Kocaeli Tarihi Yerleri

Kocaeli, M.Ö. 3000 yılından bu zamana kadar insanların yaşadığı bölgeler arasında yer almaktadır. Dünya’da önemli kavşak noktalarından biri olan şehir, önemli geçiş noktaları ve yollar üzerinde kurulu olan bir yerleşim yeridir. Tarihinin araştırılması neticesinde en eski deliller M.Ö. 12. yüzyıla dayanmaktadır.

İlk zamanlarda Frigler, bölgenin hakimiyetini ele geçirmiş ardından Yunanistan’da kendilerine yeni yerler keşfetmeye çıkan göçmen grup Başiskele’nin olduğu yerde Astakoz adı verilen bir yerleşim yeri kurmuştur. Astakoz kurulduktan sonra Trakia Kralı tarafından talan edilmiştir. Talan edilen bölgenin yerine günümüzde İzmit’in bulunduğu alana Nikomedia şehri M.Ö. 262’de kurulmuştur. Büyük İskender’in Anadolu zaptı konusunda görevlendirdiği Kral Nikomedes, bölgeye kendi eşinin adını vermiştir.

Bitinya Krallığı gün geçtikçe güçlenip yükselmekte iken merkezi olan Nikomedia, Helenistik bir şehre dönüşmüştür. M.Ö. 91 ile 94 yılları arasında Romalılara bağışlandığı bilinen bölge dünyanın en büyük şehirlerinden biri olarak anılmaya başlamıştır. 11. yüzyılda ise Selçuklular bölgeyi fethetmiş ancak I. Haçlı Seferi ile geri alınmıştır. Ardından tekrar Selçuklu yönetimine geçen bölge Orhan Gazi ile Osmanlı Devleti egemenliği altına girmiştir.

İznik’in yan komşusu olan şehre ilk zamanlarda İznikmid adı verilmiş, zamanla İzmit’e dönüşmüştür. Cumhuriyet’in ilanından sonra ise İzmit Kocaeli’nin merkezi olmuştur.

Kocaeli'nde kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz keyifli bir tatil geçireceğiniz konaklama seçeneklerini sizin için Kocaeli’ndeki oteller sayfamızda listeledik.


Selim Sırrı Paşa Konağı

Selim Sırrı Paşa Konağı Selim Sırrı Paşa Konağı

Osmanlı Dönemi’nde yol ve köprü gezen ilk mühendis ünvanı ile anılan Selim Sırrı Paşa’nın çizimini kendisinin yaptırdığı konak 1892 yılında inşa edilmiştir.

2 katlı ahşap yapı, antik heykel ve mimari eserlerle süslüdür. Kocaeli’nin en görkemli yapılarından biri olan konak, zengin süslemeler ve zarif mimari ile kendine has özellikler taşımaktadır.


Çoban Mustafa Paşa Külliyesi

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Çoban Mustafa Paşa Külliyesi

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi 1510 yılında Mısır Valisi tarafından yaptırılmıştır. Külliye ve caminin birlikte inşa edilmesini buyuran Mustafa Paşa Mimar Sinan ve Mimar Acem Ali’yi görevlendirmiştir. Külliye içerisinde cami, medrese, kütüphane, hamam ve türbeden oluşan birçok yapı bulunmaktadır.

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze’dedir.

Kocaeli'nin birbirinden güzel lezzetlerini farklı mekânlarda tadabilmeniz için Kocaeli'nde gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Atatürk ve Redif Müzesi

Atatürk ve Redif Müzesi Atatürk ve Redif Müzesi

Redif Dairesi, 1863 yılında İzmit Mutasarrıfı olan Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. İzmit’te Osmanlı’nın son dönemlerinde redif subayları için yaptırdığı askeri yapılardan biri olması tarihi anlamda önemlidir. 

1999 depremi zamanında hasar gören bina, restore edildikten sonra müze olarak hizmete açılmıştır. Haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücretsizdir.


Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, İzmit ilçesinde İstasyon Caddesi’nde 21 dönümlük alan üzerine inşa edilmiştir. Eski Gar Alanı olan yerde inşanın planı Alman Otto Ritter tarafından çizilmiştir. 1873 ile 1910 yılları arasında inşa edilen yapı, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından müze olarak hizmete açılmıştır.

Tamir Atölyesi, Su Deposu, Lojman Binası yer almakta olup sonrasından Tekel Deposu da birleştirilerek eserler için sergi salonu oluşturulmuştur. Burada birçok döneme ait tarihi eserler sergiye açılmıştır. Paleolitik Dönem’den Osmanlı Dönemi’ne kadar olan zaman dilimine ait eserler sergilenenler arasındadır.

Haftanın her günü hizmet veren müzeye giriş ücretlidir. Kişi başı 6 TL’dir.

Kocaeli'ne gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Kocaeli gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


İzmit Elektronik Kent Müzesi

İzmit Elektronik Kent Müzesi İzmit Elektronik Kent Müzesi

İzmit’te Dolphin Kültür Merkezi’nin üst katında kurulu olan müze, şehrin tarihi ve kültürel değerlerinin maket, plazma, kiosklar ve nişler şeklinde betimlenmesiyle oluşmuştur. Müze içerisinde 6 farklı noktada plazma bulunmakta ve bu plazmalar Saraybahçe’nin tarihini, coğrafi konumunu ve sosyo-ekonomik özelliklerini aktarmaktadır.

İnteraktif dokunma ile müzeyi ziyaret edenler istenilen bölgenin anlatımına ulaşabilmektedir. Kulaklıklar eşliğinde müzede Türkçe ve İngilizce bilgi aktarımı yapılmaktadır.


Kasr-ı Humayun Saray Müzesi

Kasr-ı Humayun Saray Müzesi Kasr-ı Humayun Saray Müzesi

Saray, IV. Murat zamanında ahşap temeller üstüne inşa edilmiş olup yaşanılan yangın ve depremlerden dolayı yıkılmıştır. Günümüze ulaşan yapı Sultan Abdulaziz zamanında yapılan sarayın kendisidir. Neo-klasik biçimde Avrupa Barok tarzında inşa edilmiştir. Saray 2 katlı olup, cephe kısmı mermer ile kaplanmıştır. Tavanı Fransız ressam Sason tarafından süslenmiştir. Sarayın mimarı ise Amira Balyan’dır.

Dolmabahçe Sarayı’nın benzer özelliklerini taşıyan Kasr-ı Humayun Sarayı, tavan süslemeleri ve bol sütunlu yapısıyla dikkatleri çekmektedir. İstanbul’un dışına inşa edilen tek saray olması en önemli özelliklerinden biridir. 17 Ağustos depremi ile ciddi hasar alan müze 2004 yılında restorasyon yapıldıktan sonra 2007 yılında müze olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Saray-müze İzmit’teki saat kulesinin yanındadır.

Kasr-ı Humayun Saray Müzesi’ne giriş ücretlidir. Kişi başı ücret 6 TL’dir.

Kocaeli'nde daha büyük oteller yerine, kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz oteller Kocaeli butik oteller sayfamızda yer almaktadır.


TCG Gayret Müzesi

TCG Gayret Müzesi TCG Gayret Müzesi

1946’da Amerika tarafından yaptırılmış olan USA Everson isimli gemi 1973 yılında Türk Donanma Komutanlığı’na verilmiştir. Adı TCG Gayret olarak değiştirilen gemi 20 yıldan fazla görev üstlenmiştir. Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Donanma Komutanlığı ile Müze-Gemi Projesi çalışması yapılarak modern şekilde dekore edilmiştir. 

İzmit Sahili’nde yer alan müze-gemi 1997 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Gemide 12 TL karşılığı fotoğraf çektirilebilmektedir.


Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi

Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi Kocaeli Bilim Merkezi ve SEKA Kağıt Müzesi

Seka Kağıt Fabrikası, 70 yıl kağıt üretimi yapmıştır. Daha sonrasında restore edilen fabrika Kocaeli Bilim Merkezi ve Seka Kağıt Müzesi olarak hizmete sunulmuştur. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirilen endüstriyel dönüşüm Türkiye’nin en büyüklerinden biridir.

Kocaeli Bilim Merkezi’nde 250’ye yakın deney düzeneği ile bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği atölyeler, araştırma ofisi ve bilim kafeye de ev sahipliği yapmaktadır. Seka Kağıt Müzesi’nde ise kağıt sanatlarına ilişkin atölyeler yer almaktadır.

Kocaeli Bilim Merkezi’nde giriş ve etkinlikler ücretsiz olup pazartesi günü hariç ziyarete açıktır.


Mevlevi Evi

Mevlevi Evi Mevlevi Evi

Kocaeli sınırları içerisinde bulunan Sekapark alanındaki Seka Lojmanları yapılarından birinin restore edilmesiyle Mevlevi Evi oluşturulmuştur. Ev iki bölümden oluşmakta olup birinci bölümde müze tarzında düzenlenmiştir. İkinci bölüm ise bilimden sanata her türlü sohbet toplantılarının yapılabildiği kültürel organizasyonların gerçekleştiği salondan meydana gelmektedir.

Şehrin merkezinde bulunan Mevlevi Evi daha çok inanç ve kültür turizmi amacıyla gezip keşfetmek isteyenlere hitap edebilen bir yerdir. İçerisinde hat ve ebru sanatının da sergilendiği bölümler bulunmaktadır.


Osman Hamdi Bey Müze Evi

Osman Hamdi Bey Müzesi Osman Hamdi Bey Müzesi

Osman Hamdi Bey, büyük üne sahip Türk müzecisi ve ressamıdır. Gebze’nin Eskihisar Köyü’nde 1884 yılında planlarını kendisinin çizmiş olduğu bir köşk inşa ettirmiştir. Fransız mimari örneklerinden oldukça etkilenen Osman Hamdi Bey, inşa ettirdiği yapının birçok malzemesini yurt dışından getirtmiştir.

Ayrıca köşkün giriş katındaki ahşap kapıların tablalarına çiçek resimleri yapmıştır. 26 yıl boyunca kullandığı köşk ölümünden sonra müze eve dönüştürülmüştür.


Akçakoca Bey Anıt Mezarı

Akçakoca Bey Anıt Mezarı Akçakoca Bey Anıt Mezarı

Akçakoca Bey’in 1234’te doğduğu bilinmektedir. Akçakoca- Sapanca ve Kandıra’nın da içinde bulunduğu bölgeleri Osmanlı Beyliği bünyesine katmıştır. Tarihte Kandıra Fatihi olarak bilinen Akçakoca Bey, Osmanlı’nın kuruluş zamanlarında önemli bir role sahip olmuştur. 

İzmit’i ele geçirmek için sefere çıktığı zaman Kandıra’da vefat eden Akçakoca Bey’in anıt mezarı Kandıra sınırları içerisinde ziyaretçiye açıktır.

Kocaeli adı, Akçakoca Bey’in anısına saygı nişanesi olarak konmuştur. Vasiyeti Ertuğrul Gazi gibi kendi otağının bulunduğu yere gömülmek olan Akçakoca Bey’in Anıt Mezarı Kandıra’da Babadağ mevkiindedir.


Anibal’ın Anıtı

Anibal Anibal'in Mezarı

Hamilcar Barca’nın oğlu, Sami soyundan gelmiş olan Anibal, M.Ö. 247 ile 182 yılları arasında yaşamıştır. I. Pön Savaşı’nda üstün performans gösteren babası sayesinde adını daha iyi duyurabilen Anibal, savaş stratejisi konusunda dahiyane fikirleri olan bir komutandır. 

Roma’yı kendine özgü savaş stratejileri ile yenmeyi başaran komutan daha sonrasından Bitinyalılar tarafından esir edilerek Romalılara teslim edilirken rivayete göre yüzüğünde taşıdığı zehri içerek yaşamına son vermiştir.

Anibal’ın anıtı Gebze’de TÜBİTAK yerleşkesindedir.

Kocaeli'nde tatilinizde masaj ve terapilerin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Kocaeli spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi

Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi

Yarhisar Müze Gemisi, 2006 yılında halka açık şekilde sergilenen Türkiye’nin ilk ve tek karaya yerleşik olan müzesidir. Türk Donanması’nda 40 yıl görev almış olan geminin Donanma Komutanlığı tarafından Gölcük’e hediye edilmesi ile müze halini almıştır.

Gemiciliği öğretip sevdirmek için müzeye dönüştürülen gemi, Türkiye’nin 3. müze gemisidir. 3 parça halinde bulunmakta, kaynak makineleri ile platform üzerinde birleştirilmiştir.

Gölcük Belediyesi Yarhisar Müze Gemisi, Gölcük’ün merkezindeki Kavaklı Parkı’ndadır.