Ordu’nun topraklarında bilinen ilk yerleşimin tarihi M.Ö 7. yüzyıla dayanmaktadır. Kirazlimanı Mezarlığı yanında yer alan Bozukkale, il sınırları içerisinde yer alan ilk yerleşim bölgesi olma özelliğini taşımaktadır.
M.Ö 675 yılından itibaren Ordu da dahil olmak üzere Orta ve Doğu Karadeniz’in şehirleri bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler arasında Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender ve komutanları yer almaktadır. Bu medeniyetlerden sonra Ordu uzun yıllar Rum Pontus Devleti’nin hakimiyeti altında kalmış, daha sonra bu devlet Roma İmparatorluğu tarafından ortadan kaldırılmıştır.
Rum Pontus Devleti’nin hakimiyetinden sonra, Türklerin Ordu’ya gelişine kadar olan dönemde bölge Roma ve Trabzon Rum devletlerinin toprakları arasında yer almıştır. Türkler, Ordu topraklarına ilk olarak Aybastı Perşembe Yaylası’ndan girmiştir. Ancak bu girişim başarısız olmuş ve Ordu’nun fethi 14. yüzyılda gerçekleşebilmiştir.
1920’li yıllarda Trabzon’a bağlı bir kaza olan Ordu, 4 Aralık 1920 yılında müstakil sancak, 4 Nisan 1921 yılında ise il statüsüne kavuşmuştur.
Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz, Ordu'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Ordu'daki oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Ünye Kalesi
Ünye Kalesi
Ordu’nun Ünye İlçesi’nin en yüksek tepelerinden birine konumlanmış olan Ünye Kalesi, M.Ö 200 – 250 yılları arasında inşa edilmiştir. Yüksekliği 200 metre olan kale, faaliyetini sonlandırmış bir yanardağ üzerine konumlandırılmıştır. Pers kökenli Pontus Hükümdarı II. Mitradates tarafından yaptırılmıştır.
Ünye Kalesi’nin içerisinde, kral mezarları, kaya mezarları, kuyular, dehlizler, mağaralar ve eski sur kalıntıları bulunmaktadır.
Yason Kilisesi
Yason Kilisesi
Ordu’nun Perşeme İlçesi’nin Yason Burnu’ndaki kilise, ilçe merkezine 22 km mesafede yer almaktadır. Burun üzerinde yer alan kalıntılar, geçmişte burada büyük bir kasabanın varlığını gösterirken, Yason Kilisesi, bölgenin en büyük dini yapısı olma özelliğine sahiptir. Günümüzde kilisenin büyük bir bölümü harap olmuş durumdadır.
Yason Kilisesi, Zeus’a adanan bir tapınağın üzerine inşa edilmiştir. Kilisenin sağlam kalan duvarlarında yer alan çeşitli renklere sahip kesme taşlar, kendisinden önce yapılmış kilisenin taşlarıdır. Yemyeşil bir alanın ortasında yer alan kilise, tarihi dokusu ve muhteşem günbatımı manzarası ile şehri ziyarete gelen turistlerin dikkatini çeken yapılar arasında yer almaktadır.
Bolaman Kalesi
Bolaman Kalesi
Ordu’nun Fatsa İlçesi’ndeki Bolaman Kalesi, günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi yapılar arasındadır. Gözetleme kalesi özelliği taşıyan yapı, bu zamana kadar özgünlüğünü korumuştur. Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, mimari özellikleri incelendiğinde Rum Pontus Dönemi’ne ait yapılar içerisinde olduğu tahmin edilmektedir.
65 metre uzunluğa sahip Bolaman Kalesi’nin üzerinde 19. Yüzyılda inşa edilmiş ahşap bir Osmanlı Konağı yer almaktadır.
Ordu'da manzaraları ile sizi büyüleyecek ihtişamlı yerler için ekibimizin hazırladığı Ordu'da gezilecek yerler yazısına göz atabilirsiniz.
Gölköy Kalesi
Gölköy Kalesi
Gölköy Kalesi’nin bir diğer adı da Tayfun Paşa Kalesi’dir. M.Ö 3. ve 4. yüzyıllar arasında inşa edilen kale şehit Tayfun Paşa’nın askerleri tarafından korunduğu için bu adı almıştır.
Ordu’da işgal edilemeyen tek yer olma özelliğini gösteren kale, tarihi değeri oldukça yüksek yapılar arasında yer almaktadır. Gölköy mevkiine 4 km mesafede yer alan yapı, tarih boyunca, sığınma, gözetleme ve savunma amaçlı kullanılmıştır.
Kurul Kayası
Kurul Kayası
Şehir merkezine 20 km mesafede yer alan Bayadı Köyü sınırları içerisindeki Kurul Kayası, antik bir yerleşim yeri olma özelliği göstermektedir. Sivri bir kaya üzerine kurulu olan bu antik şehir, pek çok yer altı galerisine ev sahipliği yapmaktadır.
Tepenin üzerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda 2 metre uzunluğunda duvar kalıntılarına rastlanmıştır. Duvar kalıntılarının yanı sıra çalışmalar sonucu elde edilen pişmiş topraktan çatı kiremitleri ve seramik parçaları, M.Ö 1. – 4. yüzyıllar arasında bölgede yerleşimin olduğunu kanıtlamaktadır.
Ordu'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Ordu gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi
Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi
Şehir merkezinde Selimoğlu Mahallesi’nde yer alan Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, şehrin en çok ziyaret edilen tarihi yapıları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından inşa ettirilen konak, 625 metrekarelik oldukça geniş bir alana sahiptir.
1987 yılında etnografya müzesi olarak hizmete açılan konak 2 kattan oluşmaktadır. Göz dolduran mimarisinin yanı sıra zengin koleksiyonuyla da dikkat çeken tarihi yapının ilk katında silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri bulunurken, ikinci katında sofa, Paşa Nine Odası, misafir odası, günlük oda ve yatak odası bulunmaktadır.
Müzeye giriş ücretsizdir.
Taşbaşı Kültür Merkezi
Taşbaşı Kültür Merkezi
1853 yılında inşa edilen tarihi bina, Ordu şehir merkezinde yer almaktadır. Rumlar tarafından inşa edilen yapı, ilk yapım döneminde kilise olarak kullanılmıştır. 1937 – 1977 yıllarında hapishane olarak kullanılmış, 1983 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiş ve kültür merkezi olarak hizmete açılmıştır.
Restorasyon çalışmaları sırasında yapının orijinal mimarisine sadık kalınmış ve sadece çan yapısı üzerinde değişiklik yapılmıştır.
Ordu'da yeni evlenen çiftler için romantik balayı tatili seçeneklerini Ordu balayı otelleri sayfasında yer almaktadır.
Yason Feneri
Yason Feneri
Ordu’nun Fatsa ve Perşembe ilçeleri arasında yer alan Yason Yarımadası, bu tarihi fenere ev sahipliği yapmaktadır. Fenerin yer aldığı bölge 1980 yılına kadar Yason Burnu olarak anılmış ancak daha sonra bölgenin adı Kiremit Burnu olarak değiştirilmiştir.
Sahili kayalıklarla çevrilmiş, yemyeşil bir alanın ortasında yer alan Yason Feneri, diğer fenerler gibi denizden yüksek konumda değildir. Karadeniz’in hırçın dalgaları ile buluşan fener, 8 mile kadar aydınlatma özelliğine sahiptir.
Osman Paşa Şadırvanı
Osman Paşa Şadırvanı
Ordu Meydanı’nda yer alan Osman Paşa Şadırvanı, Ordu valisi Osman Paşa tarafından 1847 yılında inşa edilmiştir. Yığma yapım tekniği kullanılarak yapılan çeşmede kesme taş kullanılmıştır. Yapı 1937 yılındaki depremde yıkılmış, 1997 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Türkiye’nin en yüksek sütunlu şadırvanı olma özelliğini taşımaktadır.
Ordu'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Ordu tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Cotyora Bozukkale
Cotyora Bozukkale
Tarihte adı Cotyora olan bölge halk arasında Bozukkale olarak anılmaktadır. Ordu’nun ilk kuruluş yeri olması nedeni ile tarihi değere sahip olan bölge, Kot Türklerinin yurdu anlamı taşımaktadır.
11. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen bir gözetleme kulesi olan Cotyora, Ordu – Samsun Karayolu’nun üzerinde, deniz kenarında yer almaktadır. 2. derece arkeolojik SİT alanı olarak tescillenmiştir.