Yozgat Tarihi Yerleri

Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bulunan Alişar Höyüğü çevresinde yapılan çalışmalara göre yörenin 5000 yıllık bir tarihi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Anadolu’nun ilk siyasi birliği olan Eti’ler, Yozgat ve çevresinde yerleştiklerinden yörenin tarihi zenginliğine katkıda bulunmuşlardır.

Malazgirt Savaşı sonrasında Bozok ve çevresinde Türk-İslam yerleşmeleri başlamıştır. Osmanlı Dönemi’nde İç Anadolu Bölgesi içerisinde önemli yerleşim yerleri arasında sayılmıştır. Milli Mücadele’nin gerçekleştiği yıllarda ise Bozok olarak adlandırılan Yozgat ve çevresinde Kuvay-ı Milliye hareketleri önemli ölçüde başarı getirmiştir. Yozgat’ın sahip olduğu tarihi zenginlik birçok yapıya ve bölgeye etki etmiştir. 

Yozgat'taki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Yozgat otel sayfamızda listeledik.


Basilica Therma

Basilica Therma Basilica Therma

Basilica Therma, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesindedir. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sırasında Anadolu’nun ilk termal tedavi yeri olduğu bulgularına rastlanılmıştır. Ayrıca Basilica Therma’nın Roma Dönemi’nden günümüze ulaştığı bulguları da bulunmaktadır.

3000 yıllık tarihe sahip olan yapı bünyesinde kazı çalışmaları Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından yapılmaya devam etmektedir. Bölgeye ulaşım Yozgat’ın merkezinden kalkan Sarıkaya servisleri veya özel araçlarla sağlanmaktadır. Sarıkaya’ya bağlı Kaplıca Mahallesi’nde yer alan Basilica Therma’ya Yozgat-Boğazlıyan yolu üzerinden özel araçla ulaşılabilir.


Karabıyık Köprüsü

Karabıyık Köprüsü Karabıyık Köprüsü

Karabıyık Köprüsü, 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında yapılmıştır. Geçmişten günümüze dek tarihi yapısını koruyabilen köprü oldukça ilgi çekici bir görünüme sahiptir. Moloz taşları üzerinde düzgün kesme taşlarla kaplama, sivri kemerli ve taş korkuluklu bir köprüdür.

Yozgat’ın Şefaatli ilçesine yaklaşık 38 kilometre uzaklıkta olan köprüye özel araçla ulaşım sağlanabilmektedir.


Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria)

Kerkenes Harabeleri Kerkenes Harabeleri

Kerkenes Harabeleri (Kayıp Şehir Pteria), Yozgat’ın Şahmuratlı Köyü’ne yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır. 4 bin yıllık bir tarihe sahip olan harabelere ulaşım oldukça kolaydır. Şahmuratlı Köyü’nden Kerkene Harabeleri’ne özel araçla veya köy içerisinden uzun bir yürüyüş yolu ile ulaşılabilmektedir.

Harabelerde ilk kazı çalışması 1993 yılında yapılmıştır. M.Ö. 6 bin yıllarında Medler tarafından kurulan bir şehrin kalıntılarına rastlanılmıştır. Bulunan eserler arasında Frigce yazıların bulunduğu kalıntılara da rastlanılmıştır. Kerkenes Antik Kenti olarak adlandırılan harabeler, döneminin en büyük şehri olarak nitelendirilmektedir. Kazı çalışmaları esnasında bulunan bir eşyaya ait fildişi süsleme günümüzde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yozgat'ta doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Yozgat'ta gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Çapanoğlu Cami

Çapanoğlu Camii Çapanoğlu Camii

Çapanoğlu Cami, 1779 yılında Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından Yozgat’ın merkezinde yaptırılmıştır. Büyük bir alanda kurulu olan cami, hem büyüklüğü hem de tarihi bakımından inanç turizmine katkı sağlayan yerlerdendir.

1794 yılında camiye “dış cami” denilen bir bölüm daha eklenmiştir. 1964 yılında camiye kuzey tarafından kapı açılmıştır. Kalem işi süslemelerin güzelleştirdiği caminin içinde çiçek ve meyve tasvirleri de bulunmaktadır. Çapanoğlu Cami Yozgat’ın merkezinde olduğu için ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.

İbadete açık olan Çapanoğlı Cami’ye giriş ücretsizdir.

Yozgat'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Yozgat gezi rehberi sayfasında listeledi.


Yozgat Müzesi

Yozgat Müzesi Yozgat Müzesi

Yozgat Müzesi, eski bir konak içerisinde halka açılmıştır. Konak 1871 yılında inşa edilmiş ancak 1985 yılında müzeye çevrilmiştir. Yozgat’ın merkezinde yer alan müzede arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.

2800 civarında etnografik eser, 1650 civarında da arkeolojik eserin sergilendiği müze, zengin bir koleksiyona sahiptir. Tarihi ve yöresel dokunun sergilendiği müzeye giriş ücretsizdir. Pazartesi günleri kapalı olan müzenin ziyaret saatleri 08.30 ile 17.00 arasındadır. Yozgat Müzesi’ne ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Yozgat'ta kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Yozgat 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Behramşah Kalesi

Behramşah Kalesi Behramşah Kalesi

Behramşah Kalesi, Akdağmadeni’ne bağlı Muşalikalesi Köyü’nün tepesindedir. Kalenin Necmed-din Behramşah-ı Candar tarafından yaptırıldığı söylentiler arasındadır. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmemektedir ancak 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. 

Kalenin duvarları moloz taş üstü kesme taşlarla kaplıdır. Kalenin büyük bölümü günümüze dek kalmayı başarabilmiştir. Güzel bir panoramik manzaraya sahip olan kalenin tanıtımı yapılmadığından ziyaretçisi pek olmamaktadır. Ayrıca kaleye direkt olarak toplu taşıma araçları gitmediğinden özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.


Çeşka Yeraltı Şehri

Çeşka Yeraltı Şehri Çeşka Yeraltı Şehri

Çeşka Yeraltı Şehri, Yozgat’ın merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktadır. Yüksek bir tepe üzerine kurulu olan kale, bir yeraltı şehri özelliği taşımaktadır. Yeraltı şehrine üç farklı giriş bulunmaktadır. Çeşka’nın yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak Bizans ve Roma dönemlerine ait olduğu düşünülen seramik eserlere rastlanılmıştır.

Çeşka Yeraltı Şehri, tepenin tam tepe noktasında olduğundan çevreye hakim olduğu anlaşılabilmektedir. Müze Müdürlüğü bölgede temizlik çalışmaları yaparak 2008 yılında yeni eserleri ortaya çıkarmıştır.


Karslıoğlu Konağı

Karslıoğlu Konağı Karslıoğlu Konağı

Karslıoğlu Konağı, Yozgat’ın merkezinde İstanbulluoğlu Mahallesi’ndedir ve kolaylıkla ulaşılabilen bir yapıdır. 1900’lü yıllarda dönemin belediye başkanı olan Yusuf Karslıoğlu tarafından satın alınan konak, yine kendi adıyla anılmaktadır. Atatürk’ün Yozgat’a geldiği 1934 yılında burada konaklamasının ardından Vali Konağı olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Konağın şık bir görüntüsü olduğundan görülebilecek yerler arasındadır. İki katlı konağın bir de bodrum katı bulunmaktadır. Yapıda bulunan göstergelerden yapının eskiden Rumlara ait olabileceği anlaşılmaktadır.

Yozgat'ta merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve aquapark otellerin listesini Yozgat aquapark otelleri sayfamızda bulabilirsiniz.


Başçavuş Cami

Başçavuş Camii Başçavuş Camii

Başçavuş Cami, Yozgat’ın merkezindedir. Mimari ve tarihi bakımdan önemli inanç yerlerinden biridir. 1800 yılında inşa edilen caminin banisi Başçavuş Halil Ağa’dır. Dikdörtgen planlı caminin tavanı düz biçimlidir. 

Camide bulunan çiçek motifleri ve işçilik gerektiren oyma süslemeleri görülmeye değerdir. Caminin sahip olduğu mimari özellikler inanç turizmi açısından sayılı mekanlardandır. Başçavuş Cami, Yozgat’ın merkezinde olduğu için ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir.