Ordu'nun İlçeleri

Karadeniz bölgesinin en kalabalık şehirlerinden biri olan Ordu’nun 19 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler, Akkuş, Altınordu, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan,  Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye ilçeleridir. Bu ilçelere bağlı 772 mahalle bulunmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlar ile plaja yakın konaklama seçenekleri için Ordu otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Ünye

Ünye Ünye

Ordu’nun turistik ilçeleri arasında yer alan Ünye’nin denize kıyısı bulunmaktadır. Kuzey sınırı Karadeniz olan ilçenin, güneyinde Akkuş ve Kumru, doğusunda Fatsa, batısında ise Terme, İkizce ve Çaybaşı yer almaktadır. 

487 kilometrekare yüzölçümüne sahip ilçenin rakımı 10 metredir. Ordu şehir merkezine 62 km mesafede yer alan ilçe, Samsun’a 89 km mesafededir. 

Ünye, özellikle yaz aylarında hem Ordu’da hem de Karadeniz bölgesinde yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği ilçeler arasında yer almaktadır.

Ünye’de ilk yerleşimin M.Ö 10.000 – 15.000 yılları arasında gerçekleştiği düşünülmektedir. Yapılan kazılar sonucunda bulunan el baltası, araç-gereç ve silahlar yontma taş ve cilalı taş devrine aittir. 

M.Ö bu topraklarda yaşayan halklar arasında ilk bilgiler, Kaşkalılar ve Hititlere aittir. Bu halkların yaşadığı tarihler ise M.Ö 1400 – 1300 yıllarını göstermektedir. 15. yüzyıla kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmakta olan bölge, bu yüzyıldan sonra Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 

1833 yılında Samsun’a bağlı bir ilçe olarak kabul edilen Ünye, daha sonra Fatsa ve Akkuş ilçeleri ile birlikte Ordu iline bağlanmıştır. 

Bölgenin en uzun plajlarına sahip ilçeleri arasında yer alan Ünye, yaz tatillerine olanak sunan alanlarının yanı sıra, tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle gezilecek oldukça fazla alternatife sahiptir.

Tarihi değerlerinin ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, ilçenin çarşıları, parkları ve mesire alanları da gezilecek yerler arasında yer almaktadır. 


Fatsa

Fatsa Fatsa

Ordu’nun en gelişmiş ve en turistik ilçeleri arasında yer alan Fatsa, aynı zamanda denize kıyısı olan ilçeler arasında yer almakta olup, plajları ile dikkat çekmektedir. Şehir merkezine yaklaşık 50 km mesafede yer alan ilçenin doğusunda Perşembe, batısında Ünye, güneyinde Korgan, Çatalpınar, Çamaş, Gürgentepe, kuzeyinde Karadeniz, güneybatısında ise Kumru yer almaktadır.

Fatsa, doğal güzellikleri, plajları, şifalı suları ve tarihi yapıları ile görülmeye değer yerlerdendir. Karadeniz ikliminin hakim olduğu bölge, yıl boyu aldığı yağışlarla, bitki örtüsünün yoğun olduğu bölgelerden biridir. 

Özellikle doğa severlerin tercih ettiği ilçeler arasında yer alan Fatsa, yıl boyu ziyaretçilerine yeşil ile mavinin bir arada yer aldığı bir doğa tatili imkanı sunmaktadır. 

Tarihi M.Ö 400 yılına dayanan ilçede ilk yerleşim, Kolhlar, Driller, Mossinoikler, Halipler ve Tibarenler gibi yerli kabileler tarafından gerçekleştirilmiştir. M.Ö 675 yılına kadar bu yerli kabilelere ev sahipliği yapmakta olan bölge daha sonra Perslerin hakimiyeti altına girmiştir. 

Bölgenin tarihine yönelik ilk adımlar bu şekilde gerçekleşirken, tarih sahnesindeki önemli rolünün başlangıcı Malazgirt Zaferi’ni işaret etmektedir. 

Osmanlı Dönemi’nde Canik sancağına bağlı bir bölge olan Fatsa, 4 Aralık 1920 yılında Ordu’ya bağlı bir kaza olmuştur. 

Yıl boyu yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği ilçeler arasında yer alan Fatsa, turizm alanında her sezon daha fazla gelişmektedir. 


Akkuş

Akkuş Akkuş

Ordu’nun ilçeleri arasında yer alan Akkuş, 636 metrekare yüzölçümüne sahiptir. İlçenin kuzeyinde Samsun ve Ünye, güneyinde ise Niksar ve Tokat yer almaktadır. Orta Karadeniz’in Argan Tepesi’nin eteklerine kurulu olan ilçe Ünye – Niksar Karayolu üzerinde ve şehir merkezine 62 kilometre uzaklıktadır. İlçenin denizden yüksekliği ise 1340 metredir. 

Yeşilırmak’la birleşen Tifi ve Karakuş çayları ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Yılın ortalama 5 ayı boyunca karlar altında kalan ilçe, çam ormanları ve çeşitli bitki örtülerinden oluşan doğal güzelliklere sahiptir. 

Yayla ve kış turizmi için elverişli alanlara sahip olan bölgede, son yıllarda halıcılık da oldukça gelişmiştir. 

Tarih boyunca Frigler’e, Kimmerler’e, Lidyalılar’a, Pers ve Pontus Krallıklarına ev sahipliği yapmış olan bölgede ilk yerleşim M.Ö 1200-700 yıllarına kadar uzanmaktadır. Malazgirt Zaferi ile Danişmentliler’in idaresine giren ilçe, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1864 yılına kadar Sivas vilayetine bağlı Niksar’ın nahiyesi olan ilçe bu tarihte direkt Sivas’a bağlı bir kaza olma statüsüne kavuşmuştur. Daha sonra Ünye’ye bağlanan bölge, 1920 yılında Ordu’nun Trabzon’dan ayrılması ile bu şehre bağlanmıştır. 1954 yılına kadar Karakuş adı ile anılan bölgenin adı dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından Akkuş olarak değiştirilmiştir. 


Mesudiye

Mesudiye Mesudiye

Tokat, Giresun ve Sivas’la komşu olan Mesudiye oldukça büyük bir yüzölçümüne sahiptir. 1180 kilometrekarelik alana sahip olan ilçe, 1350 metre yükseklikte ve denizden 115 km uzaklıktadır. Aybastı, Gölköy ve Kabadüz ilçeleri ile komşudur. İlçe şehir merkezine 114 km uzaklıktadır. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Mesudiye, 1461 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1891 yılında Abdülhamid’e atfen Hamidiye adını alan bölgenin adı II. Meşrutiyet’in ardından Mesudiye olarak değiştirilmiştir. 

Kaleköy Kalesi ve Mesudiye Kültür Merkezi, ilçenin önemli yapıları arasında yer almaktadır. 

Ordu'da tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Ordu'da gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Korgan

Korgan Korgan

Ordu’nun sahil şeridine uzak ilçeleri arasında yer alan Korgan, Tokat ili ile komşudur. 700 metre rakıma sahip olan ilçenin doğusunda Kabataş ve Aybastı, batısında Kumru, kuzeyinde Gürgentepe, kuzeybatısında Çatalpınar, güneyinde ise Tokat yer almaktadır. 

İlçede ilk yerleşim M.Ö 12.yy’da gerçekleşmiştir. Bölgenin ilk egemen halkı Kalip, Kolk ve Kokurlar’dır. Daha sonra birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölge 1398 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 

Fatsa’nın bucağı olarak yıllarca varlığını devam ettiren bölge, 1 Nisan 1960 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 

İlçede son dönemde kurulan süt tesisleri üretim kapasitesini 40 tona ulaştırmış ve ilçe ekonomisinin fındık haricinde hareketlenmesini sağlamıştır. 


Gölköy 

Gölköy Gölköy

Ordu – Sivas Karayolu üzerinde yer alan Gölköy İlçesi 349 kilometrekare yüzölçümüne, 820 metre rakıma sahiptir. Şehir merkezine 63 km uzaklıktadır. Denize uzak ilçeler arasında yer alan Gölköy’ün doğusunda ve güneyinde Mesudiye, batısında Kabataş, güneybatısında Aybastı, kuzeyinde ise Gürgentepe ve Ulubey ilçeleri bulunmaktadır. 

İlçe sınırları içerisinde Ulugöl ve Gök Gölü olmak üzere 2 doğal göl yer almaktadır. Ulugöl, 30.000 m²'lik alanıyla şehrin en büyük doğal gölü olup, ilçe merkezine 15 km mesafede yer almaktadır. 

İlçe tarihi Ordu şehrinin tarihi ile paraleldir. Geçmiş dönemlerde adı Hapsamana olan Gölköy’de Tibarenlar, Khalibler, Mossinoikler adı verilen Tzanik kabileler yaşamıştır. 

Gölköy doğal güzellikleri ve tarihi değerlerinin yanı sıra yetiştirdiği aşçılarla da oldukça meşhur ilçeler arasında yer almaktadır. İlçede yetişen aşçılar Türkiye’nin dört bir yanında lüks tesislerde misafirlere hizmet vermektedir. 


Aybastı 

Aybastı Aybastı

Ordu’nun denizden uzak ilçelerinden biri olan Aybastı, Tokat ile komşu ilçelerden biri olup, şehir merkezine en uzak ilçeler arasında yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Kabataş, kuzeydoğusunda Gölköy, doğusunda Mesudiye, batısında Korgan ve güneyinde Tokat yer almaktadır. 

359 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçenin denizden yüksekliği 830 metredir. Sahil yoluna 52 km mesafede olan ilçe, şehir merkezinde de 102 km mesafede yer almaktadır. Keskin virajlara sahip bir yol ile ulaşım sağlanmasından dolayı şehir merkezinden ilçeye ulaşım 2 saat sürmektedir. 

İlçede tarih öncesi dönemlere ait mağaralar bulunmasından dolayı, ilk yerleşimin milattan önceki yıllara dayandığı düşünülmektedir. İlçe sınırları içerisinde Pontus Krallığı’na ait birçok ize rastlanmaktadır. Tarih boyunca Pontus Krallığı haricinde Hitit, Pers, Med ve Pontus devletlerine bağlı kavimler de bu bölgede yaşamıştır. 

Tokat, İskefsur ve Niksar yöresini sahile ve Fatsa Limanı’na bağlayan en kısa ve emniyetli yol olmasından dolayı ilçe bu bölgede önemli bir yere sahiptir. 

1945 yılında ilçe olan Gölköy’e nahiye olarak bağlanan Aybastı, 1959 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 


Altınordu 

Altınordu Altınordu

2013 yılında çıkarılan 6447 sayılı kanun ile Ordu’nun merkez ilçesinin kaldırılması sonucu büyükşehir belediyesi kurulmuş ve Altınordu ilçe statüsüne kavuşmuştur. 3 m rakıma sahip olan ilçenin Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. 

İlçenin doğusunda Giresun, kuzeydoğusunda Gülyalı, kuzeyinde Karadeniz, batısında Perşembe, güneybatısında Fatsa, güneyinde Ulubey ve Kabadüz yer almaktadır. 


Kumru 

Kumru Kumru

Ordu’nun Tokat’a komşu ilçeleri arasında yer alan Kumru, 362 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.

Denize uzak ilçeler arasında yer alan bu bölge, 450 metre yüksekliktedir. İlçenin doğusunda Korgan, batısında Akkuş, kuzeyinde Fatsa, kuzeybatısında Ünye, güneyinde ise Tokat’ın Niksar ilçesi yer almaktadır. 


Kabadüz

Kabadüz Kabadüz

Ordu’nun Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Kabadüz ilçesi, 340 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir. Şehrin denize kıyısı olmayan ilçelerinden Kabadüz, Giresun ile komşudur. Diğer komşuları, Mesudiye, Ulubey ve Altınordu ilçeleridir. Şehir merkezine 21 km uzaklıktadır. 

Melet Irmağı’nın doğusuna kurulmuş olan ilçe 545 metre rakıma sahiptir. 

Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan ilçede ilk yerleşin M.Ö 8.yy’da, Kalib ve Tibaren toplulukları tarafından gerçekleştirilmiştir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgenin 1987 yılında belediyesi kurulmuş ve 1990 yılında ilçe olmuştur. 

İlçe sınırları içerisinde yer alan Çambaşı Yaylası, şehrin turizm bölgeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Modern 2 otel ve restoranların hizmet verdiği, 1,850 m. yükseklikte olan yaylanın ulaşımı, Ordu - Kabadüz - Çambaşı güzergahını oluşturan asfalt yol ile sağlanmaktadır. 

2018 yılında hizmete açılan Çambaşı Kayak Merkezi’de şehrin kış sporları alanında büyük gelime göstermesini sağlayan, önemli turizm alanları arasında yer almaktadır. 

Ordu'da tatilde dinlenmek, kışa hazırlanmak ve bedenen rahatlamak için Ordu gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Ulubey

Ulubey Ulubey

Ordu’nun iç kesimlerinde yer alan Ulubey, 304 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. 586 metre rakımda olan ilçenin kuzeyinde Altınordu, güneyinde Gölköy ve Mesudiye, doğusunda Kabadüz, batısında ise Çamaş ve Gürgentepe ilçeleri yer almaktadır. Şehir merkezine 21 km uzaklıktadır. 

İlçe Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine, İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya büyük oranda göç vermiştir. Yazları nüfusu artan ilçe, kış aylarında adeta terk edilmiş gibidir. 


Çamaş

Çamaş Çamaş

Ordu’nun denize uzak ilçeleri arasında yer alan Çamaş, Sarıçiçek Yaylası, Gelin Kayası ve fındık üretimi ile öne çıkmaktadır. Ordu şehir merkezine 50 km mesafede yer alan Çamaş İlçesi, denizden 650 metre yüksekliğe sahiptir. Çamaş’a en yakın ilçe 20 km uzaklıkta olan Fatsa’dır. 

Denize 20 km mesafede yer alan Çamaş İlçesi’nin, kuzeyinde ve doğusunda Fatsa, batısında Çatalpınar, güneyinde ise Gürgentepe bulunmaktadır. 

Ordu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çamaş İlçesi’nde ilk yerleşim M.Ö 3. yüzyılda gerçekleşmiştir. Çamaş adını ise 1485 yılından önce tımar beyliği yaptığı bilinen Mehmet Çamaş Bey'in adından dolayı verilmiştir. 

1930 yılında ayrı bir bucak olan Çamaş, Ordu merkez ilçesine bağlanmıştır. 1944 yılında köyleri ile birlikte Fatsa’ya bağlanan bölge, belde olmuştur. 20 Mayıs 1990 tarihinde ise ilçe statüsüne kavuşmuştur. 


Gürgentepe

Gürgentepe Gürgentepe

Ordu’nun en yüksek ikinci ilçesi olma özelliğine sahip Gürgentepe, denize kıyısı olmayan ilçeler arasında yer almaktadır. Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Gölköy ve Ulubey ile komşu olan ilçe 1.235 m rakıma sahip olup, toplam yüzölçümü 144 kilometrekaredir. 

İlçenin nüfusu kış aylarında azalırken, okulların tatil olması ve fındık sezonunun başlaması ile hızla artmaktadır. Ordu şehir merkezine 1 saat 30 dakika mesafede yer alan Gürgentepe, Hıdırellez Şenlikleri ile meşhur bir ilçedir. Şenlikler sırasında düzenlenen güreşler, Kırkpınar’dan sonra bilinen en eskisidir.

Ordu'da denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Ordu denize sıfır oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Kabataş

Kabataş Kabataş

Ordu’nun Orta Karadeniz bölümünde yer alan Kabataş ilçesi, denize 40 km mesafededir. Canik Dağları’nın kuzey yamacına kurulmuş olan ilçenin doğusunda Gölköy, batısında Korgan, kuzeyinde Gürgentepe, güneyinde Aybastı, kuzeybatısında Çatalpınar ilçeleri yer almaktadır. 

142 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan ilçe, şehir merkezine 94, Fatsa’ya 40 km uzaklıktadır. 

Kabataş’ta 1992 yılında yaşanan Erzincan depremi sonrasında Taşarası Mahallesi’nde şifalı sular ortaya çıkmıştır. Bu durum ilçeye turistik önem kazandırmaktadır. Şifalı suyun kalp- damar, tansiyon, şeker, mide ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği rivayet edilmektedir. Bu bölgede ayrıca piknik ve mesire alanları da yer almaktadır. 

Kabataş Helvası ve Kabataş Köy Peyniri, ilçenin tescilli ürünleri arasında yer almaktadır. 


Çaybaşı 

Çaybaşı Çaybaşı

Ordu’nun Samsun’a yakın ilçeleri arasında yer alan Çaybaşı, 165 kilometrekare yüzölçümüne sahip ve denizden yüksekliği 530 metredir. İlçenin batısında İkizce, kuzeyinde ve doğusunda Ünye, güneyinde ise Akkuş yer almaktadır. 

1990 yılından önce, Ünye’ye bağlı bir bucak iken, 1990 yılında Anavatan Partisin’den Kamil Uzun’un belediye başkanlığı döneminde TBMM’nin aldığı karar doğrultusunda ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin Karadeniz sahil yoluna uzaklığı 21 km’dir. 


İkizce 

İkizce İkizce

Samsun’la komşu olan İkizce, 78 kilometrekare yüzölçümüne sahip küçük ilçeler arasında yer almaktadır. 329 metre rakıma sahip olup, kıyı şeridine uzaktır. İkizce, Samsun ili haricinde, Akkuş, Çaybaşı ve Ünye ile komşudur. 

1990 yılında Ünye’den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşan bölge 5 belde ve 7 köyden oluşmaktadır. 


Gülyalı 

Gülyalı Gülyalı

Ordu’nun Karadeniz’e kıyısı olan ilçeleri arasında yer alan Gülyalı, Altınordu ve Giresun ili ile komşudur. Ordu -  Giresun Karayolu üzerinde yer alan ilçenin şehir merkezine uzaklığı 16 km’dir.

İlçe, denizi, doğal plajları ve güzellikleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Fakat ekonomik ve ticari yönden yeterince bir gelişme sağlanamadığından dolayı, bu potansiyelini yeterince kullanamamaktadır. Halkın en önemli gelir kaynağı ise fındıktır. 

2015 yılında hizmete açılan Ordu – Giresun Havaalanı, ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 

Ordu'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu  bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Ordu aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Perşembe İlçesi

Perşembe İlçesi Perşembe İlçesi

Ordu’nun denize kıyısı olan ilçeleri arasında yer alan Perşembe, oldukça meşhurdur. 224 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ilçe, 1945 yılında kurulmuştur. Kuzey, batı ve doğu tarafı tamamen Karadeniz ile kaplı olan ilçe güneydoğusundan itibaren Altınordu, güneybatısından itibaren Fatsa ilçeleri ile çevrilmiştir. Şehir merkezine 15 km mesafede yer almaktadır. 

Vona adı ile anılan Perşembe İlçesi’nin M.Ö. VIII.yy’da Yunan kolonistleri tarafından kurulduğu tarihi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Tarihi hakkındaki tüm bilgiler, Fatsa ile paraleldir. 1461 yılında Osmanlı topraklarına katılan ilçe, hem tarihi yapılar hem de doğal güzellikler açısından şehrin en zengin ilçeleri arasında yer almaktadır. 

Citta Slow bölgeler arasında yer alan Perşembe, dünya çapında bir üne sahiptir. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olan bölgenin, plajları da oldukça dikkat çekmektedir. Özellikle beyaz kumu ile ünlenen Çaka Plajı, yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. 


Çatalpınar

Çatalpınar Çatalpınar

Ordu’nun iç kesimlerinde yer alan Çatalpınar, oldukça küçük bir alana sahiptir. Fatsa’ya 20, Altınordu’ya 56 km uzaklıkta olan ilçenin denizden yüksekliği ise 150 metredir. İlçeyi Kumru, Korgan, Kabataş, Fatsa, Çamaş ve Gürgentepe çevrelemektedir. 

İlk adı Çatak’tır. Bu adı, Aybastı ve Fatsa ilçelerinden bölgeye çalışmaya gelenlerden dolayı almıştır. 1900’lü yıllarda ise önemli bir bölge olmasının nedeni, sınırları içerisinde bölgeden geçenlerin konaklama imkanı bulduğu bir hana sahip olmasıdır. 

Çatak belde olduktan sonra Çatalpınar adını almıştır. İlçeyi adeta bir çatal gibi içine alan Bolaman ve Keş ırmaklarından dolayı bu isim uygun görülmüştür.