Tosya'dan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar

Tosya, Kastamonu’nun yeşil ilçeleri arasında gösterilmektedir. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler çoğunlukla tatillerini hatırlatacak ve anıları yaşatacak yerel hediye ve tatlarla dönmeyi tercih etmektedir.

İlçe merkezinde bulunan Tosya Çarşısı, genellikle yöresel ürünlerin bulunduğu yerdir. Küçük ve gezmesi kolay olduğu için aranılan her şey kısa sürede bulunabilmektedir. Tosya’nın simgesi olan Tosya pirinci, Tosya çakıları, kıstı ve Tosya elması bu çarşıda satılmaktadır. Ancak bazı ürünlerin mevsimi olmadığında bulunma imkanı kısıtlı olabilmektedir.

Tosya'da uygun fiyatları ile günübirlik kalabileceğiniz hoteller için Tosya hotel sayfamıza göz atabilirsiniz.


Tosya Pirinci

Tosya Pirinci Tosya Pirinci

Tosya halkı genellikle geçimini tarımsal faaliyetlerden karşılamaktadır. Tosya Vadisi’nde kolayca yetiştirilme imkanına sahip olan pirinç, ilçe ile bir marka haline gelmiştir.

Tosya’nın yerel halkı, kahvaltıda bile pirinç yemektedir. Oraya gidenlerin ilk başta yadırgadığı durum, sonrasında pirincin kalite farkının anlaşılması ile ortadan kalkmaktadır.  

Pirincin kilosu 3 ila 5,5 TL arasındadır. Market ve çarşı tezgahlarında satışı yapılmaktadır.

Tosya'da bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Tosya'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Kıstı

Kıstı Kıstı

Kıstı, Tosya’da el işlemesi ile yapılan altın aksesuarlardır. Yüzyıllardan beri süren gelenek, yerel halkın tercih ettiği bir aksesuardır. Türkiye’de yalnızca Yalçın Çubukçu ile Rauf Çubukçu bu işi üstlenmektedir.

22 ayar altından yapılan aksesuarlar kaynakla birleştirildiğinde ayarı düşmekte bu yüzden ince bir el sanatı ile işleme yapmaktadırlar.

Boyunluğun da dahil olduğu kıstı kolye 3.200 – 3.500, çiftli bileklik ile küpe ise 2.300 – 2.500 TL’den başlamaktadır. Altın fiyatları ile bu aksesuar fiyatları da değişmektedir. 

Tosya'da binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için Tosya gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Tosya Çakıları

Tosya Çakıları Tosya Çakıları

1950’li yıllarda Ali Bayraklı sayesinde Tosya çakıları tanınmaya başlamıştır. Torunu olan Yaşar Bayraklı da dedesinin ustalığını üstlenmiştir. Sapının manda boynuzundan yapılması ve manda boynuzuna keser ile şekil verilmesinin ardından bıçak yapımı başlamaktadır.

Bıçak yapımında en önemli nokta burası olduğu için işi ustalar üstlenmektedir. Sanatkâr Ali Bayraklı, yaptığı bıçakların üzerine bazı dua ve şiir mısraları da yazmaktadır. Bu da onun imzası görevini görmektedir. 

Çakıların orta boyu 110 TL civarındadır.

Tosya'da aileniz ile birlikte tatilinizde, uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Tosya aile otelleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Tosya Elması

Tosya Elması Tosya Elması

Selçuklu ve Osmanlı mimarisi örnek alınarak inşa edilen, yerel halkın “gümeler” dediği bölgede Tosya bağları bulunmaktadır. Bu bağlar içerisinde birçok meyve çeşidi yetişmektedir. Bu bağlarda yetişen Tosya elmaları, sağlık konusunda çok yararlı olduğu için de çok fazla tercih edilen ve bilinen yerel bir meyvedir.

İçerisinde birçok vitamini barındırdığı için, iç piyasada talebi olan yerel bir üründür. Tosya elması, ilçedeki market, pazar ve manav tezgahlarında satılmaktadır. Kilogram fiyatı da dönem içerisinde değişebilmektedir.

Tosya'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Tosya 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.