Marmara Bölgesi’nin hem sanayi hem de turizm alanında gelişmiş şehirlerinden biri olan Kocaeli, stratejik konumuyla da yüzyıllardan bu yana dikkatleri üzerine çekmektedir. Yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen şehirde doğa tatili, zengin aktivite seçenekleri, kış tatili ve yaz tatili yapma olanağı bulunmaktadır.
Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı bulunan şehrin, yaşadığı iklim çeşitliliğinin doğal güzelliklerini zenginleştirdiği görülmektedir. Rotanızı Kocaeli’ne çevirmeden önce şehrin 12 ilçesini incelemeniz ve hayalinizdeki tatil için doğru planı yapmanız önerilmektedir.
Kocaeli'nde gezilecek tarihi ve turistik yerlere yakın uygun fiyatlı konaklama hizmetleri için Kocaeli otelleri listemize göz atabilirsiniz.
Kartepe
Kartepe
Kartepe, Kocaeli Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer alan bir ilçedir. Doğusu ve güneyi ile Sakarya’ya, güneyinde Başiskele İlçesi’ne, kuzeyinde İzmit’e komşudur. 1602 rakımlı Kartepe Kocaeli’nin en yüksek tepesidir. Tepe sayesinde kış turizmi bölgede yaygın şekilde yapılmaktadır.
Doğal güzellikleri ile ön plana çıkmış olan ilçeye genellikle kış sezonunda binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Kartepe Kayak Merkezi, Türkiye’nin en genç kayak merkezi olarak öne çıkmaktadır.
İlçenin İzmit’e olan uzaklığı yaklaşık olarak 20 km’dir.
Gebze
Gebze
Gebze, İstanbul ile İzmit arasındaki karayolu üzerinde yer almaktadır. Merkez ilçe olan İzmit’e uzaklığı yaklaşık olarak 51 km’dir. Gebze tarihi ve doğal güzellikleri ile eşsiz yerlerden biridir. İstanbul’a yakın bir noktada bulunması bölgeyi turistik hale de getirmiştir.
En bilindik tarihi ve turistik yerleri, Anibal’in Mezarı, Osman Hamdi Bey’in Müze Evi, Mimar Sinan’ın eseri olan Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’dir. Yaz sezonu ile birlikte canlanan Bayramoğlu, Gebze’nin tatil yerlerinden biridir. Ballıkayalar Tabiat Parkı, Darıca Hayvanat Bahçesi de doğal güzelliklerin birkaçıdır.
Kocaeli'nde doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Kocaeli'nde gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.
İzmit
İzmit
İzmit, Kocaeli’nin merkez ilçesidir. Körfez’in doğu kısmına yakın kıyı kentidir. Türkiye’de Anadolu ile Avrupa arasında stratejik bir güzergaha sahip olasından dolayı tarihi yapılarıyla da meşhur bir yerdir. Birçok büyük sanayi kuruluşu İzmit’te yer almaktadır. Ayrıca büyük alışveriş merkezleri de İzmit’i önemli kılan diğer bir unsurdur. Sanayisiyle tanınmış olmasına karşın birçok kültürel sanatsal ve eğitimle alakalı atılımların yapıldığı yerlerden biridir. Pişmaniyesi öne çıkan lezzetidir.
Gölcük
Gölcük
Gölcük, daha çok Değirmendere Beldesi ile tanınmakta olan bir ilçedir. Değirmendere’de yoğun şekilde yapılan fındık üretimi bölgenin ulusal düzeyde bilinirliğini arttıran nedenlerden biridir.
Gölcük kenti donanma ve tershaneler ile tanınmaktadır. Tarihte geçmişten bu zamana dek daima Türk Donanması’nın geliştirildiği yerlerden biri olmuştur.
Gün geçtikçe artan sanayi ve buna bağlı yaşanan istihdam, tarıma duyulan bağlılığı azaltmıştır. Bölgede sanayi devlerinden biri olan Ford Otosan, Gölcük’ün İhsaniye Beldesi’ndedir.
Gölcük’te Roma Dönemi’nden kalma eserler ve Osmanlı Dönemi’nden kalma birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır. Bölgede aynı zamanda Roma-Bizans Dönemi’nden kalma bir de ılıca bulunmaktadır. Bu da sağlık turizmi konusunda bölgeyi kalkındıran bir başka nedendir.
Gölcük, Kocaeli’nin merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır.
Kocaeli'nde tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Kocaeli'ni keşfetmeniz için Kocaeli gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Karamürsel
Karamürsel
Karamürsel, Körfez’in güney kıyısında yer alan bir ilçedir. İzmit ile Yalova kıyı yolu üzerinde bulunan Karamürsel merkeze yaklaşık olarak 34 km uzaklıktadır. Karamürsel adını ilk Osmanlı Kaptan-ı Deryası’ndan almaktadır. Karamürsel Bey’in anıt mezarı da bölgededir.
İlçe sahile yakın olduğu için günübirlik turistik yerler dikkat çekmektedir. Çay bahçeleri, park ve yürüyüş alanları sahil kenarında sakin zaman geçirmek isteyenlere hitap etmektedir.
Çayırova
Çayırova
Kocaeli Körfezi’nin kuzey batısında yer alan geniş düzlük ve çayırlık alan, Çayırova olarak adlandırılan bir ilçedir. Fatih Sultan Mehmet’in 1482’de mola verip otağını kurduğu yer olarak tarihte iz bırakmıştır. Doğusu ve güneyinde Gebze’ye, batısında ise İstanbul Tuzla İlçesi’ne komşudur.
İzmit’in merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır.
Kandıra
Kandıra
Kandıra, Kocaeli Körfezi’nin kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Karadeniz Sahili’nde olması Kandıra’yı şehrin diğer ilçelerinden ayıran bir özelliktir. Temiz tutulan sahilleri sayesinde yaz mevsiminde çevre şehirlerden de olmak üzere birçok ziyaretçi bölgeye tatil yapmaya gelmektedir. Kandıra'da turizm faaliyetleri yoğun bir şekilde gerçekleşmektedir.
Babadağı isimli tepede “Kocaeli’nin Fatihi” olarak anılan Akçakoca Bey’in anıt mezarı yer almaktadır. Yöre daha çok Türk motifi ile süslenmiş Kandıra Bezi, hindi ve yoğurdu ile tanınmaktadır.
Kocaeli'nde denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Kocaeli denize sıfır oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.
Darıca
Darıca
Darıca, İzmit’e yaklaşık 56 km uzaklıktadır. Yalova’ya komşu olan Darıca daha çok doğal güzellikleri ile ön plana çıkmış olan ilçelerden biridir.
İstanbul’a yaklaşık olarak 51 km uzaklıkta bulunan Darıca, günübirlik olarak gezilen yerlerin başında gelmektedir. Darıca’nın denize kıyısı bulunduğundan dolayı genellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır.
Darıca Hayvanat Bahçesi, çevre şehirlerden ve daha birçok yerden ziyaretçilerin ilgi odağı olmaktadır.
Dilovası
Dilovası
Dilovası, İzmit’e yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuzey-güney doğrultulu vadinin tabanında sanayi tesisleri yer almaktadır. Kocaeli için önemli noktalardan biridir. Dilovası düzlüğünün yoğun sanayi ve kentleşme hareketlerinin ardından bölge il olma statüsüne erişmiştir.
3 tepe arasında bulunan ovanın adı da buradaki ovadan gelmektedir. Kuzeyi ile batısında Gebze’ye, doğusunda Körfez İlçesi’ne, güneyinde ise İzmit’e komşudur. Denize kıyısı bulunan ilçelerdendir.
İzmit’e yaklaşık olarak 55 km uzaklıktadır.
Körfez
Körfez
Körfez, Kocaeli’nin en kalabalık 2. ilçesidir. Nüfusun büyük çoğunluğunu dışarıdan gelen göçler oluşturmaktadır. 1999 depremi sonrası bölge çok fazla göç vermiş olmasına karşın yakın tarihlere kadar göç almaya devam etmiştir. Bölgede daha çok Akdeniz iklimi yaygın olduğundan yaşamak için elverişli bir ortamı vardır.
Başiskele
Başiskele
Başiskele, Kocaeli’nin Körfezi’nde yer alan ilk iskeleden adını almıştır. Tarihi çok eski zamanlara dayanmakla birlikte bölgede kurulan en önemli limanlardan biridir. Başiskele’ye bağlı olan Bahçecik bölgesi tarihi bir öneme sahiptir. İstanbul’da yaşayan Ermeni aydınları o bölgeyi yazlık olarak kullanmıştır.
İlçe bugünkü halini Kurtuluş Savaşı sonrası almış olup çok fazla göç alıp vermiştir. Bu yüzden Başiskele’de çok fazla yerli halk bulunmamaktadır.
Bölge daha çok liman kenti olarak bilinmektedir. Plaj ve sahilleri ile yaz sezonunda çevre şehirlerden de misafir ağırlamaktadır.
Başiskele, Kocaeli’nin merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır.
Kocaeli'nde kaliteden ödün vermeyen ve birçok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Kocaeli 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.
Derince
Derince
Derince, İzmit’e yaklaşık 8 km uzaklıktadır. İstanbul’un Anadolu ile arasındaki bağlantıyı sağlayan geçiş yollarına sahiptir. Derince Limanı Marmara Denizi’nde boğazların yükünü hafifletmekte olup limanda dağıtıcı-toplayıcı Ro-Ro seferleri yürütülmektedir.
Kocaeli’nin sanayisinin özelliklerini barındırmakta olan Derince, birçok büyük sanayi kuruluşunun da merkezidir. Ayrıca bölgede iş merkezleri ve küçük sanayi kuruluşları da sanayi merkezi olmasını sağlamaktadır. Derince’den çıkan Çenesuyu ülke çapında üne sahiptir.
İlçede daha çok sanayi faaliyetleri yaygın olduğu için nüfusu kalabalıktır. Köylerde tarım ve hayvancılık da yapılmaktadır. Kocaeli’nin en önemli sanayi merkezi sayılmaktadır. Bundan dolayı tarihi, turistik ve doğal güzellikleri varsa da pek fazla ilgi duyulmamaktadır.