Cide Tarihi Yerler

Cide’nin tarihi, insanlık kadar eski ve köklü bir geçmişe sahiptir. İlçenin kuruluş yılı hakkında bilgiler kesin olmamakla birlikte İlyada isimli eserde geçmektedir. Homeros yaklaşık 2800 yıl öncesinde bu ilçeye dair şu açıklamalarda bulunmuştur: “Yüksek kültürlü Henetlerin yurdundan geçtik; Kiteros’tan, Aycelos’tan”. Homeros’un Aycelos diye bahsettiği yer Cide’dir. Kiteros ise, günümüzde ise Gideros adıyla bilinen doğal bir limandır. 

1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460 tarihinde Fatih Sultan Mehmet’in Kastamonu topraklarını himayesine almasıyla Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Ayrıca Cide, tarih boyunca İpek Yolu Ticareti üzerinde önemini korumuştur. Rusya ile Anadolu arasında tuz ticaretinde Karaağaç İskelesi önemli bir dağıtım noktası olmuştur. Ardından 1968 yılında ise bu bölge ilçe olmuştur.

Cide'de birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Cide otelleri fiyat listesine göz atabilirsiniz.


Kerempe Feneri

Kerempe Feneri Kerempe Feneri

Kerempe Feneri 1884’te Fransızlar tarafından inşa edilmiş olup, denizden 82 metre yükseklikteki bir tepeye kurulmuştur. Kulenin yüksekliği ise 8 metredir. Devvar olarak adlandırılan dönme sistemi ile etki alanı 20 mil kadardır. Karadeniz’deki denizcilere yol göstermek dışında yerlilerin de ziyaret ettiği deniz manzaralı bir konuma sahiptir.

Ayrıca Türk edebiyatında Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı’nda fenerin, Karadeniz dalgalarıyla mücadele eden cephane yüklü takalara moral verdiğinden bahsedilmektedir. 

Kerempe Feneri’nin konumu; İnebolu – Doğanyurt – Cide yolu üzerinde Doğanyurt’a 15 km uzaklıktaki Aydıncık Köyü’nde olup, Cide’ye uzaklığı 55 kilometredir. 

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Kastamonu bölgesi otelleri sayfasında listeledi.


Okçu Kalesi

Okçu Kalesi Okçu Kalesi

Okçu Kalesi, şehrin diğer kalelerinin mimari özelliklerine benzerlik göstermektedir. Tarihini aydınlatacak kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kumluca’nın 3 km kadar uzaklığındaki bir tepede konumlanan yapının, Bizans ve Roma döneminden kaldığı bilinmektedir. 

Kale Okçular Köyü’ndedir. Kuzeyinde 3 km uzaklıkta Kumluca Köyü yer almaktadır. İlçe merkezinden 8 km’lik bir yolculuğun ardından ulaşım sağlanmaktadır. 

Cide'de eski tarihi yapılardan tutun görkemli ve nefes kesen yerler için Cide'de gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Timle Kalesi

Timle Kalesi Timle Kalesi

Kale, Bizans Dönemi’nde inşa edilmiştir. Doğal bir tepe üzerinde, deniz seviyesinden 100 metre yüksektedir. Yapılış amacı sahil kontrolünü sağlamaktır. Fakat tarihi kale Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından tahribata uğramıştır.

Restore edilmeyi bekleyen Timle Kalesi’nde, tarihin izleri yerini korumaktadır. Temmuz ayında rehberler eşliğinde turlar düzenlenmektedir.

Cide merkeze yaklaşık olarak 16 km uzaklıkta yer almaktadır.

Cide'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Cide gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Hıdır Kalesi

Hıdır Kalesi Hıdır Kalesi

Cide’nin korunmasında stratejik öneme sahip bir kaledir. Kalenin etrafındaki “ören” olarak bilinen eski köy yeri ilçenin eski kuruluş noktasıdır. 

Sofular Köyü’nde olup, ilçe merkezine ulaşım yaklaşık olarak 2 km’dir.

Kastamonu’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, gezilmesi gereken yerleri öğrenmek için Kastamonu gezi rehberi sayfasını ziyaret edin.


Karasu Kalesi

Karasu Kalesi Karasu Kalesi

Kale şu anda harabe halde bulunmakta ancak şehrin tarihine tanıklık etmiş olduğundan önemli görülmektedir. Gideros Kalesi, Musa Köyü ve Akça Köyü’nde kalıntıları yer almaktadır.

Cide' ye yaklaşık olarak 20 - 30 km mesafede Sönget Köyü civarındadır.

Cide'de ailenizle beraber doğa ile iç içe mekanlara yakın her şey dahil bir tatil yapmak için Cide aile otelleri listemize göz gezdirebilirsiniz.


Çoban Kalesi

Çoban Kalesi Çoban Kalesi

Denizden 50-60 metre yükseklikte bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Romalılar zamanında yapılmış kale, Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde bakım ve onarım görerek yenilenmiştir.

İstavrit balığının sezonu açılmasıyla Çoban Kalesi balıkçıların uğrak noktası haline gelmektedir. Kaleye ulaşımın patikalı yollar üzerinden sağlanması olta balıkçıları için zorlu bir tercih olurken, kalenin tarihi yapısını korumuş olması turistlerin ilgisini çekmektedir.

Kale, Çayyaka ile Akbayır arasında yer almaktadır. Cide ilçe merkezine yaklaşık 19 km uzaklıktadır.


Kytoron Antik Kenti 

Kytoron Antik Kenti Kytoron Antik Kenti

Antik kentin adının Altınpost Efsanesi’nde geçen Phryxos’un oğlu Kytoros’dan geldiği tahmin edilmektedir. Hilal şeklinde kapalı bir liman olan Kytoron’dan bir kalıntı ulaşamamıştır. Günümüzde bu kentin yerinde Kalafat Köyü’nün Gideros Mahallesi yer almaktadır.

Antik kent, Cide ilçesinin 12 km batısında, Kurucaşile’nin 15 km doğusunda konumlanmaktadır.


Rıfat Ilgaz Müzesi

Rıfat Ilgaz Müzesi Rıfat Ilgaz Müzesi

Herkesin severek izlediği Hababam Sınıfı’nın yazarı olan Rıfat Ilgaz’ın doğduğu evdir. Ünlü yazarın evi, vefatının ardından hayranı olduğu Cide’de restore edilerek halka açılmıştır. Yerli turistlerin ilgisini çeken ev, ünlü yazarın kişisel eşyaları, çalışma masası ve hayatından kesitler sunan fotoğrafları barındırmaktadır. 

Cide ilçesinin merkezinde, Kasaba Mahallesi’ndedir.

Kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz, sorunlarınıza anında çözüm bulabileceğiniz oteller Cide butik otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Aigialos Antik Kenti

Aigialos Antik Kenti, kıyıdan ve Aydos Çayı’nın ağzından içeriye yayılmıştır. Aigialos kelimesi de Hellen dilinde deniz kıyısı anlamına gelmektedir. Hatta bu kelime Homeros’un İlyada isimli eserinde geçmektedir. Günümüze kadar gelen herhangi bir antik kent kalıntısı bulunmamaktadır. 

Cide’nin 17 km doğusunda, bugünkü Aydos / Sakallı Köyü’nde Aydos Çayı’nın ağzındaki vadide yer almaktadır.