Ürgüp Tarihi Yerleri

Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerinden biri olan Ürgüp, tıpkı Göreme gibi, tarihsel süreç içerisinde pek çok isimle anılmıştır. Bizans döneminde Osiana, Selçuklu Dönemi’nde Başhisar, Osmanlı Dönemi’nde Burgut Kalesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Ürgüp adını almıştır.

Volkanik orijinli yapıya sahip olan bölge, yağmur ve rüzgar erozyonunun meydana getirdiği peribacalarının yoğun olduğu ilçeler arasında yer almaktadır. 

Tarih boyunca Makedonyalılara, Romalılara ve Osmanlılara ev sahipliği yapan Ürgüp ilçesinin bölgede yaşayan halka zengin, renkli ve hareketli bir yaşam sunduğu arkeolojik kazılarda çıkan tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Şemsettin Sami’nin yazdığı Kamus-ül Alam tarih kitabında Ürgüp'te 70 cami, 5 kilise ve 11 kütüphane olduğunu belirtilmektedir.

Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz Ürgüp'te yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Ürgüp otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Keşlik Manastırı

Keşlik Manastırı Keşlik Manastırı

Cemil Köyü’ne 2 km mesafede yer alan Keşlik Manastırı, Ürgüp – Mustafapaşa karayolunda 15. km’dedir. Bu manastır, tamamen kayalar içerisine oyulmuş iki kiliseye ev sahipliği yapmaktadır. Kiliselerin haricinde manastırın, ayazma kutsal su kaynağı, keşiş hücreleri, şapeller, yemekhane, toplantı salonu, mutfak bölümleri bulunmaktadır. 

Manastırın en dikkat çeken bölümü Cebrail Kilisesi’dir. Kiliseye adını veren ise içerisinde yer alan Cebrail freskidir. Kilisenin içerisi yoğun bir sisle kaplıdır. Bu nedenle bir diğer adı da Kara Kilise’dir. 

Keşlik Manastırı içerisinde yer alan ikinci kilise ise Stefanos Kilisesi’dir. Ayrı bir kaya bloğunda yer alan kiliseye kısa bir patika yoldan ulaşılmaktadır. 


Temenni Tepesi 

Temenni Tepesi Temenni Tepesi

Kuşbakışı Ürgüp ve Erciyes Dağı manzarasına hakim olan Temenni Tepesi, 80 metre yüksekliğinde büyük bir kayadır. Tepenin üzerinde 1288 yılında Kılıçarslan için Vecihi Paşa tarafından yaptırılan yaptırılmış olan anıt mezar yer almaktadır.

Bu anıt mezarın haricinde 4. Kılıçarslan ve 3. Alaeddin Keykubat için yaptırılmış olan 2 anıt mezar daha bulunmaktadır. Bu kişilerin naaşları başka bir yere gömülmüş olsa da, temsili mezarları burada yer almaktadır. Bu türbede çaput bağlanarak dilek dilenmesinden dolayı bölgenin adı Temenni Tepesi’dir. 

Ürgüp Kadıkale’nin tepesinde bulunan Temenni Anıt Mezarı, 700 metre uzunluğunda bir tünele sahiptir. 100 metrelik bir kayanın oyulması ile oluşturulan bu tünelden, Temenni Tepesi’nin seyir terasına çıkılmaktadır. Bu anıt mezar antik çağlardan günümüze kadar kutsal bir yer olarak görülmektedir. 


Ürgüp Fıratkan

Ürgüp Fıratkan Ürgüp Fıratkan

Ürgüp Fıratkan, enteresan mimarisi ile dikkat çeken tarihi alanlar arasında yer almaktadır. Göreme Açık Hava Müzesi yolu üzerindeki bölge, aslında küçük bir kiliseler grubudur. 

İki katlı olarak inşa edilen Fıratkan, bir yatakhane, bir yemekhane, çeşitli depolar ve mutfaktan oluşmaktadır. Mimarisinin enteresan bulunmasının nedeni ise iki katın birbirine tüneller aracılığı ile bağlanmış olmasıdır. 


Ayvasil Kilisesi

Ayvasil Kilisesi Ayvasil Kilisesi

Kaya kilise olma özelliğini taşıyan Ayvasil Kilisesi, köklü bir tarihe sahip olmakla birlikte yapım yılına net olarak ulaşılamamıştır. Bu tarihi yapı 1905 yılında yenilenmiş ve yeni duvar resimleri yapılmıştır. 

Yüzyılı aşkın süre önce yenilenmiş olmasına rağmen, oldukça yeni görünmekte olan kilisenin sakinleri sanki hala burada yaşıyor gibi hissedilmektedir. Tarihi önemini günümüze kadar korumayı başaran Ayvasil Kilisesi, küçük ve ulaşımı zor olmasına rağmen, yoğun ziyaret edilen tarihi yapılardan biridir. Kilisenin kapıları kilitli ancak bekçide bulunan anahtar sayesinde gezilebilmektedir. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Nevşehir otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Kadı Kalesi ve Altıkapı Türbesi

Altı Kapı Türbesi Altı Kapı Türbesi

Temenni Tepesi’ne 500 metre mesafede yer alan Kadı Kalesi, Kadınlar Kalesi olarak da anılmaktadır. Selçuklu döneminde inşa edilen Kadı Kalesi, yapıldığı dönemde, savaşlarda kadın ve çocukların sığınması amacı ile kullanılmıştır. 

Bölgede yer alan bir diğer tarihi yapı, kadın ve çocukların hazin öyküsüne tanıklık eden Altıkapı Türbesi, kimliği bilinmeyen bir Selçuklu komutanının eşi ve çocukları için yaptırdığı türbedir. 12. – 13. Yüzyıllar arasında yaptırıldığı tahmin edilen türbenin 6 penceresi bulunmaktadır. Adını bu 6 pencereden almıştır. 


Taşkın Paşa Külliyesi

Taşkın Paşa Kilisesi Taşkın Paşa Kilisesi

Taşkın Paşa Külliyesi, Ürgüp’ün 18 km güneybatısında bulunan Damsa Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Karamanoğulları’nın meşhur taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan Taşkın Paşa Külliyesi’nin taç kapısı en dikkat çeken bölümüdür. 

Bir medrese, bir cami ve 2 türbeden oluşan tarihi yapının, yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, Taşkın Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Külliye içerisinde yer alan caminin minaresi, yıkılmadan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Minarede yapım tarihi 1236 olarak geçmektedir. 

Ceviz ağacından işlenerek yapılan cami, Anadolu’nun ilk ahşap mimari örneği olma özelliğini taşımaktadır. Caminin mihrap bölümü Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. Külliye içerisinde yer alan türbeler hakkında kesin bilgi bulunmamakla birlikte, türbelerden birinin Taşkın Paşa’ya ait olduğu tahmin edilmektedir. 

Ürgüp'te doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Ürgüp'te gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Hallaç Manastırı

Hallaç Manastırı Hallaç Manastırı

Ortahisar – Ürgüp yolu üzerinde, Ortahisar’a 1 km mesafede yer alan Hallaç Manastırı, rahiplerin bölge halkına ilaç hazırladığı ve tedavilerin yapıldığı bir hastane manastırdır. 11. yüzyıl tarihi yapıları arasında yer alan bu manastır, kayalık geniş bir alanın oyulması ile inşa edilmiş ve 3 bölümden oluşmaktadır. 

Halaçdere bölgesi, 11. Yüzyıldan, 13. Yüzyıla kadar inşa edilmiş olan büyük bazilika tarzında kiliselere ev sahipliği yapmakta olan bir bölgedir. Burada yer alan yapılar Hristiyanlar tarafından hastane olarak kullanılmıştır. 

Ürgüp'te muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Ürgüp gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Cemil Köyü 

Cemil Köyü Cemil Köyü

Ürgüp’e 15 km mesafede yer alan Cemil Köyü, mübadeleye kadar Türk ve Rum halkının bir arada yaşadığı bir bölgedir. Bu eski Anadolu köyü, Kapadokya’ya özgü Rum evleri ile dikkat çekmektedir. Evlerde yer alan taş işçiliği ve freskler yapıldığı dönemin en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. 

Köyün içerisinde bulunan Cemil Köyü Kilisesi ise 1882 yılından bu yana ayakta durmaktadır. Sağlam çan kulesine sahip olan bu tarihi yapı 2014 yılında Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından düzenlenen bahar ayinine ev sahipliği yapmıştır.

Nevşehir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Nevşehir gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


Aziz Theodore (Tağar) Kilisesi

Aziz Theodore Kilisesi Aziz Theodore Kilisesi

Aziz Theodore (Tağar) Kilisesi, Ürgüp’ün Yeşilöz Köyü’nde yer almaktadır. T planlı kilisenin büyük bir apsisi ve kubbesinin altında galerisi bulunmaktadır. Galeri ile alt kat bağlantısı bir merdiven ile sağlanmıştır. Bu bağlantı özelliği başka hiçbir Kapadokya kilisesinde bulunmamaktadır. 

Günümüze kadar oldukça iyi korunarak gelen Aziz Theodore (Tağar) Kilisesi’nin freskleri 11. ve 13. Yüzyıllarda boyanmıştır. 

Ürgüp'te lüks mimari tasarımları ile eşsiz açık büfe kahvaltı sunan ve havuzlu otellerin listesini Ürgüp havuzlu oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Mazı Yeraltı Şehri

Mazı Yeraltı Şehri Mazı Yeraltı Şehri

Ürgüp’e 18 km mesafede yer alan Mazı Köyü’nde yer alan Mazı yeraltı şehri, 8 kattan oluşmaktadır. Bölgede bulunan diğer yeraltı şehirleri gibi Mazı da korunma ve sığınma amaçlı yapılmıştır. 

 4 farklı girişi bulunan yeraltı şehrinin girişlerinin denetimi büyük taşlarla sağlanmıştır. Mazı’yı diğer yeraltı şehirlerinden ayıran özellik ise ahırın ortasında hayvanlar için yapılan kayadan oyulmuş yalakların olmasıdır. Bu özellikten çıkarılan sonuç bölgede geçim kaynağının hayvancılık olduğu ve oldukça iyi düzeyde refah seviyesine sahip olduklarıdır. 

Mazı Yeraltı Şehri'nde göze çarpan bir diğer detay da; depoların, oturma alanlarının ve mahzenlerin yanı sıra, banyo olarak kullanılmış mekanlara da rastlanıyor olmasıdır. Banyo, diğer yeraltı şehirlerinde rastlanılan bir özellik değildir. Üst katlarda uzun ve dar pasajlarla, alt katlarda ise kısa ve dar pasajlarla birleştirilen mekanlar ise eşsiz bir mühendislik örneğidir. 

Yeraltı şehrine giriş ücreti 8 TL olmakla birlikte, Müze Kart sahipleri, burayı ücretsiz gezme hakkına sahiptir. 


Sarıhan Kervansarayı

Sarıhan Kervansarayı Sarıhan Kervansarayı

Sarıhan Kervansarayı hem Avanos’un hem de Ürgüp’ün gezilecek yerleri arasındadır. Aksaray – Ürgüp – Kayseri yolu üzerinde yer alan Sarıhan Kervansarayı, Avanos’a 5, Ürgüp’e 6 km mesafededir. 

Selçuklu döneminin önemli eserleri arasında yer alan Sarıhan Kervansarayı, 2000 metrekare alana sahiptir. Sarı, açık kahve ve pembe taşlardan inşa edilen bu tarihi yapının inşa yılı 1249’dur ve Selçuklu devletinin yaptırdığı son han olma özelliğini taşımaktadır. 

Sarıhan Kervansarayı’na giriş ücreti 3 TL’dir. 

Ürgüp'te tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Ürgüp spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Kırkşehitler Kilisesi

Ürgüp’e 20 km mesafede yer alan Şahinefendi Köyü’nde bulunan Kırkşehitler Kilisesi, peribacalarının içine oyulmuş bir kilisedir. Freskleri ise 1216 yılında Selçuklular tarafından boyanmıştır. İki apsisi ve iki nefi bulunan kilise, bu özelliği ile az rastlanan örneklerden biri olma özelliğini göstermektedir. 

Kilisenin fresklerinde Sivaslı 40 Hristiyan şehidin resimleri bulunmaktadır.