Artvin Tarihi Yerleri

Tarihi antik çağlara kadar uzanan Artvin’de ilk yerleşim M.Ö 10000’li yıllarda başlamıştır. Hitit, Bizans ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan şehrin Artvin’den önceki adı Çoruh’tur.

Şehirde Osmanlı egemenliği Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde başlamıştır. 3 Mart 1878’de imzalanan Ayastefanos Antlaşması sonrasında ise savaş tazminatı olarak Ruslara bırakılmıştır. Şehir uzun yıllar Rus egemenliği altında kalmış, 3 Mart 1918’de imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması ile Ruslar bölgeyi terk etmiştir.

Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizlerin himayesine giren Artvin, daha sonra uzun yıllar Gürcistan sınırları içerisinde yer almıştır.

43 yıl boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptıktan sonra 23 Şubat 1923 yılında Türkiye topraklarına katılmıştır. Sancak olarak kurulmuş olan Artvin, 24 Nisan 1924 yılında il olmuştur. 

Artvin'deki günübirlik eğlenceleriniz için konforlu ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden Artvin otelleri fiyat listemize uğramayı unutmayın.


Artvin Kalesi

Artvin Kalesi Artvin Kalesi

Çoruh Nehri’nin üzerindeki Artvin Köprüsü’nün karşısında bulunan Artvin Kalesi’nin bir diğer adı da Livane Kalesi’dir. Kale, 937 yılında Bagrat Kralı Büyük Oşet tarafından yaptırılmıştır.

Osmanlı Dönemi’nde ise kalıntılarının üzerine yeni bir kale inşa edilmiştir. Artvin Kalesi’nin içerisinde bulunan sarnıç ve şapel kalıntıları gezilecek bölümleri arasında yer almaktadır. 


Barhal Kilisesi

Barhal Kilisesi Barhal Kilisesi

Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde yer alan Barhal Kilisesi, Gürcü kilisesi olarak inşa edilmiştir. II. Bagrat Kralı tarafından inşa ettirilen manastırın günümüze kadar gelen bölümü sadece kilise binasıdır. 

Barhal Kilisesi, 1677 yılında Hacı Şerif Efendi tarafından camiye çevrilmiştir. Günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. 


Şavşat Kalesi

Şavşat Kalesi Şavşat Kalesi

Şehir merkezine 70 km mesafede bulunan Şavşat Kalesi, ilçe merkezine 3 km mesafededir. 

1987 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen kalenin yapım yılı ve kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmemektedir. Arkeolojik kazılar sırasında yapının X. yüzyıl içerisinde inşa edildiği ve Gürcü Krallığına ait olduğu anlaşılmıştır. 

Toplamda 12.741,93 metrekarelik alana sahip olan Şavşat Kalesi, Osmanlı Dönemi’nde 1850’li yıllara kadar ocaklık olarak kullanılmıştır.


Dolishane Kilisesi

Dolishane Kilisesi Dolishane Kilisesi

10. yüzyıl tarihi yapıları arasında yer alan Dolishane Kilisesi, Bagratlı Kralı Sumbath tarafından yaptırılmıştır. 

700 boyunca kilise olarak hizmet veren yapı, 17. yüzyılda cami olarak kullanılmaya başlamıştır. Adı Kilise Camii olarak değişmiştir.

Artvin ilçe merkezine bulunan Hamamlı Köyü’nde yer alan kiliseye ulaşım oldukça kolaydır. Artvin – Şavşat Karayolu üzerinde 4. km’de, Berta Köprüsü mevkiindedir. 


Tibeti Kilisesi

Tibeti Kilisesi Tibeti Kilisesi

Artvin’e bağlı Şavşat İlçesi’nin Cevizli Köyü’nde yer alan Tibetli Kilisesi, 899 – 914 yılları arasında inşa edilmiştir. Dönemin Bagrat Prensi Aşot Koukhi tarafından yaptırılan kilise, XI. yüzyılın önemli dini merkezleri arasındadır. 

Çatısının tüm cephelerinde bulunan Koç heykelleri ve kilisenin içerisindeki havari figürleri yapının dikkat çeken bölümleridir.

Artvin'de tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve daha fazlası için Artvin'de gezilecek yerler yazısına uğramayı unutmayın.


Ferhatlı Kalesi

Ferhatlı Kalesi Ferhatlı Kalesi

Artvin’in Ardanuç İlçesi’ne 5 kilometre mesafede bulunan Ferhatlı Kalesi, Ferhat ile Şirin’in buluştuğu kale olarak bilinmektedir. 

5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang tarafından inşa edilen yapı, günümüze kadar hiç onarım görmemiştir. 


Ardanuç Kalesi

Ardanuç Kalesi Ardanuç Kalesi

Adakale Köyü’nde bulunan Ardanuç Kalesi, çevresinde yer alan gümüş madenlerinden dolayı Gevher Nik Kalesi olarak anılmaktadır. 

V. yüzyılda inşa edilen kale, Gürcü krallarına ve Çıldır atabeylerine başkent olmuştur. Daha sonra 1551 yılında Osmanlılar tarafından alınmıştır. Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra onarımdan geçirilen kalenin, onarım dönemi ile ilgili bir kitabe bulunmaktadır. 


Tekkale Manastırı

Tekkale Manastırı Tekkale Manastırı

Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde yer alan Tekkale Manastırı, Dörtkilise olarak da adlandırılmaktadır. 

Yapılış tarihi net olarak bilinmeyen Tekkale Manastırı’nin IX. Yüzyılda, Bagratlılar tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. 

Yemyeşil bir yamacın arasından yükselmekte olan manastırın şapel, seminer odası ve trapeza bölümleri bulunmaktadır. 


Gevhernik Kalesi

Gevhernik Kalesi Gevhernik Kalesi

Gevhernik Kalesi, Ardanuç İlçesi, Adakale mevkiinde yer almaktadır. 

Bagratlı Krallığı ve Osmanlı dönemlerinde yönetim yeri olarak kullanılan kale, şehrin en önemli kaleleri şehrin en önemli tarihi yapılarından biridir. Gevhernik’i bölgenin diğer kalelerinden ayıran özellik, etrafının surlarla çevrili olmasıdır.  

Gevhernik Kalesi’nin özel kılan bir diğer detay, burada Kanuni Sultan Süleyman’ın kitabesinin bulunmasıdır.  


Opiza Manastırı

Opiza Manastırı Opiza Manastırı

Bağcılar Köyü’nde yer alan Opiza Manastırı, Kral Vahtang Gorgaslan tarafından yaptırılmıştır. 

Gorgaslan, Ardanuç Kalesi’ni İberya Krallığı’nın merkezi haline getirmiş ve şehir içerisinde büyük değişimlere imza atmış önemli bir isimdir.  

Opiza Manastırı’na ulaşım oldukça kolaydır. Şehir merkezine yakın olan manastıra, minibüs ve otobüs ile ulaşım sağlanabilmektedir. 


Satlel Kalesi

Satlel Kilisesi Satlel Kilisesi

Şavşat İlçesi’ne 2 km mesafede bulunan Satlel Kalesi, Söğütlü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Bagrat Krallığı yapılarından olan kale, IX. yüzyılda tamamen moloz taştan inşa edilmiştir. 

Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde, Satlel Kalesi’nden bahsetmiştir. Günümüze kadar gelen bölümleri oldukça az olsa da, tarihi önemi dolayısı ile görülmeye değer tarihi yapılar arasında yer almaktadır. 


Muratlı Camii

Muratlı Camii Muratlı Camii

Artvin’in Borçka İlçesi’ne bağlı Muratlı mevkiinde yer alan Muratlı Camii, 1846 yılında inşa edilmiştir. Tarihi değerinin yanı sıra, bölgenin mimari açıdan da en dikkat çeken yapıları arasında yer almaktadır. 

Tamamı ahşaptan inşa edilmiş olan Muratlı Camii’nin en dikkat çeken bölümleri ağaç oymacılığı sanatının en güzel örneklerine yer verilen işlemeleridir. 

Artvin'de muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Artvin gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


İşhan Manastır Kilisesi

İşhan Manastır Kilisesi İşhan Manastır Kilisesi

Artvin’in Yusufeli İlçesi’ne bağlı İşhan Köyü’nde yer alan Manastır Kilisesi, 1032 yılında inşa edilmiştir. 

32 metre yüksekliğindeki kilisenin kırmızı – beyaz kubbesi, oldukça geniş bir bostanın arasından yükselmektedir. Yazıtı Gürcüce olan yapının içerisinde 800’lü yıllardan kalma at nalı şeklinde bir apsis bulunmaktadır. 

Manastır Kilisesi’nin 1006 yılından kalma kitabesi, yapıldığı dönemin taş işçiliğini yansıtmakta ve Kral Gurgen’e aittir. İşhan Manastır Kilisesi’nin adı Ermenice hükümdar anlamına gelen İşkhan kelimesinden almaktadır. 


İbrikli Kilisesi

İbrikli Kilisesi İbrikli Kilisesi

Artvin’e bağlı Borçka İlçesi’nin İbrikli Köyü’nde yer alan kilise, bölgenin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. 

Etrafında bulunan yeşilliklerin arasında gizlenen İbrikli Kilisesi’nin yapım yılı ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Bizans Dönemi yapıları arasında yer almaktadır. 

Kitabesi bulunmayan yapının günümüze kadar gelen kısımları Bizans mimarisini yansıtan duvarlarıdır. 


Yeni Rabat Kilisesi

Yeni Rabat Kilisesi Yeni Rabat Kilisesi

Bulanık Köyü, Çamlık Mahallesi mevkiinde yer alan Yeni Rabat Kilisesi, şehrin diğer kiliseleri ile mimari açıdan benzerlik göstermekte olan tarihi bir yapıdır. Yapım tarihine ait net bilgilere ulaşılamamış olsa da Ortaçağ Dönemi’nde Bagratlı Krallığı tarafından inşa ettirildiği tahmin edilmektedir.

Kilisenin oldukça dikkat çeken mimari özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan biri de inşa edildiği taşlara işlenen bitki motifleridir.


Ortacalar Çifteköprü

Ortacalar Çifte Köprü Ortacalar Çifte Köprü

Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Ortacalar mevkiinde bulunan Çifteköprü 700 yıldır sağlam kalmayı başarmış tarihi yapılar arasındadır.

İlçe merkezinde 15 dakika uzaklıkta olan köprü, 2003 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir. Yemyeşil ormanların arasında tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini ağırlayan Çifteköprü, hem doğa hem de tarih tutkunlarının dikkatini çekmektedir. . 


Orta Hopa Camii

Orta Hopa Camii Orta Hopa Camii

Yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Orta Hopa Camii, 1994 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir. 

Caminin en dikkat çeken bölümleri tavan döşemeleri ve kubbesidir. Mimari açıdan oldukça göz dolduran cami, günümüzde hem ziyarete hem de ibadete açıktır. 


Borçka Şehitliği

Borçka Şehitliği Borçka Şehitliği

Osmanlı – Rus savaşı sırasında şehit düşen 14 askerin anısına yapılan Borçka Şehitliği, en çok ziyaret edilen bölgeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Şehitlikte tarihte büyük başarılara imza atmış olan Yüzbaşı Ahmet Berk, Üsteğmen Lütfi Dalkıran ve Yüzbaşı İsmail Bey'in kabirleri de bulunmaktadır.

Artvin'de plaja yakın lüks hizmetleri ile her türlü imkanları sağlayan oteller için Artvin lüks oteller sayfamızı kontrol edebilirsiniz.


Artvin İskender Paşa Camii

Artvin İskender Paşa Camii Artvin İskender Paşa Camii

Artvin’e bağlı Ardanuç İlçesi’nde yer alan Artvin İskender Paşa Camii, VII. yüzyılda Hz. Osman döneminde inşa edilmiştir. 

Şehrin ilk camilerinden biri olma özelliği taşıyan yapı, 1551 yılında Erzurum Beylerbeyi Çerkez İskender Paşa tarafından onarılmıştır. 

İskender Paşa Camii’nin bulunduğu alanda 3 türbe bulunmaktadır. Bu türbelerde Ahıska Çıldır Beyliği ailesinin üyeleri yatmaktadır. 

Artvin'de kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Artvin 4 yıldızlı oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Ortacalar Merkez Camii

Ortacalar Merkez Camii Ortacalar Merkez Camii

Arhavi İlçesi’ne bağlı Ortacalar Köyü’nde yer alan Ortacalar Merkez Camii, 1757 yılında inşa edilmiştir.

Merkez Camii’nin içi yapıldığı dönemin en güzel örneklerine sahip ahşap işçiliklerle donatılmıştır. Cephesi düz bir yapıda olan caminin minber ve tavan süslemeleri dikkat çekmektedir. 

Yapım tarihinden sonra birçok defa onarımdan geçen Ortacalar Merkez Camii, günümüze kadar sağlam kalan tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

Cami, hem ziyarete hem de ibadete açıktır.