesi

Alibey Çeşmesi Alibey Çeşmesi

Geç Osmanlı Dönemi yapıtlarından olan Alibey Çeşmesi, Bafra ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi üzerinde yer alır. Meydan çeşmesi örneklerinden olup, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir.

Çeşmenin sütun başları motiflerle süslenmiştir. Ayrıca duvarında dikine çizgiyle ayrılmış 2 adet kitabe bulunmaktadır. Merkezi konumda yer aldığından dolayı kolayıkla ulaşım sağlanabilmektedir.


Bafra Günübirlik Gezilecek Yerler

Bafra, Samsun ilinde gezilebilecek ilçelerden biridir. Gezilecek yerler, Bafra ilçesi ile sınırlı değildir. Yakın çevresinde bulunan doğal güzellikleri ve tarihi yapıları da gezip görmenizi öneririz.


Amisos Tepesi

Amisos Tepesi Amisos Tepesi

Amisos Tepesi Bafra’ya yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Amisos Tepesi üzerinde tarihi M.Ö. 6. yüzyıla dayanan Amisos Antik Kenti bulunmaktadır. Roma Dönemi’nden kalma mozaikler ve değerli eşyalar yapılan çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarılmıştır.


Atakum Sahili

Atakum Sahili Atakum Sahili

Atakum Sahili, Bafra’ya yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Karadeniz’e bakan sahilde gününüzü farklı alternatiflerle geçirebilirsiniz. Atakum ayrıca yaz mevsiminde denizin ve güneşin tadını çıkarmak için ideal yerlerden biridir.


Adapark

Adapark Adapark

Adapark, Bafra’ya yaklaşık 45 km uzaklıktadır. Yeşilırmak çevresinde düzenlemeler yapılarak bu doğal güzelliklere sahip çevre oluşturulmuştur. 3 vagonlu tren eşliğinde rahatlıkla gezebilme imkanına sahipsiniz. Muhteşem doğası ile gezilecek yerler arasındadır.


Yeni Köprü

Yeni Köprü Yeni Köprü

Samsun iline bağlı Çarşamba ilçesindeki Yeni Köprü, Bafra’ya yaklaşık 88 km uzaklıktadır. Cumhuriyet’in ilk eserleri arasında sayılmaktadır. Günümüzde ise yalnızca yaya kullanımına açıktır.


Rıdvan Bey Camii

Rıdvan Bey Camii Rıdvan Bey Camii

Samsun iline bağlı Çarşamba ilçesindeki Rıdvan Bey Camii, Bafra’ya yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Rıdvan Bey, mescidi kızı anısına inşa ettirmiştir. İlk olarak mescit olması amacıyla inşa edilmiş yapı, ardından camiye çevrilmiştir. İnanç turizmi amacıyla gezilecek yerler arasına eklenmelidir.