Yozgat'ın İlçeleri

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Yozgat, Bozok Platosu üzerinde konumlandırılmıştır. Kuzeybatısında Çorum, kuzeydoğusunda Tokat, doğusunda Sivas, batısında Kırıkkale, güneybatısında Nevşehir ve Kırşehir, güneyinde ise Kayseri ile komşudur.

Yozgat, kapladığı alan ile Türkiye’nin en büyük 15. ilidir. Yozgat ziyaretinizde gezip görebileceğiniz 14 ilçe bulunmaktadır. Ayrıca bu ilçelerinin her birisi farklı özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. 

Yozgat'ta tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Yozgat'taki oteller sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Akdağmadeni

Akdağmadeni Akdağmadeni

Akdağmadeni’nin Yozgat il merkezine uzaklığı yaklaşık 113 kilometredir. Merkez bucağa bağlı toplamda 71 köyü olan ilçe, dağlık alanlardan oluşmaktadır. Bozok Platosu’nda yer alan Akdağmadeni karasal iklime sahiptir ve bitki örtüsü bakımından fakirdir.

Yozgat-Sivas karayolu üzerinde yer alan ilçede ekonomik uğraşlar genellikle tarım, hayvancılık ve madenciliğe dayalıdır. İlçenin merkezi kısmı Akdağ’ın kuzeyindeki eteklere kurulu olduğu için çam ormanları ile kaplıdır. Yörede gezilip görülmesi gereken yerler arasında Behramşah Kalesi ve Akdağmadeni Ormanları bulunmaktadır.


Sorgun

Sorgun Sorgun

Sorgun, Yozgat il merkezine 34 kilometre uzaklıktadır. Merkez bucağa bağlı 100 köy bulunmaktadır. İlçenin toprakları Bozok Platosu üzerindedir, yer yer dağlık ve engebeli alanlardan ibarettir. Yörenin ekonomik uğraşları arasında tarım ve hayvancılık yer almaktadır.

Yozgat’ın en kalabalık nüfuslu ilçesi Sorgun’dur. Köhne-i Kebir olarak Osmanlı Dönemi’nde anılan ilçe günümüzde de önemini kaybetmemiştir. Yozgat-Sivas karayolu üzerinde olmasından kaynaklı ulaşım gelişmiştir. İlçede gezilip görülebilecek yerler arasında Sorgun Kaplıcaları, Alişar Höyüğü, Karakız ve Kazankaya Hitit Heykel Atölyeleri, Garipler Köyü Kilisesi, Hapisboğazı Hitit Heykel Atölyesi, Çadırhöyük (Peyniryemez Köyü), Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria) ve Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi bulunmaktadır.


Çekerek

Çekerek Çekerek

Çekerek ilçesinin Yozgat il merkezine uzaklığı yaklaşık 88 kilometredir. Merkez bucağa bağlı 43 köy bulunmaktadır. Yöre, Yeşilırmak Havzası içerisindeki Bozok Platosu’ndadır. Yöre halkının temel geçim kaynağını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır. İlçe merkezi pek gelişmemiştir. Doğal ve tarihi güzellik bakımından fakir yerleşim yerlerindendir.

Kızlar Kayası ve Çekerek Şehitler Anıtı, ilçe sınırları içerisinde gezilip görülebilecek turistik rotalardır.

Yozgat'ta eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Yozgat'ta gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Yerköy

Yerköy Yerköy

Yerköy ile Yozgat il merkezi arası yaklaşık 39 kilometredir. Merkez bucağa bağlı 32, Salmanlı bucağa bağlı 22 köy bulunmaktadır. Ankara-Yozgat ile Yozgat-Kırşehir karayolu üzerinde bulunan ilçeye ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir. Yörede yaşayan halkın temel geçim kaynağı tarımsal faaliyetlerdir.

Yerköy’ün merkezi, Delice Irmağı Vadisi üzerinde kuruludur. Zincirli Dağı’ndan doğan su kaynağı Delice Irmağı’nda toplandığından önemli bir su kaynağı olarak görülmektedir. Yerköy Kaplıcaları ve Keçi Kalesi, Yerköy ziyaretinizde gezip görebileceğiniz turistik güzergahlardır.


Boğazlıyan

Boğazlıyan Boğazlıyan

Boğazlıyan ile Yozgat il merkezi arası yaklaşık olarak 120 kilometredir. Toplam yüzölçümü 1643 kilometrekare olan ilçenin rakımı 1050 metredir. Keklicek Dağı ile Yatırdağı arasına kurulu olan ilçe, ticari amaçlar yönünden Kayseri şehrine bağlıdır. 

Merkez bucağına bağlı 28, Yenipazar bucağına bağlı 5 köyü olan ilçe, İç Anadolu Platosu üzerinde yerleşim alanı oluşturmaktadır. Bahariye Kaplıcaları ve Yazıkışla Tapınağı, Boğazlıyan ilçesinde gezilip görülebilecek turistik yerlerdir. 

Yozgat'ta muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Yozgat gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Aydıncık

Aydıncık Aydıncık

Aydıncık’ın Yozgat il merkezine uzaklığı yaklaşık 97 kilometredir. Çekerek Suyu Vadisi üzerinde kurulu olan ilçede genellikle tarım sektörü yerel halkın ekonomik uğraşları arasındadır. 

Merkez bucağa bağlı 28 köyü olan ilçe, Çekerek-Alaca karayolunun güneyinde yer alır. İlçede gezilip görülmesi gereken yerler arasında Kazankaya Kanyonu (Kazankaya Vadisi) yer almaktadır. 


Sarıkaya

Sarıkaya Sarıkaya

Sarıkaya’nın Yozgat il merkezine uzaklığı yaklaşık 77 kilometredir. Sarıkaya merkez bucağa bağlı 57 köy bulunmaktadır. Bozok Platosu’nun güneyinde yer alan ilçenin topraklarını Delice Irmağı kolları sulamaktadır. Yöre halkının temel geçim kaynağı tarımdır.

Yörede Anadolu’nun en eski kaplıcası olan Basilica Therma ilçe sınırları içerisindedir. Termal kaynakların zengin olduğu ilçede ulaşım da gelişmiştir. Yozgat-Kayseri karayolu ilçe merkezinden geçmektedir.

Yozgat'ta farklı konaklama seçeneklerini değerlendirmek isteyenler Yozgat uygulama otelleri sayfamızda bulunan seçenekleri de değerlendirebilirler.


Şefaatli

Şefaatli Şefaatli

Şefaatli ilçesinin Yozgat il merkezine uzaklığı ortalama 42 kilometredir. Merkez bucağa bağlı 44 köyü bulunan ilçeden Kayseri-Ankara demiryolu geçmektedir. Kanak Çayı ile Boğazlıyan Çayı’nın birleştiği bölgede ilçe merkezi kurulmuştur. Yörenin temel ekonomik geçim kaynağı tarıma dayalıdır.

Şefaatli ile Yerköy arasında bulunan Karanlık Dere Vadisi, görülmesi gereken yerler arasındadır. Ormanlık alanlardan yoksun olan ilçe topraklarında genellikle step yaygın olarak görülmektedir. Yörede görülmesi gereken tarihi yapılardan biri Karabıyık Köprüsü’dür.


Çandır

Çandır Çandır

Çandır, Yozgat il merkezine yaklaşık 122 kilometre uzaklıktadır. 1235 metre rakıma sahiptir.  Merkez bucağa bağlı 4 köyü bulunan ilçenin geneli dağ ve platolarla kaplıdır. İlçenin doğu kısmında Akdağlar ve kuzeyinde ise Gevencik Dağı yer almaktadır. İlçenin ana su kaynağı Pınar Deresi’dir. 

Çandır Merkez Camii Eski Minaresi ve Çandır Kümbedi (Şah Sultan Hatun Türbesi), Çandır ilçesinde gezilip görülebilecek turistik güzergahlardır. 


Çayıralan

Çayıralan Çayıralan

Çayıralan’ın Yozgat il merkezine uzaklığı yaklaşık 112 kilometredir. Merkez bucağa bağlı 27 köyü bulunan ilçenin toprakları dağ ve platolarla kaplıdır. Çayıralan’ın çevresindeki dağlardan akan kaynak sularını Kanak Çayı toplamakta ve Kızılırmak’ı beslemektedir.

İlçenin ortasından Pınar Deresi geçmektedir. Yörede genellikle tarımcılık yaygındır. Akarsuların olduğu yerler, dar ve düzlük yerlerdir. Çayıralan’ın turistik noktaları arasında Kaynarpınar, Üççamlar, Çatak, Nur Çeşmesi ve İninbaşı yer almaktadır. 


Saraykent

Saraykent Saraykent

Saraykent ile Yozgat ile merkezi arası yaklaşık 71 kilometredir. Bozok Platosu üzerinde yer alan ilçe topraklarını Çekerek Suyu kolları sulamaktadır. Yerel halkın temel geçim kaynakları arasında tarım, hayvancılık ve termal tesisler aracılığıyla sağlık turizmi yer almaktadır. 

Yozgat-Sivas karayolunun kuzeyinde olan ilçeye ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Eski adı Karamağra olan ilçede termal tesisler gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Yozgat'ta tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Yozgat spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Yenifakılı

Yenifakılı Yenifakılı

Yenifakılı, Yozgat il merkezine yaklaşık 104 kilometre uzaklıktadır. Merkez bucağa bağlı 8 köy bulunmaktadır. Düzlük alanlardan oluşan yer şekillerine sahip ilçenin ana su kaynağı Karasu Çayı’dır. Yöre halkının temel ekonomik geçim kaynağını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır. 

Ankara-Kayseri demiryolu ilçeden geçmektedir. Ulaşım bakımından gelişmiş olan ilçede gezilip görülmesi gereken yerler arasında pek kayda değer yer bulunmamaktadır. Turizm bakımından geride kalmış yerlerden biridir.


Kadışehri

Kadışehri Kadışehri

Kadışehri, Yozgat il merkezine yaklaşık 118 kilometre uzaklıktadır. Dağlık topraklardan oluşan ilçenin kuzeyinde Deveci Dağları, güneyinde Bozok Platosu yer almaktadır. Yörenin başlıca su kaynağını Çekerek Çayı oluşturmaktadır. 

Yöre halkının temel geçim kaynağını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır. Kabalı Meyve Bahçesi ilçe sınırları içerisindedir ve Türkiye’nin en büyük meyve bahçesi olarak kabul edilmektedir.