Ürgüp’e 5 km, Nevşehir’e 12 km mesafede yer alan Göreme, geçmişi asırlar öncesine dayanan antik bölgeler arasındadır. 6. Yüzyıla ait yazılı bir belgede, adı ilk kez Korama olarak geçen belde, ilerleyen zamanlarda, Matiana, Maccan, Avcılar isimleri ile anılmıştır.
Beldenin tarihi aslında Yontma Taş dönemine kadar uzansa da bilinen ilk yerleşim, Sasaniler ve Bizanslılar arasında yapılan savaşlardan ve Arap akınından kaçan Hristiyanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. 8. ve 9. Yüzyıllarda ise Bizans’taki İkonoklazm akımın güçlenmesiyle bölgede hem nüfus artmış hem de 360 adet kilise inşa edilmiştir.
Roma döneminde Avanos halkının bu bölgeyi mezar olarak kullandığı düşünülmektedir. Göreme merkezinde peribacalarından birinin içinde bulunan Roma dönemine ait mezar ve beldenin çevresinde bulunan diğer mezarlar bu fikri kuvvetlendirmektedir.
Bölge 1082 yıllarında Selçuklu ve 14 yy ortalarından itibaren de Osmanlı idaresine girmiştir.
Göreme'de tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Göreme otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme’nin merkezine 2 km mesafede yer alan Göreme Açık Hava Müzesi, sadece bu beldenin değil, tüm Kapadokya’nın önemli tarihi bölgeleri arasında yer almaktadır. 1950 yılında açılan bu açık hava müzesi, Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Unesco Dünya Mirası listesine alınmıştır.
Müzenin turnikelerinden geçip, içeri girildiğinde ziyaretçiler kendilerini tarihi bir yolculuğun içinde bulmaktadır. 4. Yüzyıldan başlayıp, 13. Yüzyıla kadar uzanan tarihi yapılar açık hava müzesinin eserleri arasında yer almaktadır.
Bir vadi oluşturan bu alan 1000 yıllık manastır hayatına ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Kayseri Piskoposu Aziz Basil 4. Yüzyılda buraya gelmiş ve manastır sistemini burada başlatmıştır. Bu nedenle burada başka hiçbir yerde eşi benzeri olmayan kaya bloklarına oyulmuş şapeller, kiliseler, oturma alanları, mezarlar, yemekhaneler ve tuvaletler ziyaretçileri beklemektedir.
Göreme Açık Hava Müzesi’ne girildiğinde ilk görülen tarihi yapılar Kızlar Manastırı ve Erkekler Manastırı, Aziz Basel Şapeli ve Elmalı Kilise’dir.
Kızlar Manastırı’nın ilk iki katı, Erkekler Manastırı’nın ise sadece zemin katı ziyarete açıktır. Aziz Basel Şapeli, 11. Yüzyıl tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Elmalı Kilise, ziyaretçilerine adeta bir sanat şöleni yaşatmaktadır. 11. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasında boyanan bu kilisenin tavanları ve duvarlarında yer alan resimler, oldukça dikkat çekmektedir. Kilisenin ana apsis bölümünde yer alan Mikail resminde, elinde bulunan nesne elmaya benzetildiği için kilise bu isimle anılmaktadır.
Açık hava müzesinin tarihi yapıları arasında yer alan Azize Barbara Şapeli de 11. Yüzyıl tarihi yapılarından biridir. Hristiyan olduğu için babası tarafından öldürülen Azize Barbara’ya adanmıştır.
Yılanlı Kilise ise yapımı yarım bırakılmış 11. Yüzyıl kiliselerinden biridir. Fresklerin arasında yer alan yeşil ejderhadan dolayı adı Yılanlı Kilise olarak anılmaktadır.
Karanlık Kilise ise hem zor ulaşımından hem de sadece küçük bir pencereden ışık almasından dolayı bu adı almıştır. Bu ulaşılmaz hali, fresklerinin yapıldığı 11. Yüzyıldan bu yana bozulmadan korunmasını sağlamıştır.
Karanlık Kilise’den sonra açık hava müzesinde Azize Catherine Şapeli’ne ulaşılmaktadır. Anna adında Hristiyan bir bağışçının yaptırdığı şapel de 11. Yüzyıl tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Çarıklı Kilise ise 13. Yüzyıl tarihi yapıları arasındadır. Kiliseyi diğerlerinden ayıran detay, figürlerin büyüklüğü ve uzunluğu olurken fresklerinde yer alan çarığa benzeyen ayak izleri, kiliseye adını vermektedir.
Tokalı Kilise ise, Göreme Açık Hava Müzesi’nin dışında kalmakla birlikte, müze için alınan biletle gezilebilmektedir. Bölgenin en büyük kiliselerinden biri olan bu yapı, en güzel Meryem Ana fresklerine ev sahipliği yapmaktadır.
Göreme Açık Hava Müzesi ile birlikte bölgenin geniş bir alanı 1986 yılında milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Kış döneminde 17.00, yaz döneminde 19.00’a kadar ziyaret edilebilen açık hava müzesine giriş ücreti 75 TL’dir.
Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Nevşehir otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.
Saklı Kilise
Saklı Kilise
Zemi Vadisi’nin sol tarafında oldukça sarp bir yamaçta yer alan Saklı Kilise, 1957 yılında bulunmuştur. Geç bulunmasının nedeni giriş kapısının yıkılmış olmasıdır. Tarihi yapı bu nedenle Saklı Kilise olarak anılmaktadır.
3 apsisli yapıya sahip olan kiliseyi süsleyen resimlerin sıva üzerine değil direkt ana kayaya işlenmiş olması dikkat çeken özellikleri arasında yer almaktadır.
Saklı Kilise’nin çevresinde bez parçaları bulunmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda bu bez parçalarının kilisenin boyandığı dönemde kullanıldığı anlaşılmıştır. Kırmızı rengin hakim olduğu Saklı Kilise’nin resimleri Yusuf Koç Kilisesi’nin resimleri ile benzerlik göstermektedir.
11. yüzyılın ikinci yarısına ait olan bu yapı, Mezopotamya kilise mimarisinin örneklerinden biridir. Kilisenin sahneleri oldukça iyi korunmuştur. Deesis (Dua Sahnes
i), Meryem'e Müjde, İsa'nın Doğumu, İsa'nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya'nın Görevlendirilmesi, İsa'nın Vaftizi, Başkalaşım, İsa Çarmıhta, Meryem'in Ölümü (Koimesis) ve aziz tasvirleri kilisenin dikkat çeken bölümleridir.
Fırkatan Kilisesi
Fırkatan Kilisesi
Bir diğer adı Aynalı Kilisesi olan Fırkatan Kilisesi, Göreme’ye 500 metre mesafede yer almaktadır.
Fırkatan Kilisesi’nin mimarisi, bölgenin diğer kiliselerinden oldukça farklıdır. Kilisenin içerisinde gizli geçitler, mutfak, erzak depoları, tehlike anında sığındıkları mekanlar ve bu mekanlara giden gizli tüneller yer almaktadır.
Kilisenin duvarlarında ve tavanında kırmızı renkli birkaç geometrik şeklin dışında çok fazla resme rastlanmamaktadır. Adliye Sarayı’na yakın konumda olmasından dolayı, yapıldığı dönemde burada yargıçların yaşadığı düşünülmektedir.
Göreme'de eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Göreme'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.
Yusuf Koç Kilisesi
Yusuf Koç Kilisesi
Adını yapıyı güvercinliğe çeviren Yusuf Koç’tan alan kilise, Durmuş Kadir Kilisesi ve Bezirhane Kilisesi arasındaki yamaçta yer almaktadır. 11. Yüzyıl kiliselerinden biridir.
Tamamı kayalara oyulmuş olan Yusuf Koç Kilisesi’ne 13 basamaklı demir bir merdiven ile çıkılmaktadır. Bu kilisenin halka açık, kalabalıkların ayinlerine hitap eden bir yapıdan çok, vaftiz, günah çıkarma, adak adama amaçlı kullanılan bir kilise olduğu düşünülmektedir.
Bu düşüncenin nedeni, kilisenin oldukça küçük olması ve duvarlarında yer alan şaşalı freskleridir. Bu fresklerde kilisenin banileri olan karı koca, asker olan oğulları ve adları okunabilen azizler resmedilmiştir.
Yusuf Koç Kilisesi’nin girişinin sağında ellerinde haç olan Helena ve Konstantin, solunda ise Meryem Ana ve müjdeleri yer almaktadır. Tavan kubbesinde ise Mikhael ve Gabriel melekleri bulunmaktadır.
Maşat mevkii Adnan Kahveci Sokağı’nda yer alan üzüm bağlarının arasından geçerek 250 metrelik bir yürüyüşle kiliseye ulaşılabilmektedir. Özel bir mülk olmasından dolayı uzun süre ziyarete kapalı olan kilise, günümüzde ziyaret edilebilmektedir.
Göreme'de manzarası ve tarihi yerleri ile sizi büyüleyecek yerler için Göreme gezi rehberi sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
Durmuş Kadir Kilisesi
Durmuş Kadir Kilisesi
Göreme’nin Maşat mevkiinde yer alan tarihi yapı, Göreme Belediyesi’ne yakın konumdadır. Adı net olarak bilinmediği için içerisinde yer aldığı bağın sahibinin adı ile anılmaktadır. Durmuş Kadir Kilisesi’nin Bizans dönemine ait 6. ya da 7. Yüzyıl eserlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir.
Mimari açıdan oldukça etkileyici bir tarza sahip olan kilise de hiç fresk bulunmamakla birlikte, kaya kabartmalarının en güzel örneklerine rastlanmaktadır. Kesme taşlarla inşa edilmiş olan kilisenin dikkat çeken diğer bölümleri arasında 3 basamakla çıkılan papaz tahtı, duvarlara oyulmuş mezarlar, vaftiz yeri ve iri sütunları yer almaktadır.
Nevşehir'deki birbirinden farklı yerler ile tutkunuzu yeniden keşfetmenize imkan sağlayacak Nevşehir gezi rehberi sayfamızı okumayı unutmayın.
Bezirhane Kilisesi
Bezirhane Kilisesi
Maşat mevkiinde yer alan bir diğer kilise de Bezirhane Kilisesi’dir. Kayalardan oyulmuş yapılardan biri olan bu kilise, beziryağı imalathanesi olarak kullanılmasından dolayı bu adı almıştır. Tüm bezirhanelerde olduğu gibi bu tarihi yapının da içi is ile kaplıdır.
Fresksiz olan Bezirhane Kilisesi, bu mevkide yer alan diğer kiliseler gibi Roma tarzını yansıtan 6 büyük sütun üzerine inşa edilmiştir. Ancak günümüze kadar 4 sütunu gelebilmiştir.
Mesevli Kilisesi
Mesevli Kilisesi
Güvercinlik olarak kullanıldığı için tarihi değeri uzun süre anlaşılmamış olan Mesevli Kilisesi, adını bulunduğu yerden almaktadır. Yeni yapılan bir araştırmaya göre adı sonradan koyulan bu kilisenin gerçek adının Aziz Sergios Kilisesi olduğu söylenmektedir.
Tek apsisli ve tek nefli olan Mesevli Kilisesi, tamamen kayaların oyulması ile yapılmıştır. Tavanında kayadan oyulma bir haç ve haçın yanına hayat ağacı bulunmaktadır. Duvarlarındaki fresklerde ise Aziz Sergios, Aziz Bakhos ve ellerinde uzun mızraklar bulunan şehit askerler resmedilmiştir.
Kiliseye Adnan Menderes Caddesi’ni takip ederek, Kağnı Yolu Sokağı’na girdikten sonra 400 metrelik bir yürüyüşten sonra ulaşılabilmektedir.
Göreme'de gezilecek yerlere yakın muhafazakar hizmet veren Göreme islami oteller sayfasından birini seçebilirsiniz.
Aziz Hieron Şapeli
Aziz Hieron Şapeli
Göreme’nin en önemli tarihi eserlerinden biri de Aziz Hieron Şapeli’dir. Göreme’den Uçhisar’a giderken sağ tarafta bulunan bu şapel, Aziz Hieron’a adanmıştır.
Aziz Hieron hakkında belde de iki söylenti vardır. Bunlardan ilki, Aziz Hieron’un 3. Yüzyıl sonlarında Malatya’da 30 arkadaşı ile birlikte şehit olduğu ve kesik elinin annesine gönderildiğidir. Diğeri ise esirken kaçıp Göreme’ye geldiği ve burada bir şarap mahzeninde uzun süre saklandığıdır.
Hristiyan dünyasının alışkın olduğu azizlerden biri olmayan Hieron, hayatı boyunca askerlik yapmış ve öldükten sonra aziz ilan edilmiştir. Aziz Hieron’un bir freski Göreme Açık Hava Müzesi’nde Tokalı Kilise’de de bulunmaktadır. Bu azizin bölgede önemli bir kimse olduğunun diğer kanıtı ise Belisırma Köyü’ndeki Direkli Kilise’de yer alan büyük boy resmidir.
Göreme’nin eski adlarından biri olan Maccan ise Aziz Hieron’un annesinin adıdır.
Göreme'de bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Göreme tatil otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Ağzıkarahan Hanı
Ağzıkarahan Hanı
Kapadokya bölgesinin İpek Yolu üzerindeki en büyük hanlarından biri olan Ağzıkarahan, adını kapısındaki kararmalardan almıştır.
13. yy Selçuklu dönemi tarihi yapıları arasında yer alan Ağzıkarahan Hanı, Saruhan Kervansarayı ile karşılaştırıldığında daha küçük kalsa da, taç kapısında kullanılan taş işçiliği diğer hanlara göre oldukça farklı ve güzeldir.
Göreme’nin dışında kalan bu tarihi yapıya ulaşım için çevreyolundan Aksaray – Nevşehir yolunun takip edilmesi gerekmektedir. Acıgöl mevkiine gelmeden önce tabelalar ziyaretçileri yönlendirmektedir.