Tatvan Tarihi Yerleri

Yerleşimin İlk Çağ’a uzandığı Tatvan, Perslere, Makedonyalılara, Selçuklulara ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. Hz. Ömer Dönemi’nde ise İslam toprakları arasında sayılmaktadır. Çaldıran Savaşı sonrasında tıpkı Ahlat gibi Osmanlı topraklarına katılan Tatvan’da hem Osmanlı öncesi hem de sonrası dönemlere ait tarihi yapıları dikkat çekmektedir.

Osmanlı Devleti’nin İran seferleri sırasında mola yeri olarak kullandığı ilçeye bir ordugah ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde bir tersane kurulmuştur. Tarih boyunca stratejik konumu nedeni ile çok sayıda savaş gören ilçe, günümüzde tarihi birikimleri ile turistlerin dikkatini çekmeye başlamıştır. 

Tatvan'da uygun fiyatları ile her bütçeye hitap eden konaklama hizmetleri için Tatvan hotel sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Urartu Kaya Mezarı

Urartu Kaya Mezarı Urartu Kaya Mezarı

Van Gölü Feribot İskelesi’ne yakın konumda yer ala Urartu Kaya Mezarları, ilçede başlayan ilk yerleşim dönemlerinden kalma önemli tarihi yapılar arasındadır. Oda şeklinde olan bu kaya mezarları, işlemeleri ve duvar süsleri ile ziyaretçilere oldukça farklı bir tarihi gezi sunmaktadır. 

Van Gölü İskelesi’ne yürüme mesafesinde yer alan Urartu Kaya Mezarı’na şehir merkezinden toplu taşımayla ve karşı kıyıdan feribot ile ulaşım sağlanmaktadır. 

Tatvan'ın bünyesinde barındırdığı eşsiz güzelliklere şahit olmak ve keyifli tatil için Tatvan'da gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.


Tatvan Tuğ Kilisesi

Tatvan Tuğ Kilisesi Tatvan Tuğ Kilisesi

İlçenin Çağlayan Mahallesi’nde yer alan Tuğ Kilisesi, bölgede yer alan genel kilise mimarisini yansıtan en güzel örneklerden biridir. Günümüzde bir bölümü tahrip olmasına rağmen, kitabesi ve iskeleti görülmeye değerdir. 

Çağlayan Mahallesi’ne şehir merkezinden ve ilçeden halk otobüsleri ile ulaşabilir, daha sonra kiliseye yürüyebilirsiniz. 

Tatvan'da doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Tatvan gezi rehberi sayfasında listeledi.


El – Aman Kervansarayı

El-Aman Kervansarayı El-Aman Kervansarayı

Tatvan’ı şehre bağlayan yol üzerinde yer alan El – Aman Kervansarayı, ilçenin en meşhur tarihi yapılarından biridir. Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından 16. yüzyılda inşa ettirilmiştir. 

Anadolu’nun en büyük kervansarayı olma özelliğine sahip bu tarihi yapının içerisinde 160 odanın yanı sıra, havuz, cami ve bir hamam da bulunmaktadır. Özellikle ticari açıdan önemli yolların kesişim noktasına inşa edilen kervansaray, günümüzde de ihtişamlı görünümü ile dikkat çekmektedir. 

Bitlis yolu üzerinde Rahva düzlüğüne konumlandırılmış olan El – Aman Kervansarayı, konumu dolayısı ile kolay ulaşılabilir özelliğe sahiptir. Hem ilçe hem de şehir merkezinden buraya toplu taşıma ve özel araç ile ulaşabilirsiniz. Günümüzde içerisinde bir sosyal tesisin hizmet verdiği tarihi yapıyı gezebilir, tesislerde hoş vakit geçirebilirsiniz. 

El – Aman Kervansarayı’na giriş ücretsizdir.

Çocuklarınız ile birlikte tatilde rahat edebileceğiniz otellerin listesi Tatvan çocuk dostu oteller sayfasında yer almaktadır.


St. George Manastırı

St. George Manastırı St. George Manastırı

Tatvan’ı Van’a bağlayan yol üzerinde yer alan St. George Manastırı, yolun 35. kilometresinde ve Kahveler mevkiindedir. 900’lü yıllarda inşa edilmiş olan manastırın kitabesi ise günümüze kadar ulaşmıştır. Kitabesinden yapım yılı haricinde 1760 yılında büyük bir onarımdan geçtiği anlaşılmaktadır. 

Karçikan Piskoposluk Merkezi’ne ev sahipliği yapması dolayısı ile tarihin önemli yapılarından biri olan St. George Manastırı, çift kuleli olarak inşa edilmiştir. Etrafı ise kalın ve yüksek taş duvarlarla örülmüştür. Günümüzde taş duvarları ve kilisenin bir bölümü sağlam kalmıştır ancak kuleler günümüze kadar ulaşamamıştır. 

Küçük bebeği yada çocuğu olan ailelere özel olarak dizayn edilmiş olan konaklama seçenekleri Tatvan bebek dostu oteller sayfasında bulunmaktadır.


Abdülcelil Behtani Türbesi

Kümbet ve türbeler açısından şehrin öne çıkan ilçesi Ahlat olsa da, Tatvan’da yer alan Abdülcelil Behtani Türbesi de özellikle yöre halkı tarafından kutsal sayılan noktalar arasında sayılmaktadır. 

Hz. Ömer’in ilçeyi İslam topraklarına katmasından sonra bölgeye gelen Abdülcelil Behtani, İslam dininin yayılması için yaptığı çalışmaları ile hatırlanmaktadır. Bölgede bir medrese açmış ve İslamiyet ile ilgili bilgi vermek için büyük çabalar sarf etmiş bir kişidir. Hayatını kaybettiğinde ise türbesi kendi kurduğu medresenin yanına inşa edilmiştir. Türbenin yanında bir cami, üzerinde ise bir kümbet bulunmaktadır. 

Kalekıran Kalesi

Tatvan manzarasının en net izleneceği noktada yer alan Kalekıran Kalesi, ilçeye bağlı Çekmece Köyü’ndedir. Etrafındaki surları ile bir tepe görüntüsü oluşturan Kalekıran, tarih boyunca birçok savaşa tanık olmuş ve günümüzde büyük bir bölümü yok olmuştur. 

Bu yapının kalıntılarından ziyade, sunduğu eşsiz manzara dikkat çekmektedir ve ilçeyi kuşbakışı izlemek isteyen ziyaretçiler gezi rotalarına Kalekıran Kalesi’ni eklemektedir.