Erzincan'da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Erzincan, hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri barındıran şehirlerden birisidir. Erzincan iline gezmeye gelen ziyaretçiler için yılın 4 mevsimi gezilip görülmesi gereken yerler bulunmaktadır.

Erzincan ilinin sahip olduğu tarihi yapıların yanı sıra doğal güzellikleri ve ibadet yerlerini bir arada bulma imkanı vardır. Tüm bu güzellikler şehirde bir arada yer alır. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Erzincan otelleri sayfasında listeledi.


Otlukbeli Gölü

Otlukbeli Gölü Otlukbeli Gölü

Otlukbeli Gölü, Erzincan iline bağlı Otlukbeli ilçesinde yer almaktadır. Erzincan iline ilkbaharın gelmesiyle beraber gidilip görülmesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesidir. Otlukbeli Gölü yüzölçümü 6500 metrekare olup, derinliği 15 ile 19 metre arasında değişmektedir. Çevresi ise mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

1994 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilen Otlukbeli Gölü, maden suyu oluşumunda önemli katkı sağlamaktadır. 


Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon, Erzincan iline bağlı Kemaliye ilçesinde yer alan popüler doğal güzelliklerdendir. Kendine has kapalı bir ekosistem oluşturmuş kanyon, dünyanın en büyük 2. kanyonu olarak dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alır. Yamaç eğimi %90 olan kanyonun derinliği 1 kilometre, uzunluğu 25 kilometre ve vadi tabanı ise 10 ile 15 metre arasındadır. 

Sandık köyü istikametinden Fırat Irmağı’nın yatağına inen vadi, kanyoning sporuna elverişli nadir yerlerden bir tanesidir. Aynı zamanda Karanlık Kanyon, ulusal ve uluslararası alanda bilinirliği yüksek olan doğal güzellikleri ile ilgi odağı olmaktadır.

Karanlık Kanyon’a giriş ücretsizdir.

Erzincan'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Erzincan gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Altıntepe Ören Yeri

Altıntepe Ören Yeri Altıntepe Ören Yeri

Erzincan iline bağlı Üzümlü ilçesinde bulunan Altıntepe Ören Yeri, tarih boyunca Urartu, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzincan tarihi yerler arasındadır. 1938 ve 1956 yılında iki adet mezarın soyulması ile adından söz ettirmeyi başaran Altıntepe’de Ankara Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları başlamıştır.

Urartu Dönemi’nden günümüze dek kalmayı başarabilen kalıntı eserleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Kalıntılar arasında yer alan iç kale ve kale duvarlarının yanı sıra büyük saray kompleksi ve mezarlar yer almaktadır. Tarihi dokusu ile Erzincan gezilecek yerler arasına dahil edilmektedir.


Kemaliye Evleri

Kemaliye Evleri Kemaliye Evleri

Kemaliye Evleri, Erzincan Kemaliye mimari dokusuyla dikkatleri çekmektedir. Ana katı ahşap ve moloz taşlardan oluşmaktadır. Ana kat ve kaçak diye tabir edilen kat ise kerpiç dolgulu ahşap karkas kullanılarak inşa edilmiştir. Kemaliye Evleri, Selçuklu-Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır. Dış cephesinde ahşap kullanılması, sosyoekonomik düzey hakkında bilgi vermektedir.

Kemaliye Evleri, Kemaliye ilçesinde toplam 10 mahallede bulunmaktadır. Otantik bir mimari yapıya sahip olan evlerin sayısı yaklaşık 500’dür ve gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.


Sultan Melik Türbesi

Sultan Melik Türbesi Sultan Melik Türbesi

Erzincan iline bağı Kemah ilçesinden bulunan Sultan Melik Türbesi’nin 1071 ile 1228 yılları arasında, Mengücek Beyliği hakimiyetinin olduğu tarihlerde yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapı, kayalık bir zeminde inşa edilmiştir. 

Sultan Melik’in mumyası ve onun haricinde 5 mezar, türbe içerisinde ziyaret edebileceğiniz alanlardır. İnşasında tuğla kullanılan yapı, 8 köşeye sahiptir. Gezilip görülmesi gereken turistik ve tarihi dokuya sahip olan eşsiz yerlerden biridir.


Erzincan Müzesi

Erzincan Müzesi Erzincan Müzesi

Erzincan Müzesi, 1986 yılında hizmete açılmıştır. Şehirdeki birçok yerden getirtilmiş olan tarihi eserler müzede sergilenmektedir. Genellikle etnografik eserler ile arkeolojik eserlerin sergisi yapılmaktadır. 

Erzincan ilinde yapılmakta olan arkeolojik kazılardan çıkarılan eserler müzede önemli yer kaplamaktadır. Müze içerisinde görebileceğiniz eserler arasında madeni eserler, koyun heykelleri, koç heykelleri, yöresel giysiler ve silahlar yer almaktadır. Erzincan gezilecek yerler arasında büyük bir popülariteye sahiptir.

Erzincan Müzesi’ne giriş ücretsizdir. 


Mamahatun Kervansarayı, Hamamı ve Türbesi

Mamahatun Kervansarayı Mamahatun Kervansarayı

Mamahatun Külliyesi, Erzincan’ın Tercan ilçesindedir. Külliye olarak inşa edilmiş yapı bünyesinde türbe, hamam ve kervansaraylar ayrı ayrı incelenmekte ve ziyaret edilmektedir. 

Mama Hatun, Saltukoğulları Hükümdarı II. İzzettin Saltuk’un kızıdır. Vefatının ardından Tercan’da Orta Çağ Türk mimarisini yansıtan bir yapılar topluluğuyla adı yaşatılmaya çalışılmıştır. Büyük bir alana kurulu olan külliyede her yapının kendine has tarihi mimarisi bulunmaktadır.

Mamahatun Külliyesi'ne giriş ücretsizdir.


Terzibaba Cami

Terzibaba Camii Terzibaba Camii

Terzibaba Cami, Erzincan’ın merkezindeki İzzetpaşa Mahallesi’nde konumlandırılmıştır. Toplamda 7000 kişilik kapasiteye sahip olan cami, Türkiye’de önemli ibadet yerleri arasında yer alır. 

Danyal Tevfik Çiper, caminin mimarıdır. 2002 yılında Ramazan Ayı’nda halka açılmış olan cami, hem modern hem de klasik tarzları bünyesinde barındıran bir mimariye ev sahipliği yapmaktadır.

İbadete açık olan Terzibaba Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Abrenk (Vank) Kilisesi ve Dikitleri

Abrenk Kilisesi Abrenk Kilisesi

Abrenk Kilisesi ve Dikili Taşlar, Erzincan’ın Üçpınar köyü üzerinde yer almaktadır. Üçpınar köyü sınırlarında yer alan tek tarihi kalıntıdır. Kilise kapısı üzerinde 1854 tarihi yazmaktadır. Abrenk Kilisesi, en sağlam Ermeni manastırlarından bir tanesidir.

Kilise haricinde iki dikili taş ve bir şapel bulunmaktadır. Dikili taşlar üzerinde mimari özellikler ve bezemeler dikkat çekmektedir. İnce işçiliklerin bulunduğu tarihi yapı, 12. yüzyıl sonrasında Selçuklu Prensi Nasurettin Dönemi’ne dayanan kitabelere de ev sahipliği yapmaktadır.


Köroğlu Mağarası

Köroğlu Mağarası Köroğlu Mağarası

Köroğlu Mağarası, Erzincan ilinin Refahiye ilçesine bağlı Altköy mevkiinde yer alıyor. Kendisine has merak uyandırıcı doğal yapıda kesilmiş olan taşlardan oturma yerleri oluşturulmuştur. Ayrıca mağaraya ulaşım için taş merdivenlerden çıkılması gerekmektedir.

Köroğlu Mağarası içerisinde Köroğlu’nun atının ayak izleri olduğu düşünülmektedir. Sağlık problemlerine de iyi gelen mağara, gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir.


Ekşisu Mesire Alanı

Ekşisu Mesire Alanı Ekşisu Mesire Alanı

Ekşisu Mesire Alanı, Erzincan il merkezine bağlı Büyükçakırman köyünde, Erzincan il merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kaynaktan akan içme suyu, ekşi ve tatlı olduğu için kaynağa “Ekşisu” adı verilmiştir. Ayrıca bu suyun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. 

Mesire alanında birçok kamelya bulunmaktadır. Dileyenler için lokantalar da hizmet vermektedir. Çocukların keyifli zaman geçirebilecekleri oyun parkına da sahiptir.

Ekşisu Mesire Alanı’na giriş ücretsizdir.


Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Doğum yeri Kemaliye olan ve Kemaliye’de ikamet etmeye devam eden Prof. Dr. Ali Demirsoy’un katkıları ile Kemaliye’de Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi hizmete açılmıştır. Kemaliye ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Bu müzede fosil, dondurulup kimyasalda korunan böcek, kelebek ve çeşitli hayvanlar bulunmaktadır. Biyoloji Profesörü olan Ali Demirsoy birçok materyali de meraklıların gözlemine müze bünyesinde sunmuştur.


Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Tarihi dokusundan ötürü Erzincan gezilecek yerler listesinden yer alan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi, Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yer alan Apçağa köyünde bulunmaktadır. Edebiyatın önemli isimlerinden bir tanesi olan Ahmet Kutsi Tecer, Apçağa köyünde dünyaya gelmiştir ancak burada hiç yaşamamıştır. 

“Orada bir köy var uzakta” şiirini Apçağa’ya yazdığını düşünen köylüler, ev restore ederek köyü temsil eden etnografik eşyaları müzede sergiye koymuşlardır. Müze tarzında olan Kültür Evi’nin Kemaliye manzarasına sahip olması da ayrı bir güzellik katmaktadır.

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi’ne giriş 2 TL’dir. 


Hıdır Abdal Türbesi

Hıdır Abdal Türbesi Hıdır Abdal Türbesi

Hıdır Abdal Türbesi, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesinde bulunan Ocak köyünde bulunmaktadır. Türbe, Hacı Bektaş Veli’den etkilenen ve önemli bir evliya olarak tarihte yer edinen Hıdır Abdal Sultan’a aittir. 

Şehrin tarihi dokusunu yansıtan tarzda olup, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır. Türbeye bazı zamanlar restorasyon çalışmaları yapılmış olup, orijinalliğine zarar verecek durumlar da gerçekleştirilmiştir. Burası, mutlaka ziyaret edilmesi gereken inanç turizmi güzergahlarındandır.


Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ocak köyü, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Modern ve kendisine has dokusu bulunan köy, daha önceleri “Şeyhler Köyü” adıyla anılmaktaymış. 1996 yılında Mustafa Gürer’in kişisel girişim ve katkıları ile köyde Ocak Köyü Özel Müzesi adıyla etnografik eserlerin sergilendiği bir müze açılmıştır.

Trafik kazasında oğlunu yitiren Mustafa Gürer, oğlunun adını yaşatmak için müzeye “Ali Gürer” adını vermiştir. Müzede yaklaşık 1300 eser sergilenmektedir. Malatya ve Erzincan üzerinden köye ulaşım sağlanmaktadır. Pazartesi günü haricinde haftanın her günü 08.00 ile 17.00 arasında müze halka açıktır.

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi’ne giriş ücretsizdir.


Çağlayan Girlevik Şelalesi

Çağlayan Girlevik Şelalesi Çağlayan Girlevik Şelalesi

Çağlayan Girlevik Şelalesi, Erzincan şehir merkezinden 35 kilometre uzaklıktadır. Şelalenin çevresi doğa keşiflerini seven kişilere hitap etmektedir. 30 metre yukarıdan, 3 kata bölünerek akmaktadır. Yemyeşil ağaçlar, şelalenin çevresini kaplayarak görsel bir şölen oluşturmaktadır. 

Çağlayan Girlevik Şelalesi çevresinde bahar aylarında çeşitli çiçekler açmakta olup, bölgeye hoş bir hava katmaktadır. Bunun yanı sıra şelalenin yakınlarında alabalık bulunan lokantalar da yer alıyor. Şelaleyi ziyaret edenler piknik ve trekking yapma imkanına da sahiptirler.

Çağlayan Girlevik Şelalesi ziyareti için herhangi bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.


Kemah Gülabibey Cami 

Kemah Gülabibey Camii Kemah Gülabibey Camii

İnanç turizmi için Erzincan gezilecek yerler planına dahil edilen Gülabibey Cami, Erzincan il merkezine bağlı Kemah ilçesinde yer alıyor. 18. yüzyıla ait kitabe de dahil olmak üzere, 3 kitabeye sahiptir. 1450 yılında Gülabi Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 

Eğimli bir çatıyla örtülü cami kare planlıdır. Kuzey kısmına sonraki dönemlerde son cemaat bölümü eklenmiş olup, inanç turizmi çerçevesinde gezilip görülebilecek yerler arasındadır.

İbadete açık olan Kemah Gülabibey Cami’ye giriş ücretsizdir.


Kemah Kalesi

Kemah Kalesi Kemah Kalesi

Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip Kemah Kalesi, Kemah ilçesinde konumlandırılmıştır. Önemli bir savunma kalesi olarak elverişli bir nokta üzerine inşa edilmiştir. Bazı kaynaklarda M.Ö. 205 yılında Arzaklar tarafından yaptırıldığı iddia edilse de, tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair kesin bilgilere ulaşılamamıştır.

Kemah Kalesi'nin çok sağlam oluşu, Evliya Çelebi tarafından Seyahatnamesi'nde de belirtilmiştir. Eski yerleşim yerlerinden birisi olduğu için tapınaklara, ortaçağlara ait manastıra, kiliseye ve birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda doğal güzelliklerinin de çok olması, doğa severler tarafından Erzincan gezilecek yerler planına dahil olmasına olanak sağlamıştır.  


Mama Hatun Türbesi

Mama Hatun Türbesi Mama Hatun Türbesi

Erzincan iline bağlı Tercan ilçesinde yer alan Mama Hatun Türbesi, Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına 1192 yılında inşa edilmiştir. Mama Hatun, Saltuklu Beyliği'nin başına geçen 2. İzzeddin Saltuk'un kızıdır.

Kitabesi günümüze kadar gelmiş olsa da, sadece mimarın ismi Ahlatlı Ebu’n-Nema bin Mufaddal okunmaktadır. Mimari yapısı, Orta Çağ Türk mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alır. Mama Hatun Türbesi, Mama Hatun Külliyesi içerisinde konumlandırılmıştır. Mama Hatun Türbesi yakınlarında hamam, kervansaray ve mescit bulunmaktadır.

İnanç turizmi ile Erzincan gezilecek yerler planına dahil edilen Mama Hatun Türbesi ziyareti için herhangi bir giriş ücreti ödenmemektedir.


Ekşisu Kaplıcası

Ekşisu Kaplıcası Ekşisu Kaplıcası

Erzincan - Erzurum yolu üzerinde yer alan Ekşisu Kaplıcası, Ekşisu Mesire Alanı'na 1 kilometre uzaklıkta konumlandırılmıştır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 33 dereceyken, güneş enerjisi yardımı ile 40 dereceye yükseltilmektedir.

Anadolu Bölgesi'nin şifa dağıtan bu termal suyun anemi, mide, karaciğer, safra yolu ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği iddia edilmektedir. Ekşisu Kaplıcaları'ndan yararlanabilmeniz için 12 adet termal su ile doldurulan havuz hizmet vermektedir. Ayrıca her bir havuzun özel WC, duş ve soyunma odası bulunmaktadır.

Ekşısu Kaplıcası'na giriş ücreti alınan hizmete göre değişmektedir.

Erzincan'da bebekleriniz ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Erzincan bebek dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi

Ergan Dağı Kayak Merkezi Ergan Dağı Kayak Merkezi

Erzincan il merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi, Ergan Dağı yamaçlarına kuruludur. Türkiye'nin en uzun liftlerinden oluşan 1800 metre, 2662 metre ve 2455 metre uzunluğunda teleferik ve telesiyej tesisine ev sahipliği yapmaktadır. Burası, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan en popüler kış turizmi merkezlerindedir.

2970 metre yüksekliği bulunan Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi, 12 kilometrelik kayak pisti ile dünya üzerinde en uzun olan sayılı kayak pistleri arasına dahil edilmiştir. Kış turizmi amacıyla ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca kayak merkezi sınırlarında konaklayabileceğiniz tesisler de bulunmaktadır.

Erzincan'da iş toplantıları yaparken dinlenebileceğiniz bir çok imkanları bir arada sunan oteller Erzincan toplantı otelleri sayfasında yer almaktadır.


Erzincan Günübirlik Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli güzergahları arasında olan Erzincan, sahip olduğu doğal güzelliklerine ek olarak tarihi yerleriyle de dikkat çeken bir ildir. Gezilecek yerler, Erzincan ili ile sınırlı değildir. Erzincan ilinin çevresi de gezilecek yerler açısından zengin seçenekler ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.


Sadak

Sadak Sadak

Satak Gümüşhane ilinde yer almaktadır. Erzincan şehir merkezine 57 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlk Çağ’da aktif yerleşim yeri olarak kullanılan antik kent, dağlarla çevrili bir vadi üzerine kuruludur. Günümüze kadar eski zamanda kullanılan yerleşim yerleri ve kale duvarları gelebilmiştir.


Pülümür Vadisi

Pülümür Vadisi Pülümür Vadisi

Pülümür Vadisi Tunceli’nin Pülümür ilçesinde yer almaktadır. Erzincan şehir merkezine 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Avcı Dağları’nın doğu yamacından başlayan vadi, güneye doğru yol almaktadır. Zengin orman örtüsü ile dikkat çekmektedir. Burası, yeşil ve mavinin eşsiz uyumu ile gezilecek yerler listesinde yerini almıştır.


Arap Kızı Dağı

Arap Kızı Dağı Arap Kızı Dağı

Tunceli’nin Pülümür ilçesinde yer alan Arap Kızı Dağı, Erzincan şehir merkezine 61 km uzaklıkta yer alır. Burası, akşamları gün batımında Arap kızı silueti çıktığı için bu ismi almıştır. Manzarası oldukça dikkat çekici olduğu için mutlaka ziyaret edilmelidir.