İznik'te Gezilecek Yerler

Roma’yı, Büyük İskender’i ağırlamış; Selçuklu’ya, Bizans’a başkentlik yapmış; Osmanlı’ya İstanbul’un kapılarını açmış olan İznik, yüzyıllardır üzerinde yaşayan medeniyetlerin mirasını bugün bize hediye etmektedir. 

İznik gezilecek yerler listesinde bulunan her nokta gezilmeye değer. Gezi rehberi sayesinde her ziyaretçi İznik gezilecek yerler hakkında yeterli bilgiye sahip olacaktır.

Her karışında tarihi izlere sahip olan İznik iklimiyle, havasıyla, doğal güzellikleriyle insanları ağırlamaktadır. İstanbul’a 140, Bursa merkeze 76 km mesafede olan bu ilçe her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. 

İznik'te uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için İznik otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


İznik Gölü

İznik Gölü İznik Gölü

İznik gezilecek yerler listesinde bulunan, İznik’in sembolü haline gelmiş İznik Gölü tektonik faaliyetler sonucu oluşmuş ve Marmara Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölüdür. Gölü besleyen Karasu ve Sölöz akarsularının bulunduğu bölgelerde deltalar ve sazlıklar bulunmaktadır.

Eski dönemlerden bu yana göl suyunun sulama amacıyla kullanılmasından dolayı etrafı geniş zeytinlikler ve tarım alanları ile çevrilidir. Çevresinde kamp yerleri, piknik alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, sosyal tesisler ve oteller bulunan göl, yüzmeye elverişlidir.

Göl üzerinde kano veya deniz kayağına binilebilmekte, deniz bisikleti ve tekne turu gibi faaliyetler yapılabilmektedir. Hafta sonu olsa dahi gezmek ve huzur bulmak için tercih edilebilecek önemli bir dinlenme alanıdır.

Bursa sınırları içerisinde bulunan İznik Gölü, Marmara Bölgesinden çok sayıda günübirlik ziyaretçiyi ağırlıyor.

Deniz kenarına yakın ve muhteşem görünümlü otellerde eğlenceli aktiviteler ile keyif alabileceğiniz Bursa otelleri seçeneklerine göz atabilirsiniz.


Yeşil Cami

İznik Yeşil Cami İznik Yeşil Cami

Yeşil Camii adının aksine minaresinde bulunan özel çinilerden dolayı turkuaz bir renge sahiptir. 1378-1391 tarihleri arasında dönemin sadrazamı Çandarlı Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan camii ibadethane olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

İznik’in Yunan işgaline uğradığı dönemde zarar gören Yeşil Camii 1956-1969 tarihleri arasında aslına uygun restore edilerek bugünkü görünümünü kazanmıştır.

İznik’in doğusunda, Lefke Kapı yakınlarında, ismini camiden alan Yeşil Camii Mahallesi’nde bulunmaktadır. Mimar Hacı Musa tarafından inşa edilen Yeşil Camii’nin bir diğer özelliği ise Osmanlı Dönemi’ne ait en eski camilerden biri olmasıdır.

İznik'teki tarihi yerleri, plajları ve doğal güzellikleri keşfetmek için İznik gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Sansarak Kanyonu

Sansarak Kanyonu Sansarak Kanyonu

İznik gezilecek yerler listesinde bulunan doğal güzellik Sansarak Kanyonu, İznik şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan Sansarak Köyü sınırları içerisindedir. Sansarak Köyü’nde sonra toprak-çakıl bir yolda 4 kilometre ilerledikten sonra kanyonun iki girişinden birine ulaşılmaktadır.

Sansarak Kanyonu aynı zamanda ülkemizin en zorlu trekking parkurlarından biridir. Kayaların arasından akan su, şelale, ormanlık ve dağlık gibi kısımları olan 7 kilometre uzunluğunda parkurdur.

Dağ yürüyüşü, dağcılık ve doğa sporları ile birlikte piknik ve kamp yapılabilmekte, derenin farklı alanlarında suya girilebilmektedir. Fakat zorlu şartlarından dolayı yetkili bir rehber olmadan kanyona giriş yasaktır.

Zorlu şartların ardından doğanın güzelliğini gün batımı ile fark edebilirsiniz. Gezilecek yerler İznik listesinde bulunan bu kanyon, kişilere görsel bir şölen sunuyor. Görsel şöleni izleyebileceğiniz pek çok nokta var.


Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Müzesi

İznik Müzesi İznik Müzesi

Nilüfer Hatun 2. Osmanlı Padişahı Orhan Gazi’nin eşidir. İznik’te evsizlere yemek dağıtma amacıyla 1362 yılında Osmanlı Devleti’nin ilk aşevini kurdurmuştur. Nilüfer Hatun İmareti olarak bilinen bina günümüzde İznik Müzesi olarak kullanılmaktadır. Giriş ücreti 5 TL olup, Müzekart geçmektedir. 

Bursalılar ve İznikliler açısından önemli kişiliklerden olan Nilüfer Hatun’un ismi 2008 yılında faaliyete başlayan çarşıya verilmiştir. İznik çinisinin tarihi 15.yüzyıla dayanmaktadır. Bu değerin kaybedilmemesi için 1985’te çiniye özel atölyeler açılmıştır.

Nilüfer Hatun Çini Çarşısı’nda İznik Çinisi örnekleri, yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. Trafiğe kapalı sokak üzerinde kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasında bulunan bu tarihi çarşıda vakit geçirmek de oldukça keyifli. Çarşıda ziyaretçilerin dinlenebilmesi için mekanlar da var.


İstanbul Kapı ve Lefke Kapı

İstanbul Kapı ve Lefke Kapı İstanbul Kapı ve Lefke Kapı

İznik’in etrafı 4970 metre uzunluğunda 11-13 metre yüksekliğinde surlar ile çevrilidir. Şehrin 4 adet giriş kapısından İstanbul ve Lefke Kapıları günümüze güzel yapısını koruyarak ulaşabilmiştir.

İstanbul Kapısı İznik’in kuzeybatısında, şehrin en büyük caddelerinden biri olan Orhangazi Caddesi üzerinde bulunmaktadır. İç içe geçmiş 3 kapının kemerlerle birbirine bağlanması ile oluşmuş kapının sütunları üzerinde bulunan medusa başı motiflerinin şehri kötülükten koruduğuna inanılmaktadır.

Lefke Kapı şehrin doğu tarafında Kılıçarslan Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Mimari özellikler bakımından İstanbul Kapı’ya benzediğinden dolayı yapım tarihlerinin yakın olduğu düşünülmektedir.

Lefke Kapı’nın hücreleri arasında bulunan dükkanlarda İznik’e ait yöresel ürünler, çevredeki ağaçlardan toplanmış meyveler, çiniler ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. Hediyelik eşyalar güzel oldukları kadar manevi değerlere de sahip.

Tarihi yapısı kadar güzelliği ile de ön plana çıkan yapılara girişler ücretsizdir.

İznik dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Bursa gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.


Ayasofya Camii

İznik Ayasofya Camii İznik Ayasofya Camii

İznik’in dört kapısından gelen yolların şehrin ortasında kesiştiği bölgede Ayasofya Camii bulunmaktadır. 7.yüzyılda Romalılar tarafından kilise olarak inşa edilen Ayasofya’da Hristiyanlık alemi için önemli 7.konsil gerçekleştirilmiştir.

İznik 1331’de fethedildiğinde Ayasofya Kilisesi Orhan Gazi tarafından camiye çevrilmiştir. Bugünkü halini ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde almıştır. Bu dönemde Mimar Sinan tarafından minare ve minber camiye eklenmiştir. Bazı kaynaklarda Orhan Camii olarak da geçmektedir.

İznik gezilecek yerler listesinde yer alan Ayasofya Camii, mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak göze çarpıyor.


Koimesis Kilisesi

Koimesis Kilisesi Koimesis Kilisesi

Tam adı “Koimesis Tes Theotokos” olan kilise 750 yılında Piskopos Hyakinthos tarafından yaptırılmıştır. Kilisenin adı “Hz. Meryem’in ölümü ve göğe yükselmesi” anlamına gelmektedir.

Yeni Kapı şehir kapısında şehir merkezine uzanan Atatürk Caddesi üzerinde, yolun 2 metre alt kısmında bulunmaktadır. 1922 yılında savaşlarda zarar gören kiliseden günümüze bazı kalıntılar ulaşabilmiştir.


Senato Sarayı

Senato Sarayı Senato Sarayı

İznik Senato Sarayı göl suları altında kalmış ve günümüze kalıntıları ulaşabilmiştir. M.S. 325 yılında yapıldığı düşünülen Senato Sarayı’nda İmparator Konstantin zamanında Hristiyanlığın kabul edildiği 1. konsilin düzenlendiği bilinmektedir. Hristiyanlık açısından öneme sahip kutsal kitap sayısı dörde (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna) indirilmiştir.

Senato Sarayı kalıntılarının bulunduğu kumsal göle girmek için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda göl kenarında bulunan iskelelerde balık tutulabilmekte, kafe ve restoranlarda vakit geçirilebilmektedir. Senato Sarayı Dırazali Mahallesi’nde sahil yolunun hemen yanında bulunmaktadır.

İznik'te aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi İznik aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Eşref Eroğlu Çini Atölyesi

Eşref Eroğlu Çini Atölyesi Eşref Eroğlu Çini Atölyesi

Dünyaca ünlü İznik çinisinin ilk örnekleri 1421-1426 yıllarında Yeşil Camii ve Muradiye Camii’nde rastlanmıştır. Tarihi 15.yüzyıla dayanırken 1800’lü yıllarda kaybolmaya yüz tutmuştur. 

1985 yılında İstanbul’dan İznik’e gelen Eşref Eroğlu ve eşi çini atölyesini kurmuştur. İznik’in ilk atölyesi olma özelliğini taşımaktadır. Atölyede bordürler, hediyelik çiniler ve karo satışı yapılmakla birlikte ziyaretçiler kendi çinilerini de yapabilmektedir. Bu güzel hediyelik eşyalar, İznik'ten hatıra olarak saklanabilir.

1985’ten günümüze aktif olarak faaliyet gösteren atölyeyi Eşref Eroğlu’nun vefatından sonra 3 kızı devralmıştır. Yurtiçi ve yurtdışında birçok başarıya imza atmış olan atölyeyi ziyaret etmek isteyenler için yoğunluk olan zamanlarda rezervasyon yaptırmak gerekebilir. 


1. Murat Hamamı

1. Murat Hamamı 1. Murat Hamamı

İznikliler arasında Meydan Hamamı olarak da bilinen yapının mimari özelliklerinden dolayı 14. yüzyılla 16. yüzyıllar arasında yapılmış olduğu düşünülmektedir. Hamama ait yazıtlar günümüze ulaşamadığından kim tarafından yapıldığı konusunda bilgi yoktur. Bu dönemler arasında Osmanlı Padişahı olan Sultan Murat’ın adı ile anılmaktadır.

İznik şehir merkezinde İstanbul Kapının yolu üzerinde bulunan hamam yapılan restorasyon çalışmalarının ardından faal olarak hizmet vermektedir. Kadın ve erkekler için ayrı odalardan oluşan çift hamamdır. 

Hamam, bahçesindeki tezgahlarda İznik Çinisi örnekleri sergilenmekte ve satılmaktadır. Aynı zamanda bahçedeki ağaçların gölgesinde kafeler ve oturma yerleri bulunmaktadır.


Bazilika Kalıntısı

Bazilika Kalıntısı Bazilika Kalıntısı

Bazilika Kalıntısı Senato Sarayı’nın 500 metre güneyinde, kıyıdan yaklaşık 20 metre ilerde İznik Gölü suları altında kalmış Roma Dönemi’ne ait bazilikadır. Yapının mimari özelliklerinden dolayı kilise olduğu düşünülmektedir. İznik’te Hristiyanlık açısından önemli konsillerin gerçekleştirilmiş olması bu düşünceyi desteklemektedir.

Bazilika kalıntısı kıyıdan olmasa da da su yüzeyinden net bir şekilde görülmektedir. Tekne ve kano turları ile kalıntıları görmek mümkündür. Aynı zamanda göl kenarında kafe ve restoranlar bulunmaktadır. İznik Gölü ziyareti sırasında Bazilika Kalıntısı da mutlaka görülmelidir. Bu bölgede, insanlar güzel vakit geçirip dinlenebilecekleri gibi kalıntının oluşturduğu güzel görüntüyü de severek izleme fırsatı bulabiliyorlar.


İznik Günübirlik Gezilecek Yerler

Bursa’nın İznik ilçesi ününü Dünya çapında çinileri ile duyurmuştur. Yakın konumunda bulunan diğer ilçelerle beraber keşfedilmesi gereken bir yerdir.


Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Osman Gazi Türbesi Osman Gazi Türbesi

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri İznik’e yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Zengin tarihin göstergeleri olan yapılardır. Osman Gazi Türbesi Bizans Manastırı Şapeli üzerine inşa edilmiştir, Orhan Gazi Türbesi ise kendisi, eşi çocukları, Yıldırım Bayezid ve oğulları ile yakın mezarlarda yatmaktadır. Türbe, dini inançlar kadar tarihi yapısı ile de ziyaretçilerini kendisine çekiyor.


Soğanlı Botanik Parkı

Soğanlı Botanik Parkı Soğanlı Botanik Parkı

Soğanlı Botanik Parkı İznik’e yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Her yıl Ulusal Lale Festivali’nin düzenlendiği yerdir. 67 farklı tür hayvan da burada ziyaretçilerini beklemektedir.


Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı

Hanlar Bölgesi Hanlar Bölgesi

Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı İznik’e yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Yüzyıllar boyu ticaretin merkezi olarak sayılan Hanlar Bölgesi ve Kapalı Çarşı görülmeye değer tarihi yapılardır. Uzun yıllar birçok zanaatkara ev sahipliği yapmış dükkanlar da burada yer almaktadır.


Balibey Han

Balibey Hanı Balibey Hanı

Balibey Han İznik’e yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu tarafından 18. yüzyılda yaptırılmış olan tarihi yapı oldukça göz kamaştırmaktadır. 2009 yılından günümüze dek ise Geleneksel El Sanatları Çarşısı olarak halka açılmıştır.

İznik'te bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için İznik 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi İznik’e yaklaşık 85 km uzaklıktadır. II. Murat Külliyesi karşısında bulunan tarihi yapı günümüzde Osmanlı yaşam biçimini yansıtmaktadır. 3 katlı yapıda eski zamanlardan kalma el işlemeleri ve ahşap ev eşyaları da bulunmaktadır.


İznik Kalesi

İznik kalesi İznik Kalesi

İznik Kalesi, İznik gezilecek yerler listesinde yer alabilecek tarihi birikime sahip noktalardan birisidir. M.Ö. 258 tarihlerinde inşa edildiği düşünülen İznik Kalesi, 12 tali kapısına sahiptir. 4970 metre uzunluğu ve 10-13 metre yüksekliği ile geçmiş dönemlerde şehri koruyan bir yapı olmuştur.

Surların dayanıklılığını artırmak amacıyla 114 adet burç bulunuyor. Günümüze kadar pek çok olaya şahit olan bu yapı, bazı dönemlerde restorasyon kapsamına alınmıştır. Lefke ve İstanbul kapısı bölümlerinde milattan önce üçüncü yüzyılda yaşanan bir savaş tasvir edilmiş.

Pek çok olaya şahit olan İznik Kalesi, tarihi yerler içerisinde büyük öneme sahip.


İsmail Bey Hamamı

İsmail Bey Hamamı İsmail Bey Hamamı

İsmail Bey Hamamı, İznik gezilecek listesinde kendisine yer buluyor. Ne zaman yaptırıldığı hakkında net bilgiler olmasa da 14.yy'da yapıldığı kabul görmüş durumda. Mimari özellikleri incelendiğinde Osmanlı Devleti'nin sanat anlayışı ve Türk sanat esintileri görülüyor. Günümüzde çatı kısmı çelik ile kaplanarak dış etmenlerden korunmak istenmiştir.


Kırgızlar Türbesi

Kırgızlar Türbesi Kırgızlar Türbesi

Bursa sınırları içinde bulunan ve İznik gezilecek yerler listesinde yer verdiğimiz Kırgızlar Türbesi hakkında ne zaman yapıldığına dair net bulgular yoktur. Osmanlı Devleti'nin İznik'i fethettiğinde bu yapının var olduğu düşünülmektedir. Kırgızlar Türbesi içinde yedi adet büyük ve bir adet küçük çocuk lahdi bulunuyor.

Kubbeli mekan kısmında ve pencere kenarlarında kalem işi süslemeler yer alıyor. Bazı dönemlerde restorasyona dahil edilen bu yerin bazı bölümlerinde Bizans Dönemi esintilerini bulmak da mümkün. Tarihi yerler kapsamında bulunan Kırgızlar Türbesi, tarihi soluyabileceğiniz eşsiz bir yer.


İznik Roma Tiyatrosu

İznik Roma Tiyatrosu İznik Roma Tiyatrosu

İznik Roma Tiyatrosu, bölgede yaşayan kişilerin sanat ve estetik şovlarına sahip olan önemli yerlerden biridir. Kenti çevreleyen surların Roma Tiyatrosu bölgesini de etkilemesiyle tiyatronun bazı noktaları sur için feda edilmiş. Sahnenin bir bölümü bu nedenle tahrip edilmiş.

Bölgede yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Roma Tiyatrosu, doğudan batıya toplamda 45 metre uzunluğa sahiptir. Kazı sırasında elde edilen tarihi eserler İznik Müzesi'nde sergilenmektedir. Müze olarak sergilenen bu eserler incelenerek tarih hakkında birçok bilgiye şahitlik edilebilir.

İznik gezilecek yerler listesinde bulunan bu tiyatro, hafta sonu dahi olsa mutlaka görülmesi gereken önemli bir bölge. İznik gezilecek yerler listesine mutlaka dahil olmalıdır.


Nikaia Antik Kenti

Nikaia Antik Kenti Nikaia Antik Kenti

İznik'te yer alan Nikaia Antik Kenti, ilkçağ uygarlıkları tarafından kurulurken İ.Ö. 4yy'da çeşitli faktörlerden dolayı yıkılmıştır. Marmara Bölgesi üzerinde yer alan en önemli antik kentlerden biri olan Nikaia, kiliseler, tiyatrolar, kent surları ve su yolları ile dönemin yaşantısını gözler önüne seriyor. Antik kenti inceleyen herkes dönemin kültürel etkilerini özümseyebiliyor.

Tarihi uzun yıllar öncesine dayandığı için tam anlamıyla korunamamıştır. Bu nedenle herkes tarafından bilinmemektedir ancak Bursa şehrini ziyaret eden herkesin gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunmalıdır.

Özellikle Marmara Bölgesi ziyaretçilerini ağırlayan İznik, ziyaretçiler için yakın bir dinlenme bölgesi.


Hacı Özbek Camii

Hacı Özbek Camii Hacı Özbek Camii

Bir diğer adı Çarşı Mescidi ile olan Hacı Özbek Camii, 1333-1334 yılında inşa edilmiştir ve en eski Osmanlı eserlerinden biridir. Taş ve tuğla birleşimi ile yapılan bu yapıda minare kullanılmamış. Mermer sütunları ve kemerleri ile Osmanlı'nın yapılar üzerindeki etkisi görülüyor. 1950'li yıllarda restorasyona dahil edilerek günümüze kadar kendini koruması sağlanmıştır.

Ziyaret sırasında gezilecek tarihi yapılar arasında cami olarak önemli bir yer tutuyor. İznik gezilecek yerler bakımından zengin kaynaklara sahip.