Van Tarihi Yerleri

Van’ın tarihi M.Ö 3000 – 5000 yılları arasında Kalkolitik Dönem’in başlarına kadar uzanmaktadır. Yapılan araştırmalardan alınan sonuca göre, şehirde ilk devlet Hurriler olmaktadır ve bu kuruluş dönemi M.Ö 2000’li yıllara denk gelmektedir. M.Ö. 900’lü yıllarda kurulan Urartu Devleti ise Hurrilerin bir uzantısı olma özelliğine sahiptir.

Urartulardan sonra tarih boyunca Makedonyalılara, Perslere ve Partlara ev sahipliği yapan Van, 1918 yılında kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Cumhuriyet’in ilanından sonra ise Van’da devlet tarafından çalışmalar başlatılmış ve şehrin savaş dolayısı ile tahrip edilen bölgeleri, yeniden inşa edilmiştir. 

Aileniz ile birlikte keyifli bir tatil geçirebileceğiniz, Van'da yer alan tüm otellerin listesine ulaşmak için Van'daki oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


Van Kalesi

Van Kalesi Van Kalesi

Van şehir merkezine 5 kilometre mesafede yer alan Van Kalesi, Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından M.Ö. 840 – 825 yılları arasında yaptırılmıştır. 1800 metre uzunluğa, 120 metre genişliğe ve 80 metre yüksekliğe sahiptir. 

Günümüze kadar sağlam kalan bu tarihi yapı, üç bölümden oluşmaktadır. Kalenin güneyinde Eski Van Şehri’ne ait kalıntılar bulunmaktadır. Bu kalıntılar arasında en önemlileri ise Selçuklu Dönemi’ne ait Ulu Cami ve Osmanlı Dönemi’ne ait Hüsrev Paşa ve Kaya Çelebi camileridir. 

Van Kalesi’ne giriş ücreti 10 TL’dir.


Akdamar Kilisesi (Surp Haç Kilisesi)

Akdamar Kilisesi Akdamar Kilisesi

Van’ın Akdamar Adası’nda yer alan Surp Haç Kilisesi, aynı zamanda Akdamar Kilisesi adıyla anılmaktadır. Bu tarihi kilise, 915 – 921 yılları arasında Kral I. Gagik tarafından yaptırılmıştır. Mimarının adı ise Manuel’dir. 

Ortaçağ Ermeni sanatının en parlak eserleri arasında yer alan Akdamar Kilisesi, dış cephesindeki hayvan ve bitki figürleri ile dikkat çekmektedir. Bu tarihi yapı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. 

Akdamar Kilisesi’ne giriş ücreti 25 TL’dir. 


Hoşap Kalesi

Hoşap Kalesi Hoşap Kalesi

Sarp bir yamaç üzerine konumlandırılmış olan Hoşap Kalesi, Van’ın Gürpınar ilçesinde yer almaktadır. Bu kale şehir merkezine 60 kilometre uzaklıktadır. 

Kalenin içerisinde yer alan cami, medrese, hamam, su sarnıcı, odalar ve zindan günümüze kadar ulaşmayı başarmış önemli tarihi zenginlikler arasındadır. Orta Çağ’a ait olan Hoşap Kalesi’nin bazı bölümleri ise Osmanlı Dönemi’nde eklenmiştir. 

Urartu Dönemi’ne de tanıklık eden Hoşap Kalesi, İran – Türkiye yolu üzerinde yer alan konumundan dolayı tarih boyunca stratejik bir öneme sahip olmuştur. 

Hoşap Kalesi’ne giriş ücretsizdir. 


Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü Şeytan Köprüsü

Bendi Mahi Çayı üzerinde yer alan Şeytan Köprüsü, şehrin tarihi zenginliğinin izlerini taşımaktadır. 13. hüzyılda İlhanlı hükümdarı tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Köprü, bu devletin Tebriz’den gidiş gelişleri amacı ile inşa edilmiştir. 

Muradiye ilçesinde iki kaya üzerine kurulan bu köprü, hala sağlamdır ve kullanılmaktadır. İki taş arasından suların büyük bir şiddetle akıyor olması, oldukça güzel bir manzara sunmaktadır. 


Çavuştepe Kalesi

Çavuştepe Kalesi Çavuştepe Kalesi

Urartulara ait kale olma özelliği taşıyan Çavuştepe Kalesi, Bol Dağları’nın üzerine kurulmuştur. Van şehir merkezine 25 kilometre mesafede yer alan kalede yapılan kazı çalışmaları sonucunda ana giriş kapısı ve aşağı ile yukarı kale kısımları bulunmuştur. Yukarı kısımda kalan kale, aşağıdakinden 30 metre yüksekliktedir. 

Kral II. Saduri tarafından Urartuların en parlak zamanı olan M.Ö. 764-734 yılları arasında inşa edilen kale, hem askeri hem de ekonomik amaçla kullanılmıştır. 

Çavuştepe Kalesi’ne giriş ücretsizdir.

Van'da eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Van'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Ayanis Kalesi

Ayanis Kilisesi Ayanis Kilisesi

Van Gölü’nden 250 metre yüksekliğe konumlandırılmış olan Ayanis Kalesi, şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer almaktadır. Yapım yılı M.Ö. 645 – 643 yıllarına uzanan kale, Argişti’nin oğlu Rusa tarafından yaptırılmıştır. 

Ayanis Kalesi ile ilgili kazı çalışmaları 1989 yılında Ege Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiş, bu çalışmalarda kalenin kitabesine ulaşılmıştır. 


Halime Hatun Kümbeti

Halime Hatun Kümbeti Halime Hatun Kümbeti

1335 yılında inşa edilen Halime Hatun Kümbeti, Van’ın Gevaş ilçesinde, Selçuklu mezarlığının yanında yer almaktadır. 

Ahlatlı Pehlivanoğlu Esed tarafından inşa edilen kümbet, Melik İzzettin’in kızı Halime Hatun’a aittir. Yapısında kesme taş kullanılan kümbetin, geometrik şekiller, yazılar, bitkilerden oluşan süslemeleri dikkat çekmektedir. 


Hurkan Köprüsü

Hurkan Köprüsü Hurkan Köprüsü

Hurkan Köprüsü’nün yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, XVII-XVIII yüzyılları arasında Osmanlı Devleti tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Sivri kemerli köprü gözüne sahiptir. Köprünün kuzeydoğu yönünde bir adet odası bulunmaktadır. 

Yapımında kesme ve moloz taş kullanılan köprü, Çatak ilçesinde yer alan Çatak Suyu üzerindedir. Köprü 1988 yılında büyük bir onarımdan geçmiştir. 

Hurkan Köprüsü’ne giriş ücretsizdir. 

Van'da muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Van gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın.


Eski Van Şehri

Eski Van Şehri Eski Van Şehri

Eski Van Şehri, günümüz Van il merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Van Kalesi’nin güney tarafındadır. Van’ın eski yerleşim yeri olan bu bölgede yoğun olarak kazı çalışmalar yapılmaktadır. 

Şehri surlar çevrelemektedir ve surların içerisindeki tarihi yapılar tamamen yıkılmıştır. Ancak bölgede yapılan çalışmalarda, burada yaşanılan döneme ait yeni bilgiler edinilmektedir. 


Zernek Kalesi

Zernek Kalesi Zernek Kalesi

Bir iç kale olma özelliği taşıyan Zernek Kalesi, Van’ın Gürpınar ilçesinde yer almaktadır. Sarp bir kayalık üzerine konumlandırılmış olan kalenin Zernek mirlerinden İbrahim Beyoğlu tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. 

Zernek Kalesi, iç kale özelliği taşımaktadır. Kalenin hemen yanında ise dönemin Zernek beyinin ikamet ettiği köşk dikkat çekmektedir. 

Van'da aileniz ile bir arada keyifli, konforlu bir tatil geçirebileceğiniz otellerin listesi Van aile otelleri sayfamızda yer almaktadır.


Hüsrev Paşa Cami

Hüsrev Paşa Camii Hüsrev Paşa Camii

Van’da yer alan Hüsrev Paşa Külliyesi’nin içerisinde bulunan Hüsrev Paşa Cami, Mimar Sinan’ın değerli eserlerinden biridir. Caminin kitabesi günümüze kadar ulaşmaktadır. Kitabeden edinilen bilgilere göre, bu cami Van Beylerbeyi olan Köse Hüsrev Paşa tarafından, 1567 yılında yaptırılmıştır. 

Caminin yapımında tromp, tuğla ve kesme taş kullanılmış olup, iç mekanda yer alan çiniler ziyaretçilerin dikkatini çeken bölümler arasında yer almaktadır. Kıble duvarının ortasında yer alan mihrap ise caminin dikkat çeken bir diğer özelliğidir. 

İbadete açık olan Hüsrev Paşa Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Adır Kilisesi

Adır Kilisesi Adır Kilisesi

Van Gölü üzerinde yer alan Adır Adası’nda bulunan kilise, ada ile aynı adı taşımaktadır. Burada kilise haricinde bir manastır ve bir de şapel bulunmaktadır. Adanın güneyinde yer alan kilise 1621 yılında inşa edilmiştir. 

Kilise günümüze kadar iyi bir şekilde korunamamıştır fakat eski çizimlerinden haç planlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Jamaton bölümü kare plana ve dokuz bölüme sahiptir. Kesme taştan inşa edilen kilisenin üzeri kubbeler ile örtülüdür. 


Kaya Çelebi Cami

Kaya Çelebi Camii Kaya Çelebi Camii

1660 yılında Kaya Çelebizade Koçi Bey tarafından inşa edilmeye başlayan Kaya Çelebi Cami, kendisinin idam edilmesinden dolayı Cem Dedemoğlu Mehmet Bey tarafından tamamlanmıştır.

Van’ın Orta Kapı Mahallesi’nde yer alan bu tarihi yapı, günümüze kadar sağlam kalmayı başarabilmiş tarihi yerler arasındadır. Van ziyareti sırasında turistlerin gezi rotaları arasında yer almaktadır. 

İbadete açık olan Kaya Çelebi Cami’ye giriş ücretsizdir. 


Eski Van Ulu Camii

Eski Van Ulu Camii Eski Van Ulu Camii

Eski Van Şehri içerisinde yer alan Eski Van Ulu Camii, günümüzde oldukça harap durumdadır. Cami’nin orijinal hali 1913 yılında Bachman’ın çizimleri ve fotoğrafları ile görülebilmektedir. Caminin günümüze kadar ulaşan tek kısmı ise minaresidir. 

Bu tarihi yapı, her ne kadar yıkık durumda olsa da, Van’da Selçuklu hakimiyeti hakkında önemli izler taşıması nedeni ile dikkat çeken tarihi yapılar arasındaki yerini korumaktadır. 

Van'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Van lüks oteller sayfamıza göz atabilirsiniz.


St. Bartholomeus Kilisesi

St. Bartholomeus Kilisesi St. Bartholomeus Kilisesi

Van’da Hıristiyanlara ait yapılara fazla rastlanmamaktadır. Bu ender rastlanan yapılar arasında en dikkat çekeni ise St. Bartholomeus Kilisesi’dir. Bu tarihi yapının yapım yılı net olarak bilinmemekle birlikte, 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 

Kilisenin duvarlarında yer alan süslemeler orijinalliğini günümüze kadar korumayı başarmıştır. Şehrin turizm potansiyeline olumlu etkisi olacağı düşünülen bu yapıda, aslına uygun olarak restorasyon çalışmaları başlatılmıştır.