Seydişehir Tarihi Yerleri

Klasik Antik Dönem’de Seydişehir’de  Vasada, Dalisandus, Arvana, ve Elita gibi klasik yapıya sahip olan şehirler kurulmuştur. 1970’de ilçede yapılan kazılar sonucunda Bostandere mevkiine yakın bir yerde Roma Devri’ne ait olan amfi tiyatro kalıntılarına rastlanmıştır. Bu tiyatronun 1310 yılında Horasanlı Seyit Harun Veli tarafından kurulduğu öngörülen bilgiler arasında yer almaktadır.

Anadolu Selçuklu’ya ait parçalardan biri olan Eşrefoğulları Beyliği Seydişehir Bölgesi’ni de kaplayan 1327 senesindeki Moğol istilasına kadar yörede bulunmuştur. Daha sonra Hamidoğulları’na bağlı bir kasaba olmaya başlamıştır.

Fatih Sultan Mehmet zamanında ise kesin bir şekilde Osmanlı’ya ait olan bölge, 1871 yılında belediye ve 1915 yılında ise de ilçe olmuştur. Cumhuriyet ilanında yapılan sayımda nüfusu 3110 olan Seydişehir, bölgeye kurulan Alüminyum Fabrikası’ndan sonra nüfusunu belirli bir şekilde arttırmıştır. Siz de gelişmekte olan bu güzel ilçenin tarihi ve doğal güzelliklerini yakından görmek için kendiniz için kapsamlı bir liste yapabilirsiniz. 

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Seydişehir hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Seyyid Harun Veli Camii

Seyyid Harun Veli Camii Seyyid Harun Veli Camii

İlçenin güneyinde yer alan Seyyid Harun Veli Camii aynı zamanda Seyyid Harun Veli Külliyesi içindedir. Cami, Seyyid Harun tarafından 1310 yılında şehir kurmak için ilçeye geldiği dönemde yapılmıştır.

Kuzey cephesinde 3 kümbet olan caminin kuzey cepheye bitişik olan kümbetlerinden biri Seyyid Harun Veli’ye aittir. Kuzey doğuda yer alan Kümbet ise Halife Sultan ‘a ait olan türbedir. Caminin kuzey duvarında bulunan kümbet, Rüstem Bey ve Sultan Hatun’a aittir.

Tarihi ve turistik mekanlar ile gezilecek yerler yakın konaklama seçenekleri için Konya'daki oteller fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Seyyid Harun Veli Türbesi

Seyyid Harun Veli Türbesi Seyyid Harun Veli Türbesi

Türbenin yapılış tarihi Seyyid Harun Veli’nin ölümü ile aynı yıla denk gelen 3 Mayıs 1920 tarihidir. Seyyid Harun Veli’ye ait olan camiinin kuzeydeki cephesine yapışık olan kümbetin sağ tarafında Seyyid Harun Veli Türbesi yer almaktadır.

Türbeye ait olan kitabede “Bu kutlu türbe, yoksulların efendisi Allah’ın Rahmetine kavuşmuş ve günahları bağışlanmış olan Seyyid-i Harun’un yirmi üç rebi’ül–evvel yedi yüz yirmide ölmesi üzerine inşa edildi" şeklinde bir yazı bulunmaktadır. 

Seydişehir'in bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak için Seydişehir'de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Memiş Efendi Türbesi

Memiş Efendi Türbesi Memiş Efendi Türbesi

Soyundan pek çok alim ve şeyh yetişen Hacı Memiş Efendi kadar hiçbir alim ve ilim adamının neslinden bu kadar fazla sayıda şeyh ve ilim adamı çıkmamıştır. Hayatta olduğu zamanlarda "Vücudunu çürüten er olmaz" sözünü söyleyen Hacı Memiş Efendi’nin ölümü ardından 13 yıl sonra türbesinin inşası sebebiyle mezarı açıldığında kefeninde ve vücudunda hiçbir bozulmanın olmadığı görülmüştür.

Öldüğü zaman 4 eşi, 7 oğlu ve 4 kızı olan Hacı Memiş Efendi’nin Türbesi Konya-Seydişehir yolunun üstündeki Seydişehir’e uzaklığı 30 km olan Çavuş Kasabası’nda yer almaktadır.

Seydişehir'in doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Seydişehir gezi rehberinde listeledi.


Adile Baysal Kültür Ve Sanat Evi

Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi

İlçenin geleneksel mimarisini yansıtan Adile Baysal Kültür ve Sanat Evi’nin kuruluş amacı ilçeye ait olan tarihi ve kültürel mirasların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve gelen yerli ya da yabancı turistlere ilçeye ait olan kültürü tanıtmaktır.

Adile Baysal Sanat ve Kültür Evi’nde, yöresel halk giysileri, süs eşyaları, Seydişehir ev hanımlarına ait olan el işleri, takunya örnekleri, yöreye ait olan halı, kilim ve dokuma tezgâhları, Osmanlı’ya ait olan yaylar, Osmanlı şerbet kazanları, güğüm, sahan, kazan ve son olarak da eski silah ile ev eşyaları sergilenmektedir.

Seydişehir dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Trabzon gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Şeyh Hacı Abdullah Efendi Türbesi

Şeyh Hacı Hamdullah Efendi Türbesi Şeyh Hacı Hamdullah Efendi Türbesi

Seyyid Harun Veli Hamamı’nın kuzey batısında kalan türbe 1903 senesinde Müderris ve Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Hacı Abdullah Efendi adına Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.

Eski halini bozmadan 1955 senesinde restore ve onarım çalışmasına sokulan dikdörtgen planlı türbe içinde sıvalı taşlı ve ahşap sandukaya sahip olan 7 ile 8 tane kitabesi olmayan mezar bulunmaktadır.

Türbe içinde yer alan diğer mezarlar Şeyh Abdullah Efendi ve oğulları Şeyh Hocaken, Hacı Şakir, Hacı Ahmet ile müritleri Uşaklı Hacı Hekim Ali’ye, Şeyh Abdullah hanımı Hacı Arife’ye, Şeyh Hacı Abdullah kızı Şerife Kadın’a ve son olarak da Şeyh Hocaken Efendi eşi Emine Hanım ile aileden diğer hanımlara aittir.

Seydişehir'de iş toplantılarını yapabileceğiniz otelleri Seydişehir toplantı otelleri sayfasından ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.


Vasada Antik Kenti

Vasada Antik Kenti Vasada Antik Kenti

Bostandere Mahallesi’nin yukarı tarafında 1969 yılında su deposu çalışması yapılmaya karar verilmiştir. Bu çalışma esnasında tespit edilen Vasada Antik Kenti’nin 2 yıl boyunca yapılan kazılar sonucunda çok az bir kısmı gün yüzüne çıkarılabilmiştir. Ara ara yapılan kazılar hala devam etmektedir.

Aynı bölgede yer alan ve Roma Dönemi’ne ait olan Vasada Antik Tiyatrosu’nda yapılan kazı çalışmaları ise belli aralıklarla devam etmektedir. Roma Dönemi’ne ait eserler arasında yer alan tiyatronun kapasitesi ise 3 bin kişiliktir.

Tiyatro üzerinde yapılan kazı çalışmaları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Antik tiyatronun genel temizliği bittikten sonra ortaya oturma sıraları, sahne ve orkestra kısmı gün yüzüne çıkmıştır.

Seydişehir'de lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Seydişehir 3 yıldızlı aile otelleri sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Amblada (Asar Tepe) Antik Kenti

Kavak, Kızılca ve Yenice mahallelerinin tam orta noktasında Roma Dönemi’ne ait olan eski yıkıntıların yer aldığı Asar Tepe Antik Kenti’nin ilçeye olan uzaklığı 16 km civarındadır.

Bergama Krallığı ile yakın ilişkiler kuran Asar Tepe Antik Kenti ilk olarak Bergama Krallığı yönetimine daha sonra da Amyntas Dönemi’ndeki Galatlar’ın yönetimine girmiştir. Son olarak da Roma İmparatorluğu Dönemi’nde Galatia ve Lykaonia eyaletlerine bağlı duruma gelmiştir. İ.Ö 1.yüzyıldan itibaren kendi sikkesini bastırmaya başlamış bir kenttir.