Bursa’nın en büyük ilçesi olan İnegöl, bu özelliğinin yanı sıra yüz ölçümü olarak Türkiye’deki birçok ilden daha büyüktür. Eski çağlardan beri Anadolu’nun önemli yolları üzerinde bulunan ilçe, günümüzde de İstanbul, İzmir, Ankara üçgeninin tam ortasında olan konumu ile önemini korumaktadır.
1847 – 1942 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda İnegöl’ün tarihinin M.Ö 3000 yılına kadar dayandığı ortaya çıkmıştır.
Tarih boyunca İnegöl’de Hititler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar yaşamıştır. Makedonyalılardan sonra Roma İmparatorluğu’nun, Malazgirt Savaşı’ndan sonra ise Selçukluların hakimiyetine girmiştir. Bu tarihten sonra birkaç kez daha Selçuklular ve Bizanslılar arasında el değiştiren ilçe, Osmanlı Beyliği’nin kuruluş yıllarında Osman Bey’in yakın dostu, Turgut Alp tarafından fethedilmiştir.
Bizans döneminde adı “Anglecoma” olan ilçenin, Osmanlı dönemindeki isimleri Ayna – Göl ve İne – Göl olarak geçmektedir. İnegöl ismi, bu bölge Cuma günü yani o dönemde Ezine günü fethedildiği için Ezinegöl olarak verildikten sonra Ez takısı atılarak kullanılmaya başlanmıştır.
İlçenin önemli tarihi eserleri Osmanlı Dönemi’ne aittir.
İnegöl'de açık büfe imkanlarıyla bütçe dostu oteller için İnegöl otelleri fiyat sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.
İnegöl Kent Müzesi
İnegöl Kent Müzesi
İnegöl Kent Müzesi, ilçe halkının eşya bağışları ve İnegöl Belediyesi’nin destekleriyle açılan Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesidir.
Müze binasının 150 yıllık bir tarihi bulunmaktadır. Bu bina tarihte belediye binası olarak kullanılmıştır.
Tarihi Çınarlaraltı Bahçesi ve İshak Paşa Külliyesi ile aynı mevkide ziyaretçilerini beklemektedir.
İnegöl Kent Müzesi’nde 2000’in üstünde yaşam eşyası, 15000’in üstünde fotoğraf ve belge bulunmaktadır. Bu obje ve belgelerin toplanması sırasında tarihe ışık tutan 3500’den fazla kişi ile bire bir görüşülmüştür.
İnegöl’ün 15 milyon yıl öncesinden günümüze kadar evreleri kronolojik olarak müzede sunulmaktadır.
Kent Müzesi Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Salı – Cumartesi 09.00 – 18.00, Pazar günleri ise 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Giriş ücreti ise tam 1.5 TL, öğrenci 1 TL’dir.
Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Bursa bölgesi otelleri sayfasında listeledi.
Turgutalp Türbesi
Turgutalp Türbesi
İnegöl’ün fatihi ve Osman Gazi’nin silah arkadaşı Turgut Alp, yaşadığı dönemde İnegöl’e Türk damgasını vuran önemli komutanlardan biridir. Yerleştiği köye adı verilmiş ve bu köyde vefat etmiştir.
Turgutalp Türbesi, köyün 500 metre batısında bulunan yüksek bir tepededir. 1986 yılında yenilenmiştir.
İnegöl'de doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için İnegöl'de gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.
Ortaköy Kervansarayı
Ortaköy Kervansarayı
Ortaköy Kervansarayı, 15.yüzyılın ortalarında Karaca Bey tarafından yaptırılmıştır. 3 bölümü bulunan kervansaray, uzun zaman ağıl ve mantar üretme çiftliği olarak kullanılmıştır.
2007 – 2008 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında ziyarete açılmıştır. Ortaköy Kervansarayı tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve günümüze kadar gelen iki önemli kervansaraydan biridir.
İnegöl'e geldiğiniz zaman Ahmet Türkel Çevreyolu’na girdiğiniz takdirde yön tabelalarının da yardımıyla Ortaköy’e gidilmektedir.
Kervansaraya giriş ücretsiz olup, mesai saatleri arasında ziyaretçilerini beklemektedir.
İnegöl'de doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için İnegöl gezi rehberi sayfasında listeledi.
Yıldırım Camii – Cuma Camii
Yıldırım Camii
Halk arasında Cuma Camii olarak bilinen Yıldırım Camii, I. Bayezid tarafından 1398 – 1402 yılları arasında yaptırılmıştır.
II. Abdülhamit döneminde harap olan bu yapı, yıkılarak bugün kullanılan cami inşa edilmiş ve 1895 yılının Kasım ayında yeniden ibadete açılmıştır.
Mehmet Bey Camii
Mehmet Bey Camii
Mehmet Bey Camisi’nin kitabesi bulunmamaktadır. Ancak son cemaat yeri önünde kesme taş bileziğinde iki satırlık bir kitabe yer almaktadır.
Kitabeye göre, Mehmet Bey Camii, 1703 – 1704 yılları arasında Kethudazade İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Yaklaşık 500 yıllık Mehmet Bey Camii, Bursa İl İdaresi’nin destekleri ile restore edilerek yeniden hizmete açılmıştır.
İnegöl dışında il genelinde yapılmakta olan tüm etkinliklere ulaşmak için Bursa gezi rehberi sayfasına göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
İshak Paşa Külliyesi
İshak Paşa Külliyesi
İshak Paşa Camii, İnegöl Çarşı’sının içinde yer almaktadır. Medrese ve türbesi de bulunmaktadır.
15.yy Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan İshak Paşa Külliyesi hakkında bilgiler, 1486 vakfiyesinden alınmıştır. Bu vakfiyeye göre külliyenin içerisinde zaviye, imaret ve han bulunduğu anlaşılmaktadır. Ancak günümüze kadar sadece medrese, türbe ve camii sağlam kalmıştır.
Bugün minare gövdesi yeni olmasına rağmen, iki kesme taş ve iki tuğladan yapılmış pabuç ve kaide kısmı orijinaldir.
Kasım Efendi Camii
Kasım Efendi Camii
Kasım Efendi Camii’nin orijinal kitabesine ulaşılamamaktadır. Caminin içerisinde bulunan levhada ise 1521 yılında inşa edildiği yazmaktadır.
Kasım Efendi Camisi’nin içerisinde 2 yatır bulunmaktadır. 1955 yılında yapılan düzenleme çalışmaları sırasında Cevahirü’l-Ahbar isimli 675 sayfalık bir eser bırakan ve birçok öğrenci yetiştiren Kasım Efendi’nin mezarına rastlanmıştır.
Şu anda büyütülen caminin içerisinde Kasım Efendi’nin mezarı bulunmaktadır.
İnegöl'de lüks mekanları ile açık büfe imkanları sağlayan ve bir çok aktivelere imkan veren İnegöl lüks oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Hatun Türbesi
Tarihi Gülşah Hatun Türbesi
İshak Paşa Camii’nin doğusunda bulunan Hatun Türbesi’nin içerisinde 3 kabir bulunmaktadır.
Kabirlerden biri, İshak Paşa’ya aittir. İshak Paşa Selanik’te vefat etmiş ancak, vasiyeti üzerine İnegöl’de defnedilmiştir.
Diğer iki kabrin kime ait olduğu net bilinmemekle birlikte, İshak Paşa’nın karısına ve kızına ait olduğu düşünülmektedir.
Belediye Çarşısı ( Bedesten )
İnegöl Belediye Çarşısı
Çarşının içerisinde iki kitabe bulunmaktadır. Birinci kitabede bu bölümün çarşı olduğu, ikinci kitabede ise Belediye Reisi Sadıkzade Süleyman Ağa tarafından yaptırıldığı yazılıdır.
Belediye çarşısı 1887 – 1888 yılları arasında inşa edilmiştir. 3 adet kapısı bulunan Bedesten, 2011 yılında İnegöl Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Yıldırım Hamamı – Salı Hamamı
Yıldırım Hamamı
Salı Hamamı ve Yıldırım Hamamı isimleriyle anılmakta olan tarihi hamam, Yıldırım Beyazıt Dönemi’nde, Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından inşa edilmiştir.
Hamam, ılıklık, sıcaklık, su deposu, soyunmalık ve hela bölümünden meydana gelmektedir. Son dönemde yapılan değişikliklerle özellikle ön cephesi tarihi özelliğini kaybetmiş ve mağazaya çevrilmiştir.
Sinanbey Hamamı
Sinanbey Hamamı
Sinanbey Hamamı’nın halk arasında kullanılan isimleri Yeni Hamam, Çifte Hamam, Kaptanın Hamamı’dır.
Kitabesi günümüze kadar ulaşamayan hamam, kadınlar ve erkekler bölümünden meydana geldiği için Çifte Hamam adıyla anılmaktadır.
Kadınlar ve erkekler bölümlerinde ayrı ayrı olmak üzere, soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, iki halvet ile bir su deposu bulunmaktadır.
Günümüzde hala kullanılmakta olan yapı, iki ayrı hamam haline getirilmiştir.
İnegöl'de doğa ile iç içe mekanlara yakın kaliteli hizmet sunan konaklama seçeneklerini İnegöl 5 yıldızlı oteller sayfasında bulabilirsiniz.
Bay Hoca’nın Kabri
Bay Hoca Kabri
Bay Hoca, Osman Bey’in kardeşi Savcı Bey’in oğludur.
Bizans Tekfurları ile 1287’de Ermeni Beli’nde yapılan savaşta şehit düşmüştür.
Osmanlı Hanedanlığı’nın ilk şehidi olan Bay Hoca’nın Kabri, İnegöl’e bağlı Hamzabey Köyü’ndedir. Kabirde, 2012 yılında İnegöl Belediyesi tarafından restorasyon çalışması yapılmıştır.