Van Doğal Güzellikleri

Dünya üzerinde yerleşimin başladığı en eski şehirlerden biri olan Van, ziyaretçilerine sadece tarihi yapılarıyla değil, doğal güzellikleriyle de birbirinden farklı gezi deneyimleri sunmaktadır.

Başkale ilçesinde yer alan Pamukkale’ye benzeyen travertenleri, Kapadokya’nın peribacaları ile benzer özellikler gösteren oluşumları, Akçalı Köyü’nde yer alan şelaleleri ve Van Gölü ile bu şehir, doğaseverlere unutamayacakları bir gezi alternatifi sunmaktadır. 

Tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Van otel fiyatları adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Van Gölü

Van Gölü Van Gölü

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğine sahip olan Van Gölü, halk tarafından Van Denizi olarak anılmaktadır. Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğinin yanı sıra bu göl, dünyanın da en büyük sodalı gölü olma özelliğini taşımaktadır. 

Van Gölü’nün toplam yüzölçümü 3713 kilometrekare, etrafı 430 kilometre, en derin yeri 451 metre ve ortalama derinliği 171 metredir. Sodalı ve tuzlu bir yapıya sahip olmasından dolayı içme suyu olarak ve sulama alanında kullanıma uygun değildir. Suyunun içeriğinden dolayı balıkların da barınmasına olanak sunmayan gölde sadece inci kefali yetişmektedir. 

Van Gölü’nü Güzelsu, Karasu, Zilan, Bendimanhi ve Yeniköprü çayları beslemektedir ve gölün bir çıkışı bulunmamaktadır. Gölün doğusunda Çarpanak, Adır, Akdamar ve Kuşadası olmak üzere 4 adet ada bulunmaktadır ve bu bölgeler 1990 yılında sit alanı ilan edilmiştir. Tarihi ve turistik açıdan şehrin en önemli noktaları arasında yer alan bu adalar, yoğun ziyaret almaktadır. Hem doğa gezilerine hem de tarihi gezilere olanak sunan Van Gölü, 600 yıllık bir geçmişe sahiptir. 

Şehir merkezinden Van Gölü’ne ulaşım, İskele Caddesi’nden geçen toplu taşıma araçları ile gerçekleştirilmektedir. Bir diğer yandan Van Gölü’ne Ankara’dan Vangölü Ekspresi ile ulaşım sağlanmaktadır. Bitlis’in Tatvan ilçesine varan trenden sonra feribotlar ile göle ulaşım sağlanmaktadır. 

Van Gölü, öncelikli olarak dalış aktiviteleri ile dikkat çekmektedir. Gölün içerisinde su altı peribacaları olarak anılan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri ve tarihi eserler bulunmaktadır. Van Gölü kıyısında ise 32 adet plaj bulunmaktadır. Bu plajlar yüzme aktivitesine elverişli bölgelerdir. Plajların 14 tanesinin yerleşim yerlerinden uzak konumu, temiz olmasını sağlamaktadır. 

Göl üzerinde ise bot ve motorlu araçlarla gezilerin yanı sıra kürek, kano, su kayağı gibi aktiviteler gerçekleştirilmektedir. Göl çevresi ise dağ yürüyüşü, piknik, kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık için oldukça elverişlidir. 

Van Gölü’nün bulunduğu alana giriş ücretsizdir.

Van'da birbirinden farklı mekanlar ile sizi büyüleyecek yerlerde keyifli vakit geçirmek için Van'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Akdamar Adası

Akdamar Kilisesi Akdamar Kilisesi

Van Gölü’nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası’dır. Adanın yüzölçümü 70000 metrekaredir. Gevaş ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Akdamar Adası, ziyaretçilerine sunduğu eşsiz manzaranın haricinde, bünyesinde şehrin en önemli tarihi yapılarından birini barındırmaktadır. Ada üzerinde yer alan Akdamar Kilisesi, Orta Çağ Ermeni mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Adanın yemyeşil ağaçları arasında tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini beklemektedir. 

Adaya ulaşım, Gevaş ilçesinden kalkan feribotlarla sağlanmaktadır. Akdamar Adası’na giriş ücreti 10 TL’dir.

Van'da aileniz ile birlikte güzel bir vakit geçirmek için ekibimizin hazırlamış olduğu Van gezi rehberi sayfasını incelemeyi unutmayın.


Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi Muradiye Şelalesi

Van’da hem dinlenmek hem de doğa ile iç içe bir gün geçirmek için en çok tercih edilen bölgeler arasında Muradiye Şelalesi yer almaktadır. Şehir sakinlerinin ve çevre şehirlerde yaşayan kişilerin özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde talep gösterdiği bu bölge, serinlemek ve piknik yapmak için en ideal noktalardan biridir. 

Adının IV. Murat’tan geldiği düşünülen Muradiye Şelalesi, 50 metre yükseklikten akmaktadır. Bu akışın yarattığı eşsiz manzaranın haricinde, çevresindeki yeşil alanlar da ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. Yaz aylarında serinlemek amacı ile tercih edilen bu bölgenin kış manzarası da hayli enteresandır. Kış aylarında tamamen donan Muradiye Şelalesi, ziyaretçilerine oldukça farklı fotoğraf kareleri sunmaktadır. 

Kendisi ile aynı adı taşıyan ilçenin Karahan Köyü sınırları içerisinde kalan Muradiye Şelalesi, kamp yapmak için de en elverişli bölgelerden biridir. 

Muradiye Şelalesi’ne giriş 5 TL’dir. 

Van'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden tatil köyleri için Van tatil köyleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Vanadokya

Vanadokya Vanadokya

Bölgede yer alan peribacalarından dolayı, halk buraya Vanadokya adını vermiştir. Vanadokya’ya gelen ziyaretçiler adeta Kapadokya gezisindeymişçesine peribacalarını görmektedir. Vanadokya, Başkale ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine 120 kilometre uzaklıktadır. 

Volkanik Yiğit Dağı’nın kayaçlarının rüzgar ve yağmurun etkisi sonucunda aşınması ile oluşan bu peribacaları, özellikle yaz aylarında yoğun turist ziyareti yaşanan noktalardır. Bölgede 17000 peri bacasının yanı sıra çok sayıda mağara ve tünel de bulunmaktadır.

Van'daki tatil zevkinizi en yüksek kaliteye taşıyacak oteller için Van 5 yıldızlı oteller sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Erçek Gölü

Erçek Gölü Erçek Gölü

Van Gölü’ne 30 kilometre mesafede yer alan Erçek Gölü, şehrin kuş cenneti olma özelliğine sahiptir. Türkiye’de yaşayan 450 kuş türünün yarısından fazlası yaşamını burada sürdürmektedir. Yaz ördeği, flamingo, cılbıt ve batağan, bu kuş türlerinin başında gelmektedir. Bölge aynı zamanda göçmen kuşların üreme ve konaklama alanlarından biri olmasından dolayı oldukça önemlidir. 

Van Gölü’nden sonra en büyük göl olma özelliğini taşıyan Erçek Gölü’nün suyu tuzlu ve sodalı olduğu için içerisinde balık türlerine rastlanmamaktadır. Kuş gözlemciliği için tercih edilen noktalardan biri olan bu gölde her yıl düzenlenen Flamingo Festivali oldukça dikkat çekmektedir.