Tosya Tarihi Yerler

Tosya, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kastamonu’nun tarih dolu bir ilçesidir. Kaşka, Moğol, Selçuklu, Osmanlı, Frigya, Candaroğulları, Bizans, Danişment, Lidya, Kimmer, İran, Çobanlar ve daha tarihi kaynaklarda yer almayan birçok medeniyetin etkisi altında kalmıştır. Bilinene göre Kuzeybatı Anadolu’nun önemli kültür ve ticaret merkezlerindendir.

İlk kez Prehistorik zamanlarda Zoaka, Bizans zamanında Doceia, Türklerin fethinden sonra Turkıya adını kullanmıştır. Tosya adının kökeni Bizans zamanında kullanılan Doceia’dır.

Kuruluş tarihi tam olarak bilinememektedir. Yapılan kazılar sonucu bulunan arkeolojik eserlerin neticesinde dört bin senelik bir geçmişi olduğuna ulaşılmıştır. Tosya’nın bulunduğu bölgenin Homeros Dönemi’nde Paflagonya olarak anıldığı yazılı eserlerde yer almaktadır.

Tosya'da kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Tosya otelleri fiyat sayfamızda listeledik.


Abdurrahman Paşa Camii

Abdurrahman Paşa Camii Abdurrahman Paşa Camii

Tosya’nın her tarafından kendini belli edebilen Abdurrahman Paşa Camii, 1584’te yapılmıştır. Kahramanmaraşlı Abdurrahman Paşa, camiyi yaptırıp şehre hediye eden kişidir. 1917 yılında restorasyon çalışmaları ile yenilenen yapı, daha sonra bölgenin yaşadığı depremler nedeniyle tekrar hasara uğramıştır. 

Camide yapılan restorasyon çalışmaları, özgünlüğünden sapmasına neden olmuştur. Buna rağmen Tosya’yı gezip görmeye gelenler buraya da uğramaktadır. 1500 kişilik kapasiteye sahip olan camii, görkemli şekilde inşa edilmeye özen gösterilmiştir.

Tosya’nın merkezinde Hocafakı Mahallesi’ndedir.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Kastamonu bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Tekke Hamamı

Tekke Hamamı Tekke Hamamı

Tekke Hamamı, Şeyh İsmail-i Rumi tarafından 1637 yılında moloz taşı ve harç ile inşa edilmiştir. Dönemin ekonomik koşulları nedeniyle kullanılan harç malzemelerinde ucuza kaçılmıştır. Hamamın içerisinde yer alan aslanağzı figüründen su akmaktadır. Şeyh Kurnası adında bir odası bulunmaktadır. Eski bir tarihe sahip olduğu için tarihi ve turistik yerler arasındadır.

Tosya'da tatilinizi bir adım yukarı taşımak için gezmeniz gereken yerleri listeledik. Tosya'da gezilecek yerler yazımızı kontrol etmeyi unutmayın.


Büyük Hamam

Büyük Hamamı Büyük Hamamı

Hamamın ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak söylenilenlere göre, Candaroğulları zamanında İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük Hamam, yapıldığı günden günümüze kadar atlattığı birçok yangın ve depremden dolayı zarara uğramıştır.

Zarara uğrayan hamam, bölgede yaşayanlar tarafından onarılarak günümüze kadar tarihi yapısını korumayı başarmıştır.

Büyük Hamam, Tosya’nın başındaki çarşı içerisindedir.

Tosya'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Tosya gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Çifte Hamam

Çifte Hamam Çifte Hamam

16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Çifte Hamam, Mevlana Selahattin adlı hayırseverin yardımıyla inşa ettirilmiştir. Hamamın sahip olduğu dokular, yapıldığı zamanı belli eder niteliktedir. 

Çifte Hamam, Abdurrahman Paşa Camii’nin yanındadır.

Tosya dışında Kastamonu'nun tüm tarihi mekanları ve turistik yerleri için Kastamonu gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.


Vik vik Hamam (Küçük Hamam)

Küçük Hamam Küçük Hamam

Hamamın asıl yapılış tarihi bilinmemektedir. Yaklaşık olarak 80 yıldır kullanıma açıktır. Tosya içerisinde yapılan kazı esnasında hamamın varlığı anlaşılmıştır. Kubbeye rast gelinen kazı sonrasında hamamın her tarafı kazılarak kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan restorasyonlar Vik Vik Hamamı’nın aslını bozmuştur. 

Çarşı içerisinde yer almaktadır.

Tosya'da içerisinde bir çok aktiviteye izin veren ailenizle keyifli zamanlar geçirmenize imkan sağlayan Tosya havuzlu oteller seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.


Gavur Kayası Kalesi

Gavur Kayası Kalesi Gavur Kayası Kalesi

Tosya’nın 1 saat güneyindeki Gavur Kayası Kalesi, Çüşçüş Kışlası mevkiinde, Devrez Çayı’nın kenarındadır. Doğal ve sarp bir kayadan ibaret olduğu için kaleye erişim imkanları zordur. Kaleye çıkmak için kuzeybatısına gitmek gerekmektedir.

İçerisinde kaya mezarı ve mimari yapısı anlaşılamayan bir tünel vardır. Tosyalıların anlattığı bir rivayete göre Devrez Çayı’nda bulunan diğer taraftaki iki ayağı, zamanında Bağdat Yolu’nun geçiş noktası olarak kullanılmıştır. Bu bilginin doğruluğu araştırılmaktadır. 

Tosya'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Tosya toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Emirler Şehri Kalesi

Tosya’nın şehir merkezine 3-4 saat uzaklıkta yer alan Emirler Şehri Kalesi, bakımsızlık ve yenileme çalışmalarının olmamasından dolayı eskimeye yüz tutmuştur. Kalenin büyük çoğunluğu yıkık haldedir. 

Emirler Şehri Kalesi, Sofular ve Kuşçular köylerinin arasında bulunmaktadır.


Yüce Tepe Höyüğü

Yüksekliği 6 metreye ulaşan Yüce Tepe Höyüğü, iskan yeri olduğundan dolayı terk edilmiş ve kendi haline bırakılmıştır. Devrez Çayı’nın kuzeyinden akmaktadır.

Yüce Tepe Höyüğü, Tosya’nın merkezine 2 saat uzaklıkta, Bayat Köyü’ne yakın, Devrez Çayı kenarındadır.


Harman Tepe Höyüğü

Tosya’nın yerel halkı, Harman Tepe Höyüğü’nü kendi koruma ve bakım çalışmaları ile canlı tutmaktadır. 3 metre yüksekliğe sahip höyük, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen yerlerin başındadır. Küçük bir iskan yeridir.

Harman Tepe Höyüğü, Sofular Köyü içerisinde ve Saz Ovası’na bakmaktadır.


Karasu Çeşmesi

Çeşmeden akan suyun şifalı olduğu düşünülmektedir. Hacı İbrahim’in yaptırdığı bilinmesine rağmen gizemli açıklamalarla anılan Karasu Çeşmesi, tarihi bir niteliğe sahip olduğu için Tosya’nın önemli tarihi yerleri arasında sayılmaktadır.

Karasu Çeşmesi, Şeyh Mahallesi, Çaybaşı Sokak’tadır.