Atakum'da Gezilecek Yerler

Atakum, 2008 yılında çıkarılan kanun ile beraber ilçe statüsünü kazanmış olsa da, geçmişi çok daha eskilere dayanmaktadır. Bugün Kulacadağ ve Çatmaoluk mahalleleri olarak bilinen bölgelerin arasında bulunan Akalan Kalesi, Samsun’da yaşamış ilk yerleşik insanlar hakkında bize önemli bilgiler vermektedir. Burada yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan buluntular, Samsun şehir merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Türklerin bölgeye ilk gelişi ise 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında gerçekleşmiştir. Danişmentliler tarafından fethedilen Atakum, daha sonra Selçuklu Devleti’nin eline geçmiştir. Osmanlı’nın kurulması ile beraber, Osmanlı İmparatorluğu himayesine geçiş yapan bölge, o dönemde Canik’in bir kazası konumundadır. 20. yüzyılın başlarına doğru ise Atakum, çok zengin bir Ermeni tüccarın eline geçmiştir. Öyle ki o tarihlerde bölge Ermeni tüccarın adını taşıyarak, halk arasında ‘Matossian Bahçeleri’ olarak anılmıştır. Yıllar boyunca Matosyon olarak bilinen bölge, 1994 yılında nihayet Atakum adını alarak ilk belediyesine sahip olmuştur. Merkez beldesi iken, çıkarılan Büyükşehir kanunu ile ilçe statüsünü kazanan Atakum, Türkiye’nin en gelişmiş ve 200.000’e yaklaşan nüfusu ile en kalabalık ilçelerinden bir tanesidir.

Atakum'da tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Atakum otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Amisos Tepesi 

Amisos Tepesi Amisos Tepesi

Asırlar önce bölgede yaşamış bir ailenin hazinesini ve mezarını barındırmaktadır. Bir değerli taş avcısının maden arayışı sırasında keşfedilmiştir. Muhteşem bir Samsun manzarasına sahip olan tepeye devlet tarafından el konulmuştur. Samsun’a antik kalıntılar bırakan tepe, günümüzde en çok manzarası için ziyaret edilmektedir. 

Yemyeşil ağaçlarla kaplı olan Amisos Tepesi, kafe ve restoranları ile konuklarını ağırlamaktadır. Özel araçla ulaşımı seçen konuklar merkezden tepeye 4 – 5 dakikada tabelaları takip ederek ulaşabilmektedir. Ayrıca teleferik ve ring seferleri hizmet vermektedir. Teleferikle gidiş dönüş ücreti 3 TL’dir. 

Samsun'daki günübirlik eğlenceleriniz için rahat konaklama hizmeti veren otelleri Samsun otelleri sayfamızda listeledik.


Çakırlar Korusu

Çakırlar Korusu Çakırlar Korusu

Samsun’un mutlaka görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi olan Çakırlar Korusu, Türkiye’deki nadir su basar ormanlarından birisi olması ile dikkat çekmektedir. Bölge halkının hafta sonlarındaki piknik aktiviteleri için ilk tercih ettikleri yer olan Çakırlar Korusu, Atakum Belediyesi’nin yaptığı yenileme çalışmaları ile çok daha önemli bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Yaz mevsiminde piknik alanı olarak kullanılan koru, kış aylarında da kamp tutkunlarının uğrak noktası haline gelmiştir. Orman içerisinde, rahat bir gezi yapılabilmesi için ahşap yürüyüş yolu bulunmaktadır. Ormanın alt seviyesinden 1 metre kadar yüksekte olan bu yürüyüş yolu sayesinde, 7’den 77’ye her yaştan ziyaretçi rahat bir şekilde orman gezisi yapabilmektedir. Doğal güzellikleri sebebiyle yeni evlenen çiftlerin fotoğraf çekim alanına da dönüşmüş olan Çakırlar Korusu, kuş kafesleri ile çevrili olduğu için doğal bir müzik ziyafeti de vermektedir.

Araç trafiğine kapalı olan piknik alanları çevresinde, çocuklar ve yetişkinler için oyun alanları bulunmaktadır. Birçoğu erken saatlerde doluyor olsa da, piknik alanında 100 civarında masa bulunmaktadır. Piknik aktivitesine ek olarak ziyaretçiler Çakırlar Korusu’nda doğa yürüyüşleri yapabilmekte, bol bol fotoğraf çekilebilmekte veya sportif aktivitelere katılınabilmektedir.

Atakum İlçesi’nde bulunan Çakırlar Korusu’nun Samsun merkeze uzaklığı 20 kilometredir. İncesu mevkiinde bulunan koruya, şehir merkezinden tek bir dolmuşla ulaşmak mümkündür. 3 TL’lik bir maliyet ile Taflan dolmuşlarını kullanarak Çakırlar Korusu’na ulaşılabilmektedir. Özel aracı ile gelen ziyaretçilerin ise Samsun – Sinop karayolunu izlerken, Çakırlar Korusu tabelalarını takip etmeleri yeterli olacaktır.

Atakum'da sizi günümüz dünyasından ayırıp başka bir diyara taşıyacak yerler için Atakum gezi rehberi sayfamıza göz gezdirmeyi unutmayın.


Çobanlı Halk İskelesi

Çobanlı Halk İskelesi Çobanlı Halk İskelesi

Karadeniz Bölgesi’nin en uzun sahiline sahip olan Atakum, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımlar neticesinde Çobanlı Halk İskelesi’ne de sahip olmuştur. Karadeniz insanının en büyük hobilerinden birisi olan balıkçılık yapma imkanını sunan iskele, vdeniz turizmine de çok büyük katkı sağlamaktadır. Halkın denize olan ilgisinin daha da artmasını sağlayan Çobanlı Halk İskelesi, 400 metre uzunluğuna ve 10 metre genişliğine sahiptir.

Haftanın her günü ve her saati açık olan iskele, amatör kıyı balıkçılarının ilgisini çekmektedir. Sahilde Lüfer, Kefal, Çapari ve İstavrit gibi balıklar ağırlıklı olarak avlanmaktadır. Halkın sosyalleşebilmesi için önemli bir aktivite olan balıkçılık için gerekli tüm ekipmanlar ise iskele girişinde bulunan seyyarlardan edinilebilmektedir.  

İskele sadece balıkçılar için değil, manzara eşliğinde kahvaltı yapmak veya sevdikleri ile güzel kareler yakalamak isteyenler tarafından da ilgi görmektedir. Toplamda 4 milyon liraya mal olan iskelede, yeme ve içme imkanları sunan şık bir kafe bulunmaktadır.  

Çobanlı Halk İskelesi, Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan dev cruise gemileri için de bir durak olmaktadır. Bu sayede şehir ekonomisine de katkıda bulunacak olan iskele, bu seyahatlere katılmak isteyen bölge halkı için de önemli bir fırsat sunmaktadır. 

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde bulunan Çobanlı Halk İskelesi, Atakum’un tüm bölgelerinden sadece yürüme mesafesi uzaklığındadır. Samsun şehir merkezinden ise Taflan dolmuşları ile ulaşmak sadece 15 dakika sürmektedir.

Samsun'a gittiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için hazırladı. Samsun gezi rehberi sayfasını kontrol edebilirsiniz.


Atakum Sahil Şeridi

Atakum Sahil Şeridi Atakum Sahil Şeridi

Samsun’un gece ve eğlence hayatının en aktif olarak bulunduğu Atakum, yerli ve yabancı turistlerin eğlenmek için mutlaka uğradığı bir bölgedir. Atakum’da bulunan bar ve kafeler, sahil şeridi boyunca yayılmıştır. Samsun şehir merkezinden, Atakum Sahili’ne girişten itibaren yoğunlaşan eğlence mekanları, Kurupelit Yat Limanı’na kadar devam etmektedir.

Eğlence mekanları gündüz saatlerinde manzara eşliğinde kahvaltı ve yeme içme imkanları sunarken, akşam saatlerine canlı müzik eşliğinde konuklarına eğlenceli saatler yaşatmaktadır.

Kesintisiz ve kilometrelerce uzayan Atakum Sahili, bisiklet yoluna da sahiptir. Bisiklet sürüşüne ve uzun yürüyüşlere çok uygun olan sahilde, futbol ve basketbol gibi sportif aktivite imkanlarına ek olarak yüzme havuzları da bulunmaktadır. Sahil şeridi boyunca ziyaretçilerin yüzebileceği plajların birçoğunda, mavi bayrak sertifikası mevcuttur. 

Atakum'da bir çok aktiviteyi içerisinde barındıran ihtişamlı otelleri sizin için Atakum 4 yıldızlı oteller sayfasında listeledik.


Atakum Günübirlik Gezilecek Yerler

Atakum, Samsun’un görülmeye değer turistik ilçelerinden biridir. Yakın konumunda olan tarihi yapıları ve doğal güzellikleri de keşfetmenizi tavsiye ederiz.


İkiztepe

İkiztepe Höyüğü İkiztepe Höyüğü

İkiztepe Atakum’a yaklaşık 55 km uzaklıktadır. M.Ö. 5000’li yıllara dayanan bir tarihi bulunmaktadır. İkiztepe’de ilk yerleşen sakinlerin Hititler olduğu bilgisi yapılan çalışmalar sonucunda edinilmiştir.


Atatürk Evi

Atatürk Evi Atatürk Evi

Atatürk Evi Atakum’a yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a gelen Atatürk’ün konaklamış olduğu yapıdır. Günümüzde ise Atatürk’ün şahsi eşyalarının sergilendiği bir müze olarak ziyaretçilere kapısını açmıştır.


Asarkale ve Kaya Mezarları

Asarkale Asarkale

Asarkale ve Kaya Mezarları Atakum’a yaklaşık 80 km uzaklıktadır. Asarkale’de sur kalıntıları, sarnıç kuyuları, eski bir hapishane, kapalı çarşıya benzer galeriler ve kalenin diğer bölümleri görülmeye değerdir. Antik Kent’in tarihi M.Ö. 1000’li yıllara dayanmaktadır.


Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı Atakum’a yaklaşık 110 km uzaklıktadır. Türkülere konu olan Anıt Çınar ağacı yaklaşık yüz yıllık bir geçmişe sahiptir. Anıt Çınar Ağacı yanında Hıdrellez Dönemi’nde ziyaret edilen bir de değirmen taşı bulunmaktadır.

Atakum'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Atakum 3 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Göğceli Camisi

Göğceli Camii Göğceli Camii

Göğceli Camisi Atakum’a yaklaşık 65 km uzaklıktadır. Anadolu ahşap mimarisi bakımından en güzel örnekler arasında sayılmaktadır. Tek katlı ve çivisiz şekilde inşa edilen cami oldukça ilgi görmektedir.