Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın, görülmeye değer doğal güzellikleri, köklü tarihi, sıcacık beldeleri ve masmavi koyları ile tatilciler her mevsim farklı güzellikler sunar. Deniz, kum ve güneş üçlüsünden oluşan bir tatilin yanında farklı medeniyetlerin asırlar boyunca yaşadığı antik kentlerde kültür turu yapın.
Dünya'nın en eski antik kentlerinden biri olarak bilinen Tralleis Antik Kenti, 2012 yılında açılan yüzlerce tarihi eseri içerisinde barındıran Aydın Arkeoloji Müzesi, hem arı ürünleri hem de arıcılık hakkında önemli bilgiler öğrenebileceğiniz Çine Arıcılık Müzesi, bulunduğu zaman içerisinde para basma yetkisini sadece kendisinde bulunduran Alabanda Antik Kenti, kadın savaşçıların kurduğuna dair rivayetlerin bulunduğu Efes Antik Kenti, Helenistik Dönem ve Karia mimarisine ait izleri görebileceğiniz Piginda Antik Kenti Aydın il ve ilçe sınırlarında yer almaktadır.
Aydın'da keyifli bir vakit geçirebileceğiniz bütçe dostu konaklama hizmetleri veren hotelleri Aydın hotel sayfamızda listeledik.
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Antik kenti ilk olarak kadın savaşçıların kurduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.
Antik kentte yüzyıllar boyunca farklı imparatorluk ve uygarlıklar yaşamını sürdürmüştür. Helenistik, Bizans, Roma ve Osmanlı Beylikleri bu antik kentte yaşamını bir süre sürdürmüştür. Antik kent içerisinde farklı uygarlıklara ait tarihi izleri görebilmeniz mümkündür.
Antik kent sınırları içerisinde Dünya'nın yedi harikasından biri olarak bilinen Artemis Tapınağı, zamanında kullanılan Celsus Kütüphanesi, zamanında yedi gencin asırlar boyunca uyuya kaldığı hakkında hikayelerin yer aldığı Yedi Uyurlar Mağarası ve sıra sıra dizilmiş Yamaç Evler'in görülmesi gerekir.
Antik kenti gezebilmeniz için 40 TL ücret ödemelisiniz. Müzekartın geçerli olduğu bu antik kentte Yamaç Evler ve Efes Müzesi için ayrı ücret ödemek zorundasınız.
Aydın şehir merkezinden kalkan Selçuk minibüslerini kullanarak antik kente ulaşabilirsiniz. Efes Antik Kenti ile Aydın şehir merkezi arasında yaklaşık 70 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Afrodisias Antik Kenti
Afrodisias Antik Kenti
Afrodisias Antik Kenti, Aydın'ın Karacasu ilçe sınırlarında yer almaktadır. Efes, Milet, Priene ve Didyma bir tarafa Afrodisias Antik Kenti bir tarafa olarak değerlendirebileceğiniz antik kent oldukça büyük ve önemli ticaret merkezlerinden biridir.
Antik kent farklı hükümdarlıkların kullanılması sonucunda bazı önemli yapıları kaybolmasına rağmen günümüze kadar sağlam taşınabilen tarihi yapıları da bulunmaktadır. M.Ö 1. yüzyılda inşaa edilen antik kentin tiyatrosu, meclis binası, stadyumu, Sebastion, Afrodit Tapınağı ve Hadrian Hamamı bulunmaktadır.
Antik kentin 7000 kişilik devasa tiyatrosu, halkın toplanma yeri olarak kullandığı meclis binası, farklı aktivite ve oyun gösterilerinin yapıldığı 270 metre uzunluğunda 30 bin kişi kapasiteli stadyumu ve zamanında dini merkez olarak kullanılan Sebastion yapılarının görülmesi gerekir.
Antik kent sınırları içerisinden çıkartılan heykeller, büstler, sikkeler ve altınlar Afrodisias Antik Kent Müzesi'nde sergilenmektedir.
Hem antik kent hem de müze için ekstra ücretler ödemenize gerek yoktur. Antik kente müzekart+ ile ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz. Müzekart haricinde giriş ücreti 50 TL'dir.
Aydın - Denizli karayolu üzerinde ilerlerken Kuyucak ilçesini geçtikten 2 kilometre sonra Karacasu levhalarına doğru dönüş yapmalısınız. Karacasu tabelasına dönüş yaptıktan yaklaşık 20 kilometre ilerledikten sonra antik kent tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.
Aydın'da yaz tatillerinde deniz, güneş ve konfordan vazgeçemeyenler için Aydın'da gezilecek yerler yazısına mutlaka göz atmanız gerek.
Priene Antik Kenti
Priene Antik Kenti
Priene Antik Kenti, Aydın'ın Söke ilçesi sınırlarında Samsun Dağı yamacında bulunmaktadır. Antik kent inşaa edildiği zaman içerisinde deniz kıyısında bulunmasına rağmen günümüzde alüvyonlar nedeniyle kara parçasının ortasında bulunmaktadır.
Antik kentin iki görkemli ve önemli tarihi yapısı bulunmaktadır. Priene Athena Tapınağı ile Athena Polis Tapınağı kentin en fazla dikkat çeken tarihi yapılarındandır.
Antik kente müzekartınız ile birlikte ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müzekartı bulunmayan tatilciler için ise giriş ücreti 5 TL'dir.
Söke ilçe merkezi ile antik kent arasında 15 kilometre mesafe bulunmaktadır. Aydın şehir merkezinden kalkan Söke minibüslerini kullanarak ilçeye kolayca ulaşabilirsiniz.
Milet Antik Kenti
Milet Antik Kenti
Milet Antik Kenti, Aydın'ın Didim ilçe sınırlarında yer almaktadır. Bilim, sanat ve felsefe alanlarında öne çıkan antik kent zamanında kendi özerkliğini ilan etmiştir.
Efes ve Priene gibi antik kentlerin bölgesinde yer almasına rağmen önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Antik kent sınırları içerisinde yer alan görkemli yapılardan birçoğu yıkılmıştır.
Antik kent sınırları içerisinden çıkartılan tarihi eserler Milet Müzesi'nde sergilenmektedir. Antik kentin kendisine ait 15.000 kişilik tiyatrosu, Güney Agora ve Faustina Hamamı, MS.1 yüzyılda inşaa edilen Delphinion'un görülmesi gerekir.
Müzekart ile antik kente ücretsiz girebilirsiniz. Müzekartı bulunmayan tatilciler 12 TL giriş ücreti ödemelidir. Sabah saatlerinde 08:30'da açılan antik kent akşam saatlerinde 19:00'da kapanmaktadır.
Aydın şehir merkezinden Didim'e hareket eden dolmuşları kullanarak ilçeye ulaştıktan sonra, ilçe merkezinden Milet dolmuşlarını tekrar kullanarak antik kente kolayca ulaşabilirsiniz.
Antik kent gezileri, tekne turu, gece hayatı ve yol gezilerinden daha fazlası için Aydın gezi rehberi yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Alabanda
Alabanda Antik Kenti
Alabanda, Çine ilçesinin Doğanbey Köyü sınırları içerisinde bulunan antik çağ kentidir. Karia dilinde Ala (at), banda (yarış) anlamına gelmektedir.
Alabanda, para basma yetkisine sahip tek antik kent olarak bilinmektedir. Antik kentin çevresinde bulunan dağlardan dolayı yüksek ısı sonucunda eritilerek cam yapımı, kentin çevresinde yer alan verimli topraklar nedeniyle gül üretimi yapıldığı bilinmektedir.
Ünlü tarihçiler tarafından Efes Antik Kenti kadar önemli olduğu belirtilen bu antik kent tiyatrosunun yarıdan fazlası kaybolmuştur. Ayrıca büyük bir kısmı yıkılmış meclis binası ve iki tapınağı da bulunmaktadır. Antik kentin dört tarafında yer alan duvarları diğer bölümlere göre daha sağlam görünmektedir.
Aydın şehir merkezinden kalkan Çine minibüslerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Çine ilçe merkezi ile antik kent arasında yaklaşık 10 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Nysa Antik Kenti
Nysa Antik Kenti
Nysa Antik Kenti, Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yer almaktadır. Doğa ile iç içe bir bölgede bulunan antik kent zamanında önemli ticaret ve ulaşım yolu olarak kullanılmıştır.
Ünlü yazar Strabon antik kent hakkında rehber niteliğinde bir el kitabı yazmıştır. Antik kent içerisinde gezinirken bu kitaptan bölge ve yapılar hakkında daha detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.
Antik kentin 12 bin kişilik dev tiyatrosu, kütüphanesi, sütunlu caddesi ve yaşlılar meclisi bulunmaktadır. Antik kent içerisinde yer alan tiyatronun en üst basamağına çıkarak bütün kenti kuş bakışı gözlemleyebilirsiniz.
Antik kenti ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz. Kentin ziyarete açılış saati sabah 08:30 kapanış saati ise akşam 17:30'dur.
Aydın şehir merkezinden kalkan Sultanhisar minibüslerini kullanarak antik kente kolayca ulaşabilirsiniz.
Tralleis Antik Kenti
Tralleis Antik Kenti
Tralleis Antik Kenti ile şehir merkezi arasında yaklaşık 1 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Dünya'nın en eski antik kentleri arasında yer alan Tralleis, Kestane Dağı'nın güney yamacına kurulmuştur. MÖ 13. yüzyılda yapıldığına dair tarihi kayıtlar bulunmaktadır. Pergamon Krallığı'na bağlı olan antik kentin üç gözlü yapısının çevresinde hamam, tiyatro, agora ve stadium bulunmaktadır.
Antik kent çevresinde yer alan latrinaadı verilen tuvaletlerin kesinlikle görülmesi gerekir. Tralleis Antik Kenti'nde yer alan bu tuvaletlerin 65 kişilik kapasitesi bulunmaktadır.
Tralleis Antik Kenti için herhangi bir giriş ücreti ödemiyorsunuz. Antik kenti gezebilmek için saat 17:00'dan önce gelmelisiniz.
Aydın il merkezinden kalkan dolmuşlar veya özel aracınız ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aydın merkezinde yer alan Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan antik kent tabelalarını takip ederek özel aracınız ile yaklaşık 10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.
Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın şehir merkezinin Ilıcabaşı Mahallesi'nde yer alan Arkeoloji Müzesi, 2000 yılında yapımına başlanmasına rağmen gerekli ödenek sağlanamadığı gerekçesi ile 2011 yılında bitirilmiş olup 2012 yılında halka açık hale gelmiştir.
Bodrum, giriş ve 1. kattan meydana gelen müzenin inşasında betonarme karsas sistemi kullanılmıştır. Taş, cam, pişmiş toprak ve sikkeler kullanılarak müze inşaa edilmiştir.
Müzenin bodrum kısmında evrak depoları, laboratuvarlar, yemekhane ve kazan dairesi bölümleri, giriş kısmında ziyaretçilerin karşılanması için giriş holü, sergi salonu, bilgilendirme odaları, yük ve engelli ziyaretçiler için asansör, 1. katında ise sergi salonu, 130 kişinin aynı odada bulanabileceği çalışma salonu ve çocuk atölyesi bulunmaktadır.
Şehir merkezinden Denizli istikametine doğru ilerlerken müze tabelalarını takip ederseniz kolayca ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden yaklaşık uzaklık 3 kilometredir.
Didyma Antik Kenti
Didyma Antik Kenti
Didyma Antik Kenti, Didim ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Aydın'ın Didim ilçesi ismini bu antik kentten almıştır.
Uzun yıllar boyunca kullanılan antik kent farklı uygarlıkların izlerini üzerinde taşımaktadır. Hem uzun yıllar boyunca kullanılması hem de fazla hasar görmesine rağmen eserlerin birkaç tanesi benliğini korumuştur.
Medusa figüri ve Apollon Tapınağı antik kentin önemli eserlerinden birkaç tanesidir. Bu eserlerin görülmesi gerekir.
Didyma Antik Kenti müzekartı bulunan tatilciler için ücretsiz, müzekartı bulunmayanlar için ise giriş ücreti 5 TL'dir.
Aydın şehir merkezinden kalkan Didim minibüslerini kullanarak ilçeye kolayca ulaştıktan sonra, ilçe merkezinde yer alan tabelaları takip ederek antik kente yürüyerek ulaşabilmeniz mümkündür.
Didyma Antik Kentine yakın ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan oteller için Aydın tatil otelleri kategorisindeki daha fazla seçeneği değerlendirebilirsiniz.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir.
Kuşadası İskelesi yakınlarında bulunan kervansarayın 1966 yılında restorasyonun ardından günümüzde otel ve turistik tesis olarak kullanılmaktadır.
Kapı boşluğunda bulunan kemeri, geniş avlusu ve avlu etrafına sıralanmış odalarının görülmesi gerekir.
Aydın şehir merkezinden kalkan Kuşadası minibüslerini kullanarak ilçeye ulaştıktan sonra Barbaros Bulvarı ile Atatürk Bulvarı'nın bitiştiği noktadadır. Her iki bulvar üzerinde yer alan yön tabelalarını takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz.
Nazilli Etnografya Müzesi
Nazilli Etnografya Müzesi
Nazilli Etnografya Müzesi, ilçenin İstasyon Meydanı'nda yer almaktadır. İstasyon Mevkii'nde yer alan bu müze binası önceden Ankara Palas Oteli olarak kullanılmıştır.
Demirci Mehmet Efe tarafından yaptırılan bu bina çeşitli restorasyon işlemleri gördükten sonra müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müze içerisinde yer alan tarihi eserlerin birçoğunu Nazilli halkı sandıkların içerisinden çıkartarak getirmiştir.
Aydın şehir merkezinden kalkan Nazilli minibüslerini kullanarak ilçeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İlçe merkezinden ise bu müzeye yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Üveys Paşa Camii
Üveys Paşa Camii
Üveys Paşa Camisi, Aydın'ın en eski camilerinden biridir. Mısır Beylerbeyi Üveys Paşa tarafından 1568 yılında inşaa ettirilmiştir. Camii 1899 yılında gerçekleşen deprem sırasında yıkılmış ve daha sonra tekrardan yaptırılmıştır.
Aydın'ın Yunan işgali sırasında yakılan camii 1947 - 1948 yılları arasında restore edilmiştir.
Avlusu bulunan camiinin kare mimarisinde tek kubbe bulunmaktadır. Yüksek kasnak üzerinde yer alan kubbesi kiremit ile kaplanmıştır. Mihrap ve minberinde sade bir işçilik tercih edilmiştir.
Aydın'ın Hükümet Bulvarı üzerinde yer alan Üveys Paşa Camii, Aydın Devlet Hastanesi'ne yaklaşık 2 dakika uzaklıktadır. Şehir içi minibüs ve dolmuşları kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Piginda Antik Kenti
Piginda Antik Kenti
Piginda Antik Kenti, Aydın'ın Bozdoğan ilçe sınırlarında yer almaktadır. Hem yerli hem de yabancı turist tarafından pek fazla bilinmemesine rağmen önemli eserlerin çıkartıldığı antik kentlerden biridir.
Helenistik Dönemi'ne ait izleri görebileceğiniz, Karia mimarisi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz ve tarihi eserlerini gözlemleyebileceğiniz sayılı antik kentlerden bir tanesidir.
1 metre kalınlığında Helenistik Dönemi'ne ait olduğu düşünülen surlar ve üç farklı sarnıcın birleşmesi ile meydana gelen tiyatrosu antik kentin önemli yapılarıdır.
Antik kenti dilediğiniz zaman ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Aydın şehir merkezinden kalkan Bozdoğan minibüslerini kullanarak kolayca ilçeye ulaşabilirsiniz. Bozdoğan ilçe merkezi ile antik kent arasında yaklaşık 5 kilometre mesafe bulunmaktadır.
Kuva-i Milliye Müzesi
Kuva-i Milliye Müzesi
1919 - 1979 tarihleri arasında Çine Askerlik Şubesi olarak hizmet veren günümüzde Kuva-i Milliye Müzesi olarak bilinen bina 2008 yılında restore edilmiştir.
Askerlik şubesinin yetersiz kalması ve Kurtuluş Savaşı'nda yer alan atmosferi ve ruhu canlandırabilmek amacı ile bina müzeye dönüştürülmüştür.
Kurtuluş Savaşı'nda Güney Cephesi'nin Yunan işgalinden kurtulabilmesi için planlar bu müze içerisinde yapılmıştır. Müze içerisinde Yörük Ali Efe ve Albay Şefik Aker'in balmumu heykelleri bulunmaktadır.
Aydın şehir merkezinden kalkan Çine minibüslerini kullanarak bu müzeye ulaşabilirsiniz. Çine Otogarı ile bu müze arasında yaklaşık 1 kilometre mesafe bulunduğu için ilçeye ulaştıktan sonra yürüyerek de kolayca ulaşma imkânınız bulunmaktadır.
Ramazan Paşa Camii
Ramazan Paşa Camii
Ramazan Paşa Camii 1595'te Üveys Paşa'nın kardeşi Ramazan Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1899 yılında yaşanan depremden dolayı camii tamamen yıkılmıştır. Sökeli Halil Paşa tarafından camii yeniden inşaa ettirilmiştir.
Ramazan Paşa Camii'nin kare planlı yapısının yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Ahşap giriş kapısı ve kapı üzerinde el yapımı oyma işçilik görünmektedir. Camiinin alçı kabartmaları, cam işçilikleri ve ağaç oymalarının görülmesi gerekir.
Kurtuluş Savaşı sırasında 1919 yılında direniş toplantısı bu camii içerisinde gerçekleştirilmiştir.
Ramazan Paşa Camii, Aydın şehir merkezinde yer alan tren garının hemen birkaç dakika yürüme mesafesi uzaklığındadır.
Çine Arıcılık Müzesi
Çine Arıcılık Müzesi
Çine Arıcılık Müzesi, arı ve arıcılığı gelecek nesillere sevdirmek amacıyla kurulmuştur. Bu müzede arıcıların kullandığı uygulamaların teknikleri anlatılırken, arıcılık ile ilgili ürünlerin kullanımına teşvik edilmektedir.
Çine'de yer alan bu müze Türkiye'de ilk, Dünya'da ise 71'inci arıcılık müzesidir. Müze ve çevresinde kafeterya, kurslar, seminerler, çocuk parkı ve resim atölyesi bulunmaktadır.
Çine Arıcılık Müzesi'ni ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz. Çine ilçesinde yer alan bu müzeye ulaşmak için Aydın'ın merkezinden kalkan Çine minibüslerini kullanabilirsiniz.
Küçükada Kalesi
Küçükada Kalesi
Kuşadası'nın sembolü haline gelen Güvercinada içerisinde yer alan Küçükada Kalesi, Barbaros Hayrettin Paşa ve İlyas Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Küçükada Kalesi, limandan gelen saldırıları engellemek amacı ile yapılmıştır. Üç metre büyüklüğünde surları ve iç kalesi bulunmaktadır.
Aydın şehir merkezinden kalkan Kuşadası minibüslerini kullanarak ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Güvercinada içerisinde yer alan Küçükada Kalesi'ne ulaşabilmek için sahil şeridinin takip edilmesi yeterli olacaktır.
Güvercinadası'na ait olan otoparkın saatlik ücreti 15 TL'dir.
Nasuhpaşa Külliyesi
Nasuhpaşa Külliyesi
Halk arasında Osman Ağa Medresesi ismi ile bilinen Nasuhpaşa Külliyesi, mescit, medrese, hamam ve han olmak üzere dört küçük kısmı ile 1708 yılında inşaa edilmiştir.
Külliyenin sağında ve solunda zincirli han ve hamam gibi tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu üç tarihi yapının ortasında ise şirin bir çeşme bulunmaktadır. Kare biçiminde mimarisi bulunan bu yapının inşasında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır.
Günümüzde bu yapının içerisinde 17 adet öğrenci odası bulunmaktadır. Giriş kısmı eskiden güney cephesinde bulunmasına rağmen yol çalışmaları nedeniyle kapatılmıştır.
2010 yılında restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra tekrar açılmıştır.
Aydın şehir merkezinde yer alan Atatürk Spor Salonu'nun kuzey kısmında yer alan bu külliyeye şehir içi ulaşım araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.
Aydın'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak konforlu oteller için Aydın 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Oleatirium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Sn. Gürsel Tonbul ve eşi tarafından 2011 yılında inşaa edilmiştir.
2011 yılında inşaa edilen bu müzenin içerisinde zeytinin hangi aşamalardan geçirilerek zeytinyağına dönüştürüldüğünü öğrenebilirsiniz.
Müzekartı bulunan tatilciler için 7,5 TL, bulunmayan tatilciler için ise giriş ücreti 15 TL'dir.
Haftanın 6 günü açık olan bu müze Pazartesi günleri kapalıdır. Hafta içi 11:00 - 19:00 hafta sonu ise 12:00 - 20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Aydın şehir merkezinden kalkan Kuşadası minibüslerini kullanarak önce ilçeye ardından yürüyerek bu müzeye kolayca ulaşabilirsiniz.