Aydın'ın İlçeleri

Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın'ın verimli topraklarından dolayı asırlar boyunca farklı uygarlıklar burada yaşamını sürdürmüştür. Antik kentlerin içerisinde filozoflar ve bilim adamları çalışmaları sürdürmüş ve ticaret merkezi olarak bilinen bu şehri uzun yıllar boyunca farklı ülkeler tarafından ele geçirilmek için savaş vermiştir. 

Aydın'ın ilçeler haritası incelendiği zaman gezilecek ve görülecek yerler hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri açısından oldukça fazladır.

Aydın'a bağlı Kuşadası ve Didim ilçeleri deniz kıyısında bulunması sebebi ile yaz turizminde önemli bir konuma sahiptir. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri bulunan bu iki ilçenin turizm açısından en önemli sebebi deniz kıyısında bulunmasıdır. 

Alman bilim adamları tarafından hala incelemesi devam ettirilen Afrodisias Antik Kenti Karacasu ilçesinde, şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan savaş yıllarında önemli kararların alındığı Çine ilçesi, Ege'nin sır gibi saklanan doğal güzelliği Arapapıştı Kanyonu Bozdoğan ilçesinde yer almaktadır.

Ege Bölgesi'nde tarihi ve turistik mekanları bir arada bulunan illerinden Aydın'da ailenizle güzel bir tatil için Aydın oteller sayfasından bir seçim yapabilirsiniz.


Kuşadası

Kuşadası, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuşadası Ege Denizi'nin kıyısında bulunması sebebiyle yaz turizmine büyük ölçüde katkı sağlayan ilçelerden biridir.

Osmanlı Dönemi'nde sadece kadınların kullandığı Kadınlar Plajı, savaş yıllarında limandan gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla inşaa edilen savaş yılları sonrasında ilçenin sembolü haline Güvercinada, Milli Park'ın hemen girişinde yer alan hem yaz hem de kış aylarında yaklaşık 5 derece su sıcaklığı ile bilinen Zeus Mağarası ilçenin görülmesi gereken doğal güzelliklerinden birkaçıdır.

Ege Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı zeytin ağaçlarından toplanan zeytinin hangi aşamalardan geçirilerek zeytinyağına dönüştürüldüğünü inceleyeceğiniz Oleatirium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Dünya'nın yedi harikasından biri olarak bilinen Efes Antik Kenti'nde yer alan Artemis Tapınağı ilçenin önemli tarihi eserlerindendir.

Deniz kıyısında bulunması sebebi ile hem yerli hem de yabancı tatilcilerin çok sık tercih ettiği bu ilçenin gece hayatında önemli bir konuma sahip olan Kaleiçi Barlar Sokağı ve Kuşadası Barlar Sokağı'nda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz.


Didim

Didim, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Didim Deniz kıyısında bulunması sebebi ile ülke yaz turizmine büyük ölçüde katkı sağlayan ilçelerden biridir.

2000 yıl önce inşaa edilen günümüze kadar en az zarar ile taşınan Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, farklı büyük antik kentlere rağmen kendi özerkliğini ilan eden bilim, sanat ve felsefe alanlarında öne çıkmayı başaran Milet Antik Kenti ilçenin önemli tarihi eserlerinden birkaçıdır.

Ege Bölgesi'nin popüler plajlarından biri olan ismini altın rengi kumsalından alan Altınkum hem kuşları seyredebileceğiniz hem de çevresinde bulanan antik kentleri gezebilme imkanına sahip olduğunuz Bafa Gölü Tabiat Parkı ilçe turizmine katkı sağlayan önemli doğal güzelliklerdendir.

Akbük, Didim'den bağımsız bir ilçe olarak düşünülmesine rağmen ilçeye bağlı 25 kilometre uzaklıkta bulunan bir semttir. Akbük'te bulunan masmavi görünüme sahip olan mavi bayrak ödülüne layık görülen Akbük Plajı ve yukarıdan bakıldığı zaman kaşığa benzetilen Saplı Ada'nın görülmesi gerekir.

Aydın merkez ve tüm ilçelerinde yer alan eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Aydın'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Nazilli

Nazilli, Aydın şehir merkezine yaklaşık 46 kilometre uzaklıkta bir ilçedir. Nazilli araştırmalar neticesinde burada yaşamını sürdüren yerli halk doğal ve sağlıklı beslenme ile daha uzun yıllar yaşadığı tespit edilmiştir. 

Nazilli ilçesine bağlı Arpaz Mahallesi'nde bulunan 19. yüzyıla ait mimari izleri görebileceğiniz Arpaz Beyler Konağı ve Kalesi, uzun yıllar boyunca yerli halkın sandıklarında sakladığı eserlerin sergilendiği Nazilli Etnografya Müzesi ilçe turizmine katkı sağlayan önemli tarihi yapılardandır.


Söke

Söke, Aydın şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Söke'de bulunan verimli topraklardan dolayı ilk egemenlik kuran uygarlık Hititlerdir.

7. yüzyılda inşa edilen Priene Antik Kenti içerisinde yer alan Priene Athena Tapınağı ve Athena Polis Tapınağı, Anadolu'da Noel Baba adında yaptırılan ikinci kilise ünvanına sahip olan Aziz Nikolas Klisesi ilçenin turizm alanında katkı sağlayan önemli tarihi eserlerindendir. 

Kuşadası ve Söke ilçesi sınırlarında yer alan 256 kuş turu, 42 çeşit sürüngen ve 804 farklı bitki türünün yaşamını sürdürdüğü Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın, Rumlar tarafından eşsiz mimariye sahip olan rengarenk evleri ile bilinen Eski Doğanbey Köyü'nün görülmesi gerekir.

Eski Doğanbey Köyü içerisinde yer alan Milli Park'a ait olan tanıtım merkezini ziyaret ederek parkın içerisinde yaşayan canlılar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aydın'a tatile gelmeden önce mutlaka Aydın gezi rehberi kategorimizi incelemenizi ve bölgede yer alan tüm tarihi ve turistik mekanları sayfamızdan incelemenizi önermekteyiz.


Bozdoğan

Bozdoğan, Aydın şehir merkezinden yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Bozdoğan Türkiye'nin yaklaşık altı ay boyunca en fazla güneş ışığı alan ilçesidir. 

Helenistik Döneme ait olduğu düşünülen Karia mimarisinin izlerini taşıyan Piginda Antik Kenti ve Yunanlıların kurduğu tahmin edilen Körteke Köyü'nün kuzeyinde bulunan Körteke Kalesi ilçenin önemli tarihi eserlerinden birkaçıdır.

Arapapıştı, 380 metre yüksekliğinde, 6 kilometre uzunluğunda ve 12 metre kanal genişliği bulunan bir kanyondur. Bozdoğan ilçe merkezinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan bu kanyonun çevresinde bin bir çeşit canlı yaşamını sürdürmektedir.


Efeler

Efeler ilçesinin Aydın şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 5 kilometredir. İlçede yaşamını sürdüren yerli halk zeytin, pamuk, incir, kestane ve tütün tarımcılığı ile geçimini sürdürmektedir. 

İlçe sınırları içerisinde bulunan yerli halkın 'üç gözler' olarak hitap ettiği Tralleis Antik Kenti, 1708 yılında inşa edilen eşsiz çevre mimarisi ile bilinen Nasuh Paşa Külliyesi, akarsuyu ve çevresinde yer alan biyolojik çeşitliliği ile bilinen Narlıdere Kanyonu ilçe turizmine katkı sağlayan doğal ve tarihi güzelliklerdendir.

İmamköy, Efeler ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski ve Yeni Kaplıcaları ile bilinen bu mahalle baştan aşağı doğal güzellik olarak kabul edilebilir. 


Kuyucak

Kuyucak, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 57 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuyucak ilçesi Denizli - Aydın karayolu üzerinde bulunmaktadır. 

Kuyucak'ta hem tarihi eser hem de doğal güzellik açısında pek gezilecek yer yoktur. 


Germencik

Germencik, Aydın'a bağlı şehir merkezine yaklaşık 23 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 

Germencik ilçesi incir ve zeytin ağaçları ile bilinirken kaplıcalarıyla ön plana çıkmıştır. Aydınoğulları Beyliği tarafından Değirmencik adı altında kurulan bu ilçe 1992 yılında Germencik ilçesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Ünlü mimar Hermogenes tarafından inşaa edilen Anadolu'da yer alan dördüncü büyülükte Leukophyrne Tapınağı, Magnesia Antik Kenti içerisinde yer almaktadır. 

Alangüllü Kaplıcası, Germencik merkezinden 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Şifalı sular olarak bilinen bu kaplıca romatizmal ve sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.


Çine

Çine, Aydın şehir merkezine yaklaşık 38 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Çine ilçesinde 6 mahalle ve 65 adet köy bulunmaktadır. 

Hitit, Aka ve Roma uygarlıklarının yaşamını sürdürdüğü Efes kadar önemli olduğu düşünülen Alabanda Antik Kenti, tarihte askerlik şubesi savaş yıllarında karargah olarak kullanılan savaş dönemindeki atmosferi tatilcilere yaşatabilmek amacı ile müzeye dönüştürülen içerisinde Yörük Ali Efe ve Albay Şefik'in balmumu heykelleri bulunan Kuva-i Milliye Müzesi, hem arı ürünlerini hem de arıcılığı teşvik edebilmek amacıyla inşaa edilen Çine Arıcılık Müzesi ilçenin önemli ve görülmesi gereken tarihi eserleridir.

Muğla'ya bağlı Yatağan ile Çine ilçeleri arasında bulunan Çine Çayı'nın eşsiz güzelliği karşısında olta balıkçılığı yapabilir, fotoğraf çektirebilir ve piknik yapabilirsiniz.


Koçarlı

Koçarlı, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Köklü bir geçmişe sahip olan bu ilçede çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır.

Koçarlı ilçe merkezinde yer alan 1764 yılında inşa edilen ilçeye karşı gelebilecek saldırıları önlemek için yapılan Cihanoğlu Kulesi, ilçe merkezinden 30 kilometre uzaklıkta bulunan Apollo ve Artemis'e adanan tapınakları ile bilinen Amyzon Antik Kenti bu ilçenin önemli tarihi eserlerindendir. 


Karacasu

Aydın'a bağlı şehir merkezinden Karacasu il merkezine yaklaşık 85 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 

Afrodisias Antik Kenti, Karacasu ilçesinde yer alan M.Ö 1. yüzyılda kurulan kentlerden biridir. Günümüzde bu antik kentin incelemesi Alman uzmanlar tarafından devam ettirilmektedir. Çeşitli hükümdarlıklar tarafından kurulan bu antik kentin içerisinde yer alan tiyatro, stadyum, Hadrian hamamı ve Afrodit Tapınağı'nın görülmesi gerekir. 

Aydın merkez ve ilçelerinde lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan oteller Aydın ultra herşey dahil sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Buharkent

Buharkent, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 86 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir.

Termalin başkenti olarak anılan bu ilçede sıcak su ve jeotermal enerji santrali bulunmaktadır. Menderes Vadisi içerisinde yer alan bu ilçeden kesinlikle yaş incir alınması tavsiye edilir. 

Buharkent ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Kızıldere Kaplıcaları kireçlenme, romatizma hastalıkları ve çeşitli sinir hastalıklarına iyi gelir. 

Kaplıcalar haricinde ilçede gezilecek pek fazla yer bulunmamaktadır.


İncirliova

İncirliova, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 11 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 

İncir bahçeleri ile kaplı olan bu ilçe ismini bu bahçelerden almıştır. Her yıl incir üzerine bu ilçede festivaller düzenlenmektedir. 

Dereağzı Köprüsü, İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı Mahallesi'nde yer almaktadır. Bu köprü 1400'lü yıllarda inşa edilmiş ve biri büyük diğer ikisi küçük üç kemerden oluşmaktadır.


Sultanhisar

Aydın'a bağlı şehir merkezinden Sultanhisar il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 

Büyük Menderes Vadisi ve diğer tarafında bulunan dağların arasına kurulan bu ilçe antik kentleri ön plana çıkmıştır.

Ege Bölgesi'nde zeytin ağaçları içerisine kurulan, önemli bir ticaret merkezi olarak bilinen, 12 bin kişilik tiyatrosu ile Nysa Antik Kenti ve antik kent dönemlerinde termal tedavi merkezi olarak kullanılan ilçenin Salavatlı Beldesi'nde yer alan Akharaka Antik Kenti bu ilçenin önemli tarihi yapılarındandır.


Yenipazar

Yenipazar, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 41 kilometre uzaklıkta bulunan ve yüz ölçümü bakımından en küçük ilçedir.

Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından olan Yörük Ali Efe'nin vefatına kadar yaşadığı ev restore edilerek 2001 yılında bu ilçede müze olarak açılmıştır. Ev müzeye dönüştürüldükten sonra kahramanın mezarı bu müzenin bahçesine taşınmıştır.


Köşk

Köşk, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 

Kestane diyarı olarak bilinen bu ilçede yaşamını sürdüren yerli halk tarımdan geçimini sağlamaktadır. Kestane, narenciye, pamuk, zeytin ve incir diğer ilçelere göre bu ilçede daha fazla üretilmektedir.

Köşk ilçesi Roma, Bizans, Selçuklu, Frigya, Pers ve Osmanlı gibi devletlere ev sahipliği yapmıştır. 

Köşk farklı devletlere ev sahipliği yapmasına rağmen turistik açıdan gezebileceğiniz pek fazla yer yoktur.

Aydın merkez ve ilçelerinde kendinizi evinizdeki rahatlıkta hissedebileceğiniz apart oteller için Aydın apart oteller listemize uğramayı unutmayın.


Karpuzlu

Karpuzlu, Aydın'a bağlı şehir merkezinden yaklaşık 56 kilometre uzaklıkta bulunan bir ilçedir. 

Karpuz bahçeleri ile ünlü olan bu bahçe ismini buradan almıştır. Karpuzlu ilçesinde Alinda Antik Kenti bulunmasına rağmen turizm açısından pek gelişmemiştir.

Alinda Antik Kenti M.Ö 340 yılında kurulmuştur. Antik kent içerisinde yer alan su kemerleri, tiyatro, nekropol ve akropol alanları bulunmaktadır. Kentin çevresinde bulunan surlar granit taşlardan yapılmış ve günümüze kadar sağlam ulaşmıştır.