Erzincan Tarihi Yerleri

Erzincan’a yerleşimin tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Şehrin isminin Eriza veya Aziriz sözcüklerinden türediği, sonrasından Erziricin adını alıp günümüzde kullanılan “Erzincan” adına dönüştüğü rivayetler arasındadır.

Bölgede yapılan kazılar ve araştırmalar sonucunda M.Ö. 1050’li yıllarda Urartu ve Hititler’in bölgeye yerleşmiş olduğu sonucuna varılmıştır. Erzincan yöresi, tarihi çağlardan günümüze dek birçok afet gördüğü için çoğu tarihi yapı günümüze dek gelmeyi başaramamıştır.

Uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Erzincan hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Kemah Kalesi

Kemah Kalesi Kemah Kalesi

Kemah Kalesi, Erzincan’ın Kemah ilçesindedir. Kalenin etrafında kurulan yerleşim alanının tarihi ve kalenin yapılış zamanı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yörede yapılan araştırmalar sonucunda Kemah Kalesi’nin bulunduğu çevrenin Yontma Taş Devri’nden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılabildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Kemah’ta yapılan araştırmalar sonucu kaleyi Urartu, İskit ve Kimmerler, Medler, Persler, İranlılar ve Romalıların kullanmış olabileceğine dair sonuçlara ulaşılmıştır. Türklerin egemenlik altına aldığı bölgede de kalenin askeri ve stratejik önemi oldukça büyük olmuştur.

Kemah Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Terzi Baba Türbesi

Terzi Baba Türbesi Terzi Baba Türbesi

Terzi Baba Türbesi, asıl mesleği terzilik olan Muhammed Vehbi adına inşa edilmiştir. Kenzil Fütuh adındaki tasavvuf temalı kitabı bulunan Terzi Baba, 1779 ile 1848 yılları arasında yaşamıştır. Terzi Baba’nın mezarı şehir mezarlığı içerisinde yer almaktadır.

Dört basamaklı merdivenle çıkılan türbenin girişinde iki sütunlu ve üzeri kurşun kaplı çıkma bulunmaktadır. Sekizgen plana sahiptir ve süsleme olmadan sade bir şekilde tasarlanmıştır.

Erzincan'da doğal güzellikleri ile sizi büyüleyecek yerler için Erzincan'da gezilecek yerler makalemizi kontrol etmeyi unutmayın.


Altıntepe Ören Yeri

Altıntepe Ören Yeri Altıntepe Ören Yeri

Altıntepe Ören Yeri, Erzincan’ın Üzümlü ilçesindedir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ören yerinde yerleşen medeniyetlerden bazıları Urartu, Bizans ve Osmanlı’dır. 1938 ve 1956 yıllarında iki adet mezarın soyulması ile adından söz ettirmeyi başaran Altıntepe’de Ankara Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları başlamıştır.

Urartu Dönemi’nden günümüze dek kalmayı başarabilen kalıntı eserleri gün yüzüne çıkarılmıştır. Kalıntılar arasında iç kale, kale duvarları, saray kompleksi ve mezarlar yer almaktadır.


Mamahatun Türbesi

Mamahatun Türbesi Mamahatun Türbesi

Mamahatun Türbesi, Erzincan’ın Tercan ilçesindedir. 1192 tarihinde vefat eden Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına inşa ettirilmiştir. Türbenin üzerinde bulunan kitabede yalnızca yapının mimarının ismi yer almaktadır. Mimarı, Ahlatlı Ebu’n-Nema bin Mufaddal’dır. 

Türbenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalar sonucu 1191 ile 1202 tarihleri arasında yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir.

Erzincan'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Erzincan gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Sultan Melik Türbesi

Sultan Melik Türbesi Sultan Melik Türbesi

Sultan Melik Türbesi’nin Mengücek Beyliği hakimiyetinin olduğu tarihler arasında yani 1071 ile 1228 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapı, Erzincan’ın Kemah ilçesinin kuzeybatısında kayalık bir zemine inşa edilmiştir. 

Türbe içerisinde Sultan Melik’in mumyası ve onun haricinde 5 mezar bulunmaktadır. Sekiz köşeli yapının inşasında tuğla kullanılmıştır. Tuğla örgü düzenin en belirgin görüldüğü alanlar ortak direk, tavan ve tavan silmeleridir. 


Mamahatun Kervansarayı

Mamahatun Kervansarayı Mamahatun Kervansarayı

Mamahatun Kervansarayı, Mamahatun Türbesi’nin çok yakınındadır. Kervansarayın yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu 12. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

Kervansaray, yapıldığı zamandan günümüze dek çeşitli restorasyon çalışmaları geçirdiği için orijinalliğini yitirmiştir. Yapı büyük bir mimariye sahiptir.

Mamahatun Kervansarayı’na giriş ücretsizdir.

Erzincan'da Mamahatun Kervansarayı yakınındaki konaklama seçeneklerinden uygun fiyatlı olanları Erzincan yarım pansiyon sayfasında bulabilirsiniz.


Abrenk Kilisesi ve Dikili Taşlar

Abrenk Kilisesi ve Dikili Taşlar Abrenk Kilisesi ve Dikili Taşlar

Abrenk Kilisesi ve Dikili Taşlar, Erzincan’ın Üçpınar köyünde yer almaktadır. Kilise kapısı üzerinde 1854 tarihinde yaptırıldığı yazmaktadır. Kilise haricinde iki dikili taş ve bir de şapel yer almaktadır. 

Dikili Taşlar üzerinde mimari bezemeler dikkati çekmektedir. İşçiliklerin bulunduğu tarihi yapıda 12. yüzyıl sonrasında Selçuklu Prensi Nasurettin Dönemi’ne dayanan kitabeler bulunmaktadır.


Erzincan Melik Gazi Türbesi

Erzincan Melik Gazi Türbesi Erzincan Melik Gazi Türbesi

Melik Gazi Türbesi, Erzincan’ın Kemah ilçesinde yer almaktadır. Fırat Nehri’nin kıyısında bulunan türbe, oldukça yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. 

Yapı sekizgen planlı olup iki katlıdır. Türbenin yapımında taş temeller ve tuğlalar kullanılmıştır. Türbe zaman zaman açıldığından dolayı bozulmaya başlamıştır, 1991 yılında ise onarılmıştır.


Refahiye Merkez Cami

Refahiye Merkez Camii Refahiye Merkez Camii

Refahiye Merkez Cami, Erzincan’ın merkezindedir. Cami yapısının en belirgin özelliği batı mimari figürlerini taşıyor olmasıdır. Sivri kemerli pencereleri ve giriş kapısı, ilk yapım amacının kilise olduğunu açıkça gözler önüne sermektedir. İnşasında yöreye özgü kesme taşlar kullanılmıştır.  Tek şerefeli minareye ve dikdörtgen plana sahiptir. 

Camini avlusunda Bahaettin Paşa’nın şehitliği yer almaktadır. İnanç turizmi açısından gezilip görülebilecek farklı camilerden biridir.

İbadete açık olan Refahiye Merkez Cami’ye giriş ücretsizdir.

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Erzincan çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


Kemah Gülabibey Cami

Kemah Gülabibey Camii Kemah Gülabibey Camii

Kemah Gülabibey Cami, Erzincan’ın Kemah ilçesinde yer almaktadır. Caminin üç kitabesi bulunmaktadır. 18. yüzyılda onarım geçiren yapı, o döneme ait kitabeye de sahiptir. Emir Gülabi Bey tarafından 1450 yılında inşa ettirilmiştir.  

Yapı kare planlı ve eğimli bir çatıyla örtülüdür. Kuzey kısmına sonraki dönemlerde son cemaat bölümü eklenmiştir.

İbadete açık olan Kemah Gülabibey Cami’ye giriş ücretsizdir.