Artvin'in İlçeleri

Artvin, Doğu Karadeniz’de, Karadeniz’e kıyısı olan iller arasında yer almaktadır. Türkiye’nin kuzeydoğu köşesinde yer alan şehrin, Gürcistan’la sınırı vardır. 

Merkez hariç, 8 ilçesi daha bulunan şehrin, bu ilçelere bağlı 1 beldesi ve 312 köyü yer almaktadır.  

Günübirlik eğlenceleriniz için uygun fiyatları ile sizi mutlu edecek oteller için Artvin otel fiyatları sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Hopa

Hopa Hopa

Türkiye – Gürcistan sınırı olan Sarp Sınır Kapısı’na 20 km mesafede bulunan Hopa’nın, kuzeydoğusunda Gürcistan’ın bir köyü olan Sarpi, doğusunda Borçka, güneydoğusunda Murgul, kuzeybatısında Karadeniz, güneybatısında Arhavi bulunmaktadır. 

Hopa nüfusu, Lazlar ve Hemşinlilerden oluşmaktadır. 

1512 yılında Osmanlı Devleti topraklarına katılan Hopa, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusların işgaline uğrayan ilçe Kurtuluş Savaşı sırasında 1921 yılında Türk topraklarına katılmıştır. 

Hopa’nın en yüksek noktası 1513 metre yükseklikteki Yavuz Sultan Selim Tepesi’dir. 

İlçeye en yakın havalimanı 35 km mesafede bulunan Batum Havalimanı’dır. Karayolu bağlantısı sahil yolu üzerinden gerçekleşmektedir. Hopa, Borçka’ya 36, Artvin şehir merkezine 70, Arhavi’ye 11 km mesafede yer almaktadır. 


Arhavi

Arhavi Arhavi

Arhavi, şehrin 5. büyük ilçesidir. Doğusunda Murgul, kuzeydoğusunda Borçka, kuzeyinde Hopa, güneyinde ise Yusufeli ilçeleri yer almaktadır. 

Nüfusunun büyük bir bölümü Lazlardan oluşmaktadır. 

Engebeli ve dağlık bir yapıya sahip olan Arhavi’nin 9.69 km uzunluğunda bir sahili bulunmaktadır. 

Bölgede 1973 yılından bu yana düzenlenen Arhavi Kültür Ve Sanat Festivali yerli – yabancı turistlerin ilgi gösterdiği organizasyonlar arasında yer almaktadır.

Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe, 1960 yılında düzenlenen imar planı ile yeni yerleşim şekline kavuşmuştur. Karadeniz ikliminin hakim olduğu ilçede çay, fındık, kivi, mısır ve turunçgiller yetiştirilmektedir. 

Laz mutfağının izlerini taşıyan ilçenin yemek çeşitleri oldukça fazladır. Yemeklerin ana maddeleri hamsi, karalahana ve süt ürünleridir. Bölgeye has kırmızı pullu dere alabalığı da meşhurdur. 

Ciha Kalesi, Çiftekemer Köprüsü, Mençuna Şelalesi, Gemi Kayası ve Taş Gemi, Arhavi Merkez Cami ilçenin gezilecek turistik yerleri ve doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. 

Arhavi’ye ulaşım Karadeniz Sahil Yolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. İlçe, Hopa’ya 11, Rize’ye 100, Fındıklı’ya 15, Artvin şehir merkezine 86 km mesafededir.

Kente en yakın havalimanı 38 km mesafedeki Batum Havalimanı’dır. Buradan pasaportsuz olarak ilçeye geçiş yapılabilmektedir. 

Artvin'deki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Artvin'de gezilecek yerler yazısında listeledi.


Şavşat

Şavşat Şavşat

Artvin’in ilçelerinden biri olan Şavşat’ın kuzeybatısında Borçka, batısında şehir merkezi, güneybatısında ise Ardanuç yer almaktadır. 

Türkiye’nin en sakin 10 şehri arasında yer alan bölge, 2015 yılında Cittaslow kapsamına alınmıştır. 

1921 yılında imzalanan Gümrü Anlaşması ile Türkiye topraklarına katılmıştır. Şavşat ilçesi 7 Temmuz 1921 yılında ise Artvin’e bağlanmıştır. 

İlçenin dört bir yanı dağlarla çevrilidir. Dağların haricinde ilçe akarsular yönünden de oldukça zengindir. İlçenin sert ikliminden dolayı buzul gölleri bulunmaktadır. 

Turistik açıdan en çok dikkat çeken yerler arasında Karagöl yer almaktadır. Bu gölde bol miktarda alabalık bulunmaktadır. 

İlçe sınırları içerisinde Meşeli Köyü milli parklar arasında yer almaktadır. Bu bölge ve Karagöl piknik ve mesire alanlarıdır. 

Pınarlı Köyü’ndeki Balık Gölü, Arsiyan Yaylası ve Aşağı Koyunlu Köyü, ilçenin diğer doğal güzellikleridir. 

Çermik – Çoraklı Köyü sınırları içerisinde yer alan kaplıcalar ve ilçenin şifalı maden suları hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. 

Şavşat, ilçe merkezine 71 km mesafededir. İlçeye karayolu ve havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır.

Havayolu ulaşımında 305 km uzaklıktaki Trabzon, 166 km uzaklıktaki Batum veya 285 km uzaklıktaki Erzurum havalimanları tercih edilebilmektedir. Bu noktalardan Şavşat İlçesi’ne otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. 


Borçka

Borçka Borçka

Artvin’in ilçelerinden bir olan Borçka’nın, doğusunda Şavşat, batısında Hopa, güneyinde Artvin şehir merkezi ve Murgul, kuzeyinde ise Gürcistan sınırı yer almaktadır. Rakımı 125 metre olan ilçenin denizden uzaklığı 36 km’dir. 

İlçenin merkezinden Çoruh Nehri geçmektedir. 

M.Ö 2000’li yıllara uzanan tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Borçka, 7 Mart 1921’de Türkiye sınırlarına katılmıştır. 1928 yılında ilçe olmuştur. 

Karadeniz ikliminin etkisinde olan ilçe, Türkiye’nin en çok yağış alan bölgeleri arasında yer almaktadır. Dünyada örneklerine az rastlanan ılıman yağmur ormanları bulunmaktadır. 

Turizm alanında oldukça gelişmiş Karadeniz ilçelerinden biridir. İlçenin doğusunda yer alan Karçal Dağları, buzulları, buzul devrinden kalma irili ufaklı gölleri, buzulların erimesinden doğan dereleri, tarihi kemer köprüleri ve yaylaları ile dağ turizminin en çok tercih edilen noktaları arasındadır. 

Aralık Köyü içerisinde yer alan Karagöl ise buz gibi suyu, göl içerisindeki alabalıkları ve çevresindeki yeşil alanlar ile kamp alanları arasında yer almaktadır. Bu bölge aynı zamanda av turizmi ve balıkçılık açısından da tercih edilmektedir. 

Artvin'de tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Artvin'i keşfetmeniz için Artvin gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Yusufeli

Yusufeli Yusufeli

Artvin şehir merkezinin güneybatısında yer alan Yusufeli, şehir merkezine 104 km mesafede yer almaktadır. İlçeye ulaşım Erzurum – Artvin Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. 

Yusufeli İlçesi, Çoruh Nehri ile Barhal Çayı’nın arasında yer almaktadır. Doğusunda Erzurum’un Oltu ve Olur ilçeleri, güneyinde yine Erzurum’un Tortum, İspir ve Uzundere ilçeleri, kuzeyinde Artvin merkez ve Murgul, batısında ise Rize’nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleri yer almaktadır. 

Tarihi M.Ö 3000’li yıllara dayanan ilçe Batum Antlaşması ile Türk topraklarına dahil olmuştur. 

İlçede yoğun olarak dağlar ve akarsular bulunmaktadır.

Karadağ (2399 m), Ali Dağı (2232 m), Kaçkar Dağı (3937 m), Altıparmak Dağları (3562 m) ilçenin dağları arasında yer almaktadır. Bu bölgeler, dağcılık ve trekking sporlarında tercih edilmektedir. 

Çoruh Nehri, Barhal Çayı ve Oltu Çayı ise hem kampçılık hem de su sporları alanında tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Ayrıca ilçenin nehirlerinde ve çaylarında çok sayıda balık yetişmektedir. 

Artvin'de kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Artvin butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Ardanuç

Ardanuç Ardanuç

Artvin ilçeleri arasında yer alan Ardanuç’un batısında şehir merkezi, kuzeydoğusunda Şavşat yer almaktadır.

1945 yılına kadar Artvin’in merkez ilçesine bağlı bir bucakken, 1 Ağustos 1945’te ilçe statüsüne ulaşmıştır. İlçe merkezi Adakale’dir. 

İlçenin genelinde bodur ağaçlar bulunmakla birlikte çevresindeki dağlarda çam ve köknar ağaçları yer almaktadır. Baraj kurulması ile birlikte gelişen ekosistem sayesinde turunçgil üretimi ivme kazanmıştır. 

İlçe nüfusunu Kıpçak Türkleri ve Kafkas Çingeneleri oluşturmaktadır. 


Murgul

Murgul Murgul

Artvin’in ilçeleri arasında yer alan Mugul’un, batısında Arhavi, doğusunda şehir merkezi, Kuzeyinde Gürcistan, kuzeybatısında Hopa, kuzeydoğusunda Borçka, güneyinde ise Yusufeli yer almaktadır. 

1987 yılına kadar Borçka’ya bağlı olan Murgul, daha sonra ilçe olmuştur. İlçeye bağlı 9 köy bulunmaktadır. 

Murgul, Artvin’in arıcılıkta öne çıkan ilçesidr. Bölgede saf ve ilaç amaçlı bal üretimi yapılmaktadır. Kabaca Köyü’nde toplanan bitkilerle şifalı ballar üretilmektedir. 

Artvin'de merkezi noktalarda yakın, havuzlu ve jakuzili otellerin listesini Artvin jakuzili oteller sayfamızda bulabilirsiniz.


Kemalpaşa

Kemalpaşa Kemalpaşa

2017 yılına kadar Hopa’ya bağlı bir belde olan Kemalpaşa, daha sonra ilçe statüsüne ulaşmıştır. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bölgenin adı Mustafa Kemal Paşa’dan gelmektedir. 

Hopa’ya 14 km mesafede bulunan Kemalpaşa İlçesi’nin Gürcistan’la sınırı bulunmaktadır. Sarp Sınır Kapısı’na 4 km mesafede yer almasından dolayı, önemi her geçen gün artmaktadır.

Uzun bir sahil şeridine sahip olan ilçe, deniz ve yat turizmine elverişlidir. Ticareti son yıllarda gelişim gösteren ilçe Gürcistan’dan yoğun ziyaretçi almaktadır.