Ahlat Tarihi Yerler

İlk yerleşimin Urartular ile başladığı Ahlat, Asya’dan Anadolu’ya ve dolayısı ile Avrupa’ya uzanan yolun üzerinde yer alan konumu nedeni ile tarih boyunca farklı medeniyetler için stratejik öneme sahip olmuştur. Türklerin yerleşim yerlerinden biri olan bölge, bereketli topraklara, su kaynaklarına ve bina yapımına uygun Ahlat taşına sahip olmasından dolayı, büyük güçlerin dikkatini çekmiştir.

Türk tarihinin en önemli tanıklarından biri olan ilçe, 1514 yılında Çaldıran Savaşı sonrasında Osmanlı hakimiyetine girmiş, bu tarihten önce ise çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçenin tarihi eserlerinin büyük bir bölümü 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Bu yüzyıldan kalma 14 kümbet ve 2 kalenin yanı sıra Selçuklu Dönemi eserleri arasında yer alan 5 tarihi mezarlık ve Osmanlı Dönemi’nden kalma 1 mezarlık, 1 hamam ve 2 cami bulunmaktadır. 

Ahlat'ta uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Ahlat hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Abdurrahman Gazi Türbesi

Abdurrahman Gazi Türbesi Abdurrahman Gazi Türbesi

Kümbet–ül İslam olarak anılan ve kümbetleri ile meşhur ilçeler arasında bulunan Ahlat’ta, özellikle yaz aylarında hem turistler hem de yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerin başında Abdurrahman Gazi Türbesi yer alır. 

Abdurrahman Gazi Türbesi, kare bir kaide üzerine kesme Ahlat taşından inşa edilmiştir. Tek katlı olarak inşa edilen tarihi yapının 3 bölümünde pencereleri ve bir de kapısı bulunmaktadır. İlçenin önemli inanç merkezlerinden biri olan yapı, halk tarafından kutsal kabul edilmektedir. Ağrı – Bitlis – Van yolu üzerinde yer alan türbe, Ağrı istikametinden şehre girerken karşınıza çıkmaktadır. 

Abdurrahman Gazi Türbesi’ne giriş ücretsizdir.


Emir Bayındır Kümbeti

Emir Bayındır Kümbeti Emir Bayındır Kümbeti

İlçenin Selçuklu Mezarlığı kadar önemli bir yere sahip olan tarihi değerlerinden biri de Emir Bayındır Kümbeti’dir. Bu yapı, 1481 yılında Akkoyunlu Devleti döneminde inşa edilmiştir. Kümbet üzerinde kitabe görevi gören yazılar bulunmaktadır. Bu yazılardan edinilen bilgilere göre Emir Bayındır Kümbeti, yerel bir sanatkar olan Babacan tarafından inşa edilmiştir. 

Eski Ahlat olarak anılan bölgede yer alan kümbetin yanında bir de cami bulunmaktadır. Hem cami hem de kümbet, Ahlat taşından inşa edilmiştir. Kümbet, 6,5 metre çapında kare bir taş üzerine oturtulmuştur. Emir Bayındır Kümbeti’ni diğer kümbetlerden ayıran özellik ise, sütunlu ve açık şekilde inşa edilmiş olmasıdır. Dünyada bu özelliğe sahip sadece 2 kümbet yer alır. Kümbetin hemen yanında inşa edilen cami ise dikdörtgen plana sahiptir. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait tarihi yapılar arasında yer alan Emir Bayındır Kümbeti ve yanında yer alan cami, restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır. İlçenin bu önemli tarihi yapısı, ücretsiz olarak gezilebilir. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Bitlis'teki oteller adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Çifte Kümbet

Çifte Kümbet Çifte Kümbet

13. yüzyılda inşa edilen bu iki kümbet, yan yana olmasından dolayı Çifte Kümbet adı ile anılmaktadır. Ahlat’ın eski merkezinde yer alan bu kümbetlerin biri, Akkoyunlu Buğatay Aka ile Şirin Hatun adına, diğeri ise Esen Tekin Hatun adına yaptırılmıştır. 

Şehirde yer alan birçok tarihi yapı gibi bu kümbetlerde Ahlat taşından inşa edilmiştir. Kümbetlerin üzerinde yer alan yazılardan yapım yıllarının 1280 olduğu anlaşılmaktadır. 

Çifte Kümbet’e giriş ücretsizdir. 


El Aman Hanı

El Aman Hanı El Aman Hanı

Osmanlı Dönemi eserleri arasında yer alan El Aman Hanı, Bitlis – Ahlat karayolu üzerinde yer almaktadır. Van Beylerbeyi, Köse Hüsrev Paşa tarafından 16. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılmıştır. Köse Hüsrev Paşa bu yapıyı hayrat olarak inşa ettirmiş, yapı yıllar boyunca kervansaray olarak kullanılmıştır. 

45 odası bulunan El Aman Hanı, günümüzde yerli ve yabancı turistlere tarihe yolculuk imkanı sunan yapılar arasında yer alır. Halka açık bir sosyal tesise dönüştürülmüştür. 


Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi Ahlat Müzesi

İlçenin dikkat çeken turistik yerlerinden biri de Ahlat Müzesi’dir. 1971 yılından bu yana ziyarete açık olan müzede, Tunç Çağı, Demir Çağı, Roma, Helenistik, Urartu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 5000 parça eser sergilenmektedir. Bu eserlerin büyük bir bölümü Kef Kalesi kazı çalışmaları sırasında keşfedilmiş ve müzenin eserleri arasına eklenmiştir. 

Selçuklu Mezarlığı’nın hemen yanında yer alan Ahlat Müzesi, yaz aylarında 08.00 – 19.00, kış aylarında ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzeye giriş ücreti 6 TL’dir. Müze Kart sahipleri ise ücretsiz giriş yapabilmektedir. 


Selçuklu Mezarlığı

Selçuklu Mezarlığı Selçuklu Mezarlığı

12. yüzyılda kurulmuş olan Selçuklu Mezarlığı, ilçenin en önemli tarihi yapıları arasında yer alır. Binlerce yıl öncesinden günümüze uzanan Türk mezar geleneğinin ilk örneklerinden biri olan Selçuklu Mezarlığı’nda Anadolu’da ilk yerleşimi başlatan atalarımız yatmaktadır. 

Mezarlıkta, boyu 3,5 metrelik yüzlerce mezar taşı yer alır. Bu mezar taşları süslemeleri ile dikkat çekerken, üstündeki yazılar Türk – İslam kültürünün önemli örnekleri arasındadır. Bu metinler, mezar taşlarına yazıt özelliği kazandırmaktadır. Göktürk Abideleri’nden sonra kültürümüze ait en önemli yazıtlar arasında gösterilmektedir. 

210 dönüm arazi üzerine kurulmuş olan Selçuklu Mezarlığı, 8000 mezar ve 1400 mezar taşına sahiptir. Ahlat taşı ile yapılmış olan mezar taşlarının bir bölümü, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmıştır. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları geçici listesine alınmıştır. 

Ağrı - Bitlis yolu üzerinde yer alan Selçuklu Mezarlığı’na ulaşım yol üzerinde olmasından dolayı oldukça rahattır. Ahlat merkezden, özel araç ile 5 dakikalık bir yolculuk ile mezarlığa ulaşılmaktadır. 

Selçuklu Mezarlığı’na giriş ücretsizdir.

Ahlat'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Ahlat'ta gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


İskender Paşa Cami

İskender Paşa Camii İskender Paşa Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden İskender Paşa’nın isteği ile Mimar Sinan’a yaptırılan İskender Paşa Cami, Osmanlı Kalesi içerisinde yer alır. 1565 kesme taştan inşa edilen yapı, dönemin Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini yansıtmaktadır. 

Yapıldığı dönemde caminin yanına bir de hamam inşa edilmiştir ancak bu yapı yıllara meydan okuyamamıştır. Günümüzde sadece yıkıntıları görülebilmektedir. 

İbadete açık olan İskender Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir. 

Ahlat'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Ahlat gezi rehberi sayfasında listeledi.


Ahlat Mağara Evleri

Ağlat Mağara Evleri Ağlat Mağara Evleri

Neolitik Çağ’dan kalma 500 mağaradan oluşan Ahlat Mağara Evleri, ilçenin en dikkat çeken noktalarından biridir. Yan yana ve arka arkaya sıralanmış 2 ya da 3 odalı mağaralardan oluşan bu alan, bir hayalet şehir görünümüne sahiptir. 

Mağaralardan birinin içerisinde Buddha inancında kutsal sayılan lotus çiçeği ve iki tavus kuşu kabartması bulunmaktadır. Bilim insanlarının da dikkatini çeken bu kabartmalar incelenmiş ve bu mağaranın Anadolu’nun tek Budist tapınağı olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu kabartmalarla ilgili bir diğer öngörü ise Yezidilik’te tavus kuşunun kutsal olmasından dolayı, bölgenin Yezidi yerleşimi olduğu yönündedir. 

Günümüzde oldukça bakımsız görünen mağaralar, yine de dikkat çekici özelliklere sahip olmasından dolayı ziyaret edilmektedir. Turizme kazandırılmayı bekleyen Ahlat Mağara Evleri, düzenlenmesi durumunda ilçenin turizmine büyük katkı sağlama potansiyeli olan yapılardır. 

Ahlat dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Bitlis gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Emir Bayındır Köprüsü

Emir Bayındır Köprüsü Emir Bayındır Köprüsü

13. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Emir Bayındır Köprüsü, ilçenin mimari özellikleri ile dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 20 metre uzunluğundaki köprü, tarih boyunca çok defa onarımdan geçmiştir. En büyük onarımın ise 15. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. 

1950 yılında yeniden onarımdan geçen köprü, bu tarihten sonra yeniden kullanıma açılmıştır ve günümüzde de hala kullanılır haldedir. 

Ahlat'ta iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Ahlat toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Usta Şagirt Kümbeti

Usta Şagirt Kümbeti Usta Şagirt Kümbeti

Konum olarak Van Gölü’ne daha yakın olan Usta Şagirt Kümbeti, şehrin en büyük kümbeti olma özelliğini taşımaktadır. Ahlat ilçe merkezinin girişinde ve Selçuklu Mezarlığı’nın yanındadır. 

Yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, Usta Şagirt Kümbeti, 13. yüzyıl eserleri arasında olduğu tahmin edilir. Türk sanatının önemli eserlerinden biri olması dolayısı ile Ulu Kümbet olarak da anılmaktadır. 2 katlı olarak inşa edilen kümbetin ilk katında mezar, ikinci katında ise mescit bulunmaktadır. 

Usta Şagirt Kümbeti’ne giriş ücretsizdir. 

Tatilinizde ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Ahlat aile otelleri sayfasında listeledi.


Sahil Kalesi

Sahil Kalesi Sahil Kalesi

Urartulara ait olan Sahil Kalesi, Çaldıran Savaşı sonrasında şehir Osmanlı Devleti’nin egemenliğine geçince yıkılmış ve yerine yenisi yaptırılmıştır. Günümüzde görülebilen kale, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilendir. 

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde ise kale içerisinde 350 hanenin barınabileceği şekilde genişletilmiştir. Kesme Ahlat taşından inşa edilen kalenin günümüze kadar sağlam kalan kısımları sadece sur duvarlarıdır. İçerisine inşa edilen yapıların ise kalıntılarına rastlanmaktadır. 

Sahil Kalesi’ne giriş ücretsizdir.