İznik Tarihi Yerleri

İznik, Bursa’nın 85 km uzağında yer alan 44.690 nüfuslu ilçesidir. İlk kez 1080 yılında Selçuklular tarafından başkent olarak kullanılan bölge, bir süre Roma İmparatorluğu himayesinde bulunmuş ve 1331 tarihinde Sultan Orhan Bey tarafından tekrar Türk egemenliği altına alınmıştır.

Şehrin tarihi milattan öncelere dayanmaktadır. M.Ö. 316’da Büyük İskender’in generallerinden Antigonos Monophtalmos tarafından kurulan İznik, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük devletlere ev sahipliği yapan ilçe, bu uygarlıkların kalıntılarını günümüze taşımıştır. İznik ev sahipliği yaptığı farklı kültürlerin mirası ile doğal bir açık hava müzesi niteliğindedir.

İznik'te günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri İznik oteller sayfamızda listeledik.


Süleyman Paşa Medresesi


İznik şehir merkezinde bulunan Süleyman Paşa Medresesi Osmanlı padişahı 1. Ahmet’in oğlu Şehzade Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Döneme ait kesin bilgi bulunmadığından yapım tarihi bilinmemekle birlikte 1335-1359 tarihleri arasında yapıldığı düşünülmektedir.

Üzeri kubbelerle örtülü Süleyman Paşa Medresesi U şeklinde bir plana sahip olup bir derslik ve 11 öğrenci odasından oluşmaktadır. Medrese içerisinde çini ve el sanatları atölyeleri bulunmaktadır. Atölyelerde üretilen el emeği ürünlerin satışı yapılmaktadır. Aynı zamanda medrese içerisinde bulunan kafeler ziyaretçilerin hizmetindedir.

Yeni Mahalle Maltepe Caddesi’nde bulunan Sultan Süleyman Medresesi’ne İznik otogarından yürüyerek ulaşmak mümkündür. Medreseye giriş ücretsizdir.

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Bursa otel sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Hacı Özbek Cami

Hacı Özbek Camii Hacı Özbek Camii

Hacı Özbek Cami halk arasında Çukur veya Çarşı Cami olarak da anılmaktadır. 1334 Hacı Özbek Bin Muhammed tarafından inşa edilmiştir. Üç gözlü kare bir planla yapılmış caminin bir kısmı yıkılmıştır.

Birçok kaynağa göre Osmanlı Dönemi’nde yapılan ilk camidir. Günümüzde ibadethane olarak kullanılan Hacı Özbek cami İznik merkezde, Kılıçarslan Caddesi üzerinde bulunmakta ve Ayasofya Camii'ne yürüme mesafesindedir.

İznik'te eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için İznik'te gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


İznik Müzesi

İznik Müzesi İznik Müzesi

İznik Müzesi 1388 yılında Sultan 1. Murat’ın annesi tarafından imarethane olarak inşa ettirilmiştir. Açıldığı yıllarda yoksullara yemek dağıtımı yapılan bina 1960 yılında müzeye çevrilmiştir. Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

İznik merkezde bulunan müze İznik Kaymakamlığı’na ve Şeyh Kutbuddin Camii’ne yürüme mesafesindedir.

İznik Müzesi pazartesi günleri hariç haftanın her günü Müzekart ile ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücreti 5 TL’dir. Bölgedeki yoğunluktan dolayı park sorunu yaşanabilmektedir. Ücretli otoparklar 5-10 TL arasında değişmektedir.

İznik'te binlerce yıllık tarihi yerler ile sizi geçmişe götürecek yerler için İznik gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Ayasofya Camii

Tarihi İznik Ayasofya Camii Tarihi İznik Ayasofya Camii

7. yüzyılda Roma kralı tarafından yaptırılmış olan ve o zamanlar kilise olan Ayasofya’da Hristiyanlığa ait önemli konsiller gerçekleştirilmiştir. 1331’de İznik’in Orhan Gazi tarafından Osmanlı himayesine girmesi ile birlikte kilise camiye çevrilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde devrin en ünlü mimarlarından olan Mimar Sinan yenileme çalışmaları yapmış, minare ve minber eklemiştir.

Ayasofya Camii İznik’in tam merkezinde, Kılıçarslan ve Atatürk caddelerinin kesiştiği dört yol ağzındadır. Bu yollar surlarla çevrili şehrin dört farklı kapısından gelmektedir. 

İznik merkezde bulunmasından dolayı ulaşım kolaydır.

Bursa'daki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Bursa gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.


İznik Surları ve Şehir Kapıları

İznik Surları ve Şehir Kapıları İznik Surları ve Şehir Kapıları

İznik’in çevresini saran surlar M.Ö. 4. yüzyılda Bitinya Krallığı tarafından inşa edilmeye başlanmıştır. Roma Döneminde de eklemeler yapılan surların uzunluğu 4970 yüksekliği ise 11-13 metredir.

Surlarda dört adet kapı bulunmaktadır. İstanbul Kapı kentin kuzeyinde bulunur ve esas giriş çıkış kapısıdır. Lefke Kapı kentin doğusunda bulunmakta ve mimari olarak İstanbul Kapı’ya büyük benzerlik göstermektedir. Göl Kapı şehrin batısında, İznik gölü tarafında bulunmakta olup büyük oranda yıkılmıştır. Yenişehir Kapı ise Bursa yönünde kalmaktadır. İstanbul Kapı gibi sağlamlığını koruyabilmiş bir diğer kapıdır.

Şehir kapılarına ve surlara giriş ücretsizdir. Kapılar şehrin ana caddeleri ile birbirine bağlı bulunmaktadır.

İznik'te dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için İznik tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.


Yeşil Camii

İznik Yeşil Camii İznik Yeşil Camii

Yeşil Camii sadece Bursa’nın değil ülkemizin en ünlü tarihi yapılarından biridir. Dünyaca ünlü İznik çinileri ile bezenmiş olan Yeşil Camii Sultan 1. Mehmet zamanında, dönemin sadrazamı  Çandarlı Halil Hayreddin Paşa tarafından Hacı bin Musa’ya 1378 yılında yaptırılmıştır. Aynı zamanda Osmanlı tarihine ait mimarı belli olan en eski cami olma özelliğini de taşımaktadır. Yüzyıllara meydan okuyan yapının son restorasyon çalışması 2015 yılında yapılmıştır.

Yeşil Cami Mahallesi’nde bulunan camiye İznik şehir merkezinden herhangi bir vasıtaya ihtiyaç duymadan 10 dakika içerisinde ulaşılmaktadır.  


Nikaia Antik Kenti

Nikaia Antik Kenti Nikaia Antik Kenti

Nikaia, İznik Gölü kenarındaki verimli topraklarda ilk çağlarda kurulmuş yerleşim yeridir.  Bitinya Krallığı bu bölgede kurulmuştur. M.Ö. 4. yüzyılda yıkılan Bitinya Krallığı’nın yerinde M.Ö. 306’da Büyük İskender’in valilerinden Lisimahos tarafından yeni bir şehir inşa edilmiştir. Daha sonraları bu şehir Roma İmparatorluğu’nun önemli şehirlerinden biri olmuştur.

Kent içerisinde surlar, su kanalları, ibadethaneler, tiyatrolar bu bölgede yaşayan toplulukların siyasi, sosyal ve dini yapısı hakkında bilgiler vermektedir. Bölgede yaşayan toplulukların mimari yapılarının çok azı günümüze ulaşabilmiştir.

Nikaia Antik Kenti İznik şehir merkezinde, şehrin en önemli caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Ziyaretler ücretsizdir.

İznik'te aileniz ile bir arada keyifli, konforlu ve güvenli bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi İznik aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Dikilitaş

Dikilitaş Dikilitaş

Beştaş veya Nişantaşı olarak da bilinen Dikilitaş’ın tarihi Roma Dönemi’ne dayanmaktadır. Kare taban üzerinde 5 parçadan oluşmuş 12 metrelik bir yapıdır. Başlangıçta 6 parça 5.5 metrenin üzerine kondurulmuş bir kuş heykelinden oluştuğu öne sürülürse de konuyla ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. 

Dikilitaş bölgedeki diğer tarihi yapılara konum itibariyle yakındır. Antik dönemlerden kalma Merdivenli Kaya 2 kilometre mesafedeyken, 2700 metre ilerisinde İznik Yeraltı Mezarı bulunmaktadır. 

Dikilitaş İznik’e bağlı Elbeyli Beldesi’nde yer almaktadır. Elbeyli İznik’in Orhangazi çıkışının 7. kilometresindedir. İznik merkezden Elbeyli dolmuş / minibüs seferleri kullanılarak Dikilitaş’a ulaşılabilmektedir. Dikilitaş ziyaretleri ücretsizdir.


Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi

Çandarlı İbrahim Paşa Çandarlı İbrahim Paşa

Çandarlı İbrahim Paşa 1421-1429 yılları arasında sadrazamlık görevini yerine getirmiştir. 1429 yılında vefat eden Çandarlı Paşa İznik’e defnedilmiştir. Daha sonraları mezar alanı türbeye çevrilmiştir.

Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi İznik merkezde, meşhur Yeşil Cami yakınlarında yaklaşık 30 metrekarelik alanda bulunmaktadır. Kılıçarslan Caddesi üzerinde yer alan türbe İznik Kalesi ve kaymakamlık binasından yürüme mesafesindedir.


1.Murat Hamamı

1. Murat Hamamı 1. Murat Hamamı

Büyük Hamam veya Meydan Hamamı olarak da bilinen 1. Murat Hamamı hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte mimari özellikleri değerlendirildiğinde 13. yüzyıla ait bir yapı olduğu düşünülmektedir. 

Kadın ve erkek için ayrı dizayn edilmiş olan 1. Murat Hamamı simetrik yapılı çifte hamamdır. Hamamın tarihi bahçesinde bulunan kafelerde çay ve kahve içilebildiği gibi hediyelik eşya dükkanlarında el yapımı takılar, çini ürünleri, yöresel hediyelik eşyalar ve hamam gereçleri satın alınabilmektedir.

İznik merkezde bulunan hamam aynı zamanda Ayasofya Camii ve Mahmut Çelebi Camii’nin arasında yer almaktadır. Şehir otogarından yürüme mesafesinde olan 1. Murat Hamamı giriş ücreti 10 TL’dir.


Eşrefzade Cami

Eşrefzade Camii Eşrefzade Camii

Eşrefzade Camii’nin kesin olmamakla birlikte Eşrefzade Abdullah tarafından 1469 tarihinde yaptırıldığı düşünülmektedir. İznik’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesiyle zarar gören yapı 1950 yılında yeniden inşa edilmiştir.

İznik merkezde bulunan cami ibadethane olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Caminin alt kısmında Eşrefoğlu Abdullah Türbesi yer almaktadır. Eşrefzade Camii belediye binasına ve Hacı Özbek Camii’ne yürüme mesafesindedir.