Nevşehir’in turistik ilçeleri arasında yer alan Göreme, peribacaları, doğa harikası vadileri, milli parkı, açık hava müzeleri ve yer altı şehirleri ile ziyaretçilerine oldukça farklı alternatifler sunmaktadır.
Göreme’nin gezilecek yerleri ziyaretçilerine hem tarihi gezileri hem de doğa gezilerini bir arada gerçekleştirme imkanı veren olan bir bölgedir. İlçe içerisinde adım atılan her nokta, coğrafi yapısı ve tarih kokan binaları dolayısı ile özel bir gezi halini almaktadır. Vadilere uzanan patika yollarda kelebekler ve kuşlar eşliğinde doğa yürüyüşleri yaparken, vadilerin içinde yer alan kiliselerle geçmişe yolculuk yapılmaktadır. Göreme gezilecek yerler düşünüldüğünde oldukça zengin bir bölgedir. Bölgede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında; Güvercinlik Vadisi, Güllüdere Vadisi, Uçhisar Kalesi, Aşıklar Tepesi, Kızılçukur Vadisi, Çavuşin Köyü ve Paşadağ Vadisi bulunmaktadır.
Göreme gezilecek yerleri oldukça fazla olan bir bölge olmakla birlikte, bu noktalar arasında en dikkat çekenleri tarihi gezilere olanak sunan Göreme Açık Hava Müzesi ve içerisindeki yapılar, ilçenin çevresindeki diğer kiliselerdir. Doğa gezileri ise ilçenin vadilerinde gerçekleştirilmektedir.
Göreme'de gezilecek yerlere yakın göz alıcı dizaynları ile sizi cezbedecek oteller için Göreme otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi
Kapadokya’da binlerce yıl manastır hayatının hüküm sürdüğü, bölgenin düşünce ve ilim üssü olan tarihi bölgesi günümüzde Göreme Açık Hava Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Göreme Milli Park sınırları içerisinde kalan açık hava müzesi, 4. Yy – 13. Yy arası dönemlere ait tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır.
1985 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren bu bölge, içerisinde onlarca kilise, basel ve şapel barındırmaktadır. Kızlar Ve Erkekler Manastırı – Aziz Basel Şapeli – Elmalı Kilise - Azize Barbara Şapeli – Yılanlı Kilise – Karanlık Kilise - Azize Catherine Şapeli – Çarıklı Kilise – Tokalı Kilise açık hava müzesinin tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Tokalı Kilise, açık hava müzesinin dışında kalmasına rağmen, müze bileti ile gezilebilen yerler arasındadır. Karanlık Kilise ise, müze sınırları içerisinde kalıyor olsa da, ayrı bilet alınarak ziyaret edilebilmektedir. Tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan bu müze, Göreme gezilecek yerler listesine de mutlaka eklenmesi gereken bölgeler arasında yer almaktadır.
Nevşehir il merkezine 10 km mesafede yer alan milli parkın içerisinde yer alan açık hava müzesine ulaşım özel araç, otobüs ve minibüs ile sağlanmaktadır. Şehir merkezi haricinde Ürgüp üzerinden de ulaşım imkanı bulunan bölgenin, Ürgüp ile arasındaki mesafe ise sadece 6 km’dir.
Göreme Açık Hava Müzesi için giriş ücreti 75 TL’dir. Müze Karta sahip olan kişiler, açık hava müzesine yılda iki kez, Plus Müze Kart sahibi olan kişiler ise yıl boyu sınırsız giriş hakkına sahiptir. İş Bankası kredi kartı da Müze Kart yerine geçmektedir.
Haftanın her günü ziyarete açık olan müze, yaz sezonunda 08.00 – 19.00, kış sezonunda 08.00 – 17.00 saatleri arasında gezilebilmektedir.
Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi
Göreme’nin en güzel yerlerinden biri olan Güvercinlik Vadisi, aynı zamanda bölgenin en uzun vadilerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. 4 km uzunluğa sahip olan vadi adını bölgeye oyulmuş olan güvercinliklerden almaktadır.
Vadinin içerisinden Vasil Deresi geçmektedir. Gezi sırasında bölgenin meşhur manzarasını ve güvercinlerini görme imkanının yanı sıra, tarihi yapıları inceleme şansı da bulunmaktadır. Göreme'de gezilecek yerler düşünüldüğünde Güvercinlik Vadisi, ister tek başınıza isterseniz de gezi rehberi aracılığıyla gidip görmeniz gereken bölgenin özel alanları arasında yer almaktadır. Hem Türkiye hem de Göreme için fotoğraf çekilecek tarihi ve güzel alanlar da düşünüldüğünde en çok tavsiye edilen ve bu konuda da popüler olan bölgeler arasında gösterilmektedir.
Uçhisar ve Göreme arasında yer alan Güvercinlik Vadisi’nin iki girişi bulunmaktadır. Adnan Menderes yolu üzerinden vadiye ulaşım sağlanmaktadır. Vadi içerisinde kırmızı işaretleri takip ederek, yürüyüş yollarında gezi alternatifinin yanı sıra bisiklet ile tur imkanı da bulunmaktadır.
Göreme Milli Parkı
Göreme Milli Parkı
Yıl boyunca ortalama 1 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlamakta olan Göreme Milli Parkı, 40 km’lik bir alana yayılmış oldukça büyük bir milli parktır. Hem köklü bir tarihe hem de doğal güzelliklere ev sahipliği yapan bu bölgede bir yanda peribacaları, bir yanda doğa yürüyüşlerinin gerçekleştirildiği vadiler yer almaktadır.
Göreme Milli Parkı içerisinde, Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören Yeri, Ortahisar, Ürgüp ve Uçhisar yerleşimleri ve Çavuşin ve Avcılar köyleri bulunmaktadır.
Erciyes ve Hasan dağları arasında kalan volkanik bölgede yer alan Göreme Milli Parkı’nın oluşumu 60 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Milli parkın doğal güzelliklerinin sunduğu bu milyonlarca yıl öncesine ait oluşumlara, Bizans mimarisi eklendiğinde bölge ulusal değere sahip bir alan haline gelmiş ve UNESCO Dünya Mirasları Listesine dahil edilmiştir.
Göreme ilçe sınırlarında başlayan milli park, Nevşehir il merkezine 10 km mesafede yer almaktadır. Bölgeye özel araçla gelmeyi tercih edenler Nevşehir – Uçhisar yolunu takip ederek, 20 dakikalık bir yolculuktan sonra milli parka ulaşabilmektedir.
Diğer yakın illerden ve şehir merkezinden gelecekler için otobüs ve dolmuş seferleri de düzenlenmektedir.
Göreme Milli Parkı için giriş ücreti 30 TL’dir. Müze Kart’a sahip olanlar ise ücretsiz olarak giriş yapabilmektedir. Nisan – Ekim ayları arasında 08.00 – 19.00, Kasım – Mart ayları arasında ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan milli parkta, at, balon ve ATV Safari ile gezi imkanı bulunmaktadır. Yürümeyi sevenler içinse, yürüyüş hatları yer almaktadır.
Milli parka yakın bölgelerde kamp, karavan ve otel olmak üzere çeşitli konaklama alternatifleri sunan işletmeler yer almaktadır.
Kızılçukur Vadisi
Kızılçukur Vadisi
Gün batımında büründüğü kızıl renk ile meşhur Kızılçukur Vadisi, Çavuşin Köyü’ne 1 km, Ortahisar’a 2 km, açık hava müzesine 3 km mesafede yer almaktadır.
Vadinin girişinde bulunan Üzümlü Kilise ziyareti ile başlayan doğa yürüyüşleri, 5000 metrelik parkurda devam etmektedir. Gün batımından önce başlayan bu turlar, vadi içerisinde meşhur gün batımı manzarasını izleyerek son bulmaktadır. Özellikle gün batımında bir başka güzel olan bölge, İstanbul ve çevresinden de çokça ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Vadide kayalara oyulmuş özel eserlere de şahit olabilirsiniz. Göreme gezilecek yerler arasında ilk sıralara yazılması gereken Kızılçukur Vadisi, fotoğraflama konusunda da muhteşem bir yer olup, aynı zamanda birbirinden güzel gezilere de ev sahipliği yapmaktadır.
Bölgeyi ister tek başınıza ister özel gezi turu aracılığıyla gezip görebilirsiniz.
Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi
Gün ışığı ile renk değiştiren peribacaları ile meşhur Güllüdere Vadisi, Göreme – Çavuşin arası uzanmakta ve 4 km uzunluğa sahiptir.
Kapadokya’nın en gözde trekking alanlarından biri olan vadi, doğal güzelliklerinin yanı sıra Ayvalı Kilise, Üç Haçlı Kilise, Yovakim – Anna Kilisesi, Haçlı Kilise, Sütunlu (Direkli) Kilise gibi tarihi yapılara da ev sahipliği yapmaktadır.
Paşabağ Vadisi
Paşabağ Vadisi
Hem Paşabağ Vadisi hem de Rahipler Vadisi olarak anılan bu bölge, peribacalarının en net görüldüğü noktalar arasında yer almaktadır. Vadiye Avanos – Çavuşin yolundan ve Avanos – Ürgüp yolundan ulaşım sağlanmaktadır.
Paşabağ Vadisi, geçmiş dönemlerde, dünyadan elini eteğini çeken ve inzivaya geçen keşişlerin ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Mantar biçimindeki peribacalarının yanı sıra, dut ağaçlarının sıklığı dikkat çekmektedir.
Vadide yapılan ışıklı etkinliklere katılarak oldukça farklı bir gösteriye tanık olunabilmektedir.
Nevşehir'deki günübirlik aktivitelerinizde rahat konaklama hizmetleri veren yerler için Nevşehir otelleri sayfasını kontrol edebilirsiniz.
Zemi Vadisi
Zemi Vadisi
Göreme’nin tarihi ve doğal güzelliklerini bir arada sunan bir diğer yer ise Zemi Vadisi’dir. Kermil Tepesi’nden Göreme Açık Hava Müzesi’ne kadar uzan vadiye ulaşım için 5600 metre uzunluğunda doğa harikası bir patika yol bulunmaktadır.
Vadiye uzanan bu uzun patika yol boyunca ziyaretçilere kuşlar ve kelebekler eşlik etmektedir. Bahar aylarında ise dallardan sarkan meyvelerin tadına bakma imkanı bulunmaktadır. Göreme'de gezilecek yerler arasında bulunan Zemi Vadisi, her mevsim oldukça özel ve ilgi çekici bir yer olmasıyla bilinmektedir. Bu bölgeye benzer olup burada bulunan bir diğer vadi ise Kılıçlar vadisidir. Her iki vadiye de ailenizle birlikte gidebilirsiniz. Ortamda var olan muhteşem doğal güzellikler sizi Göreme bölgesinde yapılmış ya da yapılması gereken gezi listesi için de teşvik edecektir.
Sarnıç, Saklı, Görkündere ve El Nazar Kiliseleri, peribacaları, tüneller ve Roma mezarları vadinin doğal güzelliklerinin yanı sıra dikkat çeken tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Kılıçlar Vadisi
Kılıçlar Vadisi
Aktepe ile Göreme arasında uzanan Kılıçlar Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi mevkiinde yer almaktadır.
Vadinin Göreme yolunun kuzeyinde kalan kısmında ilginç şekillere sahip ve içinden suyolu geçen peribacaları ve farklı siluetlere sahip kayalıkları bulunmaktadır. Vadinin önemli tarihi yapıları ise Aynalı Kilise ve Meryem Ana Kilisesi’dir. Vadi diğer vadiler gibi oldukça güzel bir manzaraya sahiptir.
Milli parkın karşısında yer alan otoparkın yanından uzanan patika yol ile ulaşım sağlanan Kılıçlar Vadisi’ne araç ile ulaşım sağlanmamaktadır.
Saklı Kilise
Saklı Kilise
Zemi Vadisi’nin sarp bir yamacına inşa edilen Saklı Kilise, 1957 yılında keşfedilmiştir. Kapısının yıkılmış olması ve sarp bir bölgede yer almasından dolayı kilisenin varlığı uzun yıllar fark edilmemiştir. Bu nedenle tarihi yapı Saklı Kilise adını almıştır. 11. Yüzyıl tarihi yapıları arasındadır.
Kiliseyi süsleyen resimlerin, sıva üzerine değil direkt taşa işlenmiş olması dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır. Kırmızı rengin hakim olduğu Saklı Kilise’nin resimleri Yusuf Koç Kilisesi’nin resimleri ile benzerlik göstermektedir. İçerisinde garip bir oda da bulunan bu tarihi kilise, bölgenin en ilginç yapıları arasında bulunuyor. Oldukça farklı bir yer olan Saklı Kilise, gezilecek yerler arasında da kendine hayran bırakan nadir bölgelerden biri olarak gösterilmektedir.
Kilisenin sahneleri oldukça iyi korunmuştur. Deesis (Dua Sahnesi), Meryem'e Müjde, İsa'nın Doğumu, İsa'nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya'nın Görevlendirilmesi, İsa'nın Vaftizi, Başkalaşım, İsa Çarmıhta, Meryem'in Ölümü (Koimesis) ve aziz tasvirleri kilisenin dikkat çeken bölümleridir.
Yusuf Koç Kilisesi
Yusuf Koç Kilisesi
Adını yapıyı güvercinliğe çeviren Yusuf Koç’tan alan kilise, 11. Yüzyıl tarihi yapılarındandır. Durmuş Kadir Kilisesi ve Bezirhane Kilisesi arasındaki yamaçta yer almaktadır.
Tamamı kayalardan oyulmuş olan kiliseye 13 basamaklı demir bir merdiven ile çıkılmaktadır. Vaftiz, günah çıkarma, adak adama amaçlı olarak kullanıldığı hem küçük oluşundan hem de duvarlarındaki fresklerden anlaşılmaktadır.
Yusuf Koç Kilisesi girişinin sağında ellerinde haç olan Helena ve Konstantin, solunda ise Meryem Ana ve müjdeleri yer almaktadır. Kilisenin tavan kubbesinde ise Mikhael ve Gabriel melekleri ziyaretçilerin dikkatini çeken alanlar arasında yer almaktadır.
Maşat mevkii Adnan Kahveci Sokağı’nda yer alan üzüm bağlarının arasından geçerek 250 metrelik bir yürüyüşle kiliseye ulaşılabilmektedir. Kiliseye araç ile ulaşım sağlanmamaktadır.
Bağlıdere Aşk Vadisi
Bağlıdere Aşk Vadisi
Kapadokya’nın en meşhur vadilerinden biri olan Bağlıdere Aşk Vadisi, balon turları yapılan bölgedir. Gün doğumundan gün batımına kadar, farklı şekillerde oluşan görsel bir şölene ev sahipliği yapmakta olan vadi 4900 metre uzunluğundadır.
Bağlıdere Aşk Vadisi’nin 2 girişi bulunmaktadır. Bunlardan ilki Göreme – Avanos, diğeri ise Uçhisar – Göreme yolundadır.
Bölgenin yeşil alanları ve güneş ile bütünleşen manzaraları vadi yürüyüşleri için en çok tercih edilen alanlar arasında yer almasını sağlamaktadır. Üzüm bağlarının ve meyve ağaçlarının arasında süre yolculuk yaklaşık olarak 2,5 saat sürmektedir.
Göreme'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Göreme gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.
Durmuş Kadir Kilisesi
Durmuş Kadir Kilisesi
Göreme’nin Maşat mevkiinde yer alan tarihi yapı, adı net olarak bilinmediği için içerisinde yer aldığı bağın sahibinin adı ile anılmaktadır. Durmuş Kadir Kilisesi’nin, Bizans dönemine ait 6. ya da 7. Yüzyıl eserlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir.
Kaya kabartmalarının ön plana çıktığı kilise de hiç fresk bulunmamaktadır. Kilisenin dikkat çeken diğer bölümleri arasında 3 basamakla çıkılan papaz tahtı, duvarlara oyulmuş mezarlar, vaftiz yeri ve iri sütunları yer almaktadır.
Mesevli Kilisesi
Mesevli Kilisesi
Uzun yıllar güvercinlik olarak kullanılan Mesevli Kilisesi, bulunduğu yerin adı ile anılmakla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda bu yapının aslında Aziz Sergios Kilisesi olduğu anlaşılmıştır.
Duvarlarındaki fresklerde ise Aziz Sergios, Aziz Bakhos ve ellerinde uzun mızraklar bulunan şehit askerler resmedilmiştir. Tavanında ise kayalardan oyulma bir haç ve hayat ağacı bulunmaktadır.
Kiliseye Adnan Menderes Caddesi’ni takip ederek, Kağnı Yolu Sokağı’na girdikten sonra 400 metrelik bir yürüyüşten sonra ulaşılabilmektedir.
Göreme dışında Nevşehir'in tüm tarihi mekanları ve turistik yerleri için Nevşehir gezi rehberi sayfasını inceleyebilirsiniz.
Aziz Hieron Şapeli
Aziz Hieron Şapeli
Hieron, hayatı boyunca askerlik yapmış ve öldükten sonra aziz ilan edilmiştir. Aziz Hieron’un bir freski Göreme Açık Hava Müzesi’nde Tokalı Kilise de bulunmaktadır. Bu azizin bölgede önemli bir kimse olduğunun diğer kanıtı ise Belisırma Köyü’ndeki Direkli Kilise’de yer alan büyük boy resmidir. Göreme’nin eski isimlerinden biri olan Maccan ise Aziz Hieron’un annesinin adıdır.
Bölgeyi turlara katılarak da gezebileceğiniz gibi, bölgede güzel bir gün geçirip gezilecek yerler listenizi de tamamlamanız açısından son derece ideal bir yer olarak gösterilmektedir.
Ağzıkarahan Hanı
Ağzıkarahan Hanı
Kapadokya bölgesinin İpek Yolu üzerindeki en büyük hanlarından biri olan Ağzıkarahan Hanı, 13. yy Selçuklu dönemi tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Kapısında oluşan kararmalardan dolayı Ağzıkarahan adı ile anılmaktadır. Taç kapısında kullanılan taş işçiliği diğer hanlara göre oldukça farklı ve güzeldir.
Ağzıkarahan Hanı, Göreme’nin dışında kalmaktadır ancak Göreme gezisi rotası içerisindedir. Gezilecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken bu han, güzel ve farklı bir gün geçirmeniz için de ideal konumdadır. Yapıya ulaşım için çevreyolundan Aksaray – Nevşehir yolunun takip edilmesi gerekmektedir. Acıgöl mevkiine gelmeden önce tabelalar ziyaretçileri yönlendirmektedir.
Göreme'de dinlenmek ve uzun zamandır ihtiyaç duyduğunuz o hayalinizdeki tatili yapmak için Göreme tatil otelleri sayfasına göz atmayı unutmayın.
Aynalı Kilisesi
Aynalı Kilisesi
Aynalı Kilisesi’nin diğer adı Fırkatan Kilisesi’dir. Göreme’ye 500 metre mesafede yer almaktadır.
Aynalı Kilisesi’nin mimarisi, bölgenin diğer kiliselerinden oldukça farklıdır. Kilisenin içerisinde gizli geçitler, mutfak, erzak depoları, tehlike anında sığındıkları mekanlar ve bu mekanlara giden gizli tüneller günümüzde hala incelenmektedir.
Göreme Günübirlik Gezilecek Yerler
Göreme, Nevşehir’in turistik beldeleri arasında yer almaktadır. Tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken bu beldenin aynı zamanda çevresinde de günübirlik olarak gezebileceğiniz pek çok nokta yer almaktadır.
Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Müzesi
Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Müzesi
Adını bünyesinde yer alan 52 içme suyu kuyusundan alan Derinkuyu Yeraltı Şehri, günümüzde gezilebilen 8 katı ile ziyaretçilerine oldukça farklı bir gezi deneyimi yaşatmaktadır. Müze statüsünde yer alan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme merkezine yaklaşık olarak 40 km mesafede yer almaktadır.
Göreme'nin çevre bölgelerinin de kendisi gibi zenginliğe sahip olduğu bilinirken, bu yer altı şehri ve müzesi de bölgede gezilecek yerler arasında olup mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak gösterilmektedir.
Hacıbektaş
Hacıbektaş
Nevşehir’in Hacı Bektaş Veli’den adını alan ilçesi Hacıbektaş, dini atmosferi ve tarihi yapıları ile oldukça dikkat çeken bir atmosfere sahiptir. Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi - Hacı Bektaş Veli Türbesi, Çilehane, Dede Bağı, Balım Evi, Beştaşlar, Karahöyük gibi gezilebilecek pek çok alana sahip olan ilçe, Göreme’ye 57 km mesafede yer almaktadır.
Göreme'de aileniz ile bir arada keyifli konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Göreme aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.
Acıgöl
Acıgöl
Nevşehir’in en güzel ilçelerinden biri olan Acıgöl, kendisi ile aynı adı taşıyan gölün kenarında yer almaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra bu ilçe Selçuklu Dönemi’nden kalma tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Acıgöl, Göreme arası mesafe yaklaşık olarak 35 km’dir.
Mantar Kaya
Mantar Kaya
Gülşehir ilçesinin sembol yapıları arasında yer alan Mantar Kaya, rüzgar aşınımı sonucunda oluşmuş olan doğal bir yapıdır. Mantar Kaya ile Göreme merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 28 km’dir.
Kozaklı Kaplıcaları
Kozaklı Kaplıcaları
Nevşehir’in sağlık turizminde öne çıkan noktaları arasında yer alan Kozaklı ilçesi, kaplıcalar yönünden oldukça zengin seçeneklere sahiptir. Pek çok rahatsızlığın tedavisi için tercih edilen kaplıcalar Göreme merkezine yaklaşık olarak 70 km mesafede yer almaktadır.