Anadolu’nun Türklere açıldığı kapı olan Ahlat, Urartularla başlayan ilk yerleşimden sonra tarih boyunca birçok medeniyete ev yapmıştır. Selçuklu ve Osmanlı devletleri için önemi büyük olan bu ilçede, gezilecek yerler açısından ilk noktalar, bu devletlere ait tarihi yapılar olmaktadır.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yapıların yanı sıra mağaralar ve Budist Tapınağı, ilçe sınırları içerisinde başlayan ilk yerleşimler hakkında bilgi sunmaktadır. Ahlat Müzesi ise ilçenin tüm tarihini gözler önüne sermektedir.
Tarihi yapılarının yanı sıra ilçe doğal güzellikler açısından da ziyaretçilerine zengin seçenekler sunmaktadır. İlçe sınırları içerisinde yer alan Sütey Yaylası, Cil Gölü ve Nazik Gölü, hem yöre halkı hem de ilçeyi ziyarete gelen turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Hem Tatvan hem de Ahlat sınırları içerisinde yer alan Nemrut Krater Gölü ise, büyüklüğü ile dünya sıralamasında ikinci sırada yer alan, eşsiz bir doğal güzelliktir.
Ahlat'ta günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Ahlat otelleri listemize uğramayı unutmayın.
Nemrut Krater Gölü
Nemrut Krater Gölü
Hem Ahlat’ın hem de Tatvan’ın doğal güzellikleri arasında yer alan Nemrut Krater Gölü, hem ülkemizin en büyük krater gölü hem de dünyanın ikinci büyük krater gölü olma özelliğine sahiptir. 2247 metre yükseklikte ve Nemrut Dağı’nda yer alan krater gölü, 10 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir.
Krater gölünde hem sıcak hem de soğuk su bulunmaktadır. Sıcak su, yaz aylarında 70 dereceye kadar ısınmakta ve bu bölgeden kaplıca olarak faydalanılmaktadır. Göle 30 yıl önce bırakılmış olan balıklar ise burayı kendilerine yaşam alanı yapmıştır ve çoğalmaya devam etmektedir. Gölün çevresinde ise ziyarete gelen turistler için düzenlemeler yapılmıştır ve kafe – restoranlar hizmet vermektedir.
Tatvan ilçe merkezine 15 kilometre, Ahlat ilçe merkezine 30 kilometre mesafede yer alan göle, her iki ilçeden de ulaşım sağlanmaktadır. Bu ilçelerden ve şehir merkezinden hareket eden otobüsleri ulaşımda tercih edebilirsiniz. Bölgeye ulaşımda bir diğer alternatif ise özel araç olacaktır.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Ahlat ziyaretiniz sırasında mutlaka görmenizin tavsiye edildiği tarihi yerlerin başında Selçuklu Mezarlığı yer alır. İlçe merkezinde yer alan mezarlık, dünyanın en büyük Türk – İslam mezarlığı olma özelliğine sahiptir. 210 dönüm arazi üzerine kurulu olan mezarlıkla 8000’in üzerinde mezar ve 1400 mezar taşı bulunmaktadır. Yapılan titiz çalışmalar sonucunda bu mezar taşlarının 600 tanesi temizlenmiş ve üzerindeki yazılar incelenmiştir.
Mezarlıkta yer alan mezar taşlarının üzerindeki kabartmalar ve yazılar dikkat çekmektedir. Dönemin kültürü ve yaşam tarzı hakkında bilgilerin bulunduğu bu mezar taşları, Göktürk Abideleri’nden sonra en önemli yazıtlar olarak kabul edilmektedir.
12. yüzyılda kurulan Selçuklu Mezarı’nda Türk tarihinde önemli rol oynamış isimler yatmaktadır. Dünya çapında öneme sahip olan bu mezarlık, UNESCO Dünya Mirasları geçici listesine eklenmiştir ve kısa süre içerisinde asıl listeye geçmesi beklenmektedir.
Ağrı – Bitlis yolu üzerinde yer alan Selçuklu Mezarlığı’na ulaşım, özel araç ve şehir merkezinden hareket eden otobüsler ile sağlanmaktadır. Mezarlık ilçe merkezine oldukça yakın mesafededir ve özel araç ya da taksi ile ulaşımın tercih edilmesi söz konusu olduğunda yolculuk 5 dakikada tamamlanmaktadır.
Selçuklu Mezarlığı’na giriş ücretsizdir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Bitlis otelleri sayfasında listeledi.
Abdurrahman Gazi Türbesi
Abdurrahman Gazi Türbesi
Abdurrahman Gazi, 641 yılında ilçeyi fethetmeye gelen İslam Ordusu’nda yer alan kişilerden biridir. İlçenin fethi sırasında şehit düşen Abdurrahman Gazi, burada gömülmüş ve 1971 yılında bölgede yaşayan yerel bir taş işçisine türbesi yaptırılmıştır.
Türbe bölgeye gelen turistler kadar, yöre halkı tarafından da yoğun ziyaret almaktadır. Halk tarafından kutsal sayılmaktadır. Ağrı istikametinden gelecekler için, ilçenin girişinde yer alan Abdurrahman Gazi Türbesi’ne farklı hareket noktalarından gelecek ziyaretçilerin Ağrı – Bitlis – Van yolunu takip etmesi tavsiye edilmektedir.
Nazik Gölü
Nazik Gölü
İlçenin tarihi yerlerine yapacağınız gezilerin yanı sıra doğa ile iç içe bir gün geçirmek isterseniz, ilçe merkezinin 16 kilometre kuzeyinde yer alan Nazik Gölü, doğru bir mola noktası olmaktadır. Deniz seviyesinden 1816 metre yüksekte yer alan Nazik Gölü, Van Gölü’ne yakın konumda olmasına rağmen tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir.
Bahar ve yaz aylarında Nazik Gölü’nü ziyaret ederek, hem doğa ile bütünleşebilir hem de gölde yetişen sazan balıklarını izleyebilirsiniz. Kış aylarında bölgeyi ziyarete geldiğinizde ise gölün tamamen donmuş olduğunu göreceksiniz. Kış aylarında, kalın bir buz kütlesine dönüşen gölün üstünden arabalar geçmekte ve bu şekilde çevre ilçelere ulaşım sağlanmaktadır.
Emir Bayındır Kümbeti
Emir Bayındır Kümbeti
İlçenin hem en önemli kümbeti hem de en dikkat çeken mimari yapıları arasında yer alan Emir Bayındır Kümbeti, şehrin gezilecek yerleri arasında Selçuklu Mezarlığı kadar büyük önem taşımaktadır. 1481 yılında Akkoyunlular Dönemi’nde yaptırılan kümbetin üzerinde yer alan yazılara göre dönemin önemli sanatkarlarından Babacan’ın eseridir.
Kümbetin hemen yanında bir de cami bulunmaktadır. Hem kümbetin hem de caminin yapımında Ahlat taşı kullanılmıştır. Sütunlardan oluşan ve açık bir şekilde inşa edilen kümbet, bu özelliği ile ilçenin diğer kümbetlerinden ayrılırken, bu yapının benzerine dünyada sadece 1 tane daha rastlanmaktadır.
Eski Ahlat olarak adlandırılan bölgede ve Bitlis – Ağrı – Van yolu üzerinde yer alan Emir Bayındır Kümbeti’ne özel araç ve Ağrı, Van ve Bitlis’ten kalkan otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Emir Bayındır Kümbeti ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Ahlat'ta manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Ahlat gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
Çifte Kümbet
Çifte Kümbet
Yan yana iki kümbetten meydana gelen Çifte Kümbet de ilçenin dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer alır. 13. yüzyıl yapıları arasında yer alan bu iki kümbet, Akkoyunlu Buğatay Aka ile Şirin Hatun ve Esen Tekin Hatun’a aittir.
1280 yılında inşa edilen bu kümbetler de ilçenin diğer kümbetleri gibi Ahlat taşından inşa edilmiş ve günümüze kadar sağlam yapılar arasında yer alır. Sağlamlıklarının yanı sıra, mimarisiyle de turistlerin dikkatini çekmekte olan Çifte Kümbet, ilçenin Eski Ahlat merkezinde ziyaret edilebilmektedir.
Harabe Şehir ve Budist Türk Mabedi
Harabe Şehir
Harabe şehirde sayısı 500’e yakın mağara yerleşimleri dikkat çekmektedir. 2 veya 3 odadan oluşan ve yan yana ya da arka arkaya sıralanmış olan mağaralar günümüzde terk edilmiş durumda olsa da, yüzlerce yıl öncesi hakkında fikir sahibi olunması açısından mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
Harabe şehirde yer alan 39 numaralı mağara ise hem Türk hem de dünya çapında öneme sahiptir. Bu mağarayı diğerlerinden ayıran özellik, duvarlarında yer alan çift tavus kuşu ve lotus çiçeği çizimleridir. Yapılan çalışmalar, bu mağaranın ibadet yeri olarak kullanıldığını kanıtlamaktadır. Lotus çiçeği, Budizm’in simgesidir. Bu nedenle mağaranın, Anadolu’nun tek Budist tapınağı olduğu düşünülmektedir.
Mağara ile öne sürülen bir diğer fikir ise, tavus kuşu figürlerinden dolayı, Yezidilik ile ilgili bir ibadet bölümü olduğu yönündedir. Ancak öne sürülen ilk fikir daha çok kanıta sahiptir. Neolitik Çağ hakkında ışık tutan özelliklere sahip bu bölgeyi gezi planınıza dahil edebilir, dönem hakkında bilgi sahibi olma şansı yakalayabilirsiniz.
Ahlat Kümbetleri
Ahlat Kümbetleri
Ahlat, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemlerine ait 14 kümbeti nedeniyle kümbetler şehri olarak tanımlanır. Bu kümbetlerin tamamı yöreye özgü, Ahlat taşından yapılmıştır. Tek katlı ve iki katlı olarak inşa edilen kümbetlerin en eskisi Şeyh Necmettin Kümbeti’dir ve yapım yılı 1222’dir.
Kümbetlerin tamamında ya adına yapılmış olan kişi ya da eşi yatarken, iki katlı olanlarının üst katı ibadethane olarak kullanılmıştır. Bu 14 kümbetin en önemlileri, Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Kümbet, Abdurrahman Gazi Türbesi ve Usta Şagirt Kümbeti’dir. İlçede yer alan kümbetlerin tamamı gezilemese de bu 4 kümbetin mutlaka görülmesi tavsiye edilmektedir.
Bitlis'teki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Bitlis gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Ahlat Müzesi
Ahlat Müzesi
İlçenin tarihi hakkında geniş bilgi sunan noktalardan biri de Ahlat Müzesi’dir. 1971 yılında hizmete giren müzede Tunç Çağı’ndan Osmanlı Dönemi’ne kadar birçok eser sergilenmektedir. Müzede sunulan 5000’e yakın eserin büyük bir bölümü Kef Kalesi kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan eserlerden oluşmaktadır.
Ahlat Müzesi, Selçuklu Mezarlığı’nın yanında yer almaktadır. Bu nedenle, tarihi yapılar üzerine yapacağınız gezi için oluşturduğunuz rotada her iki noktayı aynı anda gezebilirsiniz. Yaz aylarında akşam 19.00’a, kış aylarında ise 17.00’a kadar ziyaret edilebilen müzeye giriş ücreti 6 TL’dir. Müze Kart sahibiyseniz, bu müzeyi ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Ahlat Sahil Kalesi
Ahlat Sahil Kalesi
Ahlat ilçesinin Kale Mahallesi’nde yer alan Sahil Kalesi, 1224 yılında Urartular tarafından inşa edilmiştir ancak daha sonra Çaldıran Savaşı ve yaşanan depremler nedeni ile tamamen yıkılmıştır. Günümüzde ziyaret edilen Sahil Kalesi ise, Ahlat’ın Osmanlı Devleti’nin egemenliğine geçmesi ile Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır.
Osmanlı Devleti’nin Irak seferi sırasında ise kale, 350 hanenin sığınabileceği şekilde genişletilmiş, içerisinde küçük bir yaşam alanı kurulmuştur. Kale içerisinde yer alan önemli tarihi yapılar ise Kadı Mahmut Camii ve İskender Paşa Camii’dir.
Sütey Yaylası ve Cil Gölü
Sütey Yaylası
Bahar aylarında yemyeşil bitki örtüsü ve yayla boyunca açan çiçekleri ile meşhur olan Sütey Yaylası, Süphan ve Ziyaret dağlarının arasında yer alır. Yaylada bir doğa gezisi gerçekleştirmeye karar verirseniz, bu aktivite için en doğru zaman Mayıs ayı olacaktır. Mayıs öncesi karlarla kaplı olan bu yayla, Mayıs sonrasında ise otlak olarak kullanılmakta ve otlar biçilmektedir.
Çil Gölü ise ilçenin tatlı su göllerinden biridir. Kuş gözlemcilerinin dikkatini çeken bu göl, Doğu Anadolu’nun en önemli kuş üreme bölgesi olma özelliğine sahiptir. Sütey Yaylası ile aynı lokasyonda yer almasından dolayı, aynı anda iki noktayı ziyaret edebilir ve doğanın sunduğu güzelliklerden faydalanabilirsiniz.
Emir Bayındır Köprüsü
Emir Bayındır Köprüsü
Akkoyunlu Türkmen Beylerinden biri olan Emir Bayındır’ın kendi adına yaptırmış olduğu bu köprü, 20 metre uzunluğunda küçük bir tarihi yapıdır. Van Gölü kıyısında yer alan Tahtı Süleyman Deresi üzerine inşa edilen bu taş köprü, 13. yüzyıl eserleri arasında yer alır.
Yapım yılından bu yana çok sayıda onarımdan geçen köprü son olarak 1954 yılında onarılmıştır ve günümüzde hala kullanılmaktadır. İki yanında yer alan merdivenleri ile dikkat çekici bir görünüme sahip olan köprünün özellikle kış aylarında karlar altında kalan görüntüsü, fotoğraf karelerini süslemektedir.
Usta Şagirt Kümbeti
Usta Şagirt Kümbeti
Çekici işlemeleri ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Usta Şagirt Kümbeti, şehrin en büyük kümbetidir. Usta Şakirt Kümbeti ve Ulu Kümbet olarak da anılan bu yapının oldukça ince bir işçilik ile inşa edildiği görülmektedir.
13. yüzyıl tarihi yapıları arasında yer alan bu kümbetin tam olarak kim tarafından yaptırıldığı bilinmemekle birlikte, Selçuklu emirlerinden birinin yaptırdığı tahmin edilmektedir. 2 katlı olarak inşa edilmiş olan kümbetin giriş katında mezar, üst katında ise ibadethane yer almaktadır.
Ahlat ilçe merkezinde yer alan Usta Şagirt Kümbeti, Selçuklu Mezarlığı’na ve Ahlat Müzesi’ne yakın konumdadır. Bu üç noktayı aynı gün içerisinde gezebilir ve ilçenin zengin tarihine tanıklık edebilirsiniz.
Ahlat Günübirlik Gezilecek Yerler
Ahlat, Bitlis’in hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile dikkat çekmektedir. Çevre bölgelerinde de gezilip görülmesi gereken zengin seçenekler mevcuttur.
Bitlis Kalesi
Bitlis Kalesi
Bitlis il merkezinde yer alan Bitlis Kalesi, Ahlat ilçesinden 61 kilometre uzaklıktadır. M.Ö. Büyük İskender’in komutanlarından birisi olan Badlis tarafından yaptırılmıştır. 2800 metre sur uzunluğuna sahiptir.
Bitlis Kayak Merkezi
Bitlis Kayak Merkezi
Bitlis’in merkezine yakın bir konumda yer alan Bitlis Kayak Merkezi, Ahlat ilçe merkezinden 62 kilometre uzaklıktadır. Günübirlik gelenlerin yanı sıra konaklama amacıyla gelenler için de çeşitli olanaklar sunmaktadır.
Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis il merkezinde yer alan Bitlis Etnografya Müzesi, Ahlat ilçe merkezine 61 kilometre uzaklıktadır. Vali Konağı’nın müzeye çevrilmesi ile hizmete açılmıştır. Müze içerisinde etnografik eserler, bahçesinde ise taş eserler sergilenmektedir.