Tirebolu Tarihi Yerleri

Tarihi milattan önce 600’lü yıllara kadar giden Tirebolu’da birçok medeniyet yaşamıştır. Günümüzde 30.000’in üzerinde nüfusa sahip olan Giresun’un doğusunda yer alan bir ilçedir. Geçmişteki adı Tripolis’in kelime anlamı Üç Kent’tir.

Şehirde bulunan farklı kalelerin bir araya gelişi ile bu şekilde adlandırılmıştır. Bunlar günümüzde hala ayakta duran Tirebolu, Bedrama ve Andoz kaleleridir. Tamamı ziyarete açıktır.

İlk olarak Miletoslular tarafından kurulduğu rivayet edilen şehre günümüze gelene kadar İskender, Pontus Krallığı, Roma, Bizans, Trabzon İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti hakim olmuştur. İlçede Osmanlı hakimiyeti 1358 yılında başlamıştır. Uzun bir süre Trabzon İmparatorluğu ile sınır teşkil eden bir nokta olmuştur. 

Tirebolu'da tarihi ve turistik mekanlara yakın olan uygun fiyatlı oteller için Tirebolu otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Bedrama Kalesi

Bedrama Kalesi Bedrama Kalesi

Tirebolu ilçe sınırları içinde bulunan Bedrama Kalesi, ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. Belirli bir noktaya kadar araç ile ulaşım mümkün olmakla birlikte kaleye gidebilmek için yürümek gerekmektedir. Tamamen doğal kayaların üzerinde kurulu olan yapının sur duvarlarının büyük bölümü varlığını korumayı başarmıştır.

Tirebolu’ya güneyden giriş için önemli bir nokta olan Harşit Vadisi’nin kontrol edilmesi için inşa edilmiş bir kaledir. Uzun yıllar boyunca bölgenin korunaklı olmasını sağlama görevi yaptıktan sonra zamanla kaderine terk edilmiştir. İlçede mutlaka görülmesi gereken noktalardan birisidir. Zirveye ulaşanlar harika bir manzaraya tanıklık etmektedir. 

Kaleye giriş ücretsizdir. 

Tirebolu'da eski tarihi yapılarından tutun, görkemli ve nefes kesen yerleri ziyaret etmek için Tirebolu'da gezilecek yerler yazımızı ziyaret edin.


Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi Tirebolu Kalesi

Tirebolu Kalesi veya Saint Jean Kalesi olarak bilinmektedir. Kale, ilçenin denize doğru uzanan noktasında yer almaktadır. Yarımada üzerinde bulunan kalenin 13. yüzyıl ortalarında bölgenin Bizans kontrolünde olduğu yıllarda yapıldığı bilinmektedir. 

Doğal bir kaya üzerinde inşa edilen kalenin tek bir giriş kapısı mevcuttur. Etrafı surlarla ve kalın duvarlarla çevrili olan yapının içerisinde günümüze kadar gelen mezarlar bulunmaktadır. İlçede yer alan en eski tarihi eserlerden birisi olarak görülmeye değerdir. 

Kaleye giriş ücretsizdir. 

Tirebolu'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Tirebolu gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Yeniköy Mahallesi

Yeniköy Mahallesi Yeniköy Mahallesi

Tirebolu’ya geldiğinizde tarih ile iç içe sokaklarda gezmek istiyorsanız yapmanız gereken bu mahallede zaman geçirmek olacaktır. Burada bulunan yüzyılı aşkın tarihe sahip olan evler tüm ihtişamları ile ziyaretçilerini beklemektedir. 

Bu evleri inceleyerek, fotoğraflarını çekerek dahi ilçenin geçmişinin ne kadar eski olduğunu anlayabilirsiniz. Bazı evlerin ne kadar eski olduğu tahmin edilmemektedir. Eğimli sokaklarda gezerek bu evlerin arasında keyifli bir zaman yolculuğu yapmanız mümkündür. 

Tirebolu'da gezilecek yerlere yakın iş toplantılarına uygun olan konaklama seçenekleri için Tirebolu toplantı otelleri tercih edebilirsiniz.


Andoz Kalesi

Andoz Kalesi Andoz Kalesi

Tirebolu adını oluşturan üçüncü kale Andoz’dur. Yağlıdere üzerinde bulunan kale hem denize hem de vadiye hakim bir noktada bulunmaktadır. Sarp bir tepede yer alan kalenin tahmini olarak 1300’lü yıllarda tamamlandığı düşünülmektedir. 

Bulunduğu konum itibariyle hem Trabzon hem de Giresun geçişlerinin kontrol edilmesine imkan vermektedir. Kaleye ulaşmak isteyenlerin sarp bir yolu izlemesi gerekmektedir. Kuzey’de bulunan bu yol kaleye ulaşmak isteyenlerin kullanması gereken tek seçenektir. Kaleyi oluşturan surlardan bazı bölümler yıkılsa da bazı kuleler hala varlığını sürdürmektedir. 

Kaleye giriş ücretsizdir. 

Tirebolu'da kaliteden ödün vermeyen ve bir çok aktiviteyi yapabileceğiniz oteller için Tirebolu 3 yıldızlı aile otelleri sayfamıza göz atabilirsiniz.


Salimağa Çeşmesi

Salimağa Çeşmesi Salimağa Çeşmesi

Osmanlı Devleti Dönemi’nde bölgenin güçlü kişilerinden birisi olan Mehmet Emin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Oğlu adına inşa edildiği rivayet edilen çeşme günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Çeşmenin 1842 yılında yaptırıldığı söylenmektedir. İlçede bulunan birçok çeşme arasında hala varlığını koruyan ve kullanılmaya devam edilenlerden birisidir. İlçe merkezinde olduğu için yürüyerek ulaşmak mümkündür. Çarşı Mahallesi içerisinde Selimağa Caddesi üzerinde bulunmaktadır.